Μακάμπι - Παναθηναϊκός 73-70
Ο Παναθηναϊκός "έστρωσε" το παιχνίδι του, στο β' ημίχρονο, αλλά δεν τακτοποίησε τις λεπτομέρειες στο φινάλε, με τη Μακάμπι να επικρατεί (73-70), αλλά να μην καλύπτει τη διαφορά του πρώτου αγώνα (7π.).
Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός δεν έκανε ακριβώς το παιχνίδι που θα χρειαζόταν, για να φύγει με το "διπλό" από το Τελ Αβίβ. Σίγουρα βελτίωσε την κατάσταση στο β' ημίχρονο, αλλά είχε επιτρέψει στη Μακάμπι να ξεφύγει με 11 πόντους και κυνηγούσε έως το φινάλε, δίχως να μπορεί να προσπεράσει. Μάλλον και γιατί η "ομάδα του λαού" άρπαξε 8 επιθετικά ριμπάουντ, στην τέταρτη περίοδο, οπότε ο ΠΑΟ είχε 3/5 διπ. και 3/6 τριπ. (οι γηπεδούχοι μέτρησαν στο ίδιο διάστημα 4/13 διπ. και 2/6 τριπ.).
Το λέι απ του Παππά διασφάλισε πως οι πρωταθλητές δεν θα "έπαιρναν" τη διαφορά (οι "πράσινοι" είχαν νικήσει με 7 πόντους, στο ΟΑΚΑ). Οπότε ο ΠΑΟ "έχει" την ισοβαθμία με τους Ισραηλινούς (αν τυχόν τερματίσουν μαζί). Και αυτό το λέτε... κάτι.
Ο αγώνας
Η Μακάμπι "έχασε" στις αρχές της εβδομάδας τον Σίλβεν Λάντεσμπεργκ (θα μείνει εκτός το λιγότερο για τρεις εβδομάδες), ενώ ένα ερωτηματικό υπήρχε δίπλα στο όνομα του Σχορτσιανίτη. Άρα, οι γηπεδούχοι έπρεπε να βρουν τις λύσεις τους, στα θέματα τους. Όπως θα έπρεπε βέβαια, να βρει τη λύση στην απουσία του Νέλσον και ο ΠΑΟ.
Τι έκαναν οι γηπεδούχοι; Ό,τι πάντα στην έδρα τους. Δηλαδή, τιμωρούσαν κάθε ολιγωρία του Παναθηναϊκού (είτε αυτό ήταν λάθος, είτε χαμένο ριμπάουντ, είτε βεβιασμένη επιλογή) και κάπως έτσι βρέθηκαν στο +11 (38-27, 17.50''). Βεβαίως, πριν βρεθούν εκεί, έγιναν διάφορα.
Κατ' αρχάς, η πρώτη περίοδος (22-17) είχε τρεις ισοπαλίες και 8 αλλαγές χεριών στο προβάδισμα, με τελευταία το 19-17 του Κοέν, τύπος που μπήκε γιατί χρεώθηκε δυο φάουλ ο Ραντλ και σκόραρε 6π. σε 1.47'' -έως το τέλος του δεκαλέπτου. Ένα άλλο θέμα που υπήρξε, ήταν πως ο Διαμαντίδης αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση των "πράσινων" σκόρερ, όλων των εποχών, σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με το τρίποντο που "έγραψε" το 14-11 (7' -έφτασε τους 2.211 π. και άφησε πίσω του τον Μάικ Μπατίστ).
Σε αυτό το διάστημα, οι μεν είχαν 7/11 διπ. και 2/5 τριπ. και οι δε 5/11 διπ. και 1/8 τριπ. και ναι, η σχέση με τα 6.75 ήταν ένα πρόβλημα. Παρεμπιπτόντως, ο Ιβάνοβιτς είχε ήδη δοκιμάσει στο "5" τους Μπατίστα, Μαυροκεφαλίδη και Γκιστ, με τον τελευταίο να είναι ο πιο αποτελεσματικός. Ο Κοέν -που λέγαμε πρωτύτερα- ξεκίνησε αυτό που έγινε 10-0 για τους πρωταθλητές (26-17, 10.44''), με τον Φώτση να το διακόπτει προς στιγμήν και τον Ραντλ να κάνει ένα βήμα μπροστά, έως το 30-21 (14.24'') που ώθησε τον Μαυροβούνιο κόουτς να πάρει τάιμ άουτ και να χρησιμοποιήσει τον Λαβάλ (με τον Γκιστ).
Αποτέλεσμα; Να επιστρέψουν και οι Διαμαντίδης και Σλότερ, λίγο πριν ο Πάργκο -με ντράιβ- διαμορφώσει το 38-27 (17.50''). Οι επιστροφές συνέχισαν να είναι κακές και η Μακάμπι συνέχισε να αιφνιδιάζει (είχε 7/14 διπ., 0/2 τριπ. στη β' περίοδο, οπότε οι "πράσινοι" μέτρησαν 2/8 διπ. και 3/10 τριπ.). Ο Μπατίστα γύρισε για να δώσει λίγο παιχνίδι στο ποστ, αλλά το ζήτημα ήταν άλλο. Είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί τρεις πόιντ γκαρντ, ουδείς όμως κατάφερε να ψυχραιμήσει την κατάσταση, με τον Γιάνκοβιτς να υπογράφει το 38-30 του ημιχρόνου και να αφήνει μεν, όλα τα ενδεχόμενα "ανοιχτά". Αλλά για να γίνει κάτι καλύτερο, θα έπρεπε ο ΠΑΟ να δοκιμάσει την τύχη του περισσότερο από το "ζωγραφιστό" (και γιατί είχε 4/18 τριπ. στο πρώτο ημίχρονο, αλλά και για το εύρυθμο της γενικότερης λειτουργίας). Σίγουρα έπρεπε να υποχρεώσει τη Μακάμπι να... σκεφτεί.
Στο ημίχρονο, η Μακάμπι τίμησε τον Ντέιβιντ Μπλου
Ο Γιάνκοβιτς έκανε 4/6 τα τρίποντα του (και 14 τους πόντους του), όπως διαμόρφωνε το 41-36 (21.45''), ενώ με λέι απ του Γκιστ η διαφορά έφτασε στο καλάθι (45-43, 25.38''). Τι είχε αλλάξει στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού; Είχε επιτέλους υπομονή και δη στο να βρίσκει το καλύτερο δυνατό σουτ -στο τέλος του χρονομέτρου, ενώ υποχρέωσε και τους αντιπάλους του σε τρία λάθη... πατ κιουτ. Ο Πάργκο έφτασε τα 4 φάουλ, στη φάση που τελείωσε με βολές του Παππά (52-49, 28.30''). Είχε προηγηθεί η είσοδος του Σμιθ, για να αναλάβει τον Διαμαντίδη και να σταματήσει το πικ εντ ρολ του ΠΑΟ, ενώ ο Πάργκο (πριν καθίσει στον πάγκο) περνούσε όμορφα τον "Μήτσο" στο "ένας με έναν" (και κάθε φορά που πλησίαζαν οι "πράσινοι", εκείνος φρόντιζε να κρατά μπροστά την παρέα του). Εν τη απουσία του Διαμαντίδη (επέστρεψε ο Μποχωρίδης), ήταν που ο Παππάς έκανε τα μεγαλύτερα plays έως το 54-52 του 30'. Ο ΠΑΟ είχε στην τρίτη πράξη τα καλύτερα ποσοστά του (3/7 διπ., 5/9 τριπ.), με τους γηπεδούχους να έχουν 5/10 διπ. και 1/4 τριπ. Οι "πράσινοι" είχαν και μόλις 1 λάθος, έναντι των 4 των άλλων.
Ο Γκούντες χαμήλωσε το σχήμα των γηπεδούχων, μετά το τέταρτο φάουλ του Ραντλ -που έκανε παρέα στον πάγκο, στον Πάργκο, ο οποίος επίσης είχε τέσσερα αναμμένα λαμπάκια στον πίνακα-, ενώ ο Ιβάνοβιτς ταίριαξε ξανά τους Γκιστ και Μπατίστα. Όταν ο Μποχωρίδης προστέθηκε στους σκόρερ τριών πόντων, η διαφορά έφτασε στον πόντο (59-58, 33.38''), με τα ριμπάουντ να επιτρέπουν στην "ομάδα του λαού" να δοκιμάζει και να ξαναδοκιμάζει την τύχη της. Όταν έτρεξε και έναν αιφνιδιασμό, "έτρεξε" και το 5-0 έως το 64-58 (34.58''). Η απάντηση του ΠΑΟ ήταν άμεση και αφορούσε την επιστροφή των Γιάνκοβιτς και Διαμαντίδη, μαζί με τα σουτ των Γιάνκοβιτς (πόσταρε) και Φώτση (τρίποντο) στην άλλη άκρη (64-63). Ο Ραντλ έγινε σέντερ, ομοίως και ο Γκιστ΄(τον αναζητούσαν οι συμπαίκτες του), με τον Σμιθ και τα λάθη του Παναθηναϊκού (5 έως εκείνο το σημείο) να κάνουν τη διαφορά, μέχρι το 69-65 (38').
Ένα χαμένο ριμπάουντ, ένα χαμένο λέι απ (38.58'' του Γιάνκοβιτς), που συνδυάστηκε με φάουλ στον Αλεξάντερ (και δυο βολές του τελευταίου διαμόρφωσαν το 71-66), ένα άστοχο τζαμπλ σουτ (39.19'') και ένα κλέψιμο που δεν έγινε (του Σλότερ στον Πάργκο που ευστόχησε στις βολές), έκριναν εν τέλει το αποτέλεσμα, υπέρ της Μακάμπι. Ο Παππάς φρόντισε ώστε να μην πάρουν οι Ισραηλινοί και τη διαφορά (τους 7 πόντους του πρώτου αγώνα).
Δεκάλεπτα: 22-17, 38-30, 54-52 , 73-70.