Λιθουανία - Ελλάδα: Η παγίδα του Pick and Roll που έπεσε η Εθνική και η κατάρρευση της άμυνας στην 4η περίοδο
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει την ήττα της Εθνικής Ανδρών από την Λιθουανία. Η παγίδα που έπεσε η Ελλάδα εκτελώντας συνεχώς σε πρώτο χρόνο στο Pick and Roll, τα μόλις 2 Spot Up τρίποντα και η κατάρρευση της άμυνας στην 4η περίοδο.
Η Εθνική Ανδρών δεν τα κατάφερε κόντρα στην Λιθουανία. Η Ελλάδα άντεξε για τρεις περιόδους κόντρα στην “Λιέτουβα”, αλλά κατέρρευσε στην 4η περίοδο, με αποτέλεσμα να γνωρίσει βαριά ήττα (92-67) και να τεθεί εκτός προημιτελικών, μία αγωνιστική πριν από το φινάλε της φάσης των 16 του MundoBasket.
Το SPORT24 αναλύει την ήττα της Ελλάδας.
Ένα - υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό - πρώτο μέρος
Ήταν δεδομένο ότι η Εθνική Ανδρών σκόπευε να χτυπήσει μία σημαντική αδυναμία της Λιθουανίας: Την άμυνα στο Pick and Roll, αφού τόσο ο Γιόνας Βαλαντσιούνας όσο και ο (back up σέντερ) Ντονάτας Μοτιεγιούνας έχουν αργά πόδια και αμύνονται με Flat σε τέτοια κατάσταση (μένουν πίσω, δίνοντας το σουτ).
Η Λιθουανία ξεκίνησε - όπως αναμενόταν - με τον Βαλαντσιούνας πάνω στον Θανάση Αντετοκούνμπο και τον Σεντεκέρσκις πάνω στον Παπαγιάννη. Αυτό δεν άλλαξε την στόχευση της Ελλάδας, που απλώς έπαιζε Pick and Roll με τον Θανάση ως σκρινέρ. Με τις αποστάσεις να μην είναι όμως καλές, ο Θανάσης - και ο Λούντζης - πέρασαν στον πάγκο για χάρη των Παπαπετρου και Λαρεντζάκη αντίστοιχα. Τότε ήρθε το καλύτερο σημείο της Εθνικής.
Ο Γουόκαπ (αρχικά) και ο Λαρεντζάκης (σε ρόλο δεύτερου δημιουργού) χτυπούσαν συνεχώς στο Pick and Roll την Λιθουανία, σκοράροντας συνεχόμενους πόντους. Οι δυο τους είχαν από 15 πόντους στο πρώτο μέρος (30 από τους 43 της Ελλάδας). Βρίσκονταν σε τρομερή κατάσταση.
Η Ελλάδα είχε θέματα στην άμυνα. Ο Μπραζντέικις σκόραρε συνεχώς και - κυρίως - το έκανε εύκολα, αφού κατάφερνε συνεχώς να πάει στον αγαπημένο του αριστερό διάδρομο, δείγμα της έλλειψης συγκέντρωσης στο μαρκάρισμά του. Ο Γιοκουμπάιτις ήταν συνεπής. Η Ελλάδα ήταν όμως μπροστά στο σκορ. Έβγαζε αυτοπεποίθηση.
Οι Γουοκαπ και Λαρεντζάκης ειχαν πάρει από το χέρι την Εθνική. Υπήρχε όμως μία λεπτομέρεια σε όλο αυτό. Η εξωφρενικά καλή εικόνα των δύο γκαρντ του Ολυμπιακού έκρυβε την μεγάλη αδυναμία της Εθνικής: Υπήρχε μηδενική κίνηση στην επίθεση και οι άλλοι παίκτες είχαν “παγώσει”. Σχεδόν όλα τα σουτ τους ήταν προϊόν προσωπικής ενέργειας. Αμφότεροι είχαν κουβαλήσει μεγάλο βάρος και πίεση. Και θα ήταν πρόκληση να βρεθεί ένας τρόπος η Ελλάδα να είναι εξίσου παραγωγική στο δεύτερο μέρος με τον ίδιο τρόπο.
Η παγίδα του Pick and Roll που έπεσε η Εθνική και τα μόλις δύο Spot Up τρίποντα
Η Λιθουανία είναι μία ομάδα με μεγάλα κορμιά. Κλείνει χώρους. Ξέρει να μαρκάρει σωστά στην περιφέρεια σε close out άμυνες (όπου βγαίνουν και μαρκάρουν τα σουτ). Την ίδια στιγμή, ξέρει να πιέζει στην μπάλα. Αυτό έκανε σε όλο το παιχνίδι στον Γουόκαπ και τον Λαρεντζάκη. Η κούραση ήταν δεδομένο ότι θα έβγαινε.
Η Ελλάδα σταδιακά μπήκε σε μία παγίδα έτσι όπως κυλούσε το παιχνίδι. Εστίασε υπερβολικά στο Pick and Roll και πώς να επιτεθεί σε πρώτο χρόνο σε αυτό (με τον χειριστή της μπάλας να σουτάρει). Δεν υπήρχε κίνηση στην επίθεση. Δεν υπήρχαν κοψίματα στο καλάθι. Μόνο σουτ μετά από ντρίμπλα.
Στο πρώτο μέρος τα σουτ έμπαιναν. Στο δεύτερο μέρος όμως δεν μπήκαν. Η επίθεση άρχισε να κολλάει όλο και περισσότερο. Οι Λιθουανοί να κλείνουν όλο και περισσότερο την άμυνά τους. Ο Μωραΐτης έδωσε κάποιες λύσεις στην 3η περίοδο, ο Παπαπέτρου πήρε ένα σουτ μετά από ντρίμπλα. Αυτή η ομάδα όμως δεν ήταν χτισμένη για να παίζει έτσι. Ο Γουόκαπ είχε 21 πόντους και 7 ασίστ με 8/20 σουτ (5/10 τρίποντα). Ο Λαρεντζάκης 17 πόντους με 6/11 σουτ (3/7 τρίποντα). Οι δύο τους είχαν δηλαδή μαζί 14/31 σουτ. Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες της Εθνικής είχαν παρέα 9/33 σουτ. Κοινώς οι δύο γκαρντ της Εθνικής πήραν τις μισές επιθέσεις της ομάδας.
Το συγκεκριμένο νούμερο δεν σημαίνει ότι οι δυο τους ήταν ατομιστές ή έκαναν ηρωισμούς. Δεν αποτελεί μομφή για τους Γουόκαπ και Λαρεντζάκη αυτό που παρατίθεται, αφού αμφότεροι ώρες-ώρες ήταν συγκινητικοί. Και οι δύο τους προσπάθησαν να κινηθούν σε ένα πλαίσιο. Με την στατικότητα που υπήρχε στην επίθεση, με τις αποστάσεις να έχουν χαλάσει, με τους συμπαίκτες τους να έχουν μαζί 2/14 τρίποντα, υπήρχαν στιγμές που δεν είχαν άλλη επιλογή. Έπαιρναν αυτό που τους έδινε η αντίπαλη άμυνα. Σε ένα ματς που η Ελλάδα σημείωσε μόλις δυο Spot Up τρίποντα σε σετ παιχνίδι (σουτ από στάση - από ένα Γουόκαπ και Μωραΐτης) φαινόταν να μην υπάρχει άλλος δρόμος.
Η Εθνική όμως δεν είχε χτιστεί με την λογική να παίρνουν δυο παίκτες (οποιοιδήποτε παίκτες) το 50% των επιθέσεων της ομάδας. Οι δύο τους όμως ήταν οι μοναδικοί που φάνηκε να έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν κάτι στην επίθεση, αφού οι υπόλοιποι ήταν σε κακή μέρα. Η Ελλάδα όμως γενικά είχε χάσει το μυαλό της στη επίθεση. Και τότε ήρθε η κατάρρευση στην άμυνα.
Τα χαμένα αμυντικά ροτέισον και η κατάρρευση
Με τους πόντους να έρχονται με το σταγονόμετρο για την Ελλάδα, το μόνο που χρειαζόταν η Λιθουανία ήταν ένα ξέσπασμα για να πάρει διαφορά ασφαλείας. Αυτό ήρθε στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου. Η αρχή έγινε σε ένα ποστάρισμα του Κουζμίνσκας, που οδήγησε σε τρίποντο του Μπέντζιους. Ιδού η φάση:
Ο Κουζμίνσκας ποστάρει τον Ρογκαβόπουλο, με τον Παπαπέτρου και τον Θανάση Αντετοκούνμπο να είναι έτοιμοι να δώσουν βοήθεια. Ο Καρινιάουσκας ετοιμάζεται να κόψει προς το καλάθι τραβώντας και τον Γουόκαπ.
Ο Κουζμίνσκας διαβάζει την άμυνα, έχοντας 4 παίκτες γύρω του και 3 συμπαίκτες ελεύθερους στην περιφέρεια. Πασάρει στον Μπέντζιους.
Ο Μπέντζιους ευστοχεί σε τρίποντο για το 67-58.
Εκείνη την στιγμή η Εθνική δεν το ήξερε, αλλά αυτή η φάση έμελλε να είναι η αρχή του τέλους για την ομάδα. Στην επόμενη άμυνα ο Ρογκαβόπουλος έδωσε μία βοήθεια που δεν έπρεπε από την δυνατή πλευρά στον Ντίμσα, που βρήκε τον Κουζμίνσκας για νέο τρίποντο για το 70-58. Δύο φάσεις αργότερα οι Γουόκαπ και Παπαπέτρου μπερδεύτηκαν σε ένα σκριν μακριά από την μπάλα και κυνήγησαν τον ίδιο παίκτη, κάτι που οδήγησε σε εύκολο καλάθι του Μοτιεγιούνας για το 74-60.
Η Εθνική είχε πάρει πλέον την κατηφόρα. Στην επίθεση δεν υπήρχε κίνηση, ενώ στην άμυνα το ένα χαμένο ροτέισον ακολουθούσε το άλλο. Οι βοήθειες στα ποσταρίσματα του - μέτριου πασέρ - Βαλαντσιούνας αργούσαν, δίνοντας χρόνο στον ψηλό των Πέλικανς να πασάρει. Οι περιστροφές ήταν ένα βήμα πιο αργές. Δεν υπήρχε καθαρό μυαλό. Κάθε αμυντικό ροτέισον οδηγούσε σε ένα ελεύθερο τρίποντο της Λιθουανίας. Η διαφορά ξέφυγε. Το παιχνίδι τελείωσε.
Έκανε το καλύτερο που μπορούσε
Θα ακουστεί βαρύ, κυνικό, ίσως ακόμα και ωμό. Αυτή η Εθνική όμως έκανε το καλύτερο που μπορούσε με την σύνθεση που είχε. Από την στιγμή που έγινε γνωστή η σύσταση του ρόστερ, οι τόνοι είχαν πέσει. Ο τραυματισμός του - κορυφαίου παίκτη της Εθνικής στα φιλικά παιχνίδια - Μήτογλου σχεδόν εκμηδένισε τις ελπίδες της Ελλάδας για κάτι καλό. Θα μπορούσε η Ελλάδα να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, ίσως και την πρόκριση στην 8αδα; Θεωρητικά, ναι, αλλά θα χρειαζόταν να πάνε πολλά πράγματα όπως τα ήθελε. Και δεν πήγε τίποτα όπως θα το ήθελε.
Η Εθνική παρατάχθηκε στο MundoBasket με την καλύτερη δυνατή σύνθεση με βάση τις απουσίες της. Δεν υπάρχει κάποια βαθιά δεξαμενή παικτών στην Ελλάδα ώστε να καλυφθούν οι ταυτόχρονες απουσίες των Γιάννη Αντετοκούνμπο, Σλούκα, Καλάθη, Ντόρσεϊ, Ντίνου Μήτογλου και Κώστα Αντετοκούνμπο. Δεν έψαξε για δικαιολογίες, πάλεψε για το καλύτερο που μπορούσε. Και πέτυχε το καλύτερο που μπορούσε.
Το μόνο που μπορεί να κάνει πλέον η Εθνική είναι να προετοιμάσει το έδαφος για το Προολυμπιακο τουρνουά του 2024. Εκεί όπου είναι πιθανό να παραταχθεί χωρίς τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο, αν οι Μπακς προχωρήσουν αρκετά στα playoffs του NBA. Η όποια προεργασία όμως, το όποιο… ψηστήρι στους παίκτες που δεν έδωσαν το παρών στο MundoBasket θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίς για να παρατάξει η Εθνική την καλύτερη δυνατή ομάδα σε περίπου 9 μήνες. Το MundoBasket 2023 πέρασε ήδη στην ιστορία. Το προολυμπιακό του 2024 είναι πλέον αυτό που έχει σημασία.
Το SPORT24 στο Mundobasket 2023
Το Mundobasket 2023 παίζεται στο SPORT24! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Mundobasket και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.