Κόντρες για τη διαιτησία
Μία παντοδύναμη Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονομίδης
Βασίλης Οικονομίδης: " Θεωρούμε αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας του μπάσκετ το τμήμα της διαιτησίας. Μόνο σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ και τους άλλους φορείς και μόνο με ανταλλαγή απόψεων μπορεί να γίνει πιο αξιόπιστο το πρωτάθλημα. Ο ΕΣΑΚΕ είναι υπέρ της ανεξαρτησίας των διαιτητών. Δεν θέλουμε να τους βάλουμε κάτω από καμία ομπρέλα. Πιστεύω ότι οι Έλληνες διαιτητές είναι πολύ καλύτεροι από τους υπόλοιπους στην Ευρώπη. Εδώ, όμως ήρθαμε για να πούμε αλήθειες. Λοιπόν, τίποτα δεν υλοποιείται απ' όσα είχαμε πει στην αρχή της χρονιάς με την ΚΕΔ".
" Οι 14 ομάδες της Α1 θέλουμε μία δυνατή και σφριγηλή ΚΕΔ, να είναι υπεύθυνη για την ετοιμότητα των διαιτητών και να μην έχει ευθύνη μόνο για τις κληρώσεις. Θέλω η ΚΕΔ να είναι ένα παντοδύναμο όργανο που να επιβάλλει κυρώσεις. Επιπλέον, ο θεσμός των παρατηρητών δεν λειτουργεί. Στον ΕΣΑΚΕ δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής καμία έκθεση παρατηρητών. Οι διαιτητές δεν τηρούν τον πειθαρχικό έλεγχο. Βλέπουμε δηλαδή δεκαπέντε άτομα όρθια σε κάθε πάγκο την ώρα του αγώνα. Αν ως μέλος της ομάδας τραβάω τα μαλλιά μου και δεν με σταματήσεις, τότε επηρεάζω αρνητικά προς τους διαιτητές την κερκίδα".
Διακόπτοντας τον Βασίλη Οικονομίδη, ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος σχολίασε ως ευχολόγιο τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΣΑΚΕ, λέγοντάς του: " Αφού δεν έχεις αρμοδιότητες για τη διαιτησία, όσα λες είναι μόνο ευχολόγιο".
Ο νομικός σύμβουλος της ΚΑΕ, Ολυμπιακός, Τάκης Χατζηγρηγοριάδης σχολίασε: " Η ελληνική διαιτησία είναι γενικά ικανοποιητική εν συγκρίσει με διαιτησίες ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Πρέπει να κάνουμε προσπάθειες να την βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο. Οι διοικήσεις, οι προπονητές, οι παίκτες, οι φίλαθλοι και ο Τύπος πρέπει να συμβάλλουν από κοινού. Οι διαιτητές είναι άνθρωποι. Εμείς πρέπει να αποβάλλουμε τη δυσπιστία και την αμφισβήτηση. Αν το αποβάλλουμε αυτό, οι διαιτητές θα γίνουν καλύτεροι. Θέλω μόνο να εκφράσω τη δική μου γνώμη πως πολλές φορές θέλοντας να διορθώσουν ένα λάθος τους, οι διαιτητές κάνουν αυτό που αποκαλούμε συμψηφιστικό σφύριγμα. Είναι λάθος αυτό. Για μένα είναι διπλό λάθος".
Ο πρόεδρος της Ολύμπιας Λάρισας, Γιώργος Μαλάκος και αντιπρόεδρος του ΕΣΑΚΕ τόνισε: " Έχοντας επενδύσει στο ελληνικό μπάσκετ επί μία δεκαετία κρίνω πως το επίπεδο των Ελλήνων διαιτητών είναι υψηλό. Διοικώντας μία ομάδα που έχει γευτεί ανόδους και υποβιβασμό στην Α2, θεωρώ πως κανένα από τα αποτελέσματα της ομάδας μου δεν έχει επηρεάσει η διαιτησία. Όταν κερδίζει μία ομάδα με 20 πόντους και τελικά χάνει, πρώτα φταίει αυτή και μετά όλοι οι άλλοι".
" Πάντως, δεν φταίνε οι διαιτητές. Η διαιτησία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού μπάσκετ. Δεν πρέπει να τους απομονώσουμε. Θα πρότεινα να αναδεικνύεται MVP διαιτητής και ρούκι της χρονιάς διαιτητής. Επίσης, ως παράγοντες της ομάδας μπορούμε να ελέγχουμε απόλυτα την αντίδραση των φιλάθλων μας και πρέπει να προστατέψουμε τους διαιτητές από εκδηλώσεις βίας. Να βρεθεί ένα μοντέλο διαχείρισης των διαιτητών. Προσωπικά, σπάνια ρωτάω τους συνεργάτες μου ποιοι διαιτητές μας παίζουν".
Ο Φίλιππος Συρίγος δήλωσε: " Είναι οξύμωρο να προσπαθούν να νουθετήσουν τους διαιτητές οι παράγοντες. Τη μεγαλύτερη δυσκολία στο έργο των διαιτητών την προκαλούν οι παράγοντες. Ασκούν πίεση με διάφορους τρόπους. Κι αν η πίεση αυτή έχει μειωθεί σήμερα, υπήρχαν παλαιότερες εποχές, όπου η πίεση αυτή από την πλευρά των παραγόντων ήταν αφόρητη. Για όλα τα δεινά της ελληνικής διαιτησίας υπεύθυνη ήταν αυτή η πίεση. Τελικά, οι διαιτητές είναι άνθρωποι με αισθήματα, ελαττώματα και αδυναμίες. Όταν πιέζονται από χίλιες πλευρές, πόσο μπορούν να αντέξουν"; Μιλώντας σε δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο, ο Φίλιππος Συρίγος είπε: " Πέφτετε θύματα των διαιτητοπατέρων. Σας έχουν πουλήσει για ένα κομμάτι ψωμί. Εχουν εγγυηθεί για τον ρόλο σας".
Ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ, Ηλίας Καφές, δήλωσε: " Η διαιτησία πρέπει να είναι αδέσμευτη και ακηδεμόνευτη, μακριά από παρεμβάσεις. Μήπως έτσι δεν έφτασε η ελληνική διαιτησία στην κορυφή της ευρωπαϊκής πυραμίδας; Η διαιτησία πρέπει να διοικείται από τους δικούς της ανθρώπους που έχουν εμπειρία. Διαφωνώ με την πρόταση του κύριου Μαλάκου να αναδεικνύεται MVP διαιτητής. Η φιλοσοφία μας είναι πως οι διαιτητές δεν είναι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού. Απλώς βοηθούν τη διεξαγωγή αυτού." Εκπροσωπώντας τους νέους διαιτητές, ο Γιάννης Φούφης τόνισε: "Μας βοήθησαν πολύ τα σεμινάρια προπονητικής. Μάθαμε το pick 'n' roll, τι είναι aggressive defense, strong side, weak side".
"Το 99% των νέων διαιτητών παρακολουθήσαμε τέτοια σεμινάρια. Παράλληλα, όμως, προσπαθούμε να πείσουμε ότι είμαστε συνεργάτες και όχι αντίπαλοι. Σας προσκαλούμε σε ένα δικό μας σεμινάριο. Ελάτε να δούμε ένα παιχνίδι μαζί και να το κρίνουμε. Ολες οι επαφές δεν είναι φάουλ, αλλά όλα τα φάουλ είναι επαφές. Στους προπονητές ζητάμε να αποτρέπουν τους παίκτες τους να πάρουν ψεύτικο φάουλ. Μην μας ειρωνεύεστε. Οχι χειρονομίες πίσω από την πλάτη. Δώστε μας το χέρι ακόμη κι αν αισθάνεστε πως αδικηθήκατε και πείτε: "Σήμερα δεν ήσουν καλός, μας αδίκησες". Μην πυροβολείτε τον διαιτητή. Είναι άνθρωπος και τον περιμένει η οικογένειά του στο σπίτι. Πρώτα εμείς στενοχωριόμαστε αν δεν έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας. Χωρίς να είμαστε επαγγελματίες, έχουμε επαγγελματικές υποχρεώσεις. Προετοιμαζόμαστε σωματικά, βλέπουμε dvd πριν και μετά τους αγώνες. Δουλεύουμε στον ψυχολογικό τομέα. Μην πυροβολείτε τον διαιτητή
".
Ο Χρυσόστομος Σχινάς δήλωσε: " Προσωπικά έζησα καταστάσεις πρωτόγνωρες για τον ελληνικό αθλητισμό και εξωαθλητικά, καθώς γνωρίζεται για τη δικαστική υπόθεσή μου με την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος που με οδήγησε ψυχολογικά στο ναδίρ. Για να βελτιωθεί η αντιμετώπιση προς τους διαιτητές πρέπει πρώτα, να βάλουμε κάποιες αρχές σαν άνθρωποι. Τον άνθρωπο να τον δούμε συνάνθρωπο. Να δούμε το στάτους του, την εργασία του, την πορεία του και να μην κρίνουμε μόνο τη στιγμή. Κανένας δεν θέλει να κάνει λάθος. Πόσες φορές δεν κατέκριναν τον Βορεάδη, τον άνθρωπο που είπε τον όρκο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χρειαζόμαστε καλύτερη στήριξη από τα θεσμοθετημένα όργανα. Η ΚΕΔ πρέπει να παίρνει θέση, να ξεκαθαρίζει καταστάσεις. Δεν είμαστε μπαλάκια στις κληρώσεις, αλλά άνθρωποι που προσφέρουμε σ' αυτόν τον χώρο".
Ο Κώστας Κορομηλάς είπε: " Η ελληνική διαιτησία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Δεν δημιουργεί πλέον σημαντικά παράπονα. Η εφαρμογή του συστήματος των τριών διαιτητών έχει βοηθήσει πολύ. Πρέπει να προσεγγίζουμε το πνεύμα των κανονισμών και να εκπαιδευόμαστε με τη βοήθεια του οργάνου του ΕΣΑΚΕ. Το σημαντικότερο να είμαστε μετριόφρονες και να μην καβαλάμε το καλάμι γιατί κανένας απ' τους φιλάθλους δεν πληρώνει εισιτήριο για να δει τους διαιτητές, αλλά για να δει τους αθλητές".