Κέντρικ Ναν η απόλυτη σύγκριση, αυτά κάνει φέτος σε σχέση με πέρυσι: Οι βελτιωμένοι επιθετικοί αριθμοί και ο αμυντικός αστερίσκος
Ο Κέντρικ Ναν είχε μία κακή βραδιά στο Βελιγράδι κόντρα στην Παρτίζαν, συνεχίζοντας να βγάζει έναν εκνευρισμό στις κινήσεις του. Πόσο καλός όμως είναι φέτος και είναι καλύτερος ή χειρότερος από πέρυσι; Ο Στέφανος Μακρής συγκρίνει με την βοήθεια του Hudl Instat τον περσινό με τον φετινό Ναν, δίνοντας απαντήσεις
Ο Κέντρικ Ναν πραγματοποίησε την χειρότερη φετινή του εμφάνιση στην EuroLeague στην βαριά ήττα του Παναθηναϊκού AKTOR στην έδρα της Παρτίζαν. Δύο μέρες μετά την ραψωδία κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ο Αμερικανός έμεινε στους 12 πόντους με 5/14 σουτ, ενώ έφτασε και τις 6 τεχνικές ποινές τον τελευταίο μήνα στην EuroLeague.
Ο Αμερικανός δείχνει εκνευρισμένος το τελευταίο διάστημα. Θεωρεί ότι οι διαιτητές δεν τον σέβονται, πως δεν κερδίζει όσα φάουλ θα έπρεπε με βάση το στυλ παιχνιδιού του. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχει μία ακόμα πλευρά: Όλος αυτός ο εκνευρισμός που δείχνει το τελευταίο διάστημα έχει ως αποτέλεσμα στα μάτια μέρος του κόσμου να έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι παίζει χειρότερα σε σχέση με πέρυσι.
Ο Ναν πέρυσι τα παρέσυρε όλα από την στιγμή που προσαρμόστηκε και έγινε ένας από τους ηγέτες του Παναθηναϊκού AKTOR. Φέτος έχει ακόμα αυτό τον ρόλο. Του σκόρερ. Το γεγονός ότι στους τελευταίους αγώνες δείχνει έναν εκνευρισμό ίσως έχει επηρεάσει την άποψη του κόσμου. Τι Ισχύει όμως πραγματικά; Είναι καλύτερος ή χειρότερος σε σχέση με πέρυσι;
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat τους αριθμούς του Ναν σε επίθεση και άμυνα, προσπαθώντας να δώσει την απάντηση.
Οι βελτιωμένοι αριθμοί και τα αναλυτικά στατιστικά που αλλάζουν πολλά
Ξεκινώντας από τα βασικά. Την σεζόν 2023/24 ο Ναν είχε στην EuroLeague τον εξής απολογισμό (σε 35 αγώνες): 16 πόντοι, 2.7 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ (που πρόσφεραν άλλους 6.9 πόντους ανά αγώνα) και 3.1 λάθη μέσο όρο, με 44.5% στα σουτ, 41% στα τρίποντα (2/4.9 ανά αγώνα) και 95.9% στις βολές (2/2.1 ανά αγώνα), συν 2.7 κερδισμένα φάουλ ανά αγώνα σε 27 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα. Ο Ναν σημείωνε 0.92 πόντους ανά κατοχή, είχε Usage Rate (μετάφραση: Ποσοστό των επιθέσεων της ομάδας του που έπαιρνε όταν ήταν στο παρκέ) 31.6% και +2.5 στο σύστημα +/-.
Τι κάνει λοιπόν ο Ναν φέτος; Μέχρι στιγμής, την σεζόν 2024/25, αριθμεί στην EuroLeague τα εξής: 18.4 πόντοι, 3.5 ριμπάουντ, 3.1 ασίστ (που δίνουν 6.8 πόντους ανά αγώνα) και 2.4 λάθη μέσο όρο, με 48.9% στα σουτ, 39.5% στα τρίποντα (2.4/6.1 ανά ματς) και 85.1% στις βολές (2.9/3.4 ανά αγώνα), συν 4 κερδισμένα φάουλ σε 29 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα συμμετοχής. Μέχρι στιγμής σημειώνει 1.06 πόντους ανά κατοχή (σε ένα αδιανόητο νούμερο), ενώ έχει Usage Rate 29.3% και +2.8 στο σύστημα +/-.
Με λίγα λόγια: Ο Ναν παίζει σχεδόν 1.5 λεπτό περισσότερο, κάτι που έχει φέρει μία - λογική - βελτίωση στους αριθμούς του. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η βελτίωση δεν οφείλεται στην άνοδο του χρόνου συμμετοχής του. Ο Ναν σουτάρει σε γενικές γραμμές με καλύτερα ποσοστά, είναι πιο παραγωγικός (οι πόντοι ανά κατοχή του εκτοξεύτηκαν από τους 0.92 στους 1.06), επιχειρεί περισσότερα τρίποντα, κερδίζει περισσότερα φάουλ. Και όλα αυτά, παίρνοντας - αναλογικά - λιγότερες επιθέσεις, αφού ενώ παίζει περισσότερο, επιχειρεί τον ίδιο αριθμό σουτ (13.4 φέτος, έναντι 13.5 πέρυσι). Τι λένε όμως τα Advanced Stats του Hudl Instat; Ιδού:
Ο Ναν σκοράρει περισσότερο, σουτάροντας λιγότερο. Τρέχει πιο συχνά στο ανοιχτό γήπεδο, είναι πιο παραγωγικός στο Pick and Roll. Τι γίνεται όμως στην άλλη πλευρά του παρκέ;
Η διαφορετική στόχευση των αντιπάλων πάνω του και το νούμερο που δείχνει πολλά
Ο Ναν δεν είναι αμυντικός εξολοθρευτής. Έχει δείξει ξεκάθαρα σε όλη την καριέρα του ότι προτιμάει την επίθεση από την άμυνα. Δεν είναι κακός αμυντικός, απλώς είναι ξεκάθαρο ότι συνήθως διαλέγει τις μάχες του στην άμυνα, επιλέγοντας να ανεβάσει ρυθμό προς το τέλος του αγώνα, για να μην καταναλώσει περισσότερη ενέργεια.
Σύμφωνα με το Hudl Instat, σε κατάσταση προσωπικής άμυνας ο Ναν δέχεται τους ίδιους πόντους που δεχόταν και πέρυσι. Συγκεκριμένα, δεχόταν 0.98 πόντους ανά κατοχη την περσινή σεζόν και τον ίδιο ακριβώς αριθμό δέχεται και φέτος. Αν ωστόσο κάποιος κοιτάξει λίγο πιο βαθιά στους αριθμούς, μπορεί να δει κάτι διαφορετικό:
Υπάρχουν δύο νούμερα που προκαλούν εντύπωση στην αμυντική συμπεριφορά του Ναν. Το πρώτο νούμερο είναι ότι πλέον σε κατάσταση Pick and Roll όπου μαρκάρει τον αντίπαλο χειριστή, δέχεται 1.26 πόντους ανά κατοχή, όταν πέρυσι δεχόταν 1.11. Δεδομένου ότι η γενικότερη αμυντική συμπεριφορά των “πρασίνων” όμως είναι μέτρια φέτος, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να του χρεωθεί στον απόλυτο βαθμό. Είναι όμως ένα άλλο νούμερο που τραβάει την προσοχή και δείχνει με ποιον τρόπο σημαδεύουν τον Αμερικανό οι αντίπαλοι των “πρασίνων”.
Σύμφωνα λοιπόν με το Hudl Instat, ο Ναν καλείται να μαρκάρει 1.4 κατοχές ανά αγώνα σε κατάσταση Off screen (όπου μαρκάρει παίκτη που βγαίνει από σκριν μακριά από την μπάλα), όταν πέρυσι αυτό το έκανε σε 0.7 κατοχές ανά αγώνα. Φέτος λοιπόν δέχεται 1.37 πόντους ανά κατοχή σε τέτοια κατάσταση, ενώ πέρυσι δεχόταν 0.75.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι εδώ υπάρχει ένα μοτίβο. Δεν γίνεται να είναι τυχαίο το γεγονός ότι μαρκάρει διπλάσιες κατοχές με αυτό τον τρόπο ο Ναν, με τους πόντους που δέχεται ανά κατοχή επίσης να έχουν εκτοξευτεί. Η άμυνα μακριά από την μπάλα αποτελούσε πάντα ένα ζήτημα για τον άλλοτε NBAερ και φαίνεται ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο έχουν εστιάσει φέτος οι αντίπαλοι του “τριφυλλιού”.
Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα. Είναι γεγονός ότι η ομαδική αμυντική συμπεριφορά του Παναθηναϊκού AKTOR - ειδικά τον τελευταίο μήνα - είναι μέτρια φέτος. Δεν υπάρχει η αντίστοιχη ένταση, που συχνά κάλυπτε τις αδυναμίες του Ναν. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει ότι ο Ναν δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο αμυντικά φέτος.
Ο Ναν παραμένει… Ναν
Είναι αλήθεια ότι ο Ναν ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά πέρυσι με την απόδοσή του. Έχει μπει ξεκάθαρα στην κουβέντα για τον καλύτερο παίκτη στην Ευρώπη, πολλοί θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, κάτι δύο μέτριες εμφανίσεις, κάτι ο εκνευρισμός που έχει δείξει τις τελευταίες εβδομάδες δεχόμενος μαζεμένες τεχνικές ποινές, όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει η εντύπωση ότι δεν βρίσκεται στα περσινά στάνταρ.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πάντα δύο πλευρές όταν κρίνεται ένας παίκτης: Η μία πλευρά αφορά τους αριθμούς και η άλλη αφορά την γλώσσα του σώματος, την εντύπωση δηλαδή που δημιουργεί ένας παίκτης όταν τον δεις να αγωνίζεται.
Ο κόσμος ενίοτε δείχνει να ξεχνάει τι έγινε αρκετούς μήνες νωρίτερα. Ο περσινός Ναν ήταν ο ηγέτης του Παναθηναϊκού AKTOR, αυτός που μαζί με τους Σλούκα και Λεσόρ οδήγησε την ομάδα μέχρι το τέλος του δρόμου. Είχε όμως και κάποια βράδια που δεν ήταν τόσο αποδοτικός. Και είναι λογικό, γιατί είναι άνθρωπος και όχι ρομπότ. Η τελευταία γεύση όμως είναι αυτή που μένει, με τον Αμερικανό να βγαίνει μπροστά σε ματς που χρειάστηκε.
Η φετινή σεζόν βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Παρά την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί, η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα ο Ναν είναι μέχρι στιγμής καλύτερος από ότι πέρυσι, ακόμα και αν έχει κάνει ένα βήμα πίσω αμυντικά. Ο Ναν παραμένει ο… Ναν. Ένας από τους καλύτερους - και για κάποιους ο καλύτερος - παίκτες στην Ευρώπη. Ο εκνευρισμός του στα τελευταία παιχνίδια είναι εμφανής. Αυτό χαλάει την εικόνα του. Με τον Παναθηναϊκό AKTOR να ψάχνεται και να προσπαθεί να χωρέσει τον Λορέντζο Μπράουν στην περιφέρεια, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Οι αριθμοί όμως - και σόου όπως αυτό που έδωσε με την Μπαρτσελόνα - δεν λένε ψέματα. Κι ας μην λένε πάντα όλη την αλήθεια.