BASKETBALL ANALYSIS

Λορέντζο Μπράουν: Αυτός είναι ο νέος πλέι-μέικερ του Παναθηναϊκού AKTOR και τι θα προσφέρει στον πρωταθλητή Ευρώπης

Λορέντζο Μπράουν: Αυτός είναι ο νέος πλέι-μέικερ του Παναθηναϊκού AKTOR και τι θα προσφέρει στον πρωταθλητή Ευρώπης
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat το προφίλ του Λορέντζο Μπράουν που συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό AKTOR. Το υψηλό μπασκετικό I.Q, η ικανότητα στο Pick and Roll, το σουτ από μέση απόσταση και η συνύπαρξη με τον Μπάλντουιν στην Μακάμπι που θα τον βοηθήσει να κολλήσει στο πλευρό των Κώστα Σλούκα, Κέντρικ Ναν. 

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έσκασε την βόμβα μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Instagram, ανακοινώνοντας την συμφωνία του Παναθηναϊκού AKTOR με τον Λορέντζο Μπράουν (34 χρονών, 1.96 μέτρα), ο οποίος συμφώνησε με τους “πράσινους”.

Ο Αμερικανός - με το ισπανικό διαβατήριο - γκαρντ έχει καθιερωθεί στην μνήμη του κόσμου τα τελευταία χρόνια ως ένας από τους καλύτερους γκαρντ στην EuroLeague, βλέποντας ειδικά την τελευταία τριετία την καριέρα του να εκτινάσσεται χάρη στις εμφανίσεις του.

Το SPORT24 παρουσιάζει με την βοήθεια του Hudl Instat το προφίλ του Λορέντζο Μπράουν.

Ο ορισμός του Floor General και οι αριθμοί του με την Μακάμπι

Ο Λορέντζο Μπράουν είναι αυτό που τα παλιά χρόνια ο κόσμος αποκαλούσε “κλασικός πλέι-μέικερ” και πλέον αποκαλείται “Floor General”. Ένας οργανωτής δηλαδή, ο οποίος όμως δεν ξεχνάει να ψάξει και για το δικό του σουτ.

Ο Μπράουν είναι ένας γκαρντ με τρομερό μέγεθος για την θέση, ο οποίος παίζει το παιχνίδι στο δικό του τέμπο. Μπορεί να οργανώσει μία ομάδα, ξέρει πώς να βάλει τους συμπαίκτες του εκεί που πρέπει και να τους έχει ευχαριστημένους και να αναλάβει πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται.

Την τελευταία διετία, με την φανέλα της Μακάμπι είχε 14.7 πόντους, 2.5 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ (που έδιναν άλλους 13.5 πόντους ανά αγώνα) και 1.1 κλεψίματα μέσο όρο με 43% στα σουτ, 35% στα τρίποντα και 88.8% στις βολές σε 30 λεπτά συμμετοχής στην EuroLeague (73 αγώνες).

Το Pick and Roll, το σουτ από μέση απόσταση και η τάση του να πηγαίνει αριστερά

Ο Λορέντζο Μπράουν είναι ο κλασικός Pick and Roll γκαρντ. Στηρίζει μεγάλο μέρος του παιχνιδιού του στην ικανότητά του να παίρνει το σκριν και να σουτάρει μετά από ντρίμπλα από μέση απόσταση (λατρεύει το σουτ από την κορυφή της ρακέτας). Είναι καλός (όχι ελίτ) σουτέρ μετά από ντρίμπλα, για αυτό και οι αριθμοί του σε κατάσταση isolation (ένας με έναν) είναι καλοί, αλλά όχι εξαιρετικοί.

Ο Μπράουν είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη στο Pick and Roll. Ο τρόπος που παίρνει το σκριν, η ηρεμία που δείχνει ακόμα και όταν ένας αμυντικός είναι στον γοφό του και η ικανότητά του στο σουτ μετά από ντρίμπλα από μέση απόσταση (και τα τελευταία χρόνια και από το τρίποντο) έχουν ανοίξει το παιχνίδι του. Έχει καλά τελειώματα στο καλάθι, αλλά του αρέσει να κάνει μία μίξη στα σουτ του, για αυτό εδώ και χρόνια έχει ένα πολύ αξιόπιστο floater που χρησιμοποιεί.

Λορέντζο Μπράουν: Αυτός είναι ο νέος πλέι-μέικερ του Παναθηναϊκού AKTOR και τι θα προσφέρει στον πρωταθλητή Ευρώπης

Την τελευταία διετία ο Μπράουν έπαιρνε σχεδόν το 40% των προσπαθειών του σε κατάσταση Pick and Roll, ενώ άλλο 17.4% ερχόταν στο ένας εναντίον ενός και ένα 14.5% σε κατάσταση transition (αιφνιδιασμού). Αυτό ήταν το στυλ της Μακάμπι, αφού ο Όντεντ Κάτας είχε δώσει τα κλειδιά σε αυτόν και στον Γουέιντ Μπάλντουιν. Η σύνδεση βέβαια είναι εύκολο να γίνει: Ο Παναθηναϊκός AKTOR επί Εργκίν Αταμάν είναι επίσης μία ομάδα που στηρίζεται πολύ στο Pick and Roll των γκαρντ του και την ικανότητά τους να δημιουργούν μέσα από τέτοια κατάσταση.

Παράλληλα, ο Αμερικανός γκαρντ αισθάνεται μία άνεση να πηγαίνει αριστερά. Το σουτ μετά από αριστερή ντρίμπλα είναι από τα αγαπημένα του, για αυτό και πολλές από τις προσπάθειές του έρχονται από την αριστερή πλευρά του παρκέ. Το βασικό για τον Μπράουν ωστόσο είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ως σουτέρ μετά από ντρίμπλα - που για χρόνια ήταν το αδύνατο σημείο του - ώστε οι ομάδες δεν μπορούν να τον μαρκάρουν στο Pick and Roll παίζοντας under ή Flat (δίνοντάς του δηλαδή το σουτ). Αυτό άνοιξε περισσότερο το παιχνίδι του, αφού του δημιούργησε προϋποθέσεις για να πασάρει πιο άνετα.

Κλείνοντας, είναι βασικό να αναφερθεί κάτι ακόμα: Ο Μπράουν έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να παίξει και χωρίς την μπάλα στα χέρια, αφού έχει βελτιωθεί ως σουτέρ σε καταστάσεις Catch and Shoot (σουτ από στάση). Σύμφωνα με το Hudl Instat, την τελευταία διετία ο Μπράουν σούταρε με 39.5% σε κατάσταση Catch and Shoot από την γραμμή του τριπόντου, σε ένα καλό νούμερο. Δεν είναι σουτέρ, αλλά δεν γίνεται κάποιος να τον αφήσει ελεύθερο. Το νόημα σαφές: Αποτελεί μία πολύπλευρη απειλή, με και χωρίς την μπάλα στα χέρια.

Το πάντρεμα με τον Μπάλντουιν που τον… ετοίμασε για τους Σλούκα και Ναν

Αν υπήρχε ένα ερωτηματικό τα προηγούμενα χρόνια για τον Μπράουν, αυτό ήταν κατά πόσο μπορούσε να συνυπάρξει στο παρκέ με έναν ακόμα γκαρντ που θέλει να έχει την μπάλα στα χέρια του. Αυτό το ερωτηματικό εξαφανίστηκε - βασικά… εξαϋλώθηκε - στην διετία που πέρασε στην Μακάμπι, αφού η συνεργασία του και η χημεία του με τον Μπάλντουιν ήταν εκπληκτική, με τους δυο τους να συνθέτουν ένα από τα καλύτερα δίδυμα γκαρντ στην Ευρώπη.

Ο λόγος που αυτό έχει σημασία είναι σαφής: Στον Παναθηναϊκό AKTOR ο Μπράουν θα βρει δύο ακόμα παίκτες που θέλουν να έχουν την μπάλα στα χέρια τους για πολλή ώρα (Σλούκας, Ναν) και έναν ακόμα που την χρειάζεται για… αρκετή ώρα (Γκραντ). Αν έδειξε κάτι η διετία του Μπράουν στην Μακάμπι, αυτό είναι ότι δεν έχει πρόβλημα με αυτό.

Παράλληλα, υπάρχει ένα ακόμα γεγονός που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο: Ο Εργκίν Αταμάν συχνά έπαιζε με τρεις γκαρντ. Αυτό συχνά σημαίνει ότι μία ομάδα χαμηλώνει το σχήμα όταν το κάνει αυτό. Ο Μπράουν όμως είναι 1.96 μέτρα. Ο Γκραντ είναι επίσης 1.96 μέτρα. Ο Ναν είναι 1.95 μέτρα. Ο Σλούκας είναι 1.90 μέτρα. Κοινώς, οι “πράσινοι” προσθέτουν στο ρόστερ τους ακόμα έναν γκαρντ με μέγεθος. Αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Στο τέλος της ημέρας, ο Παναθηναϊκός AKTOR έβαλε στην μηχανή του έναν ακόμα παίκτη τεράστιας κλάσης. Με τα δεδομένα ως έχουν αυτή τη στιγμή, η τετράδα των Σλούκα, Ναν, Μπράουν, Γκραντ συνθέτει - στα χαρτιά - την καλύτερη γραμμή γκαρντ στην Ευρώπη και μία από τις καλύτερες που έχουμε δει. Ο Μπράουν μοιάζει να ταιριάζει ιδανικά στο παζλ του Αταμάν. Μένει τώρα όλα αυτά να φανούν όταν έρθει και η στιγμή να πατήσει παρκέ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN GBL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ