Μονακό - Ολυμπιακός: Το +16 των Φαλ - Γουόκαπ, το -17 του Ζαν-Σαρλ και το ντεφορμάρισμα του Ντόρσεϊ
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την ήττα του Ολυμπιακού από την Μονακό. Το +16 των Φαλ-Γουόκαπ, το -17 του Ζαν-Σαρλ που συνδέεται (και) με το ντεφορμάρισμα του Ντόρσεϊ και η εμφάνιση του Σλούκα που πήγε στράφι.
Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στο Game 4 στο Μονακό. Οι “ερυθρόλευκοι” πήγαν το παιχνίδι εκεί που ήθελαν, έφτασαν κοντά στην νίκη, αλλά τελικά γνώρισαν την ήττα και η σειρά πήγε στο 2-2. Πλέον, η πρόκριση στο Final Four του Βελιγραδίου θα κριθεί σε 5ο παιχνίδι στο ΣΕΦ (4/5), σε ένα παιχνίδι όπου ο νικητής τα παίρνει όλα.
Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να πανηγυρίζει. Τώρα θα πρέπει να περάσει το άγχος του Game 5, όπου θα έχει την πίεση του γηπεδούχου. Η Μονακό αποδείχθηκε - ξανά - σκληρή. Πώς όμως έφτασε το παιχνίδι μέχρι εκεί;
Μικρό ροτέισον, λίγες εκπλήξεις
Με τις δύο ομάδες να αναμετρόνται για 4η φορά μέσα σε μερικές ημέρες, αποδείχθηκε ότι οι δύο προπονητές δεν είχαν ετοιμάσει εκπλήξεις ο ένας στον άλλο. Με τον Ολυμπιακό να θέλει να κλειδώσει την πρόκριση και την Μονακό να παίζει για την “ζωή” της, μίλησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Αυτό σήμαινε ένα πράγμα: Οι προπονητές μίκρυναν (πάρα) πολύ το ροτέισον και πήγαν στους παίκτες που εμπιστεύονται περισσότερο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μεν Μονακό να βγάζει ουσιαστικά το παιχνίδι με 6 παίκτες (συν κάποια σκόρπια λεπτά από τους Βέστερμαν και Άντζουσιτς) και τον Ολυμπιακό με 7 παίκτες (συν κάποιες βοήθειες από τον ΜακΚίσικ). Παράλληλα, με τους αντιπάλους πλέον να γνωρίζονται τόσο καλά, δεν υπήρχαν και πολλές εκπλήξεις ή τρικ.
Οι δύο προπονητές απλώς εστίασαν στα δυνατά σημεία των ομάδων τους, με το μοναδικό τρικ να έρχεται από την πλευρά της Μονακό και την επιλογη του Σάσα Ομπράντοβιτς να βάλει τον Μάικ Τζέιμς να ποστάρει 3 φορές. Με εξαίρεση ωστόσο αυτό το play, τα πράγματα ήταν πολύ συγκεκριμένα και για τις δύο πλευρές:
Η Μονακό, θα ζούσε με την ικανότητα των Μάικ Τζέιμς και Ντουέιν Μπέικον στο να δημιουργήσουν το δικό τους σουτ, ψάχνοντας στο Pick and Roll του Ντόντα Χολ. Στην άμυνα, θα έστελνε τον Κώστα Σλούκα στο δεξί του χέρι, θα πίεζε τον Τάιλερ Ντόρσεϊ με παγίδες και θα έκανε double-team στον Μουστάφα Φαλ στο Post.
Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του ακολούθησε την δική του λογική. Έδωσε μπάλες στον Σλούκα στο Pick and Roll για να δημιουργήσει και να εκτελέσει, θέλησε να πάρει πράγματα από τον Τάιλερ Ντόρσεϊ στο ένας με έναν, πόσταρε τον Φαλ και πήρε να πάρει το μέγιστο από τον Σάσα Βεζένκοβ. Στην άμυνα, έστελνε τον Μάικ Τζέιμς στο αριστερό του χέρι και ήθελε να υποχρεώσει τον Μπέικον να δουλέψει για κάθε σουτ που θα έπαιρνε.
Το +16 των Γουόκαπ, Φαλ και τα φάουλ τους που άλλαξαν τα δεδομένα
Το παιχνίδι ήταν σε ισορροπία στο πρώτο ημίχρονο. Στην τρίτη περίοδο ωστόσο ήταν που ο Ολυμπιακός πήγε να πάρει το πάνω χέρι. Και το κατάφερε στηριζόμενος στον οίστρο του Μουστάφα Φαλ.
Ο Γάλλος σέντερ κυριάρχησε στα πρώτα 90 δευτερόλεπτα, όντας υπεύθυνος για τους πρώτους 7 πόντους του Ολυμπιακού (5 δικοί του, συν το καλάθι του Βεζένκοβ που ήρθε από δική του ασίστ), με τους “ερυθρόλευκους” να ξεφεύγουν με 38-49.
Λίγα δευτερόλεπτα πριν από το καλάθι του Βεζένκοβ ωστόσο έμελλε να γίνει η φάση που θα σημάδευε την ανατροπή: Το τρίτο φάουλ του Γουόκαπ, που υποχρέωσε τον Γιώργο Μπαρτζώκα να τον αποσύρει, περνώντας στην θέση του τον Μιχάλη Λούντζη. Μία φάση αργότερα, ο Φαλ χρεώθηκε με το δεύτερο φάουλ του. Δύο φάσεις αργότερα, ο Λούντζης έχασε την μπάλα, η Μονακό έφυγε στον αιφνιδιασμό και ο Φαλ υπεπεσε στο τρίτο φάουλ του πάνω στον Χολ, ο οποίος σημείωσε καλάθι και φάουλ, μειώνοντας σε 44-49. Ο Φαλ πέρασε στον πάγκο. Το σκηνικό της ανατροπής είχε μόλις στηθεί.
Με τους Γουόκαπ και Φαλ στον πάγκο, ο Ολυμπιακός έχασε τον παίκτη από τον οποίο ξεκινάει και αυτόν στον οποίο καταλήγει η άμυνά του. Η άμεση είσοδος του Σλούκα στο παρκέ αντί του Λούντζη θα βελτίωνε τα πράγματα στην επίθεση. Η Μονακό όμως είχε μόλις βρει πεδίο δράσης στην άμυνα των “ερυθρόλευκων”. Ήταν πιο επιθετική, πήγαινε πιο συχνά στο “ζωγραφιστό”. Παράλληλα έβγαλε περισσότερη πίεση στην άμυνα. Τότε ήταν που το παιχνίδι ξανάγινε ντέρμπι.
Σύμφωνα με το InStat Scout, οι Γουόκαπ και Φαλ είχαν +16 στο σύστημα +/-, σε έναν αγώνα που κρίθηκε στον πόντο, σε ένα αδιανόητο νούμερο, αλλά και ενδεικτικό του πόσο σημαντικοί είναι σε αυτό τον Ολυμπιακό. Την ίδια στιγμή, ο Ζαν-Σαρλ είχε -17 και ο Ντόρσεϊ -8. Για την Μονακό αντίστοιχα, ο Χολ είχε +21 (έναντι -20 του Μοτιεγιούνας) και ο Μπείκον +16.
Η κακή βραδιά του Ντόρσεϊ "πλήγωσε" τον Ολυμπιακό
Ο Ντόρσεϊ είναι σε πολύ κακό φεγγάρι. Στο Game 4 με την Μονακό ήταν κακός, μένοντας στους 7 πόντους με 3/13 σουτ (1/7 τρίποντα) σε 21 λεπτά συμμετοχής. Συνολικα΄στην σειρά έχει μόλις 14/46 σουτ (5/22 τρίποντα). Είναι ξεκάθαρο ότι η Μονακό δεν του ταιριάζει και υπάρχει λόγος για αυτό: Η πίεση που ασκούν οι Γάλλοι πάνω στην μπάλα, το physical game, βγάζουν εκτός αγώνα τον Ντόρσεϊ, ο οποίος δείχνει εγκλωβισμένος, κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές σε αντίστοιχες καταστάσεις φέτος. Το Shot Chart του από τους 4 αγώνες με τους Γάλλους τα λέει όλα:
Υπάρχει μία λεπτομέρεια που ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχνάει: Η Μονακό είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στην EuroLeague στην άμυνα στο Pick and Roll. Ο τρόπος που πιέζει τους αντίπαλους γκαρντ, το δυναμικό Hedge Out των ψηλών της, τα χέρια που βάζει πάνω στην μπάλα, όλα παίζουν ρόλο. Για να μπορέσει ένας γκαρντ να είναι παραγωγικός κόντρα σε αυτή την άμυνα, πρέπει να σουτάρει καλά μετά από ντρίμπλα και/ή να βλέπει γήπεδο, ώστε να δημιουργήσει το επόμενο σουτ. Ο Ντόρσεϊ μπορεί να κάνει μόνο το πρώτο. Μόνο που κάθε σουτ που παίρνει σε τέτοια κατάσταση είναι με ένα χέρι πάνω του.
Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Ντόρσεϊ επιτέθηκε 4 φορές στο καλάθι σε κατάσταση Pick and Roll (τις δύο εξ αυτών στην 3η περίοδο). Δεν πήρε ούτε έναν πόντο σε τέτοια κατάσταση. Αυτό το νούμερο δεν είναι κάτι που απλώς “έτυχε”. Συνολικά στους 4 αγώνες με τους Γάλλους ο ομογενής γκαρντ έχει επιτεθεί 13 φορές σε κατάσταση Pick and Roll. Έχει πάρει μόλις 2 πόντους (!) σε τέτοια κατάσταση.
Ο Ολυμπιακός έβαλε όλα τα μεγάλα σουτ εκτός από ένα
Μονακό και Ολυμπιακός έδωσαν ό,τι είχαν στο παιχνίδι. Στηρίχθηκαν σε ελάχιστους παίκτες. Στο τέλος, το παιχνίδι πλέον πήγε στα χέρια των περιφερειακών. Αυτό εξηγεί σε έναν βαθμό γιατί ένας από τους κορυφαίους παίκτες των “ερυθρόλευκων, ο Σάσα Βεζένκοβ, δεν πήρε κανένα σουτ στο τελευταίο 5λεπτο.
Η Μονακό έδωσε την μπάλα στον Τζέιμς και τον Μπέικον, τους παίκτες που μπορούσαν να δημιουργήσουν καταστάσεις. Ο Ολυμπιακός στα χέρια του Σλούκα, ο οποίος έκανε αυτά που έπρεπε. Μοίρασε, δημιούργησε, έβαλε δύο μεγάλα σουτ.
Η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα πήγε το παιχνίδι εκεί που ήθελε: Κάτω από τους 80 πόντους. Έβαλε όλα τα σουτ που έπρεπε, εκτός από ένα: Αυτό του Σλούκα στο φινάλε. Το μπάσκετ όμως καμία φορά είναι τόσο απλό: Ένα εύστοχο ή ένα άστοχο σουτ κρίνει έναν ολόκληρο αγώνα.
Ερωτήσεις, απαντήσεις και λεπτομέρειες
Στο τέλος της ημέρας - και μιλώντας κατόπιν εορτής - μπορεί κάποιος να πει πολλά, αλλά πάντα θα υπάρχει ο αντίλογος. Μπορεί να αναρωτηθεί γιατί ο κόουτς Μπαρτζώκας για παράδειγμα δεν χρησιμοποίησε σχήμα με 3 γκαρντ, το οποίο είχε πάει καλά στο Game 3. Η απάντηση είναι ότι αυτό το σχήμα προέκυψε από ανάγκη τότε λόγω των φάουλ του ΜακΚίσικ, ότι ο Γουόκαπ είχε ήδη δύο φάουλ στο πρώτο ημίχρονο (και έκανε το τρίτο στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου) και ότι ο Παπανικολάου ήταν σε εξαιρετική βραδιά.
Κάποιος μπορεί να ρωτήσει γιατί με τον Ντόρσεί σε τέτοια βραδιά δεν έπαιξε περισσότερο ο ΜακΚίσικ. Η απάντηση είναι ότι ο ΜακΚίσικ έμεινε 10 λεπτά στο παρκέ στην 2η περίοδο και πέρασε απαρατήρητος, ενώ με την Μονακό να κλείνει συνεχώς προς τα μέσα δίνοντας το σουτ, δεν είχε χώρους, ενώ ο Ντόρσεϊ μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρει ρυθμό. Υπάρχει μία βασική σταθερά που πρέπει ο κόσμος να θυμάται: Οι προπονητές πάντα ξέρουν περισσότερα πράγματα. Και, στο φινάλε, ήταν ένα παιχνίδι που κρίθηκε στην μία κατοχή.
Όσο κλισέ και αν ακούγεται, ήταν πράγματι οι λεπτομέρειες που έκαναν την διαφορά. Τα μαζεμένα φάουλ των Γουόκαπ/Φαλ πάνω που ο Ολυμπιακός είχε χτίσει διαφορά, τα μαρκαρισμένα σουτ που έβαλε ο Μπέικον, τα μαρκαρισμένα - και ξεμαρκάριστα - σουτ που δεν έβαλε ο Ντόρσεϊ, οι 14 πόντοι στο transition της Μονακό σε παιχνίδι που κρίθηκε κάτω από τους 80 πόντους. Όλα αυτά έπαιξαν ρόλο.
Τα πράγματα πλέον είναι αρκετά ξεκάθαρα. Έπειτα από 4 αγώνες, η σειρά είναι στο 2-2. Συνολικά οι δύο ομάδες είναι στο 3-3 αν υπολογίσει κάποιος τους αγώνες της κανονικής περιόδου. Σε μερικές ημέρες έρχεται ο κρισιμότερος αγώνας της σεζόν στο ΣΕΦ. Ο νικητής τα παίρνει όλα. Σε μία ισορροπημένη σειρά όπως αυτή, η συνέχεια θα δοθεί εκεί που πρέπει: Στο παρκέ.
Στην Game Night της Παρασκευής, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Παντελή Διαμαντόπουλο, Σπύρο Καβαλιεράτο ανέλυσαν την ήττα του Ολυμπιακού από τη Μονακό στο Πριγκιπάτο, ενώ ο απεσταλμένος του SPORT24, Χάρης Σταύρου μετέφερε όλες τις εξελίξεις από το γήπεδο.