Μεγάλη Βρετανία - Ελλάδα: Σλούκας - Παπαγιάννης έβαλαν σε εφαρμογή το Plan B και ο Παπανικολάου έκανε τα υπόλοιπα
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη της Εθνικής Ανδρών επί της Μεγάλης Βρετανίας. Το Plan B που μπήκε σε εφαρμογή με το δίδυμο Σλούκα - Παπαγιάννη, ο - πανταχού παρών - Παπανικολάου και το +21 της "καλής" πεντάδας που εξασφάλισε ένα εύκολο απόγευμα.
Η Εθνική Ανδρών έκανε… αυτό που έπρεπε κόντρα στην Μεγάλη Βρετανία. Η απουσία του Γιάννη (αλλά και του Κώστα) Αντετοκούνμπο δεν στοίχισε στην Ελλάδα, η οποία έκανε τα… απαραίτητα και πήρε την νίκη με 93-77 για την τρίτη αγωνιστική του EuroBasket 2022, παραμένοντας αήττητη στον θεσμό.
Ήταν ένα - θεωρητικά - εύκολο, αλλά και περίεργο παιχνίδι για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, που κλήθηκε απλώς να εμφανιστεί σοβαρή για να μην έχει πρόβλημα. Αυτό ακριβώς έκανε και έφτασε στην νίκη.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη της Ελλάδας.
Το χαλαρό ξεκίνημα και το ξέσπασμα του Νέλσον
Είναι αλήθεια ότι η Εθνική μπήκε στο παρκέ λίγο πιο χαλαρά κόντρα στην Μεγάλη Βρετανία. Ξέροντας ότι είναι ανώτερη, η Ελλάδα έβγαλε μεν κάποιες μαζεμένες άμυνες στην αρχή, ωστόσο στην συνέχεια απέκλινε του πλάνου της. Αυτή η χαλαρότητα φάνηκε κυρίως στην αντιμετώπιση του Λιουκ Νέλσον, του πιο επικίνδυνου παίκτη των Βρετανών.
Ο γκαρντ των Λόντον Λάιονς είναι η κινητήρια δύναμη της Μεγάλης Βρετανίας. Ένας εξαιρετικός σουτέρ μετά από ντρίμπλα, που παίζει καλά το Pick and Roll ως εκτελεστής, ενώ είναι καλός και σε off screen καταστάσεις. Στο ξεκίνημα του αγώνα λοιπόν, ο Νέλσον βρήκε όποιο σουτ ήθελε, όπως το ήθελε, κάτι που βοήθησε τους Βρετανούς να ξεφύγουν στο σκορ. Τα δεδομένα όμως θα άλλαζαν άμεσα.
Η πεντάδα με τους τρεις "Παπ" έφερε τα πάνω-κάτω
Ο Δημήτρης Ιτούδης διέκρινε αυτή την χαλαρότητα και αποφάσισε να ρίξει στο παρκέ την πεντάδα που έμελλε να κάνει την διαφορά: Σλούκας, Λούντζης στις θέσεις των γκαρντ και οι Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Παπαγιάννης στις θέσεις των ψηλών. Μία πεντάδα δηλαδή που είχε μέγεθος, δύο γκαρντ που μπορούν να παίξουν το Pick and Roll και έναν σέντερ που επιτίθεται κυρίως στο Pick and Roll. Σύμφωνα με το InStat Scout αυτή ήταν η πιο παραγωγική πεντάδα της Ελλάδας, βγάζοντας +21 στο σύστημα “+/-” σε μόλις 9 λεπτά παρουσίας στο παρκέ.
Με αυτούς τους παίκτες στο παρκέ η Ελλάδα εφάρμοσε την λογική των αλλαγών σε όλα τα σκριν στην άμυνα. Το μάκρος των Παπανικολάου-Παπαπέτρου-Λούντζη και η παρουσία του θηριώδη Παπαγιάννη έκλεισαν τους χώρους στους Βρετανούς, που είχαν τεράστια θέματα πλέον στην επίθεσή τους. Το θέμα ήταν βέβαια τι έγινε και στην άλλη πλευρά του παρκέ.
Ο Σλούκας έβαλε τα πράγματα στην θέση τους
Ο Κώστας Σλούκας έψαχνε ένα παιχνίδι για να “ξεμπουκώσει”. Το γεγονός ότι κλήθηκε να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες κόντρα στους Βρετανούς αποδείχθηκε το ιδανικό, με τον έμπειρο γκαρντ να έχει ουσιαστικά σε αυτό το παιχνίδι τον ρόλο που έχει σε όλη την καριέρα του, ως ο κύριος δημιουργός μίας ομάδας.
Ο Δημήτρης Ιτούδης έδωσε την μπάλα στον διεθνή γκαρντ και δικαιώθηκε, με τον Σλούκα να τελειώνε το ματς με 21 πόντους με 8/10 σουτ (5/6 τρίποντα) και 5 ασίστ, από τις οποίες σύμφωνα με το InStat Scout η Ελλάδα πήρε 14 πόντους. Κοινώς, πρακτικά ο Σλούκας πρόσφερε 35 πόντους στην Ελλάδα.
Η πλειοψηφία των πόντων του Σλούκα ήρθαν μέσα από το Pick and Roll, με τον Θεσσαλονικιό γκαρντ να εκτελεί (9 πόντοι σε 4 κατοχές όπου εκτέλεσε έπειτα από Pick and Roll σύμφωνα με το InStat Scout), αλλά και να δημιουργεί ανισορροπία και να πασάρει είτε στον Παπαγιάννη, είτε στην περιφέρεια. Το τέλος του αγώνα έδειξε ένα ακόμα ενδιαφέρον νούμερο: Ο Σλούκας είχε +28 στο σύστημα +/-, το υψηλότερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του. Ιδού και το Shot Chart του:
Ο Παπαγιάννης ρόλαρε
Ο συγκεκριμένος αγώνας αποτέλεσε μία καλή αφορμή για να βρει πατήματα ο Παπαγιάννης. Ο διεθνής ψηλός πέρασε στο παρκέ 19 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα, έχοντας 17 πόντους. Το βασικό ήταν ότι ενεπλάκη στην επίθεση σε καταστάσεις Pick and Roll, δείχνοντας την αξία του με δύο τρόπους: Τόσο ως απειλή ρολάροντας προς το καλάθι (9 πόντοι σε 6 κατοχές), όσο και απλώς στήνοντας σκριν με το τεράστιο κορμί του, ανοίγοντας χώρους.Αυτό φαίνεται από έναν άλλο αριθμό: Η Ελλάδα πήρε 14 πόντους σε καταστάσεις Pick and Roll όπου το σκριν το έκανε ο Παπαγιάννης και την προσπάθεια επιχείρησε ο χειριστής της μπάλας.
Ο Παπαγιάννης ενεπλάκη σε καταστάσεις Pick and Roll με τον Σλούκα - έναν από τους κορυφαίους στην Ευρώπη σε αυτό το κομμάτι. Ενεπλάκη όμως και με τον Λούντζη, δείχνοντας ότι έχουν χημεία. Αυτό δεν είναι τυχαίο βέβαια. Οι δύο τους έχουν συνυπάρξει στις μικρές Εθνικές τα προηγούμενα χρόνια και γνωρίζουν ο ένας το παιχνίδι του άλλου.
Ο πανταχού παρών Παπανικολάου
Είναι άδικο να αναλύσει κάποιος το παιχνίδι και να μην αναφερθεί στον ρόλο του Κώστα Παπανικολάου. Η στατιστική απεικόνιση της βραδιάς του αρχηγού της Εθνικής λέει πολλά: 10 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 κοψίματα σε 27 λεπτά συμμετοχής. Περιέργως όμως, δεν λέει όλη την αλήθεια.
Ο Παπανικολάου ήταν απλώς αυτός που έθεσε τις αρχές στην άμυνα με την ενέργεια που έβγαζε. Υπάρχει μία φάση στην τρίτη περίοδο όπου - στην λογική των αλλαγών στα σκριν - έχει αλλάξει τέσσερις φορές μαρκάρισμα, περνώντας από τρεις διαφορετικούς παίκτες. Η αξία του βέβαια φαίνεται σε ένα ακόμα χάρισμά του: Είναι ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στην Ευρώπη ερχόμενος από την weakside. Είναι ο παίκτης που διαβάζει καταστάσεις και σπεύδει σε βοήθεια από την αδύνατη πλευρά, κλείνοντας χώρους.
Το Plan B, οι στόχοι που κλείδωσαν και η συνέχεια
Η Ελλάδα είχε θέσει κάποιους στόχους πριν από το παιχνίδι και τους πέτυχε όλους. Ο Δημήτρης Ιτούδης ήθελε να δώσει ανάσες στους Αντετοκούνμπο, Ντόρσεϊ και Καλάθη και τα κατάφερε. Επιθυμούσε να δώσει την ευκαιρία στους Σλούκα και Παπαγιάννη να ξεμπουκώσουν και το πέτυχε. Θέλησε να δώσει την ευκαιρία στον Λούντζη να είναι ενεργός και τσέκαρε και αυτό τον στόχο. Το ίσως σημαντικότερο όλων ωστόσο ήταν άλλο: Έθεσε για πρώτη φορά κανονικά στο παρκέ το… Plan B. Το πλάνο δηλαδή που θα ακολουθείται όταν ξεκουράζεται ο Γιάννης.
Είναι δεδομένο πως όταν στο παρκέ βρίσκεται ο σταρ των Μπακς όλα θα γυρνούν γύρω από αυτόν. Το θέμα όμως ήταν πότε θα μπορούσε ο κόουτς της Εθνικής να δει για πρώτη φορά στην πράξη την συμπεριφορά της Εθνικής όταν ο βασικός άξονας της επίθεσης θα ήταν το Pick and Roll των Σλούκα-Παπαγιάννη. Αυτό μπόρεσε να συμβεί κόντρα στην Μεγάλη Βρετανία μετά την απόφαση που πάρθηκε να ξεκουραστεί ο Γιάννης.
Πέρασε στα… ψιλά, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι Σλούκας και Παπαγιάννης βρέθηκαν τόσο ώρα μαζί στο παρκέ, αφού συνυπήρξαν για σχεδόν 15 λεπτά. Αυτή ήταν μία απαραίτητη συνθήκη ενόψει της συνέχειας, προκειμένου αμφότεροι να βρουν ξανά τον δικό τους ρυθμό σε καταστάσεις Pick and Roll για τους αγώνες που έρχονται. Γιατί πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν στιγμές που όταν ξεκουράζεται ο Γιάννης θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το Plan B στην επίθεση.
Στο τέλος της ημέρας, το σημαντικότερο για την Εθνική είναι ότι έκανε το 3/3 στην φάση των ομίλων και τσέκαρε κάθε “κουτάκι” που είχε αφήσει ανοιχτό πριν από το ματς. Υπάρχει βέβαια ακόμα ανηφόρα. Η συνέχεια, στο παρκέ.