Θα γίνει... Χαμο(ντ)ς στη Νίκαια
Πως είναι άραγε όταν επιστρέφεις στην Ελλάδα για δεύτερη φορά στην καριέρα σου; Είναι τύχη, μοίρα, ή κάτι άλλο; Κλιφ Χάμοντς, ο περί ου ο λόγος, ο οποίος αποφάσισε να γυρίσει στη χώρα μας, αυτή τη φορά για χάρη του Ιωνικού Νικαίας.
Σε μία οικονομική αλλά και σίγουρη λύση προχώρησε ο Ιωνικός Νικαίας, αφού έκανε δικό του τον 35χρονο πολύπειρο γκαρντ Κλιφ Χάμοντς.
Σε γνώριμα μονοπάτια αποφάσισε να κινηθεί ο κόουτς Στέργιος Κουφός, καθώς αναζητούσε έναν καλό και έμπειρο άσο, συνδυασμό που αν μη τι άλλο δύσκολα βρίσκεις, ειδικά τέτοια εποχή, δίνοντας το ΟΚ για να υπογράψει τον Κλιφ Χάμοντς.
Πάμε να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ο Κλιφ Χάμοντς, γεννήθηκε στο Φορτ Μπραγκ, της North Carolina, εκεί που βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον κόσμο.
Από πολύ μικρή ηλικία, ήξερε πως είχε ένα ταλέντο σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά στο μπάσκετ. Στον ελεύθερό του χρόνο πάντα έπαιρνε μία όχι και τόσο φουσκωμένη μπάλα και έτρεχε να αποδράσει για να πάει στο πιο κοντινό γηπεδάκι (5χλμ. από το σπίτι του) να παίξει.
Στα κολεγιακά του χρόνια, αγωνίστηκε σε 134 αγώνες στο Πανεπιστήμιο του Κλέμσον με τους Τάιγκερς, έχοντας μάλιστα κατά μέσο όρο 10.9 πόντους, 3.6 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ αλλά και 1.7 κλεψίματα.
Η αγάπη του όμως δεν έμεινε μόνο στο basketball, αλλά συνδέθηκε άμεσα με ακόμη δύο σημαντικούς κλάδους για εκείνον, αυτόν της αρχιτεκτονικής και της ψυχολογίας καταφέρνοντας μάλιστα να πάρει πτυχίο και στα δύο.
Καμιά φορά η ζωή παρά τις επιλογές που έχεις κάνει, σε φέρνει αντιμέτωπο να διαλέξεις ανάμεσα σε πολλά πράγματα, για το ένα και μοναδικό.
"Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας", είχε πει πολύ πετυχημένα ο Γάλλος νομπελίστας, Αλμπέρ Καμύ, έτσι και ο Κλιφ, κάθισε κάτω, άθροισε τις επιλογές του, όμως πάντα το άθροισμα ισούνταν με το μπάσκετ.
Κάπου εκεί ξεκινάει και το μακρύ ταξίδι του…
Το 2008, αποφασίζει να δεχθεί την πρόταση της Νταρουσάφακα και να αγωνιστεί για πρώτη φορά επαγγελματικά στην Ευρώπη, στο πρωτάθλημα της Τουρκίας. Η αλήθεια είναι πως το "ποδαρικό" του δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό, αφού μέσα σε λίγους μήνες μετακινήθηκε στην Αναντολού Εφές, όπου αγωνίστηκε σε μόλις πέντε παιχνίδια, καθούμενος 4 εβδομάδες, μέχρι να επιστρέψει και πάλι στην Νταρουσάφακα έως το τέλος εκείνης της περίεργης γι' αυτόν σεζόν.
Η αλήθεια είναι πως εκείνητην περίοδο, έδειχνε να μην έχει την ταυτότητα που ο ίδιος θα ήθελε να έχει.
Τη σεζόν 2009-10, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, τον πήρε τηλέφωνο και του είπε "Έλα στο Περιστέρι και θα σε κάνω αποκλειστικά πόιντ γκαρντ". Έτσι και έγινε. Ο Αμερικανός έφτιαξε τις βαλίτσες του και αναχώρησε για τη χώρα μας, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του τα λόγια του Έλληνα προπονητή.
Με την ομάδα του Περιστερίου κατάφερε εκείνη τη χρονιά να είναι έκτος στις ασίστ με 72 στο σύνολο, τέταρτος στα κλεψίματα με 34, δέκατος σκόρερ με 268 και πέμπτος στη λίστα με τους παίκτες που χαρακτηρίζονται ως οι πιο "οικονομικοί" για μια ομάδα.
Από εκεί και πέρα, ακολουθούν τρεις πολύ ιδιαίτερες και περίεργες χρονιές για τον ίδιο, καθώς δεν μπορούσε να στεριώσει σε όποια ομάδα και αν υπέγραφε.
Τον Ιούνιο του 2010 που αποχώρησε από το Περιστέρι και υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο στην Βιλερμπάν, τον Αύγουστο του 2011, υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με την Μπάνβιτ, ενώ τον Αύγουστο του 2012 αποφάσισε να αγωνιστεί στην ABA League με την ΚΚ Ιγκοκέα. Το σερί των μονοετών συμβολαίων, έσπασε τον Ιούλιο του 2013, όταν και αποφάσισε να μετακομίσει στο Βερολίνο για χάρη της Άλμπα όπου έμεινε έως το 2015.
Παρόλα αυτά, η κακοτυχία ή οι κακές επιλογές, συνεχίστηκαν, αφού ακολούθησε μία σειρά ετών (2015-19) που δεν μπόρεσε να βρει αυτό που του ταιριάζει, την ομάδα που θα κάνει το κάτι παραπάνω (Βάιπερς, Ρίνο Μπίγκχορνς, Λιμόζ, Λούντβιγκσμπουργκ, Βίρτσμπουργκ, Σαρλερουά),ώσπου στις 6 Αυγούστου του 2019, επιστρέφει και πάλι στην Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια, αυτή τη φορά για να αγωνιστεί με τον Ήφαιστο Λήμνου.
Με την ομώνυμη ομάδα, μέτρησε 5.3 πόντους με 47.2% στο δίποντο, 30.9% στο τρίποντο και 33.3% στις ελ. βολές, ενώ είχε 2.4 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ και 1.2 κλεψίματα σε συνολικά 26:48 λεπτά συμμετοχής, σε 19 στο σύνολο παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος.
Κάποιοι τώρα ίσως πουν, τι γυρολόγος είναι αυτός; Κάποιοι άλλοι, ότι δεν είχε την ανάλογη απόδοση ή το πιο πρόσφορο έδαφος στην καριέρα του.
Το μόνο σίγουρο είναι πως με όποια ομάδα και αν αγωνίστηκε, έδινε πάντα το 101%,προσφέροντας αρκετά μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, ειδικότερα με την εμπειρία και το οργανωτικό παιχνίδι του, κάτι που σίγουρα θα κάνει και φέτος με την ομάδα του Ιωνικού, για την τρίτη του θητεία στην ελληνική Basket League.
Photo Credits: Eurokinissi