BASKETBALL ANALYSIS

Κέντρικ Ναν, analysis: Η φετινή εκτόξευση των αριθμών του, η σημαντική αλλαγή στο παιχνίδι του και η σεζόν επιπέδου MVP

24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Κέντρικ Ναν συμφώνησε σε νέο ηγεμονικό συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό AKTOR και ο Στέφανος Μακρής αναλύει την τρομερή φετινή του χρονιά. Η εκτόξευση των αριθμών του, η σημαντική αλλαγή στο παιχνίδι του σε σχέση με πέρυσι και η σεζόν επιπέδου MVP.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR τα βρήκε με τον Κέντρικ Ναν και τον έδεσε μέχρι το 2028 στο ΟΑΚΑ με ένα μυθικό συμβόλαιο, σε μία κίνηση που αφήνει απολύτως ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές

Το SPORT24 παρουσιάζει με τη βοήθεια του Hudl Instat τα πεπραγμένα του Αμερικανού την φετινή χρονιά στην EuroLeague, όπου κάνει σεζόν επιπέδου MVP, έχοντας εκτοξεύσει τους αριθμούς του. 

Η σύγκριση με τον περσινό εαυτό του και η εκτόξευση

Ο Κέντρικ Ναν άλλαξε όλη την εικόνα του Παναθηναϊκού AKTOR την περσινή σεζόν, ανεβάζοντας επίπεδο την ομάδα. Το φινάλε της – ρούκι – χρονιάς του στην EuroLeague τον βρήκε να έχει 16 πόντους με 44.5% στα σουτ, 41% στα τρίποντα, 95.9% στις βολές, 2.7 ριμπάουντ, 3 ασίστ – που πρόσφεραν 6.9 ασίστ ανά αγώνα στους συμπαίκτες του – 0.9 κλεψίματα, 2.7 κερδισμένα φάουλ και 3.1 λάθη μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής, όντας δηλαδή υπεύθυνος για 22.9 πόντους του “τριφυλλιού”. .

Φέτος ο Ναν έχει πάει σε άλλο επίπεδο το παιχνίδι του. Παίζει μεν λίγο περισσότερο, αλλά οι αριθμοί του έχουν εκτοξευτεί, αφού έχει 20.3 πόντους με 49.1% στα σουτ, 40.5% στα τρίποντα, 84% στις βολές, 3.6 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ – που πρόσφεραν 8.8 πόντοι ανά αγώνα – 1.1 κλεψίματα, 3.8 κερδισμένα φάουλ και 2.8 λάθη μέσο όρο σε 31 λεπτά συμμετοχής, όντας υπεύθυνος για 29.1 πόντους του “τριφυλλιού”. 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος βλέποντας τα νούμερα του Ναν. Μπορεί να σταθεί στο γεγονός ότι πέρυσι σούταρε με 45% στα σουτ στο “ζωγραφιστό”, που είναι ένα μέτριο νούμερο και φέτος με 60%, που είναι ένα ελίτ νούμερο. Το βασικότερο ωστόσο είναι ότι η σημαντική βελτίωση στο ποσοστό του στα δίποντα έχει εκτοξεύσει την αποδοτικότητά του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Hudl Instat, την περσινή σεζόν ο Ναν σημείωνε 0.92 πόντους ανά κατοχή, σε ένα εξαιρετικό νούμερο. Φέτος, όμως, αυτό το νούμερο έχει εκτοξευτεί στους 1.06 πόντους ανά κατοχή, που είναι αδιανόητο για έναν γκαρντ που κουβαλάει μία ολόκληρη επίθεση.

Αυτός ο αριθμός συνήθως συναντάται είτε σε Pick and Roll ψηλούς (που τελειώνουν φάσεις κυρίως με καρφώματα), είτε σε κλασικούς σουτέρ (Stretch-4 ή περιφερειακούς που σουτάρουν πολλά τρίποντα), όχι σε παίκτες που έχουν τόσο μεγάλο Usage Rate (μετάφραση: ποσοστό κατοχών που έχουν την μπάλα στα χέρια τους και τελειώνουν την φάση) όπως ο Ναν. Και, μιλώντας για Usage Rate, αυτό φέτος έχει πέσει στο 29.8% (που παραμένει ένα πολύ υψηλό νούμερο) από το 31.6% που ήταν πέρυσι.

Ένα πράγμα που έχει προσθέσει ο Ναν στο παιχνίδι του, είναι ότι πλέον ο Εργκίν Αταμάν τον χρησιμοποιεί περισσότερο σε off screen καταστάσεις (βγαίνοντας από σκριν). Για την ακρίβεια αυτό το νούμερο έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αφού πέρυσι έπαιρνε μόλις 0.6 κατοχές ανά αγώνα σε τέτοια κατάσταση και σημείωνε 0.2 πόντους ανά αγώνα (μόλις 0.32 πόντοι ανά κατοχή) και φέτος παίρνει 1.1 σουτ σε τέτοια κατάσταση και σημειώνει 1.4 πόντους ανά αγώνα (1.2 πόντοι ανά κατοχή). Κάτι που οδηγεί στην πραγματικά μεγάλη αλλαγή στο παιχνίδι του. 

Η μεγάλη αλλαγή στο παιχνίδι του

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που χαρακτήριζε τον Κέντρι Ναν από την εποχή που αγωνιζόταν στο NBA, ήταν ότι θεωρείτο ένας φονικός σουτέρ από μέση απόσταση, στα σουτ μετά από ντρίμπλα (Pull Up). Είχε γίνει μάλιστα μεγάλη κουβέντα για το πώς ήταν ίσως πιο αποδοτικός αν κάποια από αυτά τα σουτ τα έπαιρνε πηγαίνοντας 1-2 μέτρα πιο πίσω, επιχειρώντας δηλαδή τρίποντα. Αυτό ακριβώς και έχει κάνει φέτος, κάτι που εξηγεί και την αγωνιστική του μετάλλαξη. 

Την περσινή σεζόν ο Ναν είχε 2/4.9 τρίποντα ανά αγώνα, όντας 22ος σε προσπάθειες στην EuroLeague. Φέτος, ο Αμερικανός έχει 2.9/7.2 τρίποντα ανά αγώνα, όντας τέταρτος σε προσπάθειες (πίσω μόνο από τους Κάρσεν Έντουαρντς, Μάρκους Χάουαρντ και Ναντίρ Ίφι). Όπως γίνεται σαφές, αυτή είναι μία τεράστια προσαρμογή στο παιχνίδι του, αλλά και ένας λόγος που έχει αλλάξει όλο το παιχνίδι του. Ο λόγος; Οι αντίπαλες ομάδες είναι πλέον αναγκασμένες να ανεβάσουν τον βαθμό πίεσης πάνω του, να τον μαρκάρουν από ακόμα πιο μακριά, να βγάζουν τον ψηλό τους σε κατάσταση Pick and Roll να ανεβαίνει πιο ψηλά. 

Το γεγονός αυτό όμως, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του Αμερικανού. Έχοντας ένα φονικό πρώτο βήμα, ο Ναν μπορεί πλέον πιο εύκολα να δημιουργήσει ή να εκτελέσει σε τέτοια κατάσταση. Έχει περισσότερους χώρους, μπορεί να επιτεθεί πιο άνετα στο καλάθι (εξού και η εκτόξευση του ποσοστού του στο “ζωγραφιστό”), αλλά και να δημιουργήσει πιο εύκολα για τους συμπαίκτες του. Το γήπεδο έχει ανοίξει περισσότερο για αυτόν, οι βοήθειες έρχονται από πιο μακριά. Αυτό σημαίνει πως είτε ο παίκτης που θα έρθει σε βοήθεια θα αργήσει να πάει πάνω του (άρα ο Ναν θα έχει ελεύθερο διάδρομο) ή θα έχει αφήσει εντελώς ελεύθερο έναν συμπαίκτη του Αμερικανού στην περιφέρεια για να καλύψει την διείσδυσή του, κάτι που δημιουργεί προϋποθέσεις για καλύτερη πάσα από τον Ναν. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Ναν ετοιμάζεται να παίξει Pick and Roll με τον Γιούρτσεβεν στα 10 μέτρα από το καλάθι. Ο Ντέιβις ετοιμάζεται να βγει δυναμικά, ενώ ο Μάικ είναι έτοιμος να δώσει βοήθεια ως τρίτος παίκτης.

printscreen

Ο Ναν βλέπει τους δύο Αμερικανούς να τον κλείνουν και πασάρει στον Χουάντσο.

printscreen

Ο Χουάντσο ευστοχεί σε τρίποντο. 

printscreen

Ο Ναν ήταν σχεδόν αψεγάδιαστος επιθετικά την περσινή σεζόν. Η αγάπη του στο σουτ από μέση απόσταση φαινόταν – σε έναν βαθμό – να τον περιορίζει σε έναν βαθμό. Η προσαρμογή αυτή στο παιχνίδι του όμως τον εκτόξευσε, άλλαξε τα πάντα στο παιχνίδι του. Του έδωσε περισσότερες επιλογές, τον βοήθησε να διαβάζει καλύτερα τις αντίπαλες άμυνες, να πασάρει καλύτερα. Τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. 

Μία σεζόν επιπέδου MVP

Ο Ναν θεωρείτο από πέρυσι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη και για κάποιους ο καλύτερος, αλλά και υποψήφιος για το βραβείο του MVP. Αυτό δεν έχει αλλάξει φέτος, τουναντίον αυτή η άποψη έχει ενισχυθεί. Ο βαθμός προσαρμογής του και εξέλιξης ενός ελίτ παίκτη μέσα σε μερικούς μήνες όμως είναι πραγματικά εντυπωσιακός.

Ο Ναν κατάφερε να προσθέσει πράγματα στο παιχνίδι του στα 30 του χρόνια. Σουτάρει περισσότερα τρίποντα, βγαίνει πιο συχνά από off screen καταστάσεις, διαβάζει καλύτερα τις αντίπαλες άμυνες, πασάρει περισσότερο. Κάνει μία σεζόν επιπέδου MVP, φτάνοντας σε απίστευτα ύψη. Και αυτό λέει πάρα πολλά για έναν παίκτη που πέρυσι είχε δώσει την εντύπωση πως βρισκόταν ήδη στο Έβερεστ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ