X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΚΗΦΙΣΙΑ

Κέιντ Ντέιβις: Από το ροντέο στην Κηφισιά

To Sport24.gr συνεχίζει την παρουσίαση των νέων ξένων παικτών στο ελληνικό πρωτάθλημα, με τον "καουμπόη" της ΑΕΝΚ, τον sharp-shooter Κέιντ Ντέιβις.

Όνομα: Κέιντ Ντέιβις

Ηλικία: 26

Ύψος: 1.97

Θέση: Σούτινγκ γκαρντ-σμολ φόργουορντ

Ο Κέιντ Ντέιβις γεννήθηκε στο Αμαρίλο του Τέξας, αλλά μεγάλωσε στην Οκλαχόμα και συγκεκριμένα στο Ελκ Σίτι, μια πόλη 11.000 κατοίκων που είναι περισσότερο γνωστή για το μουσείο της Route 66, του αυτοκινητόδρομου δηλαδή που διασχίζει τις ΗΠΑ. Θεωρείται, όμως και μια μπασκετούπολη, με τον μικρό Ντέιβις να ακολουθεί την παράδοση και να μεγαλώνει με μια πορτοκαλί μπάλα στα χέρια.

Όχι, βέβαια, ότι δεν είχε κι άλλους πειρασμούς για να παραστρατίσει. Όχι, όχι... δεν πρόκειται για κάτι κακό. Οι άλλοι δρόμοι που καλούσαν τον Ντέιβις, δεν ήταν αυτοί του αλκοόλ, των ναρκωτικών, ή της κακής παρέας. Οι δικές του "σειρήνες" φορούσαν καουμπόικα καπέλα, σπιρούνια και πετούσαν ένα λάσο σε μοσχάρια. Ακριβώς. Ο μικρός Κέιντ μεγάλωσε μέσα στα ροντέο, εκεί όπου δούλευε ο πατέρας του. Μάλιστα κι ο ίδιος είχε ασκήσει το "άθλημα", στο οποίο ένας αναβάτης σε άλογο προσπαθεί να πιάσει μοσχαράκια με το λάσο του.

Μάλιστα έχει και μια περίεργη θεωρία λέγοντας ότι το calf roping (όπως λέγεται) είναι "σαν το μπάσκετ. Πρέπει να προπονηθείς, να προπονηθείς και να προπονηθείς. Αν τα πράγματα για τον πατέρας μου δεν πάνε καλά, θα πρέπει να πιάσει 100 μοσχάρια τη βραδιά για να βεβαιωθεί είναι έτοιμος πριν πέσει για ύπνο. Το ίδιο είναι και για μένα. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε θα πάω να κάνω σουτ στο γυμναστήριο για να βεβαιωθώ ότι είμαι όπως πρέπει να είμαι".

Επιβεβαιώνεται πάντως η ροπή του προς τα σπορ, καθώς θεωρείται εξπέρ με τη στέκα του μπιλιάρδου, ενώ παράλληλα είναι αρκετά καλός και στο φούτμπολ. Στα κολεγιακά του χρόνια μάλιστα είχε κερδίσει και στοίχημα από τον γυμναστή της ομάδας, όταν κλήθηκε να σκοράρει κλωτσώντας τη μπάλα του football.

Ιδού και το πειστήριο:

Όπως ήταν φυσικό τον κέρδισε το μπάσκετ, στο οποίο άρχισε να εντυπωσιάζει από μικρή ηλικία. Έπαιξε στο γυμνάσιο του Ελκ Σίτι έχοντας εντυπωσιακά νούμερα την τελευταία του σεζόν (23.4 πόντους, 10.7 ριμπάουντ, 4.5 ασίστ, 2.3 κλεψίματα και 1.6 κοψίματα, σουτάροντας με 42% από το τρίποντο), όταν κι οδήγησε την ομάδα σε μια εντυπωσιακή πορεία με 24 νίκες σε 25 ματς. Η μοναδική ήττα ήρθε στον προημιτελικό απέναντι στο Τάλσα Βίκτορι Κρίστιαν, σε ένα ματς που ο ίδιος είχε 37 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Μετά το γυμνάσιο είχε αρκετές προτάσεις από καλά κολέγια όπως το Νεμπράσκα, η Τάλσα και το Όραλ Ρόμπερτς, αλλά εκείνος προτίμησε από το Ελκ Σίτι μετακόμισε στο κολέγιο της... γειτονιάς, στο Οκλαχόμα (το πιο ξακουστό κολέγιο σε επίπεδο φούτμπολ), όπου έπαιξε συμπαίκτης με τον μετέπειτα σταρ του ΝΒΑ, Μπλέικ Γκρίφιν.

Στους Σούνερς είχε μια ανοδική καριέρα ξεκινώντας από τον πάγκο ως φρέσμαν, καταλήγοντας να έχει σημαντικό ρόλο ως junior (9.9 πόντοι, 3.3 ριμπάουντ) και πρωταγωνιστικό ως σίνιορ. Αποφοίτησε έχοντας την τελευταία του σεζόν (2010-11) 14.2 πόντους, 5.0 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 36% πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων.

Ξεκίνησε μάλιστα βασικός σε όλα τα παιχνίδια, τελειώνοντας τη χρονιά ως πρώτος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας. Ευστόχησε συνολικά σε 64 τρίποντα, έχοντας τουλάχιστον τρία εύστοχα σε 12 παιχνίδια. Δείγμα του... πόσο ζεστός μπορεί να γίνει είναι και η εμφάνιση του απέναντι στο Κολοράντο, όταν είχε πετύχει 6 τρίποντα σε ένα μόλις ημίχρονο!

Συλλέκτης τίτλων

Αποχαιρέτησε το κολέγιο της Οκλαχόμα με πτυχίο στις ανθρώπινες σχέσεις, χωρίς όμως να γίνει ντραφτ. Και έτσι άρπαξε τα μαλλιά την ευκαιρία που του πρόσφερε η ευρωπαϊκή ομάδα που του χτύπησε την πόρτα, η ομώνυμη ομάδα των Σκοπίων, με την οποία κατέκτησε τα τρία τελευταία χρόνια και το πρωτάθλημα και το κύπελλο.

Μπορεί να μην είχε εντυπωσιακά νούμερα (10.6 πόντους τη δεύτερη και 7.8 την τρίτη), ωστόσο το γεγονός ότι παρέμεινε στην πρωταθλήτρια ομάδα για τρεις σεζόν δείχνει πολλά. Καταρχήν επιβεβαιώνουν και τα στατιστικά του το all-around παιχνίδι του: έχει κοντά στα 4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι και μοιράζει σχεδόν 2 ασίστ, έχοντας παράλληλα σταθερά υψηλά ποσοστά στο τρίποντο (42% πέρσι στο Eurocup). Οι κακές γλώσσες μάλιστα αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη ομάδα οι... τοπικοί ήρωες (Γκετσέφσκι, Σίνοβετς, Κοστόφσκι και Στογιανόφσκι) μονοπωλούσαν τις επιθέσεις και ο Ντέιβις πολλές φορές έπρεπε να περιμένει στη σειρά για να σουτάρει. (Ναι, ο Γκετσέφσκι είναι ο γνωστός Τοντόρ Γκετσέφσκι που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ).

Στο Eurocup, πάντως, ο Κέιντ Ντέιβις έκανε κάποιες πολύ καλές εμφανίσεις όιπως οι 14 πόντοι που πέτυχε απέναντι στη Μπανβίτ του Δημήτρη Ιτουδη, ή οι 12 (με 4/7 τρίποντα) απέναντι στην Ούνιξ Καζάν των Τρινκέρι, Ζήση, Βουγιούκα και Καϊμακόγλου.

Στην Κηφισιά ήρθε με τη φήμη του sharp-shooter, του καλού αμυντικού, αλλά κι ενός all-around παίκτη που θα προσφέρει σε όλους τους τομείς, χωρίς να παίξει εις βάρος της ομάδας του. Προς το παρών η χρονιά δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, διότι τραυματίστηκε στο φιλικό με τον Απόλλωνα και θα μείνει εκτός δράσης για άλλη μια βδομάδα (δύο συνολικά). Όταν επιστρέψει, όμως, θα πάρει και πάλι το όπλο του θέτοντας βασική υποψηφιότητα για την πρώτη θέση στην στατιστική κατηγορία των εύστοχων τριπόντων. Ερχόμενος στην Κηφισιά την χαρακτήρισε ως τη μεγάλη ευκαιρία του και όπως φαίνεται είναι διατεθειμένος να την αρπάξει. Τσάμπα, δηλαδή, τόση προπόνηση στο λάσο;

TAGS ΚΗΦΙΣΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ