X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

BASKETBALL ANALYSIS

Μεγάλη Βρετανία - Ελλάδα: Η ανάλυση της αντιπάλου της Εθνικής στον 3ο αγώνα της στο EuroBasket 2022

Ο Λιουκ Νέλσον FIBA

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout το προφίλ της Μεγάλης Βρετανίας, σημερινού (5/9) αντιπάλου της Εθνικής Ανδρών για την 3η αγωνιστική του EuroBasket 2022. Ο κομβικός Νέλσον, ο ρόλος του Χέσον και η προσπάθεια των Βρετανών να παίξουν γρήγορα. 

Η Εθνική Ανδρών ψάχνει σήμερα (5/9) την τρίτη της νίκη στο EuroBasket 2022, αντιμετωπίζοντας την Μεγάλη Βρετανία (18:00, ΕΡΤ1 και LIVE από το SPORT24) για την 3η αγωνιστική της διοργάνωσης.

Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα το φαβορί κόντρα στους Βρετανούς (που μετρούν δύο - βαριές - ήττες από Ουκρανία και Κροατία), μία ομάδα που την γνωρίζει καλά, αφού μεταξύ άλλων οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στις 30 Ιουνίου για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την Εθνική να επικρατεί με 93-71.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout το προφίλ των Βρετανών

Μία ομάδα που προσπαθεί να παίξει γρήγορα

Ξεκινώντας από τα βασικά, η Μεγάλη Βρετανία είναι μία ομάδα που έχει μεν μέγεθος, ωστόσο έχει επιλέξει να το θυσιάσει για να παίξει πιο γρήγορα, αλλά και για να έχει τους καλύτερους παίκτες της στο παρκέ.

Οι Βρετανοί έχουν κάποια ψηλά κορμιά στο ρόστερ. Οι Γκράμπριελ Ολασένι (2.10 μέτρα) και Καβέλ Μπίγκμπι-Γουίλιαμς (2.11 μέτρα) ξεχωρίζουν, αλλά είναι αμφότεροι σέντερ και δεν παίζουν σχεδόν ποτέ μαζί. Υπάρχει και ο βετεράνος Νταν Κλαρκ (2.08 μέτρα), ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί ως πάουερ φόργουορντ, ωστόσο έχοντας πατήσει πλέον τα 34 του χρόνια έχει μικρότερο ρόλο.

Έχοντας αυτά υπόψη, οι Βρετανοί έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιούν κυρίως τους Μάιλς Χέσον (1.98 μέτρα) και Όβι Σόκο (2.01 μέτρα) σε θέση πάουερ φόργουορντ. Ενίοτε οι δυο τους παίζουν και μαζί, με τους Βρετανούς να εξασφαλίζουν καλές αποστάσεις στην επίθεση, αφού αμφότεροι απειλούν από την περιφέρεια. Στις θέσεις των γκαρντ πάντως υστερούν σε μέγεθος.

Ο κομβικός Νέλσον και ο Χέσον

Στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας, η αποδοτικότητα της επίθεσής της εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την κατάσταση του Λιουκ Νέλσον. Με τους Τάρικ Φίλιπ και Τέντι Οκερεαφόρ να μην είναι στην ομάδα, ο παίκτης των Λόντον Λάιονς είναι ο πιο ποιοτικός γκαρντ της ομάδας και αυτός από τον οποίο ξεκινούν όλα.

Ο Νέλσον είναι ένας γκαρντ που σκέφτεται πρώτα το σουτ και μετά την πάσα. Βασικό του πλεονέκτημα είναι το σουτ μετά από ντρίμπλα. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Νέλσον στήνει το 42.9% των Pick and Roll των Βρετανών όπου την προσπάθεια παίρνει ο χειριστής της μπάλας. Ο Νέλσον είναι ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας (12.5 πόντοι ανά αγώνα), αλλά και ο καλύτερος πασέρ της, με τους Βρετανούς να παίρνουν σε κάθε παιχνίδι 15 πόντους από τις ασίστ του.

Την μερίδα του λέοντος πάντως στις επιθέσεις της Βρετανίας την παίρνει ο Μάιλς Χέσον. Ο δυναμικός φόργουορντ είναι ένας παίκτης που απειλεί με πρόσωπο και πλάτη στο καλάθι. Είναι καλός Spot Up σουτέρ, ξέρει να επιτίθεται στις close out άμυνες (όπου προσποιείται στην περιφέρεια και εφορμά προς το καλάθι), ενώ έχει και ένα βασικό Post Up παιχνίδι.

Η άμυνα στο Pick and Roll και η αμυντική ανισορροπία

Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό που ακολουθεί τους Βρετανούς: Παρά τις δεδομένες αμυντικές αδυναμίες τους είναι μία ομάδα που - βάσει αριθμών - αμύνεται εξαιρετικά στο Pick and Roll όπου σουτάρει ο χειριστής της μπάλας. Σύμφωνα με το InSta Scout, στους δύο αγώνες του EuroBasket οι Βρετανοί δέχονταν μόλις 0.63 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Pick and Roll όπου σούταρε ο χειριστής της μπάλας.

Κάποιος θα πει ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Κροατία είναι έτσι κι αλλιώς μέτριες σε αυτό το κομμάτι και θα έχει δίκιο. Αν όμως προστεθούν και οι δύο αγώνες που έδωσαν οι Βρετανοί για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα τέλη Αυγούστου (κόντρα σε Λετονία και Βέλγιο), αυτός ο αριθμός πέφτει στους 0.56 πόντους ανά κατοχή!

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνουν οι Βρετανοί; Η αλήθεια είναι ότι δεν φαίνεται να κάνουν κάτι ξεχωριστό. Οι Βρετανοί έχουν επιλέξει να βάζουν τον σέντερ τους (συνήθως τον Ολασένι) να παίζει “Flat” σε καταστάσεις Pick and Roll και να μένει πιο πίσω. Συχνά, όταν το Pick and Roll γίνεται στις 45 μοίρες, παίζουν “ICE”, όπου ο γκαρντ αρνείται το σκριν στον χειριστή της μπάλας και τον στέλνει στην πλάγια γραμμή.

Την ίδια στιγμή πάντως που οι Βρετανοί είναι πιο ανταγωνιστικοί από ότι θα περίμενε ο κόσμος στην άμυνα του Pick and Roll, στους δύο πρώτους αγώνες τους είχαν ένα βασικό πρόβλημα: Δεν είχαν αμυντική ισορροπία. Οι επιστροφές τους στην άμυνα ηταν κακές - ενίοτε επειδή εκδήλωναν επίθεση με κακές προϋποθέσεις. Αποτέλεσμα; Οι αντίπαλοί τους να βρίσκουν ανοιχτό γήπεδο και - σύμφωνα με το InStat Scout - να εκδηλώνουν 13 επιθέσεις ανά αγώνα στο transition (κατάσταση αιφνιδιασμού), σημειώνοντας 17.5 πόντους ανά αγώνα.

Η Ελλάδα καλείται να κάνει τα απλά

Δεν τίθεται θέμα για το αν η Εθνική Ανδρών είναι το φαβορί σε αυτό το παιχνίδι. Η διαφορά ποιότητας και μεγέθους είναι τεράστια. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη ωστόσο οφείλει να παρουσιαστεί σοβαρή και μετρημένη για μία σειρά από λόγους. Ο πιθανότατα πλέον σημαντικός είναι ότι αν εμφανιστεί σοβαρή από νωρίς και καθαρίσει το παιχνίδι, θα μοιραστεί και ο χρόνος συμμετοχής.

Το EuroBasket μοιάζει με διοργάνωση… μίας ανάσας. Η κούραση όμως είναι κάτι που συσσωρεύεται. Η ανάγκη για εύκολες νίκες που θα δώσουν την ευκαιρία σε κάποιους παίκτες του βασικού ροτέισον να ξεκουραστούν και κάποιους άλλους να βρουν ρυθμό είναι απαραίτητες.

Στο τέλος της ημέρας, η Ελλάδα οφείλει να κάνει τα… απλά. Αυτό έκανε πριν από δύο μήνες κόντρα στους Βρετανούς για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 και αυτό πρέπει να κάνει και τώρα. Η συνέχεια, στο παρκέ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROBASKET EUROBASKET 2022 ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ