Μπάγερν - Ολυμπιακός: Οι 34 πόντοι του Γουόκαπ και ο Πετρούσεβ που δίνει αυτό που έλειπε
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπάγερν. Οι συνολικά 34 πόντοι που πρόσφερε ο Γουόκαπ - 23 εκ των οποίων σερί στο δεύτερο μέρος - το επιθετικό ταλέντο του Πετρούσεβ που άνοιξε το γήπεδο και το σημάδι στον Ομπστ.
Ο Ολυμπιακός πήρε μία νίκη-χαρακτήρα στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν (72-76) για την 25η αγωνιστική της EuroLeague, δείχνοντας να βρίσκει ρυθμό.
Οι “ερυθρόλευκοι” δυσκολεύτηκαν κόντρα στο σκληρό σύνολο του Πάμπλο Λάσο, αλλά στο τέλος κατάφεραν να πάρουν αυτό που ήθελαν και παρέμειναν σε τροχιά 6αδας.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Ολυμπιακού.
Οι 34 πόντοι του Γουόκαπ, οι 23 σερί που έφεραν τούμπα το ματς και το σημάδι στον Ομπστ
Ο Τόμας Γουόκαπ έψαχνε τον τελευταίο καιρό μία μεγάλη εμφάνιση στην EuroLeague. Αυτή ήρθε στο Μόναχο, όπου ήταν ο ηγέτης του Ολυμπιακού με 16 πόντους, 8 ασίστ (που έδωσαν άλλους 18 πόντους, άρα συνολικά πρόσφερε 34 πόντους) και 0 λάθη σε 28 λεπτά συμμετοχής, μοιάζοντας με κομπιούτερ.
*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα
Ο νατουραλιζέ γκαρντ πήρε μπροστά από την στιγμή που ο Ολυμπιακός μείωσε σε 44-39 με καλάθι του Πίτερς (που ξεκίνησε από ποστάρισμα του Γουόκαπ) στο 24ο λεπτό. Από εκείνο το σημείο και μετά ανέλαβε δράση και στα επόμενα 10 λεπτά (μέχρι να πάει στον πάγκο για ανάσες) ήταν υπεύθυνος έμμεσα ή άμεσα για τους επόμενους 23 (!) πόντους του Ολυμπιακού, με τους “ερυθρόλευκους” να περνούν μπροστά με 59-62. Συγκεκριμένα, σε αυτό το διάστημα ο Γουόκαπ σημείωσε 13 πόντους και μοίρασε 5 ασίστ (που έδωσαν άλλους 10 πόντους), δίνοντας σιγουριά στους “ερυθρόλευκους”.
Ο παίκτης που βρέθηκε στην μέση αυτού του ξεσπάσματος του Ολυμπιακού ήταν ο Αντρέας Ομπστ. Οι “ερυθρόλευκοι” σημάδευαν συνεχώς τον Γερμανό γκαρντ στο Pick and Roll, είτε βάζοντάς τον παίκτη που μάρκαρε (Μπραζντέικις) να δίνει το σκριν, είτε κάνοντάς του αμέσως επίθεση. Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Ομπστ ήταν ο κύριος αμυντικός σε 8 επιθέσεις του Ολυμπιακού και δέχθηκε 14 πόντους, ήτοι 1.75 ανά κατοχή. Με αυτόν στο παρκέ μάλιστα, η Μπάγερν δεχόταν 1.4 πόντους ανά κατοχή, σε ένα τρομερά κακό νούμερο.
Ο επιθετικό ταλέντο του Πετρούσεβ και αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει
Προερχόμενος από τραυματισμό, ο Φιλίπ Πετρούσεβ (14 πόντοι με 6/7 δίποντα) ήταν ο τελευταίος ψηλός του Ολυμπιακού που πάτησε παρκέ (μετά τους Ράιτ και Σίκμα). Φρόντισε όμως να δείξει άμεσα γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε πολύτιμο γρανάζι για τον Ολυμπιακό: Επειδή έχει μία σπάνια (για σέντερ) ποικιλία στο παιχνίδι του και μπορεί να σκοράρει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους:
*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα
Ο Σέρβος φόργουορντ/σέντερ έδωσε στον Ολυμπιακό κάτι που - παρά την μεγάλη κλάση τους - δεν μπορούν να δώσουν οι Φαλ και Μιλουτίνοβ: Ποικιλία στον τρόπο που μπορεί να επιτεθεί η ομάδα του Πειραιά από την θέση του σέντερ όταν είναι στο παρκέ αυτός. Ο Πετρούσεβ πήρε εντολή ώστε συγκεκριμένες φορές να κάνει Short Roll (να μένει στα 3-4 μέτρα) ή Pop Out (να βγαίνει στην περιφέρεια) μετά το σκριν που θα έδινε στους γκαρντ της ομάδας.
Ο λόγος; Με τους ψηλούς της Μπάγερν να παίζουν Drop, αυτό σήμαινε ότι αν ρόλαρε δυναμικά στο καλάθι θα έπεφτε πάνω τους. Αν όμως έκανε Short Roll ή Pop Out, τότε θα μπορούσε να πάρει σουτ από μέση ή μακρινή απόσταση. Ιδού ένα παράδειγμα:
Ο Πετρούσεβ δίνει σκριν στον Λαρεντζάκη και ετοιμάζεται να κάνει Short Roll (να πάει στο ύψος των βολών), με τον Ιμπάκα να είναι πιο πίσω, παίζοντας Drop:
Ο Λαρεντζάκης πασάρει στον Πετρούσεβ.
Ο Πετρούσεβ τελειώνει την φάση με floater από τα 4 μέτρα.
Αυτή η επιλογή τράβηξε λίγο πιο μακριά από το καλάθι τον Ιμπάκα και τους άλλους ψηλούς της Μπάγερν, που πάλι έπαιζε με κάλυψη Drop στο Pick and Roll, δίνοντας το σουτ στους περιφερειακούς των “ερυθρόλευκων”. Το γεγονός ότι ο Πετρούσεβ αποτελεί απειλή από μέση και μακρινή απόσταση γενικά ανοίγει το γήπεδο στον Ολυμπιακό, δημιουργεί χώρους. Ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει ακόμα και “5 out” (μετάφραση: Να έχει 5 σουτέρ στο παρκέ) ανοίγοντας την ρακέτα για διεισδύσεις. Όταν αυτό συνδυάζεται με το ότι έχει ύψος 2.10 μέτρα - άρα ο Ολυμπιακός δεν χάνει σε μέγεθος - καταλαβαίνει κανείς γιατί η προσθήκη του ήταν τόσο σημαντική.
Η ηρεμία στο τέλος, το "turning point" και η ώρα της αντεπίθεσης
Σε ένα ματς που πήγε στην επαφή και στο μπασκετικό ξύλο, ο Ολυμπιακός έδειξε πιο σκληρός. Είναι ξεκάθαρο ότι του ταιριάζουν τα παιχνίδια που μοιάζουν με λασπομαχίες, επειδή έχει σκληράδα σαν ομάδα. Τα μηδέν λάθη στο δεύτερο μέρος δείχνουν πολλά. Πολλά δείχνει και το +15 των “ερυθρόλευκων” στις πεντάδες που συνυπήρξαν οι Γουόκαπ και Γουίλαμς-Γκος. Ακόμα περισσότερα όμως δειχνουν φάσεις που εκτυλίχθηκαν στο δεύτερο μέρος.
Φάσεις όπως η ασίστ του Λαρεντζάκη στον ΜακΚίσικ μετά την τάπα του Ιμπάκα στον Πετρούσεβ. Ή το νέο τρίποντο του διεθνή γκαρντ ή το γεγονός ότι είχε την ψυχραιμία (και την φαντασία) να κάνει… ποδιά στον Ιμπάκα για το νέο κάρφωμα του Πετρούσεβ. Ο Ολυμπιακός έβγαλε ηρεμία και σκληράδα στο κρίσιμο σημείο, για αυτό νίκησε.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε λόγο για “turning point” στα αποδυτήρια μετά το παιχνίδι. Τέτοιες νίκες πράγματι μπορεί να λειτουργήσουν ως εφαλτηριο για αντεπίθεση. Ο Ολυμπιακός περιμένει τον Φαλ, έχει ήδη ενσωματώσει τον Ράιτ, βλέπει τον Πετρούσεβ να προσαρμόζεται και τον Μπραζντέικις να δίνει πλέον πράγματα. Αυτή είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για να ρολάρει η ομάδα. Οι δύο σερί νίκες είναι η κατάλληλη αφορμή για αυτό.