X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΕΟΚ

Λιόλιος: "Το αποτέλεσμα των εκλογών με γεμίζει τεράστια ευθύνη, τα σωματεία έδωσαν λευκή επιταγή να κάνουμε όλες τις αλλαγές που κρίνουμε"

ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME SPORTS

Ο Βαγγέλης Λιόλιος μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΟΚ για την επανεκλογή του στην θέση του προέδρου της ΕΟΚ, λέγοντας ότι το συντριπτικό ποσοστό με το οποίο νίκησε τον γέμισε ευθύνη, αναφέροντας ότι θα γίνουν δομικές αλλαγές, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο μπάσκετ Γυναικών, την προπονητική κατεύθυνση σε όλα τα επίπεδα και την ανάγκη για σωστή εκπαίδευση παραγόντων, διαιτητών και φιλάθλων.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος επανεξελέγη με μεγάλη διαφορά πρόεδρος της ΕΟΚ (77% έναντι 23% της παράταξης του Παναγιώτη Φασούλα). Και, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΟΚ, ξεκαθάρισε ότι αυτό το ποσοστό τον γέμισε ακόμα περισσότερη ευθύνη.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ αναφέρθηκε στο τελικό αποτέλεσμα, το πώς τα σωματεία εκτίμησαν το έργο που έκανε την περασμένη τριετία και του έδωσαν λευκή επιταγή για να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές και την ανάγκη να εξελιχθεί το μπάσκετ.

"Το μόνο που έχω να πω προς όλους μας είναι ότι το αποτέλεσμα με γεμίζει με τεράστια ευθύνη και θα το πράξω όπως μου το ζήτησαν τα σωματεία. Χωρίς φόβο, με πάθος” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Λιόλιος όταν ρωτήθηκε για τις σκέψεις του.

Αναλυτικά ο πρόεδρος της ΕΟΚ δήλωσε:

Για το αν είναι ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα από την έμπρακτη αποδοχή από τα σωματεία που ψηφίζουν και του έδωσαν 77%: Πρέπει να ευχαριστήσω όλα τα σωματεία που συμμετείχαν. Συμμετείχε το 98% και αυτό είναι δείγμα της δημοκρατιας και δείχνει πόσο ήθελαν να εκλέξουν τον πρόεδρο της ΕΟΚ.

Νομίζω είναι η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία, όχι τόσο σε ποσοστό, αλλά σε απόλυτο αριθμό, είναι η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασίας σε ομοσπονδία οποιουδήποτε αθλήματος. Αυτό με χαροποιεί ιδιαιτέρως, γιατί το αποτέλεσμα νομιμοποιεί να κάνουμε πράξη αυτά που είπαμε.

Ευχαριστώ και τα σωματεία που με επέλεξαν και αυτά που δεν με επέλεξαν για κάποιους λόγους. Γιατί όντως το ποσοστό είναι εντυπωσιακό. Όχι μόνο σαν ποσοστό που επέλεξε να ηγηθώ έναντι του Παναγιώτη Φασούλα, αλλά και το ποσοστό συμβούλων, αφού τα 16 από τα 18 μέλη του Δ.Σ έχουμε την ίδια φιλοσοφία και μόλις ένα μέλος από την παράταση του Παναγιώτη Φασούλα, ο Γιάννης Μπουρούσης, εκλέχθηκε και μάλιστα ήταν το τελευταίο μέλος για 4 ψήφους.

Οπότε καταλαβαίνετε ότι η διαδικασία μας χαροποιεί, όπως και το αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο είναι ότι καταλαβαίνουμε την ευθύνη απέναντι στα σωματεία και το ελληνικό μπάσκετ. Από την πρώτη στιγμή που άκουσα το αποτέλεσμα κατάλαβα την ευθύνη. Αυτά τα σωματεία είπαν ότι δίνουν λευκή επιταγή για να κάνουμε όλες τις αλλαγές που κρίνουμε και αυτό θα κάνουμε.

Είναι γεγονός ότι κάναμε πάρα πολλές αλλαγές στην πρώτη θητεία, ίσως όχι τόσο ριζικές. Ισχυροποιήσαμε την βάση της Ομοσπονδίας, εντός και εκτός Ελλάδος. Αυτό ήταν το πρώτο μέλημα. Και οι πρώτες αλλαγές που έγιναν σε σωματεία, λίγκες, οικονομική ενίσχυση, που τα σωματεία εισέπραξαν και ανανέωσαν δυναμικά.

Ξέρετε ότι δεν έκανα δημόσιες τοποθετήσεις. Υπήρχε δημόσιο έργο. Αν υπήρχε προσωπική επικοινωνία με τα σωματεία, εκφράζαμε τι θα κάνουμε και θα τα ανακοινώσουμε. Αυτό που μας είπαν τα σωματεία και προφορικά και με την ψήφο τους είναι ότι θα πρέπει χωρίς φόβο, αλλά με πάθος, να κάνουμε όλες τις ριζικές, δομικές αλλαγές που χρειάζεται το ελληνικό μπάσκετ, που δεν κάναμε την πρώτη τριετία. Κάναμε πράγματα, αρκετά σωστά και λάθος. Κάναμε και λάθη, που θα τα διορθώσουμε”.

Για το αν υπάρχει πεδίο για ενωμένο μπάσκετ: “Φυσικά είμαι υποστηρικτής του ότι το μπάσκετ ενώνει. Θέλοντας να δώσω και μια συνέχεια στην προεκλογική και εκλογική διαδικασία που υπήρξε, χρειάζεται και καθαρό μπάσκετ, όχι μόνο ενωμένο.

Ξέρετε πολύ καλά ότι απεχθάνομαι τις αντιπαραθέσεις με λασπολογίες ή τέτοια πράγματα, δεν απαντώ ποτέ σε τέτοια γιατί δεν πρέπει να πέσει το επίπεδο του μπάσκετ, το οποίο είναι σε υψηλό επίπεδο και θα το κρατήσουμε εκεί. Μου έκανε εντύπωση μια δήλωση του Δήμου Ντικούδη που το είπε από καρδίας και βεβαίως συμφωνώ μαζί του.

Έγιναν διάφορα πράγματα προεκλογικά, έκνομες ενέργειες, οι οποίες θα ακολουθήσουν τη διαλεύκανση απ’ τη δικαιοσύνη, αυτό είναι ανεξάρτητα απ’ το μπάσκετ. Θέλουμε και καθαρό μπάσκετ, με καθαρούς παράγοντες. Πιστεύω πάρα πολύ στον Έλληνα παράγοντα, την αγάπη του για το μπάσκετ σε κάθε σωματείο, στην καθαρότητά του. Όσοι λίγοι είναι που μολύνουν τον χώρο μας, πρέπει να βρεθούν εκτός του χώρου μας. Σε αυτό πιστεύω, ενωμένο και καθαρό".

Για την ταυτότητα του νέου Δ.Σ: “Είναι πρόσωπα από όλη την Ελλάδα. Πρόσωπα και από τα δύο φύλα, κάτι πολύ σημαντικό, το να έχουμε 5 γυναίκες στο συμβούλιο. Πιστεύω στην δύναμη της γυναίκας και θα πάρουν θέση ευθύνης. Όλα αυτά τα πρόσωπα δουλεύουν ως ομάδα και αυτό είναι σημαντικό. Να ξέρεις την δύναμη της ομάδας. Φάνηκε αυτό και στο αποτέλεσμα, όπου πήγαμε συντεταγμένα. Αυτό ήταν αποτέλεσμα όλων των προσώπων που υποστήριξαν το όραμα, όχι του Λιόλιου. Με αυτή την δύναμη της ομάδας, που θα διοικήσει, το είδαν τα σωματεία και για αυτό το ψήφισαν, γιατί ξέρουν ότι έτσι θα προχωρήσουν μπροστά”.

Για το ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες: “Περίμενα το αποτέλεσμα για να μπορέσω να υλοποιήσω δομικές αλλαγές, σε όλα τα επίπεδα. Θα βελτιώσουμε τα πράγματα. Το ελληνικό μπάσκετ χτίστηκε σε μία Ελλάδα που ήταν πριν χρόνια. Πρέπει να μπούμε σε μία νέα Ελλάδα, του 2024, 2025, 2026 με ψηφιοποίηση.

Έχουμε βάλει τομείς. Για αυτούς τους τομείς, πέρα από μία ισχυρή διοικητικά ομοσπονδία, χρειάζεται μία ισχυρή οργανωτικά ομοσπονδία, με διοικήσεις που έχουν το ίδιο όραμα. Με αυτή τη βάση θα πλησιάσουμε και θα εξηγήσουμε σε κάθε ένα σωματείο, σε όλη την Ελλάδα, τον ρόλο, τις ανάγκες και τα οράματα που έχει. Το κάθε ένα από τα 850 σωματεία, η κάθε Ένωση θα γίνουν κοινωνός μας. Αλλά με δομικές, ριζικές αλλαγές, σε επίπεδο διάρθρωσης και όχι επικοινωνίας.

Το μπάσκετ δεν παίζεται μόνο εντός τεσσάρων γραμμών. Ο καθένας μας έχει έναν ρόλο που πρέπει να εκπληρώσει στην κοινωνία. Το μπάσκετ είναι άθληση, όχι πρωταθλητισμός. Δεν είναι ένα ντέρμπι. Ξέρουμε πόσο πάθος έχουμε, αλλά για να φτάσει εκεί το μπάσκετ έχει ειλικρίνεια, τιμιότητα. Θέλουμε εκπαιδευμένους παράγοντες σε αυτές τις αξίες. Προπονητές που θα βγάλουν ενεργούς πολίτες και όχι αθλητές. Παράγοντες, διαιτητές, κριτές, που θα υπηρετούν αξίες και αρχές του μπάσκετ που οραματιζόμαστε.

Υπάρχουν και οι φίλαθλοι, που θα πρέπει να συμβάλουν στο ήθος. Και μην ξεχνάμε τον ρόλο των ΜΜΕ, που είναι ο συνδετικός κρίκος με τους φιλάθλους και την κοινωνία. Έχουν έναν ρόλο που χρειαζόμαστε ως αρωγό για τους φιλάθλους”.

Για το τι τον ζόρισε την πρώτη τριετία του ως Πρόεδρο και θέλει να αλλάξει, να βελτιώσει ή να αναπτύξει: "Αν το χωρίσω σε τομείς, η ψηφιοποίηση έχει βρει τον δρόμο της και θα κάνει θαύματα τα επόμενα 4 χρόνια. Θα αλλάξει όλο το τοπίο στο μπάσκετ.

Στο κομμάτι της οικονομικής αναδιάρθρωσης έχουμε πάει πάρα πολύ καλά. Θα συνεχιστεί έτσι και θα υποστηρίξουμε τα σωματεία όπως μπορούμε και προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν δύο τομείς στους οποίους ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος. Το ένα είναι η εξάπλωση του μπάσκετ στο γυναικείο φύλο, γιατί το έχουμε ανάγκη. Να μεγαλώσει ο αριθμός των κοριτσιών που παίζουν μπάσκετ, έτσι ώστε να μπορέσουμε και ποιοτικά να ανέβουμε.

Ο δεύτερος στόχος μας, αλλά στην ίδια βαθμίδα, είναι η προπονητική κατεύθυνση και εκπαίδευση, γιατί το αποτέλεσμα που θα φέρουμε στα παιδιά μας μέσα απ’ τη διοίκησή μας περνάει απ’ τους προπονητές.

Άφησα τελευταίο και το κομμάτι της διαιτησίας. Θα ρίξουμε βάρος στην εκπαίδευση των διαιτητών, τον αριθμό των διαιτητών που ασχολούνται, τον έλεγχο των διαιτητών και την κρίση αυτών απ’ τα όργανά τους. Ένα κομμάτι με το οποίον ασχολούνται οι περισσότερες ομάδες. Θεωρούν ότι είναι κρίσιμος παράγοντας, αλλά εγώ θεωρώ ότι στο μπάσκετ δεν είναι αυτός ο κρίσιμος παράγοντας, αλλά το πώς εμείς βλέπουμε τη διαιτησία, το πώς ο παράγοντας αντιμετωπίζει και αντιμετωπίζεται απ’ τους διαιτητές, πώς ο προπονητής αντιμετωπίζει και αντιμετωπίζεται απ’ τους διαιτητές.

Αυτό είχε να κάνει με την εκπαίδευση. Επομένως, ένα κομμάτι με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι η εκπαίδευση των διαιτητών. Η εκπαίδευση είναι ακρογωνιαίος λίθος. Δεν είναι μόνο να ξέρουν τι κάνουν, είναι ο σεβασμός. Έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε.

Εκεί που πρέπει να προχωρήσουμε δυναμικά είναι η εκπαίδευση των προπονητών για το αναπτυξιακό σε όλες τις ομάδες, καθώς και η αύξηση του αριθμού στο μπάσκετ γυναικών. Έχουμε και άλλα πολλά πράγματα που έχουμε σκοπό να κάνουμε. Την εξωστρέφεια των ομάδων μέσω CSR ενεργειών προς την κοινωνία, όπως και την πλήρη διοικητική αναδιάρθρωση των ομάδων, των πρωταθλημάτων και των Ενώσεων”.

Για το αν είναι πρόκληση για το μπάσκετ Γυναικών να αναπτυχθεί, μέσα και από το EuroBasket 2025 που θα διεξαχθεί και στην Ελλάδα: “Θα μας βοηθήσει στον στόχο μας, που είναι η εκπαίδευση. Δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για να προσελκύσουμε περισσότερα κορίτσια, αλλά και παράγοντες - που δεν έχουμε - και περισσότερους παράγοντες. Με περισσότερους προπονητές, παράγοντες και προβολή θα προσεγγίσουμε περισσότερα κορίτσια. Αναφερόμαστε στο 50% του πληθυσμού της Ελλάδας και έχουμε πεδίο να εξαπλωθούμε και να το φέρουμε κοντά στο μπάσκετ. Αν φέρεις μία γυναίκα κοντά στο μπάσκετ, φέρνεις την οικογένεια στο μπάσκετ”.

Για το αν άξιζε τον κόπο: “Την απάντηση θα την δώσω μετά από τέσσερα χρόνια. Το αν άξιζε να αφήνω την οικογένειά μου, τις δουλειές μου, την εταιρεία μου, την ομάδα μου, που ήταν παιδί μου. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να κάνουμε πράγματα που είμαστε περήφανοι. Εγώ είμαι περήφανος. Λάθη μπορεί να κάνω πολλά. Αδικίες δεν θα κάνω όμως".

TAGS ΕΟΚ ΕΛΛΑΔΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ