ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μαρούσι-Ολυμπιακός: 82-74

Μαρούσι-Ολυμπιακός: 82-74
New Image

Το Μαρούσι έστειλε για ρεκτιφιέ και τον Ολυμπιακό με 82-74. Η αντίδραση του Τσίλντρες για τους γκρι

Ο Παναθηναϊκός είδε τι εστί Μαρούσι και ο Ολυμπιακός το κατάλαβε τρεις ημέρες μετά. Οι ερυθρόλευκοι έφυγαν από τον Άγιο Θωμά με σκληρά μαθήματα για τη συνέχεια και με μια απώλεια βαθμών που πλέον είναι πολύ πιθανό να κοστίσει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Για αυτό βέβαια, υπάρχει δρόμος αφού εκτός του ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάει και αυτός στο Μαρούσι, οι δύο ομάδες θα δώσουν τη δική τους μάχη στο ΟΑΚΑ, όπου ο Ολυμπιακός θέλει πλεόν μόνο νίκη και τίποτα άλλο!
Αλλά ας μιλήσουμε καλύτερα για το συγκεκριμένο ματς, στο οποίο ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του εγκλώβισαν τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τους δικούς του με εξαιρετική άμυνα, κυκλοφορία της μπάλας για σεμινάριο, πάθος από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό και εικόνα ομάδας. Ειδικά το τελευταίο έλειψε πολύ στο Μαρούσι από τον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν είχε συνεργασίες, δεν είχε ξεκάθαρο πλάνο, αιφνιδιάστηκε από το πολύ καλό παιχνίδι του Αμαρουσίου, το οποίο έκανε 5 λάθη! Ήταν μια νίκη που άνηκε απόλυτα στο Μαρούσι και την πήρε δίκαια.

Τσίλντρες κατά της διαιτησίας

Το... δίκαια που αναφέρουμε πιο πάνω δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο Τζος Τσίλντρες, που αμέσως μετά το ματς έγραψε στο Twitter του: " Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους διαιτητές του αγώνα. Ήταν οι τρεις καλύτεροι παίκτες του γηπέδου και οδήγησαν την ομάδα τους στη νίκη. Πολύ καλή δουλειά".

Ο αγώνας

Ήταν δεδομένο ότι το Μαρούσι θα ήθελε να πάει το ματς σε αργό τέμπο, αφού εκεί είναι το δυνατό του σε σημείο. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός φάνηκε προετοιμασμένος στα πρώτα λεπτά και με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη στην πεντάδα, ο Παναγιώτης Γιαννάκης κατάφερε να έχει η ομάδα του βάθος στην άμυνα και καλή αντιμετώπιση στα πικ εν ρολ των γηπεδούχων, ενώ στην επίθεση με την μπάλα να περνάει στον "Σόφο" ο Ολυμπιακός πέτυχε να κλείσει την πιεστική άμυνα του Αμαρουσίου και να φθείρει αρκετούς από τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Έτσι, οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με 8-0 και έδειξαν να βρίσκονται σε καλό δρόμο, ιδιαίτερα στην άμυνα απέναντι στην καλή κυκλοφορία του Αμαρουσίου. Όμως, η ομάδα των βορείων προαστίων σπανίως χάνει τη συγκέντρωσή της και τη φιλοσοφία της πάνω στο παρκέ. Και όταν, μάλιστα, ο Σχορτσανίτης πήγε στον πάγκο, το Μαρούσι βρήκε διαδρόμους με τον Λούκας, πήρε πόντους από τον Μαυροειδή εντός της ρακέτας, αλλά και ελεύθερα μακρινά σουτ, για να μειώσει και να ισορροπήσει την κατάσταση. Το πρώτο δεκάλεπτο στην ουσία έτσι πήγε και έκλεισε με τον Κώστα Καϊμακόγλου να σκοράρει από τα 9 μέτρα στην εκπνοή και να διαμορφώνει το 22-19.

Στη δεύτερη περίοδο το Μαρούσι είχε τον έλεγχο. Αργές επιθέσεις, σωστές επιλογές και πολύ καλή άμυνα από την ομάδα του Μπαρτζώκα, την ώρα που ο Γιαννάκης κρατούσε για πολλή ώρα στον πάγκο τον Τσίλντρες λόγω φάουλ (δεν έπαιξε καθόλου από το 5' και μετά!) και έβλεπε τον Λίνας Κλέιζα να είναι εκτός κλίματος, τα μακρινά σουτ να μην μπαίνουν με τίποτα και τις συνεργασίες να απουσιάζουν. Με αυτόν τον τρόπο, οι γηπεδούχοι κράτησαν το προβάδισμα, ανέβασαν τη διαφορά αρχικά στους πέντε πόντους (28-23) και στη συνέχεια κράτησαν το ρυθμό στο ίδιο τέμπο για να φτάσουν στο +10 με τρίποντο του Μάριου Μπατή, λίγο πριν λήξει το πρώτο μέρος με 40-32.

Με το που ξεκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο, ο Τζος Τσίλντρες φάνηκε αγριεμένος. Ο Αμερικανός πήρε πρωτοβουλίες, έδωσε ενέργεια στην ομάδα του και ο Ολυμπιακός πάτησε καλύτερα στο γήπεδο. Το κακό για τους ερυθρόλευκους ήταν ότι δεν υπήρχαν συνεργασίες, ενώ στο Μαρούσι τις έβλεπες σχεδόν σε κάθε φάση. Οπότε, όσο και αν προσπαθούσε ο Τσίλντρες με τη βοήθεια του Κλέιζα που πήρε και αυτός προσπάθειες, το Μαρούσι έβρισκε τη λύση και μάλιστα προηγήθηκε με 44-35, πριν μειώσει και πάλι η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη σε 44-41.

Ο Καϊμακόγλου τιμώρησε δύο φορές την άμυνα του Ολυμπιακού με πέντε συνεχόμενους πόντους, ο Κλέιζα απαντούσε, αλλά με τον Βούισιτς στο παρκέ οι ερυθρόλευκοι είχαν αργές αντιδράσεις στις γρήγορες μεταβιβάσεις της μπάλας που είχαν οι παίκτες του Μπαρτζώκα. Όμως, ο Τσίλντρες το είχε πάρει προσωπικά και με δικό του καλάθι ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά στο σκορ με 51-50, αλλά το Μαρούσι δεν παραδινόταν, όσο και αν πάλευε ο Ολυμπιακός. Πολύ γρήγορα και μάλιστα με αιφνιδιασμούς, οι γηπεδούχοι έκαναν το σκορ 56-51, ενώ μια τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Τεόντοσιτς αναστάτωσε ακόμη περισσότερο τον Ολυμπιακό ο οποίος στο τέλος του δεκαλέπτου ήταν πίσω οκτώ πόντους (63-55).

Η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός ήταν μέσα στο ματς, ήταν όταν ο Παπαλουκάς μείωσε με δύο βολές σε 65-60. Από εκεί και πέρα... καληνύχτα! Με τον Γιαννάκη να επιμένει με τον Βούισιτς, το Μαρούσι είχε συγκεκριμένο πλάνο. Πικ εν ρολ συνέχεια. Και το πλάνο απέδωσε, την ώρα που ο Ολυμπιακός δεν είχε ούτε πλάνο, ούτε τίποτα. Οι περιφερειακοί του ήταν εκτός ματς, κοντά στο καλάθι δεν απειλούσε και έμεναν κάτι προσωπικές ενέργειες που συνήθως δεν αρκούν. Ξαφνικά, το σκορ έγινε 71-60 και εκεί το Μαρούσι κατάλαβε για τα καλά ότι μπορεί να νικήσει και τον Ολυμπιακό!

Η διαφορά ανέβηκε και στους 13 πόντους, το Μαρούσι δεν έχανε ούτε λεπτό τη συγκέντρωσή του, έπαιζε άμυνα για σεμινάριο, ο Γιαννάκης σκέφτηκε ένα σχήμα με Κλέιζα και Μαυροκεφαλίδη το οποίο πήγε ακόμη χειρότερα από το προηγούμενο και το ματς δεν γινόταν να γυρίσει. Όπως και έγινε. Το Μαρούσι νίκησε με 82-74 και απέδειξε ότι οι ομάδες δεν κτίζονται απαραίτητα με χρήματα. Το πρώτο που απαιτείται είναι η δουλειά...

Τα δεκάλεπτα: 22-19, 40-32, 63-55, 82-74

Μαρούσι (Γιώργος Μπαρτζώκας): Κις 12 (2), Λούκας 14 (1), Πελεκάνος 8, Μπατής 3 (1), Χόμαν 2, Νάντζφεϊ 3 (1), Μαυροειδής 11, Καλάθης 10 (1), Αριγκάμπαμπου, Καϊμακόγλου 19 (2).

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 4, Πεν, Τσίλντρες 15 (1), Βούισιτς 6, Τεόντοσιτς 12 (2), Μπουρούσης 5, Χαλπερίν 2, Κλέιζα 13, Μαυροκεφαλίδης 8, Βασιλόπουλος, Σχορτσανίτης 9.

Για τα αναλυτικά στατιστικά του Αμαρουσίου πατήστε ΕΔΩ και για του Ολυμπιακού ΕΔΩ .

Μπαρτζώκας: "Δεν έχουμε βρει ταβάνι"

Μετά το τέλος του ματς ο Γιώργος Μπαρτζώκας είπε: " Αν πιστεύεις ότι έφθασες στο ταβάνι, τότε πιστεύεις ότι έχεις τελειώσει. Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ακόμα αν έχουμε υγεία και μυαλό. Στην υγεία δεν μπορούμε να επέμβουμε, αλλά θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε για να μη χάσουμε τη συγκέντρωση μας. Έχουμε καλή ομάδα και δεν είναι τυχαίο ότι παίζουμε συνέχεια καλά. Αυτό έχει σχέση με τη χημεία, την ατμόσφαιρα και τις καλές σχέσεις που έχουν οι παίκτες μεταξύ τους. Οι παίκτες μου τεστάρουν τις δυνάμεις τους απέναντι σε μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μόνο κέρδος μπορούμε να έχουμε από αυτή τη διαδικασία σε εμπειρία γνώσης και διάβασμα καταστάσεων. Με τον τρόπο που δουλεύουμε θέλουμε να ξεχνάμε επιτυχίες και αποτυχίες. Τα ματς είναι συνεχόμενα και δύσκολα. Απέναντι στον Ολυμπιακό βασιστήκαμε στην καλή άμυνα είτε εξαιτίας της νευρικότητας του Ολυμπιακού είτε εξαιτίας της ποιότητας μας και βγήκαμε στον αιφνιδιασμό πολλές φορές. Τώρα πια κοιτάμε μόνο την Παρτιζάν. Η διαφορά δεν μας απασχόλησε. Θέλαμε μόνο την νίκη, κάτι που είναι πολύ μεγάλο".

Γιαννάκης: "Ίσως βγει και σε καλό"

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γιαννάκης σχολίασε: " Νομίζω πως μπορεί να βγει κάτι καλό από την σημερινή ήττα. Αν διαχειριστείς ένα χαμένο παιχνίδι μπορείς να προλάβεις καταστάσεις και να μην δώσεις την ευκαιρία στον επόμενο αντίπαλο να σου κάνει το ίδιο. Ξέραμε πως θα συναντήσουμε μία ομάδα που τον τελευταίο καιρό παίζει πάρα πολύ καλό μπάσκετ. Δεν έχει πίεση, έχει κίνητρο και πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και υπομονετικός για να νικήσεις. Η διαφορά μας σήμερα ήταν τα πολλά λάθη που κάναμε και δώσαμε την ευκαιρία να βάλει εύκολα καλάθια. Η πίεση ήταν σε εμάς. Το Μαρούσι παίζει καλά, αλλά συγχρόνως δεν έχει πίεση. Τα παιδιά έκαναν μία μεγάλη νίκη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τόσο εύκολα λάθη χωρίς πραγματική πίεση στην μπάλα. Αν δει κανείς τα νούμερα θα καταλάβει πως αυτή είναι η διαφορά. Το Μαρούσι είχε 10/11 αιφνιδιασμούς. Δεν είναι φυσιολογικό αυτό. Ημασταν πολύ νευρικοί. Γίνονται κάποια λάθη από τους διαιτητές και εμείς πρέπει να τα διαχειριστούμε σωστά. Το μόνο που σκέφτονται οι παίκτες κάποιες στιγμές είναι πως θα διαχειριστούν τη μπάλα για να βάλουν κάποιο καλάθι. Πολλές φορές επειδή δημιουργείται μία διαφορά το κάνουν πιο εύκολα από ό,τι αν είχαν καθαρό μυαλό σε εκείνο το σημείο".

Για τη μικρή συμμετοχή του Μπουρούση, απάντησε: " Ο Μπουρούσης προέρχεται από έναν τραυματισμό. Αυτό δημιουργεί κάποιες κακές αντιδράσεις κι εμείς προσπαθούμε να τν προφυλάξουμε και να τον βάλουμε σιγά σιγά στο παιχνίδι. Θα είναι έτοιμος και υγιής στα νοκ άουτ παιχνίδια".

Τα καλάθια και ο Ελληνιάδης

Πριν την έναρξη του αγώνα οι άνθρωποι του Ολυμπιακού διαμαρτυρήθηκαν στους διαιτητές και τη γραμματεία για το ύψος των δύο μπασκετών στον Άγιο Θωμά. Στη συνέχεια οι μπασκέτες μετρήθηκαν και του Ολυμπιακού βγήκε 3.08 και του Αμαρουσίου 3.02! Και ενώ το παιχνίδι, τελικά ξεκίνησε με τα ύψη στη θέση τους, όταν τελείωσε το παιχνίδι, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού άκουσαν τον Σταύρο Ελληνιάδη να τους λέει "τώρα μετρήστε τα καλάθια"!










































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ