ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μαρκόπουλος: "Προβάδισμα ο Ολυμπιακός, αλλά..."

Μαρκόπουλος: "Προβάδισμα ο Ολυμπιακός, αλλά..."
Μαρκόπουλος

Ο Σούλης Μαρκόπουλος έχει παίξει 8 φορές με τους "αιώνιους" φέτος και γνωρίζει τι να περιμένει από τους τελικούς. Ρωτήθηκε και παρουσιάζει στο SPORT 24 τις εκτιμήσεις του

Πιο πλήρη εικόνα για τους δύο "αιώνιους" δεν θα μπορούσε να έχει ο Σούλης Μαρκόπουλος. Ως προπονητής του Αμαρουσίου τέθηκε 8 φορές απέναντί τους: 5 με τον Ολυμπιακό χάνοντας και τις πέντε, αν και στον αγώνα της κανονικής περιόδου στο Μαρούσι έχασε στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Και 3 με τον Παναθηναϊκό, τον οποίον νίκησε μία φορά κι άλλη μία, στο Κύπελλο, έχασε στην παράταση. Κατά συνέπεια η άποψή του μετρά ιδιαιτέρως. Γι' αυτό το SPORT 24 απευθύνθηκε σε αυτόν λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του πρώτου τελικού.
"Άλλο Ελλάδα, άλλο Ευρωλίγκα"

Οι δύο "αιώνιοι" έχουν αναμετρηθεί φέτος σε όλες τις διοργανώσεις, εγχώριες και μη. Παρόλα αυτά οι τελικοί που αρχίζουν σήμερα είναι διαφορετική υπόθεση σύμφωνα με τον Σούλη Μαρκόπουλο. "Είναι πολύ διαφορετικά παιχνίδια, ειδικά σε σχέση με τον πρόσφατο ημιτελικό της Ευρωλίγκα. Εκείνος ο αγώνας είχε πολύ πιο καθοριστική σημασία, διότι οι δύο αντίπαλοι γνώριζαν πως δεν υπήρχε απολύτως κανένα περιθώριο λάθους. Στον τελικό των πλέι οφ και σε μια σειρά πέντε αγώνων ένα λάθος μπορεί να διορθωθεί, ειδικά όταν μιλάμε για το πρώτο παιχνίδι".

Πώς, όμως, θα αγωνιστούν οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι; "Κάθε ομάδα θα προσπαθήσει να επιβάλει το δικό της στιλ παιχνιδιού. Όποια το καταφέρει, θα πάρει και τη νίκη. Και οι δύο διαθέτουν μεγάλη ποικιλία στον τρόπο που αγωνίζονται, την οποία εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο η καθεμία. Από την άλλη, έχοντας ήδη παίξει τόσες φορές μεταξύ τους, έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν σε αρκετά κομμάτια του παιχνιδιού του αντιπάλου τους. Έτσι θα παίξουν ρόλο ορισμένες ιδιαιτερότητες των τελικών, τις οποίες ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε. Διότι η ψυχοσύνθεση των παικτών και προπονητών αλλάζει από φάση σε φάση και από παιχνίδι σε παιχνίδι".

Άμυνα και άγχος

Πολλοί πιστεύουν ότι ο σημερινός πρώτος αγώνας είναι ο πλέον καθοριστικός της σειράς. Ο Σούλης Μαρκόπουλος συμφωνεί, αλλά εν μέρει: "Θα είναι καθοριστικός αν κερδίσει ο Παναθηναϊκός, διότι σε αυτή την περίπτωση θα αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα με δεδομένο ότι μετά πηγαίνει να παίξει στο ΟΑΚΑ. Εφόσον, όμως, νικήσει ο Ολυμπιακός το πρώτο παιχνίδι, τότε καθοριστικός γι' αυτόν θα είναι ο δεύτερος τελικός, διότι εκεί θα έχει την ευκαιρία να κάνει το 2-0 και να πλησιάσει πολύ κοντά στην τελική επικράτηση".

Το βέβαιο είναι πως θα υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση και για τους δύο: "Το ΣΕΦ θα είναι γεμάτο και θα σπρώξει τους παίκτες του Ολυμπιακού, ίσως όμως και να τους δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση. Πίεση φυσικά θα νιώσουν και οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Όμως και οι δύο ομάδες έχουν μεγάλη εμπειρία από τέτοιους αγώνες και γνωρίζουν πώς να αντεπεξέρχονται".

Για τους προπονητές η άμυνα είναι το Α και το Ω και ο Σούλης Μαρκόπουλος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση: "Και οι δύο ομάδες προσπαθούν σκληρά στην άμυνα. Ο Παναθηναϊκός πιέζει πολύ στην περιφέρεια, ώστε να οδηγήσει τον αντίπαλο μέσα στο καλάθι, όπου χάρη στις καλές περιστροφές του τον εξαναγκάζει σε λάθη. Ο Ολυμπιακός πιέζει επίσης στο γήπεδο, αλλά χρησιμοποιεί παράλληλα διάφορες ματς απ ζώνες. Αυτές βεβαίως δεν του βγήκαν στον ημιτελικό της Ευρωλίγκα, του βγήκαν όμως στον αγώνα πρωταθλήματος στο ΣΕΦ. Πάντως τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός έχουν βασικούς παίκτες, που μπορούν να αλλάξουν τη ροή του αγώνα. Ένα ζητούμενο, λοιπόν, είναι ποιοι από αυτούς θα βρεθούν σε καλή μέρα".

"Προβάδισμα ο Ολυμπιακός, αλλά..."

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο "αιώνιοι" μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Από τη μία υπάρχει η απουσία του Παναγιώτη Βασιλόπουλου και από την άλλη το ντεφορμάρισμα του Δημήτρη Διαμαντίδη εξαιτίας των συνεχόμενων τραυματισμών του: "Ο Βασιλόπουλος λείπει εδώ και καιρό, που σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός έχει βρει τρόπο μέσω των αγώνων να προσαρμοστεί στην απουσία του και να καλύψει το κενό του. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός θα δυσκολευτεί περισσότερο να βρει λύσεις σε περίπτωση που ο Διαμαντίδης δεν μπορεί να προσφέρει τα αναμενόμενα, διότι είναι παίκτης-κλειδί για την ομάδα του".

Συνοψίζοντας τις εκτιμήσεις του ο Σούλης Μαρκόπουλος αποδέχεται ότι το πλεονέκτημα έδρας δίνει, όπως κάθε χρόνο, ένα προβάδισμα σε αυτόν που το έχει, τον Ολυμπιακό δηλαδή, προσθέτει ωστόσο μια σημαντική υποσημείωση: "Ο Ολυμπιακός έχει ένα προβάδισμα λόγω του πλεονεκτήματος έδρας, αλλά και μεγαλύτερο άγχος από τον αντίπαλό του. Διότι έχοντας χάσει από τον Παναθηναϊκό τόσο στο κύπελλο όσο και στην Ευρωλίγκα, γνωρίζει πως μόνη διέξοδος για να μη θεωρηθεί αποτυχημένη η φετινή χρονιά είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Επομένως η πίεση γίνεται μεγαλύτερη. Κι ο Παναθηναϊκός όμως δεν θα είναι ήρεμος. Έχει τα πρωτεία στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και δεν θέλει να τα χάσει".


















TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ