X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

EUROLEAGUE

Λογική + στρατηγική = Fantasy

Το 2013 αποτελεί παρελθόν, όπως και η κανονική περίοδος της Euroleague και πλέον, μαζί με το υγιές και ευτυχισμένο, με τις ευχές όλων μας, 2014, ξεκινάει ένα νέο πρωτάθλημα για τη διοργάνωση και το Fantasy Challenge.

Του Νότη Φιλιππίδη

Η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του TOP 16 από την προηγούμενη σεζόν, πέρα από τη μεγάλη αύξηση του ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη φάση της Euroleague, προσέφερε στο παιχνίδι 8 επιπλέον αγωνιστικές, που μαζί με τα playoffs γίνονται 11 έως 13 κι έτσι, το Euroleague Fantasy Challenge θα διαρκέσει συνολικά 27 με 29 εβδομάδες. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, ότι η κανονική περίοδος των 10 αγωνιστικών δεν ήταν παρά το ζέσταμα.

Αρκετά συναρπαστικό ωστόσο, αφού μέσα σε αυτό το μικρό τελικά διάστημα εφαρμόσατε μια σειρά από διαφορετικές μεταξύ τους στρατηγικές, εξετάσετε περίπου 300 παίκτες από όλες τις ομάδες της διοργάνωσης, πήρατε κρίσιμες αποφάσεις στα διλήμματα που προέκυψαν στο σχεδιασμό των ομάδων σας και εν τέλει αποκτήσατε το μεγαλύτερο κομμάτι εμπειρίας για τη σεζόν που διανύουμε.

Τα πράγματα στο TOP 16 είναι, ή μάλλον φαίνονται πιο απλά κι αυτό γιατί πλέον δεν υπάρχει μια νέα διαδοχή στρατηγικών, αλλά δεσπόζει μία πολύ συγκεκριμένη τακτική, που δεν είναι άλλη από το rotation. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος είναι η επιλογή της κορυφαίας δεκάδας του παιχνιδιού, όχι όπως αυτή διαμορφώνεται στο τέλος της κανονικής περιόδου, αλλά όπως ο κάθε μάνατζερ πιστεύει ότι θα διαμορφωθεί στο TOP 16 και η οποία θα βρίσκεται στο ρόστερ της ομάδας έως και το τέλος της φάσης. Φυσικά, η επιλογή μεταξύ δύο παικτών μπορεί να είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, επομένως η αυστηρή επιλογή των 10 καλύτερων παικτών μπορεί να επεκταθεί σε μια... δεξαμενή για παράδειγμα 15 παικτών, από τους οποίους θα προκύπτει το ρόστερ της ομάδας κάθε εβδομάδα.

Ως παράδειγμα, έστω ότι έχετε ξεχωρίσει τρεις παίκτες για τη θέση των point guards, από τους οποίους ο ένας θεωρείται σίγουρος για κάθε αγωνιστική του παιχνιδιού, αλλά μεταξύ των άλλων δυσκολεύεστε να προτιμήσετε κάποιον. Τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε το πρόγραμμα των αγώνων που έχουν να δώσουν και να προτιμάτε κάθε φορά τον παίκτη που δίνει ευκολότερο ματς. Άλλο είναι να αγωνίζεται ο παίκτης μέσα στη Ρεάλ κι άλλο η ομάδα του να υποδέχεται την Ζαλγκίρις. Φυσικά, το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει όχι μόνο για τους δύο, αλλά και τους τρεις παίκτες που έχετε ξεχωρίσει, ενώ μπορεί σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού, κάποιος να υστερήσει και να μείνει εκτός rotation τελικά.

Μην θεωρήσετε ευκολότερο το νέο στάδιο του παιχνιδιού και σε καμιά περίπτωση μην υποτιμήσετε τη φάση του TOP 16. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μάνατζερ που ενώ έχουν θριαμβεύσει στην κανονική περίοδο, έχουν χάσει τη γη κάτω από τα... πληκτρολόγιά τους, στο TOP 16. Στην πραγματικότητα, η νέα φάση είναι αρκετά πιο δύσκολη κι αυτό συμβαίνει γιατί πλέον δεν υπάρχει κάποιος στάνταρ κανόνας που να καθορίζει τις κινήσεις, όπως ήταν για μια περίοδο τα κρέντιτς, αλλά υπεισέρχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το αγωνιστικό κριτήριο, αυτό που μόνο με τη διαρκή επαφή με τους αγώνες και τα στατιστικά τους μπορεί να αξιοποιήσει κανείς.

Φανταστείτε μια ταινία δράσης, όπου ο κεντρικός ήρωας, τη στιγμή της δράσης, αντιμετωπίζει μια σειρά από πολλούς και διαφορετικούς κινδύνους, ωστόσο, έστω και με πολύ κόπο, καταφέρνει να τα βγάλει πέρα. Στη συνέχεια όμως, τον περιμένουν πιο ύπουλες παγίδες, στις οποίες συνήθως πέφτουν μέσα οι συμπρωταγωνιστές του. Κάπως έτσι διαφοροποιούνται και η κανονική περίοδος με το TOP 16. Μην σας τρομάζει αυτό όμως, εφόσον προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα του παιχνιδιού, τότε μέσα στις 14 αυτές αγωνιστικές θα έχετε όλο τον καιρό μπροστά σας για να διορθώσετε ένα πιθανώς κακό ξεκίνημα.

Ούτως ή άλλως, το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα να διορθώσετε και τις αστοχίες που μπορεί να είχατε στην κανονική περίοδο, αφού για τη συγκεκριμένη και μόνο αγωνιστική (πλην playoffs), οι επιτρεπόμενες αλλαγές είναι 10. Μπορείτε λοιπόν να φτιάξετε εξ' αρχής την ομάδα σας, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει προσεκτικά, καθώς μετά την 11η αγωνιστική, ο επιτρεπόμενος αριθμός αλλαγών ξαναγίνεται 3, επομένως οι αρχικές σας επιλογές, ή έστω οι περισσότερες από αυτές θα σας συνοδεύουν για κάποιες ακόμα εβδομάδες μέσα στο παιχνίδι, όπως συνέβη και στην έναρξη της χρονιάς.

Γι' αυτό εξάλλου και το κριτήριο της δυσκολίας του παιχνιδιού, αν και συνυπολογίζεται, περνάει σε δεύτερη μοίρα για την πρώτη αγωνιστική του TOP 16. Πρώτα θα πρέπει να βρείτε τους καλύτερους παίκτες γενικά για την ομάδα σας και μετά να τους αξιολογήσετε βάσει της δυσκολίας του παιχνιδιού, για να διαμορφώσετε το ρόστερ της 11ης αγωνιστικής.

Όσο πιο αυστηρά κριτήρια και περιορισμούς θέσετε, τόσο πιο εύκολα θα επιλέξετε τους 10-15 καλύτερους παίκτες. Γενικά, πρέπει να ισχύει το ρητό " ό,τι δεν ενθουσιάζει, απορρίπτεται" και κάπως έτσι πρέπει να εξετάζετε τους παίκτες. Μην φοβάστε αν "αδικήσατε" κάποιον, μπορείτε να τον αγοράσετε την επόμενη αγωνιστική.

Σαφώς, επειδή τα κρέντιτς μπορεί να μην είναι αρκετά, μπορεί μία ή περισσότερες επιλογές σας να μην ενθουσιάζουν, αλλά όπως έχει ήδη αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, σε αυτές τις περιπτώσεις, προτιμήστε να έχετε μία μόνο "τρύπα" στο ρόστερ, με την ελπίδα φυσικά να αποδώσει και όχι να υποβαθμίσετε, έστω και για λίγο, αρκετές περισσότερες θέσεις στο ρόστερ.

Κάτι που είναι σημαντικό και δύσκολο να εφαρμόσει κανείς στην πράξη, αν και φαίνεται εύκολο στη θεωρία, είναι να μην θεωρείται ότι ο ακριβότερος παίκτης είναι και ο καλύτερος παίκτης, ειδικά τώρα στη μετάβαση από την κανονική περίοδο στο TOP 16. Αν αγοράσετε τους 10 πιο ακριβούς παίκτες του παιχνιδιού είναι δεδομένο ότι έχετε μια πάρα πολύ καλή ομάδα, αλλά είναι επίσης δεδομένο ότι δεν έχετε την καλύτερη δυνατή ομάδα.

Προκύπτουν κάθε χρόνο παίκτες που έχουν κάνει μια μέτρια κανονική περίοδο, όμως στο TOP 16 ανεβάζουν κατακόρυφα την απόδοσή τους και καταφέρνουν να βρεθούν στους κορυφαίους όχι μόνο της συγκεκριμένης φάσης, αλλά και ολόκληρου του παιχνιδιού. Τέτοιες περιπτώσεις συνήθως έχουν δώσει προηγουμένως δείγματα στα τελευταία παιχνίδια της κανονικής περιόδου και πέρυσι υπήρχε μια πληθώρα τέτοιων παικτών, όπως ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, ο Άντε Τόμιτς, ο Ντέβιν Σμιθ και ο Πολ Ντέιβις.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η λίστα των παικτών που έχετε ξεχωρίσει στην αρχή του TOP 16 δεν μένει αναλλοίωτη, αλλά πρέπει να είναι δυναμική και να επιδέχεται αλλαγών, όταν προκύπτουν νέες, ιδιαίτερα ελκυστικές περιπτώσεις παικτών, παράλληλα με απογοητευτικές εμφανίσεις παικτών που ξεχώρισαν στην κανονική περίοδο και βρέθηκαν αρχικά στη λίστα σας.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, το γεγονός της διακοπής δεν ήταν άλλο από τη μετακίνηση του Χάκετ στο Μιλάνο, κάτι που απλοποιεί τα πράγματα στη θέση των περιφερειακών κι αυτό γιατί πλέον είναι αναμενόμενο, τόσο αυτός, όσο και ο Λάνγκφορντ, να χάσουν, έστω και λίγο σε σκορ και αξία, επομένως, οι επιλογές για τους κορυφαίους περιφερειακούς περιορίζονται, ή γίνονται έστω πιο προφανείς. Αυτό φαίνεται να συμφέρει μια μεμονωμένη fantasy ομάδα, απλοποιώντας το σχεδιασμό της, στην πραγματικότητα όμως, κάθε άλλο παρά ωφελεί το παιχνίδι, αφού μειώνει τις εναλλακτικές επιλογές κι επομένως τον ανταγωνισμό.

Παρακάτω επιχειρείται η κλασική ανάλυση των παικτών, όχι μόνο αυτών που μπορούν να θεωρηθούν υποψήφιοι για το ιδανικό ρόστερ, αλλά και άλλων περιπτώσεων που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον είτε άμεσα, ως φθηνότερες επιλογές, είτε αργότερα, εφόσον εμφανίσουν σημάδια προόδου.

Κεφάλαιο Point Guards

Σέρχιο Ροντρίγκεζ (Ρεάλ) - 70,8

Ο Ισπανός πραγματοποίησε εξαιρετική κανονική περίοδο, με τα σκορ του απέναντι στην Εφές να είναι αυτά που τον απογειώνουν (μ.ο. 28,5, σε σχέση με το σχεδόν 14 στα υπόλοιπα παιχνίδια). Δύσκολα πάντως να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, αν και το ότι βρίσκεται στον θεωρητικά εύκολο όμιλο θα του επιτρέψει να κάνει κάποιες ακόμα "μαγικές" εμφανίσεις.

Τζάστιν Ντέντμον (Ζαλγκίρις) - 63,9

Ο ηγέτης της Ζαλγκίρις "μίλησε" στο τελευταίο κρίσιμο ματς με την Μπάμπεργκ. Έχει κάνει ένα μεγάλο σερί από διψήφια σκορ (από την 3η αγωνιστική) και μέσα σε αυτά έχει και δύο πολύ μεγάλα, όπως και ο Ροντρίγκεζ, ενώ τα υπόλοιπα διψήφια είναι μέτρια. Ωστόσο, αυτή η έστω και μέτρια σε σκορ, σταθερότητα είναι πολλές φορές ζητούμενο για αυτή τη θέση, ειδικά φέτος που δεν υπάρχει κάποια εξαιρετική λύση. Δεν μπορεί να προβλεφθεί το πως θα τα πάει στο TOP 16, κυρίως λόγω απειρίας, αλλά έχει τα φόντα να γίνει ο καλύτερος της θέσης, αφού σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του, αυτός σουτάρει και επομένως σκοράρει πολύ, με ένα εκπληκτικό μάλιστα ποσοστό στα τρίποντα μέχρι στιγμής. Αν κέρδιζε περισσότερα φάουλ, θα ήταν ίσως το Νο 1 των point guards.

Μπο ΜακΚάλεμπ (Φενερμπαχτσέ) - 63

Στην αρχή της χρονιάς δεν γέμιζε το μάτι, λόγω του περιορισμένου ρόλου που θα είχε στην Φενέρ σε σχέση με την περσινή σεζόν. Όπερ και εγένετο, όμως ο εκρηκτικός point guard κατάφερε να δίνει σκορ ακόμα και στο νέο του ρόλο, έχοντας παιχνίδια με πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας και περιορίζοντας τα λάθη. Κοινώς, μπορεί να δίνει σκορ χωρίς να έχει συνέχεια την μπάλα στα χέρια του, αν και αυτό είναι κάτι που θα συμβεί, όταν τα άλλα σχέδια της Φενέρ αποτύχουν. Με δύο μονοψήφια σε 10 ματς και με όχι τρομακτικά, αλλά αν μη τι άλλο αξιοσέβαστα διψήφια, είναι σίγουρα υποψήφιος για την κορυφαία δεκάδα, αν και για το πρώτο ματς μέσα στο ΣΕΦ, ίσως είναι καλύτερο να προτιμήσει κανείς κάποιον άλλον στη θέση του.

Δημήτρης Διαμαντίδης (Παναθηναϊκός) - 62,7

Η χρονιά είναι δύσκολη για τον Διαμαντίδη και είναι εμφανή τα σημάδια του χρόνου πάνω του, που επιφέρουν και την αλλαγή του παιχνιδιού του. Καταφέρνει πάντως να μην δίνει κάποιο πολύ χαμηλό σκορ στις άσχημες βραδιές του, παρόλο που αστοχεί σε πολλά τρίποντα και κάνει πολλά λάθη (κυρίως στο δεύτερο μισό της κανονικής περιόδου), λόγω και των πολλών ασσίστ που δίνει. Σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να βρίσκεται στους καλύτερους της θέσης του και τώρα που τα ματς δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, αναμένεται να ανεβάσει στροφές. Στην κανονική περίοδο είχε 4 ματς με ράνκινγκ από 5 έως 10 και άλλα 6 από 16 έως 23.

Μάντας Καλνιέτις (Λοκομοτίβ) - 49,6

Δεν είναι στους δέκα καλύτερους παίκτες του παιχνιδιού, αλίμονο, αλλά είναι μια επιλογή που μπορεί να κερδίσει πόντους κατά τη διάρκεια του TOP 16, καθώς έχει και την ποιότητα και την εμπειρία να οδηγήσει την Κουμπάν, όταν οι συμπαίκτες του τα βρουν σκούρα. Εξαρτάται βέβαια και πόσο θα τον επηρεάσει η επιστροφή του Μπίκοφ, στο θέμα του χρόνου.

Μίλος Τεόντοσιτς (ΤΣΣΚΑ) - 33,4

Έκανε ένα καλό δεύτερο μισό κανονικής περιόδου, σε σχέση με το πρώτο τουλάχιστον, αλλά αυτό δεν αρκεί για να εξεταστεί από τώρα για το TOP 16. Ανάλογα πως θα ξεκινήσει τις πρώτες εβδομάδες, θα γίνει και πιο ξεκάθαρο αν θα απασχολήσει φέτος σοβαρά το παιχνίδι.

Κεφάλαιο Shooting Guards & Small Forwards

Εμίρ Πρέλτζιτς (Φενερμπαχτσέ) - 83

Βάσει αριθμών, είναι ο δεύτερος καλύτερος παίκτης στην Euroleague αυτή τη στιγμή, πίσω μόνο από τον Νίκολα Μίροτιτς. Σίγουρα πάντως είναι ο πιο βελτιωμένος παίκτης στη διοργάνωση και ηγείται της νέας Φενερμπαχτσέ, υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς. Στο fantasy προσφέρει σκορ από πολλές στατιστικές κατηγορίες και κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται στους κορυφαίους περιφερειακούς και στο τέλος της χρονιάς. Ωστόσο, έχει ίσως χαμηλότερο ταβάνι από άλλους παίκτες της θέσης που σκοράρουν περισσότερο, ενώ και το πρώτο ματς μέσα στον Ολυμπιακό δεν είναι ό,τι καλύτερο, αν και η απόδοσή του δεν φαίνεται να επηρεάζεται από εύκολα ή δύσκολα παιχνίδια.

Ρούντι Φερνάντεζ (Ρεάλ) - 81,6

Το βαρύ πυροβολικό των περσινών φιναλίστ της διοργάνωσης δεν έχει χρειαστεί να παίξει στο 100% έως τώρα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πραγματοποιεί μια πολύ καλή σεζόν, γι' αυτό εξάλλου και έχει μια υψηλή τιμή. Πλέον θα υπάρχουν ματς που τα πράγματα θα ζορίσουν για την Ρεάλ κι όταν η ομαδική της λειτουργία αντιμετωπίσει προβλήματα, ο Ρούντι αναμένεται να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες. Από τους παίκτες που συμφέρει να τους έχει κανείς στα δύσκολα παρά στα εύκολα παιχνίδια.

Ντάνιελ Χάκετ (Μιλάνο) - 80,9

Άλλαξε τελικά στρατόπεδο κι αυτό είναι κάτι που προφανώς θα του στοιχίσει πολύ στο fantasy, αφού πλέον θα βρίσκεται σε μια ομάδα με σαφώς ποιοτικότερες λύσεις στην περιφέρεια, όπου δεν θα περνούν όλα από τα χέρια του. Στην τιμή που βρίσκεται η αγορά του είναι μάλλον απαγορευτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεγράφεται οριστικά από το παιχνίδι. Απλά ο πήχης βρίσκεται πιο χαμηλά.

Μάλκολμ Ντιλέινι (Μπάγερν) - 79

Εντυπωσίασε στην κανονική περίοδο κι ενώ οι περισσότεροι ίσως περίμεναν τον Ντζέντοβιτς να είναι το Νο. 1 στην Μπάγερν, ο Αμερικανός είναι ο παίκτης από τον οποίο περνάει πάντα η μπάλα στην επίθεση της γερμανικής ομάδας. Είναι η πρώτη του χρονιά στη διοργάνωση, επομένως τώρα που το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει, είναι λογικό να έχει κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Ωστόσο, τα δείγματα μεγάλων σκορ μέχρι τώρα ήταν αρκετά, επομένως, "παίζει" πολύ δυνατά για την κορυφαία δεκάδα του παιχνιδιού.

Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (Φενερμπαχτσέ) - 76,6

Έχει κάνει πολύ καλή χρονιά έως τώρα, αν και το εντυπωσιακό ξεκίνημα ακολούθησε μια αστάθεια στα σκορ, κάτι που θα ήταν ίσως φυσιολογικότερο στην έναρξη της σεζόν, μέσα σε μια νέα ουσιαστικά ομάδα. Όπως και να έχει, αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές περιφερειακών και η κάπως χαμηλότερη τιμή του, σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, του δίνει ένα προβάδισμα για αγορά, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως σίγουρη κίνηση, για όλο το TOP 16.

Κιθ Λάνγκφορντ (Μιλάνο) - 76,2

Ο ερχομός του Χάκετ αναμένεται να περιορίσει τις πρωτοβουλίες του, ειδικά στα κρίσιμα λεπτά των παιχνιδιών, όπου και ο νέος του συμπαίκτης θα παίρνει προσπάθειες, όμως γενικότερα, αυτοί που θα ζημιωθούν κυρίως σε χρόνο και σκορ θα είναι πιθανότατα ο Τζέρελς και ο Μος. Ο Λάνγκφορντ θα παραμείνει ο ηγέτης της Μιλάνο και θα συνεχίσει να κάνει καλά σκορ, με το ταβάνι του όμως πλέον να έχει χαμηλώσει τόσο ώστε να μην θεωρείται βασικός υποψήφιος για να βρεθεί στους τέσσερις κορυφαίους παίκτες της θέσης στο τέλος της χρονιάς.

Βασίλης Σπανούλης (Ολυμπιακός) - 72,6

INTIME SPORTS

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στο δεύτερο μισό της κανονικής περιόδου, ανέβασε την αξία του κατά 20 κρέντιτς και πλέον βάζει πλώρη για ανάλογη συνέχεια στα κρίσιμα παιχνίδια που ακολουθούν. Ασφαλής επιλογή και σ' αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, τώρα μπορεί να εξεταστεί σοβαρά ως ένας από τους τέσσερις καλύτερους περιφερειακούς του παιχνιδιού.

Νιχάντ Ντζέντοβιτς (Μπάγερν) - 53,4

Μετά από ένα καλό ξεκίνημα, έχασε λίγο έδαφος στα τελευταία ματς της κανονικής περιόδου, για να κλείσει ωστόσο δυνατά στο τελευταίο κρίσιμο ματς για την πρόκριση στο TOP 16. Ίσως πλέον να είναι η ώρα για να μπει αυτός μπροστά αντί του Ντιλέινι κι αυτό το ενδεχόμενο μένει να αποδειχθεί, ή όχι, από τις πρώτες αγωνιστικές της νέας φάσης.

Ζόραν Ντράγκιτς (Μάλαγα) - 50,5

Τώρα που αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα, θα είναι ο go-to guy για την Μάλαγα. Σίγουρα θα είναι δύσκολο να έχει σταθερότητα στην ...φαντασιακή του απόδοση, ή να κάνει μεγάλα σκορ άλλων παικτών, ωστόσο είναι αρκετά πιθανή η περαιτέρω άνοδος της απόδοσής του, κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει τις ομάδες που θα τον εμπιστευθούν σε αυτή την τιμή, αν όχι τώρα, ενδεχομένως σε 2-3 αγωνιστικές.

Τζαμόν Γκόρντον (Εφές) - 49,2

THY AVRUPA LIGI (E) GRUBU 3. HAFTA MACINDA, ANADOLU EFES ILE ALMANYA'NIN ALBA BERLIN TAKIMLARI, ABDI IPEKCI SPOR SALONU'NDA KARSI KARSIYA GELDI. BIR POZISYONDA ANADOLU EFESLI JAMON LUCAS, RAKIBIYLE MUCADELE ETTI. (ANADOLU AJANSI - ISLAM YAKUT) (20130111) AA

Όσο προχωρά η σεζόν, τόσο περισσότερο θα αφυπνίζεται ο εξαιρετικός αυτός παίκτης, και σταδιακά θα αποτελέσει μια καλή επιλογή για το παιχνίδι. Με την αλλαγή προπονητή στην Εφές βέβαια ίσως διαφοροποιηθούν λίγο τα πράγματα, αλλά μην απορήσετε καθόλου αν στο τέλος του TOP 16 o Γκόρντον κοστίζει παραπάνω από 60 κρέντιτς.

Σόνι Γουίμς (ΤΣΣΚΑ) - 48,4

Ανέβασε και αυτός αισθητά την απόδοσή του στο δεύτερο μισό της κανονικής περιόδου, ωστόσο ακόμα κι αυτό δεν αρκεί για να μπει στις καλύτερες ομάδες, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν παίκτες που δίνουν σαφώς μεγαλύτερα σκορ. Σίγουρα πάντως αποτελεί μια πολύ καλή φθηνότερη λύση και η απόκτησή του είναι ένας τρόπος για τις ομάδες με χαμηλότερο μπάτζετ να καλύψουν τις αδυναμίες τους σε σχέση με τις "πλούσιες".

Ντέβιν Σμιθ (Μακάμπι) - 47,9

Η μεταγραφή του Ινγκλς φαίνεται να έχει αλλάξει τις περσινές ισορροπίες στην Μακάμπι, με παίκτες όπως ο Σμιθ και ο Χίκμαν να παρουσιάζουν σαφώς κατώτερη στατιστική εικόνα από την περασμένη σεζόν. Ωστόσο, η απόδοση του Σμιθ είχε ανέβει κατακόρυφα στο περσινό TOP 16, καταφέρνοντας να βρεθεί σχεδόν σε κάθε ομάδα του παιχνιδιού, οπότε κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη εφόσον συμβεί και φέτος, αν και αυτή τη χρονιά οι επιλογές για τη θέση στο παιχνίδι είναι πολύ περισσότερες.

Κεφάλαιο Power Forwards & Centers

Νίκολα Μίροτιτς (Ρεάλ) - 90,6

Ο καλύτερος παίκτης στο fantasy έως τώρα, πραγματοποιήσε μερικές καταπληκτικές εμφανίσεις στην κανονική περίοδο και είναι μακράν του δεύτερου ο ακριβότερος ψηλός του παιχνιδιού. Μία επιλογή είναι να τον αγοράσει, ή να τον κρατήσει κάποιος σε αυτή την τιμή και να τον έχει αμετακίνητο μέχρι και το τέλος του TOP 16, ανάλογα και με τις εξελίξεις. Μια άλλη επιλογή είναι να περιμένει, όποιος δεν τον έχει, να περάσει το δύσκολο φαινομενικά παιχνίδι μέσα στην Παρτιζάν και μετά να τον αποκτήσει σε μια ενδεχομένως πιο συμφέρουσα τιμή.

Νικ Κάνερ-Μέντλεϊ (Μάλαγα) - 74,8

Αν και λίγο αθόρυβα στην αρχή, κατάφερε να βρεθεί ανάμεσα στους κορυφαίους ψηλούς και να αποτελεί βασική επιλογή για τη θέση. Η έως τώρα πορεία του δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να τον προσπεράσει κάποιος, ωστόσο όπως και οι περισσότεροι ψηλοί, μπορεί να αποτελέσει και αυτός μέρος του rotation, μένοντας εκτός σε δύσκολα εκτός έδρας ματς που θα δώσει.

Ντέρικ Μπράουν (Λοκομοτίβ) - 72,8

Κάθε άλλο παρά ιδανικά τελείωσε την κανονική περίοδο γι' αυτό και βρίσκεται σε επίπεδα τιμών αρχών Νοεμβρίου. Το γεγονός αυτό συνιστά από μόνο του ένα βασικό παράγοντα για να τον επιλέξει κανείς, καθώς, όπως έχει αποδείξει, μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερα σκορ από αυτά που αναλογούν στην τωρινή του αξία. Το εντός έδρας ματς απέναντι στην ΤΣΣΚΑ δεν είναι και το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα πάντως.

Μπράιαντ Ντάνστον (Ολυμπιακός) - 72,2

Εξακολουθεί να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των ψηλών, εξαιτίας του 36,3 που έδωσε με την Σιένα, αλλά και λόγω του ότι δεν κάνει μονοψήφια σκορ. Παράλληλα όμως δεν κάνει και εξαιρετικά σκορ και γι' αυτό δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα η επιλογή του, δεδομένου ότι ακόμα κι αν συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς, θα υπάρξουν άλλοι ψηλοί που θα προσφέρουν περισσότερο στις fantasy ομάδες τους.

Άντε Τόμιτς (Μπαρτσελόνα) - 68,7

Ο πύργος της Μπαρτσελόνα αποτελεί σταθερή αξία για το παιχνίδι, αν και με τις εμφανίσεις στην κανονική περίοδο δεν έδωσε το κάτι παραπάνω. Αυτό ακριβώς είναι που θα χρειαστεί η ισπανική ομάδα στο TOP 16 και ο Κροάτης σέντερ έχει τόσο την ποιότητα, όσο και την εμπειρία να το κάνει. Ασφαλής επιλογή.

Ζόφρεϊ Λοβέρν (Παρτιζάν) - 66,3

Μετά από μια σειρά εντυπωσιακών εμφανίσεων, το TOP 16 αποτελεί την πραγματική πρόκληση για τον Γάλλο. Δεδομένου ότι στηρίζεται εν πολλοίς στα ρημπάουντ που παίρνει, κατηγορία που είναι θέμα ...διάθεσης και φυσικά ικανότητας και όχι μέρας, δύσκολα να υποστεί κάποια σημαντική πτώση στο Index Rating, ανάλογα βέβαια και με την κατάσταση των υπόλοιπων συμπαικτών του στην φροντλάιν της Παρτιζάν. Εντός έδρας θα κάνει πιθανότατα κάποια πολύ μεγάλα σκορ, αν και το πρώτο απέναντι στην Ρεάλ δεν είναι και το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα.

Ρίτσαρντ Χέντριξ (Λοκομοτίβ) - 65,4

Βρίσκεται μόνο στα 65 κρέντιτς και η αλήθεια είναι ότι από ένα σημείο και μετά κινείται σε μια χρυσή μετριότητα, χωρίς να δικαιώνει τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει με το εντυπωσιακό του ξεκίνημα. Έχει την ικανότητα βέβαια να κάνει σκορ μεγαλύτερα από το 16 που αντιστοιχεί στην τωρινή του αξία και να ανέβει και πάλι στις υψηλότερες θέσεις, αλλά για την ώρα τουλάχιστον, βρίσκεται πίσω στον ανταγωνισμό.

Σον Τζέιμς (Μακάμπι) - 61,4

Θα μείνει εκτός για το πρώτο παιχνίδι του TOP 16, επομένως μένει εκτός πλάνων για τουλάχιστον δύο αγωνιστικές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απασχολήσει τους παίκτες στη συνέχεια της χρονιάς, ειδικά μετά τις ιδιαίτερα ελπιδοφόρες εμφανίσεις του, όσο η κανονική περίοδος πλησίαζε προς το τέλος της.

Ποπς Μένσα-Μπόνσου (Γαλατασαράι) - 59,5

Άφησε στα κρύα του λουτρού όλους τους παίκτες του fantasy με τα καμώματά του, εξέτισε όμως την τιμωρία του και πλέον είναι έτοιμος να χαρίσει λίγα ακόμα κρέντιτς στις ομάδες. Είναι άγνωστο σε τι κατάσταση θα παρουσιαστεί απέναντι στην Μακάμπι, αλλά εφόσον δεν είχε κάποιο τραυματισμό και είναι τόσο υποτιμημένος, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για το ξεκίνημα του TOP 16.

Γιάννης Μπουρούσης (Ρεάλ) - 54,5

Ο Έλληνας ψηλός μετά τις πρώτες μάλλον μέτριες εμφανίσεις του με τη φανέλα της Ρεάλ, έδειξε να προσαρμόζεται και να κάνει έτσι κάποια αρκετά αξιόλογα σκορ. Σίγουρα, μέσα σε αυτό το ρόστερ δεν έχει το χώρο και το χρόνο που θα ήθελε, αλλά αυτές είναι έννοιες σχετικές για έναν παίκτη που έχει εξαιρετική σχέση με τα νούμερα και μπορεί να δώσει σκορ σε μικρό χρονικό διάστημα.

Λίνας Κλέιζα (Φενερμπαχτσέ) - 41,8

Δεν έχει βρει ακόμα το ρόλο του στην τουρκική ομάδα και όσο περνάει ο καιρός κάθε άλλο παρά δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Με τον Μπιέλιτσα να πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν τα πράγματα είναι δύσκολα για τον Λιθουανό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάρει τα πάνω του, ως ένας κρυμμένος άσσος στο μανίκι του Ομπράντοβιτς. Για την ώρα φυσικά, ούτε συζήτηση για αγορά του.

Στέφαν Λάσμε (Παναθηναϊκός) - 36,2

Ίσως η καλύτερη ευκαιρία για το TOP 16, βάσει και της τιμής του. Ο σέντερ του Παναθηναϊκού έχει επανέρθει για τα καλά στην αγωνιστική δράση και αναμένεται να κάνει μερικά πολύ καλά σκορ, δεδομένης και της απουσίας σοβαρών εναλλακτικών λύσεων της ομάδας του στο 5.

Ντιόν Τόμπσον (Μπάγερν) - 29,1

Περίπτωση παίκτη παρόμοια με όλες τις πολύ φθηνές που προτείνονται, καθώς ένας τραυματισμός τον κράτησε εκτός και σταδιακά επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα. Σίγουρα, η φετινή Μπάγερν είναι ανώτερη της περσινής Άλμπα, αλλά επίσης σίγουρο είναι ότι ο Αμερικανός, εφόσον έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του, θα βρεθεί πολύ παραπάνω από τα 29 κρέντιτς που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Νέναντ Κρστιτς (ΤΣΣΚΑ) - 26

Τώρα ξεκινάει ουσιαστικά η Euroleague για τον Σέρβο σέντερ, αφού τα προβλήματα τραυματισμού δεν τον άφησαν να αγωνιστεί όπως θα μπορούσε μέχρι στιγμής. Είναι εξαιρετικά φθηνός και μένει να πραγματοποιήσει τις πρώτες καλές εμφανίσεις, ώστε να μπορεί να τον εμπιστευθεί η φαντασιακή κοινότητα.

Μέσω Τwitter, θα αναρτηθεί μια ενδεικτική 10άδα για την πρώτη αγωνιστική του παιχνιδιού, την ημέρα έναρξης της αγωνιστικής. Στείλτε κι εσείς τις δικές σας, στο @EFCtheblog .

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ