ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μήτογλου: "Θα έχω πάντα στην καρδιά μου τον Αταμάν, δεν είχα ξανασυναντήσει αυτή τη νοοτροπία νικητή"

Μήτογλου: "Θα έχω πάντα στην καρδιά μου τον Αταμάν, δεν είχα ξανασυναντήσει αυτή τη νοοτροπία νικητή"
PRINTSCREEN

Ο Ντίνος Μήτογλου αναφέρθηκε στον Εργκίν Αταμάν και εξήγησε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ τη νοοτροπία νικητή του Τούρκου προπονητή, με τον οποίο στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό AKTOR.

Ο Ντίνος Μήτογλου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της EuroLeague "The Crossover" με τον Τζο Αρλάουκας και μίλησε για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: Από την αρχή της καριέρας του και την πόλη της Θεσσαλονίκης μέχρι την πορεία που διανύει στον Παναθηναϊκό AKTOR και τον Εργκίν Αταμάν.

Ο Έλληνας διεθνής φόργουορντ αναφέρθηκε στους φίλους του Άρη, στο ξεκίνημα της καριέρας του από τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του ΠΑΟΚ και στάθηκε εκτενώς στον Κώστα Σλούκα και στον Εργκίν Αταμάν.

Ο Μήτογλου τόνισε ότι ο αρχηγός του στους πράσινους ξέρει πώς να ηγηθεί, ενώ δεν δίστασε να "πλέξει το εγκώμιο" για τον χαρακτήρα του. Στη συνέχεια εξήγησε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ στη ζωή του τη νοοτροπία του Εργκίν Αταμάν και αποκάλυψε τα λόγια του στην αρχή της περυσινής σεζόν.

Αναλυτικά όσα είπε ο Εργκίν Αταμάν:

Για τη Θεσσαλονίκη και τον Άρη: "Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια μπασκετική πόλη. Το λατρεύουν το μπάσκετ. Ειδικά οι φίλαθλοι του Άρη είναι εκπληκτικοί και υποστηρίζουν την ομάδα είτε είναι στα καλά της είτε όχι. Είναι πάντα εκεί και αυτό είναι μοναδικό. Οι περισσότερες ομάδες εδώ είναι περισσότερο “ποδοσφαιρικές”, αλλά ο Άρης είναι ξεκάθαρα μια μπασκετική ομάδα. Βλέπεις την ενέργεια και την αγάπη των οπαδών τους.

Για το ξεκίνημα της καριέρας του: "Η οικογένεια μου είναι ξεκάθαρα ποδοσφαιρική. Έπαιζα μπάλα όταν ήμουν μικρός. Έπαιζα στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, γιατί ο πατέρας μου ήταν παίκτης του ΠΑΟΚ. Είχαμε ένα τουρνουά όταν ήμουν 11-12 χρόνων στην Ολλανδία και παίξαμε με τον Άγιαξ. Τα παιδιά του Άγιαξ ήταν πολύ δυνατά και ψηλά, καμία σχέση με τα παιδιά εδώ. Ο κόουτς με έβαλε στον πάγκο και όταν βγήκα είπα στον πατέρα μου: ‘Δεν θα ξαναπαίξω ποδόσφαιρο, δεν θέλω να ξαναπαίξω ποδόσφαιρο’. Έτσι άρχισα να παίζω μπάσκετ".

Για τη μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό: Νομίζω ότι δεν θέλω να πάω σε προσωπικά θέματα και στο τι συνέβη στον Κώστα. Θα πω ότι όλη αυτή η φασαρία έγινε γιατί ο Κώστας ήταν τόσα χρόνια στον Ολυμπιακό, κατέκτησε πολλούς τίτλους, έπαιξε με πολλούς συμπαίκτες από την Εθνική ομάδα. Οπότε είχε έναν δεσμό. Οπότε πήρε αυτή την απόφαση, με βάση τι ήταν το καλύτερο για εκείνον και την οικογένειά του. Ήρθε στον Παναθηναϊκό, τον βοηθήσαμε, τον καλοσωρίσαμε από την πρώτη μέρα, γιατί ήταν πάντα ένας από έμας. Ο Κώστας είναι ένας σπουδαίος χαρακτήρας, ένας σπουδαίος ηγέτης εντός και εκτός παρκέ. Μπορείτε να το δείτε και από τα αποτελέσματα. Έκανε μια πολύ καλή δουλειά, μια απίθανη δουλειά.

Ο Σπανούλης φημιζόταν για το ένστικτο του killer που είχε. Ο Σλούκας είναι clutch και είναι πάντα εκεί στα τελευταία λεπτά όταν η μπάλα είναι βαριά. Μπορεί να ηγηθεί, ξέρει πώς να παίξει, σε ποιον να δώσει την μπάλα. Έχει εμπειρία, τα έχει όλα. Έχει παίξει τόσα χρόνια στην EuroLeague, το επίπεδό του είναι υψηλό και για εμένα συνεχίζει να ανεβαίνει ακόμα ψηλότερα. Αυτή τη σεζόν εντυπωσιάστηκα από εκείνον, τα αποτελέσματα τα λένε όλα. Νομίζω ότι έχουμε να δούμε πολλά από τον Κώστα ακόμα. Τον βλέπω πώς δουλεύει και αυτός ο τύπος έχει ακόμα περισσότερα να δώσει. Πάντα έχει έξτρα κίνητρο, πάντα είναι εκεί και δουλεύει περισσότερο και αποτελεί παράδειγμα για όλους.

Για τους τελικούς και τον Σλούκα: "Ήταν εξαιρετικοί τελικοί. Υπήρχε πολλή ένταση. Ίσως από τους καλύτερους τελικούς όλων των εποχών. Το επίπεδο ήταν ψηλά, η ένταση ήταν ψηλά. Δεν μπορούσες να βγεις έξω, γιατί όλη η Ελλάδα μιλούσε για αυτό. Ο Σλούκας σκόραρε 25 πόντους στο ημίχρονο και μπαίνω στα αποδυτήρια και του είπα: ‘Κώστα, τι έχει κάνει’. Και μου λέει: ‘δεν έχει τελειώσει τίποτα. Δεν έχουμε κάνει τίποτα’. Του λέω ‘ναι, αλλά τι έχεις κάνει’. Αυτά συμβαίνουν στα αποδυτήρια και μετά είχαμε ακόμα ένα παιχνίδι και το πήραμε.

Για τους συνεχόμενους τίτλους του Παναθηναϊκού: “Πριν την πανδημία ναι. Νομίζω, όμως, ότι φέτος αλλάξαμε επίπεδο. Δεν συγκρίνεται με τα προηγούμενα χρόνια μας”.

Για τον Εργκίν Αταμάν: "Θα πω αυτό. Από την πρώτη μέρα, από την πρώτη στιγμή στην προετοιμασία, όταν ήταν εκεί η μισή ομάδα, γιατί οι υπόλοιποι ήταν με την Εθνική ομάδα. Ο κόουτς μάς μάζεψε και μάς είπε: ‘Δεν είμαστε εδώ για να παίξουμε, είμαστε εδώ για να κατακτήσουμε την EuroLeague και το πρωτάθλημα’.

Δεν αρχίσαμε τη σεζόν τόσο καλά, είχαμε σκαμπανεβάσματα. Προσπαθούσαμε να βρούμε τη χημεία και πώς ο προπονητής δούλευε στο 100% και ήθελε να παίξουμε. Μια ομάδα για να αρχίσει να ρολάρει θέλει τουλάχιστον τρεις μήνες. Από τη στιγμή που δουλεύαμε όλοι μαζί και καταλάβαμε την νοοτροπία του Αταμάν όλα πήγαιναν καλύτερα. Αυτή τη νοοτροπία δεν την έχω δει ποτέ σε άνθρωπο. Τού δίνω όλα τα credits. Μάς πέρασε όλη αυτή την αυτοπεποίθηση και τη νοοτροπία νικητή και αρχίσαμε να ανεβαίνουμε ψηλά.

Για το αν τους μετέφερε πίεση: “Ναι, αλλά αυτός είναι. Είχε κερδίσει δύο φορές την EuroLeague. Αυτός είναι ο τρόπος του να σου πει ‘τώρα θέλω να παίξεις καλύτερα, τώρα σε χρειάζομαι’. Τότε ξέρεις ότι πρέπει να αποδώσεις. Έδειχνε κάποιους παίκτες με το δάκτυλο, αλλα είναι ο τρόπος του να σου πει ότι πρέπει να γίνεις καλύτερος. Το έκανε και στην Εφές με τον Μίτσιτς και τον Λάρκιν. Δεν είναι μυστικό αυτό. Είναι ο τρόπος του να σου πει ότι σε πιστεύει και πραγματικά σε πιστεύει. Είναι επαγγελματίας, θέλει να κερδίζει και το σέβομαι απεριόριστα.

Τον κόουτς δεν τον νοιάζουν τα μεγάλα ή τα μικρά ονόματα. Είναι απλά ρεαλιστικός και ειλικρινής. Όταν είσαι ειλικρινής ποτέ δεν πηγαίνεις πίσω, πάντα πηγαίνεις μπροστά. Δεν φοβάται να πει την άποψή του. Μπορείς να πεις ότι είναι πολύ δυναμικός χαρακτήρας.

Τον κόουτς θα τον έχω πάντα στην καρδιά μου, γιατί με πίστεψε σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές μου. Με έβαλε να παίξω και όχι άδικα, γιατί έκανα μια από τις καλύτερες σεζόν μου. Αλλά μετά από αυτό που μου είπε με γεμίζει με περηφάνια, αλλά και με ευθύνη. Ξέρω ότι στο επόμενο παιχνίδι, όλοι θα με παίζουν πιο σκληρά και θα πρέπει να ανταπεξέλθω.

Αλλά θα σας πω κάτι. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, παίζαμε με τον Κολοσσό Ρόδου. Ήταν ακριβώς πριν από τα playoffs της EuroLeague. Ήθελε να πιέσει και να ξεσηκώσει την ομάδα. Άρχισα να λέει το όνομά μου: ‘Ο Μήτογλου πρέπει να παίξει καλύτερα’, τα έλεγε μπροστά στην κάμερα, στην τηλεόραση. Οπότε θα σου πει τα καλά, όμως θα σου πει και τα άσχημα. Μου αρέσει. Αυτό μου αρέσει. Είναι με τη δική σου πλευρά και θέλει πάντα να παίζεις καλύτερα και να εξελίσσεσαι".

Για τον τελικό της EuroLeague: "Μπήκαμε στο παιχνίδι με συγκεκριμένη τακτική. Αλλά αυτό που συνέβη ήταν ότι έγιναν όλα ανάποδα. Ο κόουτς χρειαζόταν να προσαρμόσει όλοκληρο το ματς. Έκανε τις σωστές αλλαγές. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το δεύτερο ημίχρονο. Είναι από αυτές τις φορές, όπως στον τελικό της EuroLeague, που προσέχεις τα πάντα. Αλλάξαμε λίγο το μομέντουμ του αγώνα στη δεύτερη περίοδο. Κάναμε τις σωστές αλλαγές και είδαμε ποια τακτική έπρεπε να ακολουθήσουμε. Ο κόουτς μας έλεγε 'μην παίζετε αυτή την άμυνα, παίξτε αυτή την άμυνα' κτλ. Αλλάξαμε εντελώς την τακτική μας. Ο Ματίας Λεσόρ έπαιξε τέλεια, ο Κώστας το ίδιο. Όλοι έπαιξαν υπέροχα, όπως και ο Χουάντσο.

Για το καθοριστικό τρίποντο που έβαλα; Έκανα την προσποίηση, σούταρα και το έβαλα. Αλλά όταν το έβαλα, μετά όλα έγιναν 'μαύρα'. Θυμάμαι ότι ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στα πλάγια (σ.σ. στις courtseats) και λίγο πιο πίσω ήταν ο μικρός μου αδερφός, που παίζει στην ΑΕΚ. Τον έδειξα με το χέρι μου σαν να του λέω 'Μου το είπες!'. Ήρθε τη νύχτα πριν το παιχνίδι και μου είπε ''έχω ένα προαίσθημα ότι καλό θα γίνει αύριο'. Και όταν το έβαλα, του φώναξα: 'Εσύ μου το είπες! Μου το είπες!'. Όμως όταν συναντηθήκαμε με τον Γιάννη στην πρώτη συνάντηση με την Εθνική, με ρώτησε 'εμένα έδειχνες στον τελικό;'. Δεν ήθελα να του πω ότι δεν έδειχνα εκείνον. Είναι ο Γιάννης. Ήταν απίστευτο.

Είμαι ευλογημένος, δεν θα το ξεχάσω ποτέ".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ