THE VOICE

Με την αύρα του Σπανούλη και όνειρα χίλια

ACROPOLIS AEGEAN 2024 /  -  (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ACROPOLIS AEGEAN 2024 / - (LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Εθνική Ελλάδας θα ταξιδέψει για τη Λιλ με την αύρα του Βασίλη Σπανούλη και όνειρα χίλια, παρά τον τεράστιο βαθμό δυσκολίας του ομίλου που την περιμένει στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Γράφει ο Βαγγέλης Ιωάννου.

Πίσω στο 2004, όταν ξεκινούσε η δεύτερη θητεία του Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο της Εθνικής, άνοιγε ένας νέος κύκλος επιτυχιών για την επίσημη αγαπημένη. Η αρχή έγινε με την 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συμμετείχε έπειτα από οκτώ χρόνια στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη και για λεπτομέρειες δεν βρέθηκε στη ζώνη μεταλλίων, στην πρώτη εμφάνιση του Βασίλη Σπανούλη σε μεγάλη διοργάνωση, με το εθνόσημο στο στήθος.

Ακριβώς 20 χρόνια αργότερα, η Εθνική μας ομάδα θέλει να ξαναζήσει τέτοιες ημέρες και ακόμα καλύτερες αν είναι δυνατόν. Θέλει να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε ποτέ. Θέλει μία θέση στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων, κατακτώντας το πρώτο της μετάλλιο μετά το EuroBasket 2009.

Ο Σπανούλης επιστρέφει εκεί που γράφτηκε ο επίλογος

Γι' αυτό τον λόγο επιστρατεύτηκε ένας άνθρωπος που έχει τιμήσει και με το παραπάνω την γαλανόλευκη, ο Βασίλης Σπανούλης. Στον δρόμο που χάραξε ο "Δράκος", ο Kill Bill θέλει να επαναφέρει την Εθνική στις επιτυχίες, στο πρώτο του μεγάλο τουρνουά ως ομοσπονδιακός προπονητής και στην επιστροφή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες έπειτα από 16 χρόνια.

Πάντοτε, συμπαίκτες και αντίπαλοι έκαναν ειδική μνεία στο "winning mentality" του Βασίλη Σπανούλη κι αυτό είναι κάτι που ο ίδιος θέλει να το περάσει στους παίκτες του πλέον. Όλοι στις δηλώσεις τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το Προολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ μιλούσαν για τη νοοτροπία που προσπαθεί να περάσει στην ομάδα ο ομοσπονδιακός προπονητής. Ο Σπανούλης στην καριέρα του ως παίκτης ήταν πάντα νικητής και πλέον από τη θέση του προπονητή θα προσπαθήσει να νικήσει όλους τους δαίμονές του.

Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική, πρώτος σκόρερ στη νίκη επί των Αμερικανών στη Σαϊτάμα που μας έδωσε τη δεύτερη θέση στον κόσμο, έβαλε μεγάλα καλάθια, αλλά θα θυμάται και τρεις στιγμές για αρνητικούς λόγους. Όπως το χαμένο σουτ στο τέλος του προημιτελικού με την Αργεντινή στο Πεκίνο, το τρίποντο που του είχε γίνει φάουλ με τους Νιγηριανούς στη Βενεζουέλα στο Προολυμπιακό του 2012, αλλά και το άδοξο φινάλε στην καριέρα του με το εθνόσημο στο στήθος. Γι' αυτό επιστρέφει εκεί όπου γράφτηκε ο επίλογος, στο Stade Pierre-Mauroy της Λιλ στο EuroBasket 2015, για να γράψει νέες χρυσές σελίδες μαζί με την Εθνική.

Μπορεί να μην διαθέτει μεγάλη εμπειρία και πολλές επιτυχίες ως τεχνικός, ωστόσο είναι ολοφάνερο ότι ο λόγος του μετράει περισσότερο, σε σχέση με άλλους προπονητές που ανέλαβαν στο παρελθόν τον πάγκο της Εθνικής. Άλλωστε, βλέπουμε μια εικόνα του Γιάννη Αντετοκούνμπο που δεν έχουμε ξαναδεί. Ο Kill Bill με την προσωπικότητά του έπεισε τον Greek Freak ότι πρέπει να αφήνει το παιχνίδι να έρθει πάνω του και να παίζει για την ομάδα κι όχι η ομάδα για εκείνον. Η αρχή στο Προολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ ήταν άκρως ενθαρρυντική, όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία άλλη ιστορία, ένα πολύ πιο δύσκολο εμπόδιο.

Αρχικός στόχος η πρόκριση στα προημιτελικά

Το γκρουπ που θα συμμετάσχει η Εθνική έχει μετονομαστεί σε όμιλο του "θανάτου" απ' όλο το μπασκετικό κοινό. Δεν είναι άδικος ο χαρακτηρισμός αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν τέσσερις ομάδες που μπορούν να διεκδικήσουν ακόμη και το μετάλλιο. Μπορεί τα αστέρια της Αυστραλίας, ο Πάτι Μιλς και ο Τζο Ίνγκλς, να έχουν μεγαλώσει αρκετά, όπως οι Σέρχιο Γιούλ και Ρούντι Φερνάντεθ, με την Ισπανία να έχει ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ της τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, καμία από τις δύο ομάδες δεν μπορείς να την ξεγράψεις εύκολα. Πόσω μάλλον το φαβορί του ομίλου, τον Καναδά, που θυμίζει αρκετά σε στυλ παιχνιδιού τους Αμερικανούς, αν και δεν έχει ούτε την εμπειρία, ούτε το βάρος της φανέλας που έχει η "Αστερόεσσα".

Παρά τον υψηλό βαθμό δυσκολίας, η Εθνική πάει στη Γαλλία με αρχικό στόχο να περάσει στα προημιτελικά. Δεν είναι καθόλου εύκολο να συμβεί αυτό, σ' έναν όμιλο του οποίου η ομάδα που θα καταλάβει την τελευταία θέση δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχημένη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θέλει μία από τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ κι έχει όλα τα φόντα για να πετύχει αυτό. Παρ' όλα αυτά μπορεί να φθάνει και η 3η θέση για την πρόκριση, δηλαδή μπορεί και μία νίκη στον όμιλο να είναι αρκετή, αλλά σε τέτοια περίπτωση θα βγουν τα.... κομπιουτεράκια γιατί θα μετρήσει η διαφορά πόντων.

Για την ώρα, η αποστολή της εθνικής βρίσκεται στο Βελιγράδι για την πρόβα τζενεράλε κόντρα στη Σερβία το βράδυ της Δευτέρας (22/7, 21:00, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24). Ακολούθως η 12μελής αποστολή (το ιατρικό τιμ δεν άναψε πράσινο φώς στον Κώστα, άρα στη Λιλ θα ταξιδέψει - εκτός απροόπτου- ο Χουγκάζ ως δωδέκατος παίκτης) θα αναχωρήσει για τη Γαλλία, με την αύρα του Σπανούλη και όνειρα χίλια, παρά τον τεράστιο βαθμό δυσκολίας του ομίλου μας.

TAGS THE VOICE ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ