BASKETBALL ANALYSIS

Μπαχάμες - Ελλάδα: Η άμεση προσαρμογή της Εθνικής ομάδας στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και οι αριθμοί που το δείχνουν

Μπαχάμες - Ελλάδα: Η άμεση προσαρμογή της Εθνικής ομάδας στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και οι αριθμοί που το δείχνουν
EUROKINISSI

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat πώς προσαρμόστηκε η Εθνική ομάδα γύρω από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο φιλικό με τις Μπαχάμες ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά. Το τρέξιμο στο transition τα (πολλά) τρίποντα και ο αγώνας δρόμου που κάνουν Εθνική και Γιάννης να μάθουν ο ένας τον άλλο.

Η Εθνική ομάδα έδειξε εξαιρετικό πρόσωπο κόντρα στις Μπαχάμες στο τελευταίο της φιλικό πριν από το Προολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ (2-7/7), παίρνοντας μία άνετη νίκη με 102-75.

Η Ελλάδα ήταν καταιγιστική σε άμυνα και επίθεση, είδε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να ενσωματώνεται στην ομάδα και έφτιαξε την ψυχολογία της.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την εικόνα της Εθνικής και το πώς χτίστηκε γύρω από τον σταρ των Μπακς.

Ο παράγοντας Γιάννης και ο τρόπος που όλη η ομάδα έτρεξε και προσαρμόστηκε πάνω του

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πάτησε παρκέ για να πάρει μέρος σε αγώνα μετά από μήνες. Ήταν - αναμενόμενα - σκουριασμένος για τα δεδομένα του. Ακόμα κι έτσι όμως είχε 14 πόντους με 5/6 δίποντα, 4/6 βολές, 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 6 κερδισμένα φάουλ σε 14 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα συμμετοχής.

Μπαχάμες - Ελλάδα: Η άμεση προσαρμογή της Εθνικής ομάδας στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και οι αριθμοί που το δείχνουν

*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα

Από το ξεκίνημα του αγώνα έγινε σαφές κάτι που όλοι περίμεναν: Όλη η ομάδα έχει προσαρμοστεί πάνω στον Γιάννη και στα δυνατά του σημεία. Όταν διαθέτεις στο ρόστερ σου έναν από τους 2-3 καλύτερους παίκτες στον κόσμο (κατά άλλους τον κορυφαίο), αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις. Ο Γιάννης είναι παράλληλα ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο στο ανοιχτό γήπεδο. Και αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί και η Εθνική ομάδα, τρέχοντας σε κάθε ευκαιρία. Ιδού ένα παράδειγμα, με το πρώτο καλάθι του Γιάννη στο παιχνίδι:

Ιδού και ένα δεύτερο παράδειγμα:

Ποιο είναι το κοινό σημείο αυτών των δύο επιθέσεων; Και τις δύο φορές σε πρώτο χρόνο δεν φαινόταν να υπάρχει δυνατότητα επίθεσης στο transition, αφού οι Μπαχάμες είχαν επιστρέψει. Και στις δύο περιπτώσεις όμως ο Γιάννης έτρεξε και πήρε την μπάλα από το καλάθι, τελειώνοντας την επίθεση στα πρώτα έξι δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Ελλάδα σημείωσε συνολικά 16 πόντους σε κατάσταση transition (αιφνιδιασμού) σε 13 κατοχές. Οι 8 από αυτές τις κατοχές ήρθαν στα 14 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα που πέρασε στο παρκέ ο Γιάννης. Κοινώς, στα άλλα 25 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα η Ελλάδα έβγαλε συνολικά μόλις 5 αιφνιδιασμούς.

Σουτ, σουτ και… σουτ

Ο δεύτερος κανόνας που υπάρχει στις ομάδες του Γιάννη είναι ότι θέλει χώρους για να ανθίσει. Οι συμπαίκτες του πρέπει να σουτάρουν. Απολύτως λογικά, ο Βασίλης Σπανούλης έχει προσαρμόσει όλη την φιλοσοφία του πάνω σε αυτό.

Όπως και στα δύο προηγούμενα φιλικά (κόντρα σε Πολωνία και Μαυροβούνιο) η Ελλάδα πήρε πολλά τρίποντα. Αυτή τη φορά βέβαια τα δίποντα ήταν περισσότερα από τα τρίποντα (29 έναντι 26). Το νόημα ωστόσο είναι σαφές: Όποιος είναι ελεύθερος στην περιφέρεια, πρέπει να σουτάρει.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα υποχρεωθούν οι αντίπαλες ομάδες σε περιστροφές, θα πρέπει να τρέξουν περισσότερο, θα βρει χώρους ο Γιάννης. Συχνά η θεωρία με την πράξη βέβαια απέχουν. Οι αριθμοί του Hudl Instat όμως δείχνουν ότι αυτό έχει μπει για τα καλά στο μυαλό των παικτών.

Σύμφωνα λοιπόν με το Hudl Instat, στα 14 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα που βρέθηκε στο παρκέ ο Γιάννης, η Ελλάδα επιχείρησε 11 τρίποντα για 10 δίποντα. Όλα τα τρίποντα ήταν σε κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση). Κοινώς, κανένα δεν ήρθε μετά από ντρίμπλα. Αυτό δεν ήρθε τυχαία. Με τον Γιάννη στο παρκέ δεν υπάρχουν περιθώρια για πολλές ντρίμπλες. Πρέπει να υπάρχει καλή κυκλοφορία της μπάλας, ψάξιμο για το miss-match κοντά στο καλάθι (ο Γιάννης πάντα θα έχει το πλεονέκτημα) και γρήγορα σουτ.

Για να έχει κάποιος ένα μέτρο σύγκρισης: Στα 25 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα που ο Γιάννης ήταν στον πάγκο, η Ελλάδα πήρε 15 τρίποντα για 19 δίποντα. Μόλις εφτά από αυτά τα τρίποντα ήρθαν σε κατάσταση Catch and Shoot. Ο στόχος παραμένει ίδιος. Με τον Γιάννη στον πάγκο όμως υπήρξαν κάποιες μικρές αλλαγές.

Ο Γιάννης μαθαίνει την Εθνική και η Εθνική τον Γιάννη

Στην Media Day της Εθνικής ομάδας ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κλήθηκε να σχολιάσει κάποια στιγμή ποια είναι η χημεία της ομάδας, λέγοντας τα πάντα σε λίγες λέξεις. “Μηδενική. Δεν έχουμε χημεία. Δεν έχω παίξει με τα παιδιά, ούτε αυτά μαζί μου” είχε απαντήσει, για να προσθέσει: “Έχουμε χρόνο μέχρι τις 2 Ιουλίου., Έχουμε μέρες μπροστά μας. Μακάρι αυτές τις μέρες να βρεθούμε σαν, να παίξουμε 5-5 και να είμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο για να παίξουμε καλό μπάσκετ και να προκριθούμε”.

Είναι σαφές ότι προς το παρόν ο Γιάννης ακόμα μαθαίνει την Εθνική και η Εθνική μαθαίνει τον Γιάννη. Ακόμα πιο σαφές είναι ότι η Ελλάδα θα προσαρμοστεί πάνω στον σταρ των Μπακς, κάτι που παραδέχθηκε και ο Ντίνος Μήτογλο μετά τον αγώνα με τις Μπαχάμες. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Ο “Greek Freak” συνυπήρξε σε αγώνα με τους συμπαίκτες του για πρώτη φορά.

Η Εθνική ομάδα έχει μία πρόκληση μπροστά της. Το διάστημα 2-7 Ιουλίου θα παλέψει να πάρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα πρέπει δώδεκα παίκτες να γίνουν ένα. Δεν θα είναι απλό. Δεν είναι όμως και αδύνατο. Το πρώτο δείγμα - έστω και κόντρα σε υποδεέστερο αντίπαλο - ήταν θετικό.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ