Λυκογιάννης, ο αναμορφωτής του ΠΑΟΚ
Ο Μάλκολμ Γκρίφιν που χρίστηκε ηγέτης, η ανακατανομή των ρόλων και η πορεία πρωταθλητισμού του ΠΑΟΚ με προπονητή τον Άρη Λυκογιάννη. To SPORT 24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την μεταμόρφωση του “Δικέφαλου”.
Ήταν 10 Δεκεμβρίου 2020 όταν ο Άρης Λυκογιάννης αντικατέστησε τον Κώστα Μέξα στον πάγκο του ΠΑΟΚ, παραλαμβάνοντας την ομάδα στον πάτο της βαθμολογίας της Stoiximan Basket League με ρεκόρ 1-4. Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, μετά και την νίκη επί του Ιωνικού BC στην Νίκαια με 84-83, ο “Δικέφαλος” έχει βλέψεις 5αδας.
Ο Άρης Λυκογιάννης έχει καθίσει στον πάγκο του ΠΑΟΚ σε 14 αγώνες πρωταθλήματος και το ρεκόρ του “Δικεφάλου” σε αυτό το διάστημα είναι 10-4. Με ένα σχεδόν παρόμοιο ρόστερ – στο οποίο προστέθηκε ο πολύτιμος Τζος Κάρτερ – ο ΠΑΟΚ δεν είναι απλώς καλός. Τηρουμένων των αναλογιών κάνει πορεία πρωταθλητισμού. Τι όμως είναι αυτό που άλλαξε ο Άρης Λυκογιάννης, κερδίζοντας χάρη στην δουλειά του την επέκταση του συμβολαίου του έως το 2024;
ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΤΕΜΠΟ
Σύμφωνα με το InStat Scout, ο ΠΑΟΚ της προ-Λυκογιάννη εποχής έπαιζε σε πιο γρήγορο τέμπο, αλλά ήταν αναποτελεσματικός. Συγκεκριμένα, στο ξεκίνημα της σεζόν ο “Δικέφαλος” έπαιζε τους αγώνες του στις 86 κατοχές ανά αγώνα σημειώνοντας μόλις 76 πόντους, κάτι που μεταφραζόταν σε 0.9 πόντους ανά κατοχή. Στους 14 αγώνες που έχουν ακολουθήσει, ο ΠΑΟΚ παίζει τους αγώνες του στις 83 κατοχές και σημειώνει 80 πόντους, κάτι που μεταφράζεται σε 0.97 πόντους ανά κατοχή.
Η διαφορά μοιάζει μικρή. Δεν είναι όμως, κάτι που αποδεικνύεται από μία απλή λεπτομέρεια: Την φετινή σεζόν η ομάδα με την χειρότερη παραγωγικότητα στην επίθεση είναι το Μεσολόγγι με 0.89 πόντους ανα κατοχή. Η καλύτερη ομάδα σε αυτόν τον τομέα είναι ο Παναθηναϊκός με 1.04 πόντους ανά κατοχή, με την ΑΕΚ να ακολουθεί με 0.98 πόντους ανά κατοχή και το Λαύριο να είναι τρίτο με 0.97 πόντους ανά κατοχή. Κοινώς, υπό τις οδηγίες του Άρη Λυκογιάννη ο ΠΑΟΚ μεταβλήθηκε από μία από τις χειρότερες επιθετικά ομάδες της λίγκας σε μία από τις καλύτερες.
Για να γίνει αυτό, ο Άρης Λυκογιάννης έδωσε ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες στους γκαρντ του (Γκρίφιν – περισσότερα για αυτόν σε λίγο – Λοβ, Τέρνερ και ακολούθως στον Τζος Κάρτερ που πήρε την θέση του άτυχου Μήτρου-Λονγκ), ενώ παράλληλα έχει σε ρόλο... Δούρειου Ίππου όποιον εκ των Κακλαμανάκη ή Κονάτε περνάει σε θέση σέντερ σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, με αμφότερους να ρολάρουν πάντα δυναμικά στο καλάθι. Η μεγάλη διαφορά βέβαια ήταν άλλη.
Ο ΓΚΡΙΦΙΝ ΣΕ ΡΟΛΟ ΗΓΕΤΗ
Στον ΠΑΟΚ ο Άρης Λυκογιάννης βρήκε ενα “δικό” του παιδί από τις ημέρες του Κολοσσού, τον Μάλκολμ Γκρίφιν. Βρήκε όμως έναν παίκτη που έπαιζε διαφορετικά από ότι στις μέρες που ήταν υπό τις οδηγίες του. Έναν παίκτη που είχε λιγότερη ώρα την μπάλα στα χέρια του. Και φρόντισε να το αλλάξει αυτό άμεσα, στην κίνηση που έμελλε να αλλάξει την πορεία του ΠΑΟΚ.
Στους πρώτους αγώνες της σεζόν ο κύριος δημιουργός του ΠΑΟΚ ήταν ο Ζερμέιν Λοβ, ο οποίος έστηνε το 37% των Πικ εν Ρολ του ΠΑΟΚ, με τον Νώντα Παπαντωνίου να ακολουθεί με 25% και τον Γκρίφιν να εμπλέκεται σε τέτοια κατάσταση μόνο στο 20% των περιπτώσεων, όντας αντίστοιχα ο παίκτης που επιχειρούσε τα περισσότερα σουτ από κάθε άλλο συμπαίκτη του σε καταστάσεις Catch and Shoot (17% των προσπαθειών του, όσες και ο Μπο Μπιτς), με αποτέλεσμα να έχει 10.2 πόντους και 2.8 ασίστ μέσο όρο με 40% στα σουτ και 47% στα τρίποντα σε 23 λεπτά συμμετοχής. Υπό τον Άρη Λυκογιάννη όμως αυτό άλλαξε άρδην.
Στους 14 αγώνες που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ με τον Έλληνα τεχνικό στον πάγκο του, ο Γκρίφιν στήνει το 37% των Πικ εν Ρολ της ομάδας, με τον Λοβ να ακολουθεί με 27% και τον Έλστον Τέρνερ με 19%, με τους αριθμούς του Γκρίφιν να έχουν εκτοξευτεί στους 14.2 πόντους, και 4.5 ασίστ μέσο όρο με 46% στα σουτ και 39% στα τρίποντα σε 28 λεπτά συμμετοχής.
Με λίγα λόγια: Ο Άρης Λυκογιάννης αποφάσισε να δώσει την μπάλα στα χέρια του Γκρίφιν και δικαιώθηκε, με αποκορύφωμα το νικητήριο καλάθι που σημείωσε ο Αμερικανός γκαρντ στον προχθεσινό (3/4) αγώνα με τον Ιωνικό BC, σε ένα σουτ που πήρε με περίσσια αυτοπεποίθηση, ξέροντας ότι έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του προπονητή του.
ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΑΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ ΙΔΙΑ ΥΛΙΚΑ
Ο Άρης Λυκογιάννης βρήκε μία ομάδα με κακή ψυχολογία που ψαχνόταν. Και χρειάστηκε ελάχιστο χρονικό διάστημα για να την φέρει σε ισορροπία. Κι ας μην έκανε δραματικές αλλαγές στο ρόστερ, χάνοντας στο μεσοδιάστημα τους Τσαλμπούρη και Μήτρου-Λονγκ με σοβαρούς τραυματισμούς. Για την ακρίβεια έφερε μόλις έναν παίκτη, τον Τζος Κάρτερ και έχει δικαιωθεί απόλυτα, αφού ο Αμερικανός έχει 13.3 πόντους μέσο όρο με 63% στα τρίποντα σε 23 λεπτά συμμετοχής στους 6 αγώνες που έχει πάρει μέρος, ανοίγοντας το γήπεδο για τους Γκρίφιν και Λοβ.
Ο έμπειρος τεχνικός έκανε μία απαραίτητη ανακατανομή των ρόλων, βοήθησε τους παίκτες του να αισθανθούν άνετα και δικαιώθηκε. Έδωσε την μπάλα σε αυτούς που έπρεπε (Γκρίφιν, Λοβ), άφησε τους σουτέρ να σουτάρουν (Κάρτερ, Τέρνερ, Μπιτς, Καμπερίδης,Τσαλμπούρης) και φροντίζει να “ταΐζει” σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ δύο εξαιρετικούς σέντερ σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού (Κακλαμανάκης, Κονάτε). Κοινώς, απλοποίησε τα πράγματα, εστίασε εκεί που έπρεπε και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Τέσσερις μήνες αφότου ο Άρης Λυκογιάννης ανέλαβε καθήκοντα στον ΠΑΟΚ, ο “Δικέφαλος” μοιάζει με άλλη ομάδα. Βασικά είναι άλλη ομάδα. Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι το κατάφερε χρησιμοποιώντας ίδια υλικά. Και αυτό είναι που καταδεικνύει περισσότερο την επιρροή του Λυκογιάννη στην έκρηξη του ΠΑΟΚ.
Photo Credits: Eurokinissi