ΑΕΚ

Μάκης Αγγελόπουλος: "Η ευθύνη για την φετινή αποτυχία βαραίνει αποκλειστικά εμένα"

Μάκης Αγγελόπουλος: "Η ευθύνη για την φετινή αποτυχία βαραίνει αποκλειστικά εμένα"
PRINTSCREEN

Ο Μάκης Αγγελόπουλος παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στο κανάλι της Betsson, κάνοντας τον απολογισμό για της "Ένωσης", παίρνοντας την ευθύνη για την φετινή αποτυχία, ενώ πρόσθεσε ότι το το 90-95% των οικονομικών εκκρεμοτήτων έχει λυθεί, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι οργανωμένοι της "Ένωσης" χάθηκαν από το γήπεδο και πήγαιναν μόνο για εξωαγωνιστικούς λόγους.

Η μεγάλη συνέντευξη που είχε προαναγγείλει η ΑΕΚ Betsson για τον Μάκη Αγγελόπουλο παρουσιάστηκε. Ο μεγαλομέτοχος της "Ένωσης" παραχώρησε συνέντευξη στην μεγάλη χορηγό της ομάδας, Betsson, απαντώντας σε ερωτήσεις του κόσμου. Η συνέντευξη θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, με το πρώτο μέρος να παρουσιάζεται σήμερα (1/6) και το δεύτερο αύριο (2/6).

“Είμαστε πολύ καλύτερα από ότι ήμασταν πριν 3 χρόνια. Το 90-95% των προβλημάτων έχει λυθεί, άρα μπορούμε να έχουμε καλύτερη ορατότητα και να δούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον” ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο Μάκης Αγγελόπουλος, πριν απαντήσει σε ερωτήσεις του κόσμου, όπου παραδέχθηκε ότι ευθύνεται αυτός για την αποτυχημένη φετινή σεζόν, ενώ πρόσθεσε ότι έχει παράπονα από τους οργανωμένους.

Αναλυτικά ο Μάκης Αγγελόπουλος απάντησε στις ερωτήσεις των φίλων της ΑΕΚ Betsson:

Για το πότε θα τελειώσει η ΑΕΚ Betsson με τα ban και τις άλλες οικονομικές εκκρεμότητες: “Πλέον μπορούμε να πούμε ότι το 90-95% των υποχρεώσεών μας έχει κλείσει. Σε αυτό το κομμάτι η απάντηση είναι εύκολη. Βέβαια, για να έχουμε καλύτερη εικόνα δεν ξέρω αν πρέπει να αναλύσουμε τώρα τα οικονομικά της ομάδας, για να καταλάβουν όλοι πώς προκύπτουν αυτά τα ανοίγματα και οφειλές.

Θυμίζω ότι είχαμε σηκώσει την κόκκινη σημαία μετά τον κορονοϊό, είχαμε πει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Δυστυχώς τα ήδη πενιχρά έσοδα έχουν καταβαραθρωθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χορηγούς. Επιπλέον, εμείς έχουμε αναλάβει - έχοντας πάρει το γήπεδο μερικούς μήνες νωρίτερα - μία σημαντική επένδυση, που δεν μπορούσε να περιμένει: Να αναβαθμίσουμε, να επενδύσουμε αρκετά εκατομμύρια για να πάρει σάρκα και οστά το όνειρό μας για το γήπεδο.

Ταυτόχρονα, χρηματοδοτούσαμε και μία νέα διοργάνωση. Θυμίζουμε ότι ήμασταν η μοναδική ομάδα που έχει χρηματοδοτήσει - με ένα ποσό της τάξης των 2.5 εκατομμυρίων συνολικά, το Final Four του 2018 και το Final Eight του 2020. Πέρα από τα μειωμένα έσοδα και την κρίση του κορονοϊού, έχουμε τις επενδύσεις στο γήπεδο και σε δύο διεθνείς διοργανώσεις. Τονίζω ότι μόνο η ΑΕΚ το έχει κάνει αυτό μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων έχει τελειώσει και εκτιμώ ότι είναι υπόθεση μερικών μηνών για να κλείσουμε ολοσχερώς αυτό το δύσκολο κεφάλαιο που άνοιξε το 2020".

Για το τι θα γίνει με τις τιμωρίες της έδρας εξαιτίας των επεισοδίων που έχουν συμβεί: "Νομίζω ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, η πιο σοβαρή πρόκληση. Προγραμματίζουμε μία σειρά από πράγματα για να θωρακίσουμε το γήπεδό μας. Και για αυτούς που έρχονται δωρεάν και για αυτούς που προκαλούν επεισόδια.

Εδώ θέλω να πω ότι - όπως γνωρίζετε - προέρχομαι από τους οργανωμένους και αυτοί με παρότρυναν στην είσοδό μου στην ΚΑΕ. Και επίσης είναι γεγονός ότι οι οργανωμένοι στήριξαν την ομάδα στις δύσκολες χρονιές της. Από όταν μπήκε το νερό στο αυλάκι, οι οργανωμένοι χάθηκαν, έφυγαν από το γήπεδο και δυστυχώς εμφανίστηκαν κάποιες φορές, με προθέσεις όχι τόσο αθλητικές, αλλά εξωαγωνιστικές.

Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να υπάρχουν a la carte οπαδοί. Όταν πάμε στο γήπεδο, πάμε για να υποστηρίξουμε την ομάδα μας. Δεν μπορώ να ανεχτώ ότι ερχόμαστε στο γήπεδο για να δέρνουμε 16 συνταξιούχους Ιταλούς οπαδούς ή να πάμε να εκδηλώσουμε την πολιτική μας θέση ή διάσταση για το μεσανατολικό και να πηγαίνουμε στο γήπεδο για να δημιουργήσουμε επεισόδια με 500 Ισραηλινούς. Θυμίζω ότι σε εκείνο τον αγώνα (σ.σ με την Χάποελ Τελ Αβίβ) έχουμε 1.432 εισιτήρια, εκ των οποίων τα 500 αφορούν ταξιδιώτες από το Ισραήλ.

Η ΑΕΚ είναι αυτοσκοπός, όχι το μέσο για να προβάλλουμε τις πολιτικές, θρησκευτικές ή άλλες απόψεις. Εγώ δεν μοχλεύω την συμμετοχή στην ΑΕΚ. Με ενδιαφέρει μόνο η ομάδα και είναι αυτοσκοπός. Και στις δύο περιπτώσεις που έγιναν επεισόδια, οι οπαδοί ήρθαν, έδειραν τους Ιταλούς συνταξιούχους και έφυγαν, άρα δεν είδαν καν το παιχνίδι. Όταν είχαμε παίξει στην Ιερουσαλήμ, σε ένα γήπεδο 11.000 ανθρώπων, υπήρχαν 100 δικοί μας οπαδοί, που δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα.

Το μεσανατολικό δεν θα λυθεί στο γήπεδο. Ασχολείται ο ΟΗΕ από το 1948, για να μην πάω στο 1918. Δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Όλο αυτό έχει πλήξεις τους κατόχους διαρκείας, έχει δημιουργήσει μία αναστάτωση. Και, όπως είπα, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε θα είναι να θωρακίσουμε το γήπεδο και θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα. Το δεύτερο που θα κάνω, είναι - εφόσον προκύψουν τιμωρίες - οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας, θα αποζημιώνονται όσοι το θελήσουν (οικονομικά) για το παιχνίδι ή τα παιχνίδια που θα χάνουν.

Δεν είναι δυνατόν να έρχεται κάποιος οπαδός μας στο γήπεδο με σκοπό να το καταστρέψει. Να διαλύει τα μάρμαρα, τις τουαλέτες. Αυτά δεν είναι αποδεκτά".

Για τις τιμωρίες της ΔΕΑΒ στην ΑΕΚ και κατά πόσο υπήρχε αυστηρότητα: "Για τις τιμωρίες που δεχθήκαμε για τους εντός έδρας αγώνες, με βάση το γράμμα του νόμου δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Δυστυχώς δεν υπάρχει δευτεροβάθμιο όργανο. Νομίζω αυτό θα λυθεί από την κυβέρνηση.

Το παράδοξο της υπόθεσης και για τις δύο περιπτώσεις είναι ότι ο Αθλητικός Δικαστής μας αθώωσε. Άρα υπάρχει μία δυσαρμονία μεταξύ των αποφάσεων ΔΕΑΒ και Αθλητικού Δικαστή. Θεωρώ ότι αυτό θα λυθεί με την ύπαρξη δευτεροβάθμιου οργάνου, όπου κάποιος θα απολογηθεί. Τώρα, για την ποινή στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα, η απόφαση ήταν ακατανόητη.

Σε ένα παιχνίδι που δεν είχαμε πάρει εισιτήρια και η φύλαξη του γηπέδου ανήκε στην ομάδα και στην αστυνομία, ένας οπαδός που δεν ξέρουμε καν αν ήταν οπαδός της ΑΕΚ, πέταξε ένα μπουκάλι ούζο σε αστυνομικούς. Αυτή η τιμωρία ήταν πέρα για πέρα άδικη".

Για το τι μερίδιο έχει ο ίδιος στην αποτυχία: "Το βάρος της ευθύνης και της αποτυχίας βαραίνει αυτόν που ηγείται σε μία εταιρεία. Άρα η ευθύνη για την φετινή χρονιά βαραίνει αποκλειστικά εμένα. Ακόμα και αν δεν προπονώ εγώ, επειδή οι άνθρωποι που επέλεξαν τον προπονητή ή τους παίκτες, τέλος πάντων όλος ο οργανισμός έχει επιλεγεί από εμένα. Οπότε η ευθύνη πάει προς τα πάνω, άρα ο μοναδικός υπεύθυνος για την φετινή πιο αποτυχημένη χρονιά στην θητεία μου, είναι 100% δικιά μου. Γιατί όταν έχουμε το 3ο αγωνιστικό μπάτζετ και τερματίζουμε 7οι, προφανώς έχει γίνει κάποιο πολύ μεγάλο λάθος.

Σημαίνει ότι 4 ομάδες έκαναν καλύτερη δουλειά από εμάς. Και αν είναι αποδεκτό μία ομάδα να τα καταφέρει γιατί λειτούργησε η χημεία, το τέσσερις ομάδες δείχνει ότι το πρόβλημα ήμασταν εμείς. Βέβαια, όταν λέμε αγωνιστικό μπάτζετ, το ότι είχαμε το 3ο αγωνιστικό μπάτζετ, αυτό κρίνεται από την τιμή που πληρώνεις.

Υπάρχει πάντα μία διαφορά μεταξύ τιμής και αξίας. Τιμή είναι αυτό που πληρώνεις, αξία αυτό που παίρνεις. Προφανώς υπήρξε μεγάλη δυσανολογία της τιμής που πληρώσαμε και πήραμε. Βέβαια, έτσι κι αλλιώς ο αθλητισμός έχει αυτή την ιδιαιτερότητα. Δεν μπορείς να εγγυηθείς στο 100% ούτε το αποτέλεσμα, δηλαδή την νίκη, ούτε την ποιότητα του προϊόντος και σίγουρα ούτε την σταθερότητα.

Παρόλα αυτά, επειδή είναι πολλοί αυτοί που μας πέρασαν, νομίζω ότι κάτι δεν πήγε καλά. Το έχω συζητήσει στην εταιρεία και τους παίκτες. Αναζητήσαμε τις αιτίες. Λίγο η χημεία, λίγο ο προπονητής δεν βγήκε αυτό που θέλαμε, ίσως η δίψα... κάποιοι παίκτες ίσως ήταν χορτασμένοι και δεν είχαν την πείνα για επιτυχίες. Όλα αυτά μαζί, ίσως και επειδή δεν είχαμε ρολίστες, παιδιά που θα θυσιαστούν, αλλά πρωταγωνιστές, ίσως όλα αυτά μαζί έπαιξαν ρόλο. Νομίζω ότι όλο αυτό δεν θα επαναληφθεί".

Για το τι θα αλλάξει στο σκεπτικό του και ποιο είναι το όραμά του: "Είναι ένας δύσκολος χώρος για να επιχειρήσει κάποιος, γιατί συγκρούεται πάντα η επιχειρηματικότητα με το συναίσθημα. Υπάρχει μία εταιρεία, η ΚΑΕ, που έχει υποχρεώσεις και στην οποία έχω προσωπικά επενδύσει 21.5 εκατ. ευρώ. Και υπάρχει και μία ομάδα. Προφανώς τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει η εταιρεία, αλλά η ομάδα.

Αυτή η μόνιμη σύγκρουση συναισθήματος - επιχειρηματικότητας, σε εμένα υπερίσχυε πάντα στο συναίσθημα. Για την ομάδα. Νομίζω, ίσως θα πρέπει να αλλάξει αυτό. Προφανώς θα παραμείνει το συναίσθημα, αλλά ίσως πρέπει να μπουν περισσότερα οικονομικά κριτήρια για να υπάρξει ισορροπία στην λειτουργία εταιρείας και ομάδας. Για αυτό και γίνονται κάποιες αλλαγές. Νομίζω αυτό θα αλλάξει και θα βοηθήσει και στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας".

Για τον λόγο που όλες οι υπόλοιπες ΚΑΕ πριν Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού AKTOR δεν συντάσσονται εναντίον των "αιωνίων" για να τους πετάξουν εκτός πρωταθλήματος: "Το να τους πετάξουμε εκτός πρωταθλήματος δεν έχει λογική ως ερώτηση. Αυτό που έχει λογική και πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί είναι να δουμε πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Αυτό πρέπει να είναι το μέλημα όλων. Πρέπει να μπουν κανόνες ισονομίας.

Στο NBA υπάρχει το σάλαρι καπ, στην Γαλλία έχει ήδη μπει και από ότι μαθαίνω υπάρχει πρόθεση να μπει αυτό και σε άλλες αγορές. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να παίξουμε στα ίσα, με τους ίδιους όρους. Νομίζω ότι το σάλαρι καπ είναι στην σωστή κατεύθυνση. Όπως ορίζουμε το χαμηλότατο μπάτζετ, να ορίσουμε και το ανώτερο και με βάση αυτό να γίνει το πρωτάθλημα.

Σε αυτή την περίπτωση, όλοι θα έχουν την δυνατότητα και την τύχη να ανταγωνιστούν όλους, σε ένα παιχνίδι. Προφανώς σε σειρά αγώνων πάντα θα υπάρχει πλεονέκτημα σε αυτόν που έχει μεγαλύτερο μπάτζετ, αλλά σε ένα παιχνίδι όλοι θα έχουν την τύχη να τα καταφέρουν.

Πρέπει νομίζω όλες οι ομάδες να συμφωνήσουμε στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, να παίξουμε με τους ίδιους όρους οικονομικά. Δεν είναι δυνατόν ομάδες που έχουν έσοδα από μία ιδιωτική διοργάνωση - γιατί λέμε Ευρωλίγκα, που είναι γενικό, αφού Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι μέτοχοι - από την οποία αντλούν έσοδα και έρχονται να μας ανταγωνιστούν.

Είναι ο ορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού. Έχουν έσοδα από μία διοργάνωση που δεν επιτρέπουν στους άλλους να συμμετάσχουν. Είναι μία κλειστή λίγκα, από την οποία αντλούν έσοδα. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Η Ευρωλίγκα είναι η μοναδική κλειστή λίγκα σε όλα τα σπορ. Αν είσαι ο Αμπέμπε Μπεκίλα και ξεκινάς ξυπόλυτος, μπορείς να πάρεις χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η μόνη κλειστή λίγκα είναι η Ευρωλίγκα, όπου οι θέσεις δεν βγαίνουν καν από το πρωτάθλημα. Ποιο το νόημα του πρωταθλήματος όταν η ευρωπαϊκή συμμετοχή βγαίνει από εκεί. Βλέπετε πόσο ενδιαφέρον έχει το ποδόσφαιρο, όπου οι ομάδες κερδίζουν την έξοδο στην Ευρώπη μέσα από το πρωτάθλημα και το κύπελλο. 20 χρόνια μεταξύ των ίδιων ομάδων δεν γίνεται ούτε στην Ουγκάντα. Και το λέει αυτό κάποιος, όπου η ΑΕΚ είναι η μοναδική άλλη ομάδα στα τελευταία 20 χρόνια που έχει κερδίσει τίτλους.

Μακροπρόθεσμα θα έχει προβλήματα το άθλημα στην χώρα μας. Νέοι παίκτες δεν βγαίνουν, ταλέντα δεν υπάρχουν και - το σημαντικότερο - δεν βλέπω νέους επενδυτές, επειδή υπάρχει η κατάσταση του αθέμιτου ανταγωνισμού".

Για το αν μετανιώνει που η ΑΕΚ μεταξύ 2015 και 2019 ήταν σημαιοφόρος αλλαγής και άφησε μεταξύ άλλων ένα μεγάλο τηλεοπτικό συμβόλαιο για να πάνε όλες οι ομάδες στην κρατική τηλεόραση και μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε λόγω κορονοϊού το σύστημα φάνηκε να τον εκδικείται: "Σε έναν βαθμό μετανιώνω, γιατί εμείς πάντα βάλαμε πάνω και από την ομάδα το γενικότερο καλό. Το καλό του μπάσκετ από της ομάδας. Πιστεύω ότι σε μία πίτα που θα μεγαλώσει, η ΑΕΚ - που είναι ένα συγκεκριμένο brand - θα έχει το μερίδιό της. Άρα όσο μεγαλώνει η πίτα, θα μεγαλώνει και το μερίδιο της ομάδας.

Δυστυχώς είδα ότι πολλές άλλες ομάδες λειτούργησαν με μικροσυμφέροντα με επενδυτικό ορίζοντα το επόμενο Σάββατο. Δεν είδαν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα και όχι κοντόφθαλμα. Επιμένω ότι ούτε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό συμφέρει αυτό. Γιατί το να μη ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σημαίνει ότι το να αυξήσουν τα μερίδιά τους οι δύο σε μία συρρικνωμένη πίτα, δεν τους ωφελεί. Όλους ωφελεί, όσοι είμαστε με το μπάσκετ, να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Εν κατακλείδι, έχω μετανιώσει, επειδή πολλές φορές είδα ότι δεν έχουν όλοι την ίδια ατζέντα και μακροπρόθεσμη οπτική που βάλαμε στο τραπέζι".

Για το πότε θα γίνουν οι αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί στο κλειστό των Άνω Λιοσίων: "Μιας και πιάσαμε το θέμα του γηπέδου. Να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω για να εξηγήσουμε τι έχουμε κάνει.

Όπως θα θυμάστε, προσωπικά στην πρώτη μου συνέντευξη είχα υποσχεθεί τέσσερα πράγματα. Είχα πει ότι πρέπει να μιλήσουμε για την ιστορία της ομάδας, να θυμίσουμε ποια είναι η ΑΕΚ. Κάναμε πολλά πράγματα, κάναμε λόγο για το πρώτο Final Four του 1966, τιμήσαμε παλιούς παίκτες αποσύρωντας τις φανέλες τους, βγάλαμε μία καταπληκτική ταινία (σ.σ 1968) που πήρε βραβεία και πράβαλε την ΑΕΚ και τον Έλληνα αθλητή.

Μετά είχα υποσχεθεί την επιστροφή του μπάσκετ στην καθημερινότητα του ΑΕΚτζη και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποδεικνύει ότι και στα καλά και στα κακά το μπάσκετ έχει μπει στην καθημερινότητα.

Είχα υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσουμε για τίτλους, νομίζω ότι το καταφέραμε και αυτό, παράλληλα με τα υπόλοιπα. Το τελευταίο και πιο σημαντικό, ήταν το γήπεδο. Η ομάδα μας έχει παίξει σε 14 διαφορετικά γήπεδα. Μέλημά μου από την πρώτη μέρα ήταν να λυθεί το θέμα του γηπέδου.

Ξεκινήσαμε με το κλειστό του Γαλατσίου, όπου είχα ασχοληθεί προσωπικά. Ξεκινήσαμε με έτοιμα γήπεδο ήταν επειδή δεν είχαμε οικόπεδο. Ήμασταν σε καλό δρόμο, μετά ανετέθη μία μελέτη σε καθηγητή του πολυτεχνείου. Αυτή η μελέτη έλεγε ότι ήταν καλύτερη η κατεδάφιση και δημιουργία φιλοσοφικού περιπάτου. Μετά από αυτό, απορρίφθηκε η πρότασή μας.

Στην συνέχεια, όπως ξέρετε, είχαμε ζητήσει επί Γιώργου Βασιλειάδη για το κλειστό του τένις. Πληρώσαμε μελέτες. Θέλαμε να στηρίξουμε την υποδομή με 4 νέους πυλώνες και να σκεπάσουμε το γήπεδο. Προέκυψαν προβλήματα στο υπέδαφος του γηπέδου. Μην μπω σε τεχνικά θέματα, αλλά ήταν δύσκολο το εγχείρημα. Στην συνέχεια είδαμε το ποδηλατοδρόμιο, αλλά διαπιστώσαμε νωρίς τα προβλήματα.

Καταλήξαμε στο κλειστό των Άνω Λιοσίων που ήταν στις διαστάσεις που θέλαμε. Δεν είναι απλό γήπεδο μπάσκετ, αλλά ολυμπιακή εγκατάσταση όπου μπορείς να εξυπηρετήσεις κι αλλα πράγματα. Ταίριαξε ακριβώς σε αυτό που θέλαμε επειδή είναι στα Δυτικά Προάστια, όπου είναι μεγάλη μερίδα των οπαδών μας.

Ξεκινήσαμε την επένδυση, γιατί παραλάβαμε ένα χρέπι στην κυριολεξία όταν μπήκαμε. Επίσης, αυτό το γήπεδο δεν είχε ποτέ αδειοδοτηθεί. Δεν είχε άδεια ούτε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πέντε κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να το αδειοδοτήσουν. Αδειοδοτήθηκε για πρώτη φορά από την ΑΕΚ.

Στην συνέχεια, επειδή δεν είναι σε κεντρικό σημείο, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν νέο προορισμό με βάση το γήπεδο. Να δημιουργήσουμε μία πρόταση με indoor και outdoor δραστηριότητες. Σε συνεργασία με έναν παγκοσμίου φήμης κολοσσό, τον όμιλο De Agostini. Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μερικά θεματικά πάρκα έξω από το γήπεδο. Το πλάνο είναι την άνοιξη του 2025 να έχει ολοκληρωθεί αυτή η επένδυση.

Άρα να έχουμε μία μοναδική πρόταση. Πέρα από το αθλητικό κομμάτι, χρήση της αρένας για άλλα πράγματα. Πιλοτικά έχουμε κάνει πράγματα, όπως το παγκόσμιο κύπελλο χάντμπολ και καράτε, αρκετά συνέδρια, το Davis Cup στο τένις. Έχουν γίνει διάφορα events για να δούμε την πολλαπλότητα του χώρου. Έχοντας καταλάβει ότι αυτό είναι εντάξει, προχωράμε στην ανάπτυξη πολύ εντυπωσιακών θεματικών πάρκων, θα υπάρξει σχετική συνέντευξη Τύπου.

Θα είναι το μοναδικό γήπεδο στον κόσμο που θα έχει αυτή την πολλαπλότητα εντός και εκτός γηπέδου. Δηλαδή ένας προορισμός για οικογένειες εντός και εκτός γηπέδου. Σαν πρόταση και προσφορά θα είναι μοναδικό.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του γηπέδου, θυμίζω ότι αυτό το γήπεδο έχει κόστος συντήρησης 650.000 ευρώ τον χρόνο, πέραν των άλλων εξόδων. Στα 20 χρόνια που το είχε το κράτος κλειστό, πλήρωσε 13 εκατ. ευρώ και γύρω στα 5-6 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις. Στοίχισε δηλαδή 20 εκατ. ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο. Η δική μας παραχώρηση ήταν για 20 χρόνια, τώρα συζητάμε για τα 40 χρόνια.

Στα 20 χρόνια λοιπόν το κόστος ήταν 20 εκατ. ευρώ. Στα 20 χρόνια της ΑΕΚ, τα έσοδα για το κράτος από το ΦΠΑ και τους φόρους είναι της τάξης των 3.7 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Άρα μιλάμε για ένα ποσό κοντά στα 74 εκατ. ευρώ στην 20ετία. Καταλαβαίνετε το όφελος για το κράτος και τον Έλληνα φορολογούμενο είναι κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Ίσως είναι η μοναδική φορά που το κράτος έχει ωφεληθεί τόσο. Θα πει κάποιος ότι είμαστε τρελοί. Δεν είμαστε τρελοί. Το κράτος έχει κερδίσει πολλά, αλλά και εμείς από την άλλη, έχοντας την μόνιμη έδρα μας και μπορούμε να επενδύσουμε εσωτερικά και εξωτερικά, θα δημιουργήσουμε ένα νέο πολύ σημαντικό κομμάτι εσόδων, που σε λίγα χρόνια θα χρηματοδοτεί με αρκετά εκατομμύρια την ομάδα.

Είναι μία win-win συμφωνία, που θα δώσει και σε εμάς μία άλλη διάσταση και πνοή για το μέλλον της ομάδας. Στο θέμα της προσβασιμότητας μιλάμε με το υπουργείο για την κατασκευή στάσης περίπου 500-600 μέτρα από το γήπεδο. Την επόμενη χρονιά θα έχουμε shuttle bus από τον σταθμό Λιοσίων που σε 5 λεπτά θα πηγαίνουν τον κόσμο και θα τον εξυπηρετούν.

Η παραχώρηση πέρασε από την Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία και αποτελεί παράσημο για την ΑΕΚ και τον οργανισμό της. Όλα τα κόμματα υπερψήφισαν την πρόταση αυτή. Είναι επιβράβευση για όσα έχουμε κάνει σαν ομάδα, τις δράσεις που έχουμε αναπτύξει και την κοινωνική δράση μας. Εκτιμώ ότι είναι ένα πολιτικό μας παράσημο αυτή η ψηφοφορία.

Αυτό είναι το γήπεδό μας. Εκεί επενδύουμε, εκεί θα επενδύσουμε. Ολοκληρώσαμε το μεγάλο κομμάτι στις υποδομές που δεν φαίνεται αλλά από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Μιλάμε για αρκετά χρήματα στις υποδομές, δεν θέλω καν να πω το νούμερο, ώστε να έχουμε την άνεση να προχωρήσουμε στο φαίνεσθαι, αυτό του εσωτερικού εκεί όπου το πλάνο είναι να η εικόνα και στον φωτισμό και στα καθίσματα, είναι κάτι που έχουμε ήδη δρομολογήσει. Αυτή είναι περιεκτικά η διαδρομή μας".

Για το τι έγινε με τον Πλάθα και τον Καμπενγκέλε και τελικά αποχώρησε ο δεύτερος: "Οι αιτίες για την κακή αγωνιστική πορεία ήταν αρκετές. Δεν ήταν μόνο ένα πράγμα, αλλά πολλά μαζί. Ένα από αυτά ήταν και ο προπονητής. Για να πούμε την αλήθεια, στο τέλος της προηγούμενης σεζόν αποφασίσαμε να παίξουμε κάτι διαφορετικό. Να πάμε σε ένα μπάσκετ πιο γρήγορο, πιο θεαματικό, που θα φέρει εισιτήρια. Η επιλογή του προπονητή ήρθε για αυτό τον λόγο από το ισπανικό πρωτάθλημα.

Δεν το κρύβω ότι ήταν μία δύσκολη απόφαση. Πολλοί με συμβούλεψαν να προσέξω και ότι είναι επικίνδυνο να αλλάξεις ένα στυλ παιχνιδιού σε έναν χρόνο. Είχα μία συζήτηση με τον προπονητή στην αρχή της σεζόν. Μου είπε να κάνω υπομονή και μπορεί να χάσουμε αρκετά παιχνίδια στην αρχή μέχρι να μάθουν οι παίκτες, αλλά μόλις εμπεδώσουν οι αθλητές αυτό που θέλουμε, την άνοιξη θα είμαστε σε καλό δρόμο.

Εκεί έκανα μία συμφωνία μαζί του, ωραία, να το δεχτούμε, να δεχτούμε κάποιες ήττες. Αλλά στην Ευρώπη, επειδή τα παιχνίδια είναι λίγα, να παίξουμε ό,τι χρειάζεται, για να κερδίσουμε, κάποιες διαφορετικές άμυνες. Το είχε αποδεχθεί. Ήταν δύσκολη η διαχείριση της καθημερινότητας με τον Πλάθα. Πολύ καλός προπονητής, δύσκολος άνθρωπος. Αρκετές φορές είχε κάποιες εμμονές.

Μία από αυτές ήταν οι δύο ψηλοί. Μετά το παιχνίδι με το Λαύριο (στην πρεμιέρα της σεζόν), μου ζήτησε να φύγουν οι δύο ψηλοί παίκτες από την ομάδα. Μου είπε 'αν δεν γίνεται να φύγουν και οι δύο, να φύγει οπωσδήποτε ο Καμπενγκέλε'. Εκεί είχαμε μία πρώτη διαφωνία, του είπαμε ότι τον πιστεύουμε και θέλουμε να περιμένουμε. Είχαμε μία δυσκολία εκεί, μας πίεζε.

Κάθε Δευτέρα ήταν ο εφιάλτης μου, με έπαιρνε τηλέφωνο και έλεγε 'Πρόεδρε γιατί είναι ακόμα εδώ ο Καμπενγκέλε'. Κάποια στιγμή του είπαμε εντάξει, θα δούμε την αγορά, αν υπάρχει κάποιος ψηλός. Αντικειμενικά δεν το πολυθέλαμε. Ο Γιώργος (σ.σ Χήνας) βγήκε στην αγορά να δει τι υπάρχει για να ηρεμήσει ο προπονητής. Πραγματικά δεν υπήρχε κάτι αξιόλογο.

Δυστυχώς, κάθε εβδομάδα, η μόνιμη επωδός ήταν γιατί δεν φεύγει ο Καμπενγκέλε. Αποκορύφωμα ήταν όταν είχαμε κερδίσει τον ΠΑΟΚ, όπου ο Καμπενγκέλε ήταν ο MVP και τα social της ΑΕΚ είχαν προβάλλει τον παίκτη, είχε πάρει έξαλλος και έλεγε 'γιατί προβάλλετε τον παίκτη και το κάνεις επίτηδες για να μην φύγει'. Είχαμε μία έντονη συζήτηση για τον Καμπενγκέλε και προσπαθούσαμε να το διαχειριστούμε αυτό, μέρα με τη μέρα, βδομάδα-βδομάδα, μήνα-μήνα.

Κάποια στιγμή προσπαθήσαμε να κάνουμε μία συνάντηση μεταξύ τους. Τελευταία στιγμή ακύρωσε το ραντεβού. Κάποια στιγμή ήρθε ο Γιώργος Χήνας και μου είπε ότι είναι αφόρητη η πίεση του προπονητή. Μου είπε ότι υπάρχει πρόταση από ομάδα Ευρωλίγκας, τον Ερυθρό Αστέρα, μας προσφέρουν ένα buy out 100.000 ευρώ για τον Καμπενγκέλε. Μου είπε 'δεν συμφωνώ, αλλά μήπως να το σκεφτούμε αφού δεν τον θέλει ο προπονητής'.

Του είπα ότι δεν το πολυβλέπω και ρώτησα ποια είναι η εναλλακτική. Μου λέει ότι μας έχουν προτείνει ένα παίκτη που ήταν στην Κίνα. Τον Ράιτ που τώρα είναι στον Ολυμπιακό, να έρθει κατευθείαν. Το σκεφτήκαμε 1-2 μέρες και αποφασίσαμε ότι δεν θέλουμε να φύγει ο Καμπενγκέλε. Αυτό ήταν το τελικό ξέσπασμα του προπονητή. Ήταν στα κάγκελα επειδή έμεινε ο παίκτης. Καταλαβαίνετε ότι και ο παίκτης είχε την συναισθηματική νοημοσύνη να ξέρει ποιος τον θέλει και ποιος όχι.Είχε αρχίσει να έχει συμπεριφορά με τάσεις φυγής.

Μέχρι που μπήκε ένα δίλημμα και είπαν και ο ένας και ο άλλος 'η αυτός ή εγώ'. Σε αυτό το δίλημμα, δεν είναι καλό να πάρεις το μέρος του παίκτη γιατί δημιουργείς κακό προηγούμενο στα αποδυτήρια. Αφού είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι, έφυγε ο Καμπενγκέλε. Αν με ρωτάει κανείς τι θα έκανα πάλι, δεν ξέρω να απαντήσω. Ήταν μία πραγματικά δύσκολη διαχείριση επειδή είχαμε έναν προπονητή που επί 4 μήνες πίεζε καθημερινά να φύγει ο Καμπενγκέλε και κάναμε ό,τι μπορούσαμε να τον κρατήσουμε, όσο περισσότερο μπορούσαμε".

Για το πώς εξηγεί τις απεργιακές κινητοποιήσεις των παικτών από την στιγμή που η ΑΕΚ έλεγε ότι ήταν πληρωμένοι: "Εδώ νομίζω ότι υπάρχει μία υπερβολή και απαντήσαμε και με μία ανακοίνωση. Στον χώρο του αθλητισμού και του μπάσκετ, όταν έχεις τους μισούς παίκτες υπερπληρωμένους ή και προκαταβολικά ή 4-5 παιδιά για διάφορους λόγους - μην το αναλύσουμε - 10 ή 15 μέρες πίσω, ήταν υπεραντίδραση από κάποιους. Ίσως αδικαιολόγητη. Όχι ίσως, αδικαιολόγητη στα δικά μου τα μάτια.

Εκτιμώ ότι κάποιοι παίκτες - θυμίζω ότι οι περισσότεροι παίκτες που είχαμε πέρυσι, ζήτησαν να μείνουν και την νέα χρονιά - μου ομολόγησαν πως όταν έχασε η ΑΕΚ τον ευρωπαϊκό στόχο και τους στόχους στο ελληνικό πρωτάθλημα, ήταν μία δικαιολογία τα δήθεν οικονομικά προβλήματα - που δεν το θεωρώ πρόβλημα 15-20 ημερών και για έναν μήνα σε κάποιους, όταν ξέρω ακριβώς τι γίνεται σε άλλες ομάδες και πολύ μεγαλύτερες, ήταν μία έμμεση δικαιολογία για την αγωνιστική αποτυχία.

Για τους στόχους που δεν επιτεύχθηκαν. Στην λογική ότι ίσως να ήθελαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την επόμενη χρονιά, για τον επόμενο εργοδότη τους, για να εξηγήσουν τι δεν πήγε καλά στην ΑΕΚ, να πουν ότι 'είχαμε και κάποια οικονομικά προβλήματα'. Νομίζω ότι υπήρξε σίγουρα υπερβολική αντίδραση, σε ένα πρόβλημα που στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ. Μάλλον ήμασταν οικονομικά καλύτερα από ότι τις τρεις τελευταίες χρονιές. Αποδεδειγμένα".

Δείτε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη:

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN GBL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ