ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μπανταλόνα-ΠΑΟ: 79-82

Μπανταλόνα-ΠΑΟ: 79-82
ομαδικη πανηγυρικό

Ποτέ ένας αγώνας δεν τελειώνει στο 20' κι ο Παναθηναϊκός το απέδειξε με την Μπανταλόνα (79-82)

Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν αλλού ή τέλος πάντων, η Μπανταλόνα έκανε το παιχνίδι της. Έτρεξε τόσο πολύ, που νόμιζες ότι οι "πράσινοι" θα έσκαγαν. Συνεχείς αιφνιδιασμοί, πίεση σε όλο το γήπεδο και ένας τέμπο που δε βόλευε τους πράσινους. Ακόμη και χωρίς τον Έλμερ Μπένετ που πέτυχε 20 πόντους, η Μπανταλόνα δεν είχε πρόβλημα οργάνωσης.

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός του πρώτου μέρους έμοιαζε να τα έχει χαμένα. Όμως, στην επανάληψη, η ομάδα του Ομπράντοβιτς ήταν η μεθοδική "μηχανή" που ενώπιον του εκάστοτε στόχου, γνωρίζει τι χρειάζεται. Έσφιξε την άμυνά της, κατέβασε ταχύτητα στην Μπανταλόνα και άρχισε να βρίσκει λύσεις στην επίθεση. Ο Ντελκ έκανε την αρχή, ο Μπατίστ ήταν εκπληκτικός σε όλο το παιχνίδι (25 πόντους), ο Διαμαντίδης έκανε αυτά που έπρεπε κι ο Χατζηβρέττας μίλησε όταν χρειάστηκε.

Οι πράσινοι ξεκίνησαν με νίκη σε ένα γήπεδο, που δύσκολα θα περάσουν από αυτό πολλές ομάδες και σε ένα χρονικό σημείο, στο οποίο ακόμη δεν είναι έτοιμος. Άρα, διπλό το καλό. Όσο για τον Ομπράντοβιτς, αφού πρώτα υποκλίθηκε στο χειροκρότημα των Ισπανών πριν την έναρξη του αγώνα, στο τέλος μάλλον τους... τη χάλασε.

Ο αγώνας

Οι πρεμιέρες πάντα κρύβουν κινδύνους, αλλά η εικόνα της Μπανταλόνα στο πρώτο ημίχρονο ήταν κίνδυνος-θάνατος. Οι Ισπανοί έπαιξαν σαν αφιονισμένοι και έτρεχαν σαν "τρελοί". Μαζί και ο Παναθηναϊκός, αλλά αυτό αποδείχθηκε άσχημο για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που από την αρχή έχασε το πάνω χέρι στον αγώνα. Με τον Έλμερ Μπένετ να πετυχαίνει με το καλημέρα δύο τρίποντα, οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με σκορ 8-2.

Οι πράσινοι (οι δικοί μας), από νωρίς έδειξαν να έχουν προβλήματα κοντά στο καλάθι και ο Μπετς τα εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο. Στη συνέχεια ο Μπένετε έκανε δύο φάουλ, αλλά η Μπανταλόνα βρήκε λύση στο πρόσωπο του 16χρονου Ρίκι Ρούμπιο. Έναν πιτσιρικά που έχει ταλέντο, είναι γρήγορος και με πολύ καλό χειρισμό της μπάλας. Στο πρώτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός δέχθηκε 27 πόντους, αφού οι Ισπανοί είχαν πολύ καλά ποσοστά, ενώ δημιουργούσαν διαρκώς πρωτεύοντες και δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς. Ο Διαμαντίδης προσπαθούσε να κάνει όλες τις δουλειές σε άμυνα κι επίθεση, αλλά είχε να αντιμετωπίσει κι ένα ασφυκτικό πρέσινγκ από την Μπανταλόνα.

Στη δεύτερη περίοδο τα πράγματα έγιναν (πολύ) χειρότερα για τους πρωταθλητές Ελλάδας. Ο Μπετς έφτασε τους 12 πόντους, αλλά δεν ήταν αυτό το βασικό πρόβλημα του Ομπράντοβιτς. Οι επιδόσεις στα ριμπάουντ ήταν άσχημες και οι πράσινοι ολοκλήρωσαν το ημίχρονο με μόλις 6 αμυντικά ριμπάουντ. Βέβαια, οι γηπεδούχοι δεν έχασαν και πολλά σουτ, αφού τα περισσότερα ήταν από κοντινή απόσταση. Η διαφορά ανέβαινε ανάλογα με το φρενήρη ρυθμό που έτρεχε και η Μπανταλόνα. Ήταν μερικές φορές που δεν προλάβαινες να παρακολουθήσεις τις επιθέσεις.

Χωρίς να το καταλάβει, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε 24 πόντους πίσω με ένα σερί 21-4 από τους Ισπανούς. Οι συνεχείς αλλαγές του Ζοτς είχαν στόχο ένα καλύτερο ρυθμό και μια πιο σταθερή άμυνα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν λίγα. Το μόνο που κατάφερε η ελληνική ομάδα, ήταν να μειώσει λίγο πριν το ημίχρονο με δύο συνεχόμενα τρίποντα (το ένα στη λήξη από τον Μπατίστ) σε 48-30. Πρέπει να σημειωθεί, ότι ο Μπατίστ ήταν η εξαίρεση στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Με την αρχή του τρίτου δεκαλέπτου, ο Παναθηναϊκός έδειξε να αλλάζει "μυαλά". Πήγε σε πιο ήρεμες επιθέσεις, ο Ντελκ βρήκε το χέρι του και μαζί του οι υπόλοιποι πράσινοι ανέκτησαν την εμπιστοσύνη τους στις δυνάμεις τους. Η διαφορά άρχισε να πέφτει, την ώρα που η Μπανταλόνα εγκλωβιζόταν στο σετ παιχνίδων του αντιπάλου της. Πριν λήξει η περίοδος η διαφορά είχε κατέβει από το "ασφαλές" για τους Ισπανούς +10 και από τον Παναθηναϊκό, εκτός του "ζεστού" Ντελκ, υπήρχε και ο σταθερός σε όλο το παιχνίδι Μπατίστ.

Στην τελευταία περίοδο, η Μπανταλόνα προσπάθησε να κάνει ένα τελευταίο "πέταγμα", αλλά ο Παναθηναϊκός δεν την άφησε. Τα λάθη των παικτών του Ρενέσες και ένα τρίποντο του Μπετσίροβιτς έφεραν την ελληνική ομάδα στους δύο πόντους και το μομέντουμ άλλαξε. Μοναδικός πονοκέφαλος για τον Ομπράντοβιτς ήταν ο Μπένετ, που μόνο "γέρος" δεν αποδείχθηκε. Σκόραρε κατά συρροή, την ώρα που οι συμπαίκτες του ένιωθαν την μπάλα να βαραίνει κάθε λεπτό που περνούσε.

Επειδή, όμως, πάντα χρειάζεται και η τύχη, αυτή χαμογέλασε στο τρίποντο του Διαμαντίδη, με το οποίο ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά για πρώτη φορά στον αγώνα. Η μπάλα αναπήδησε δύο φορές και τελικά μπήκε. Στη συνέχεια οι Ισπανοί επιχειρούσαν τρίποντα δίχως λογική κι αυτό μόνο καλό έκανε στον Παναθηναϊκό από τη στιγμή, που αυτά δεν ήταν εύστοχα. Τα κρίσιμα καλάθια του Χατζηβρέττα ήταν άκρως σημαντικά για την ομάδα του. Όσο για τον "Ζοτς"; Έδειξε, ότι είναι πιο "γάτος", όταν έδωσε εντολή για φάουλ πάνω στον Μπετς, ο οποίος ήταν άστοχος και στις δύο βολές. Αντίθετα, ο Μπατίστ αμέσως μετά έβαλε και τις δύο.

Εν τέλει, ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη, όντας πιο εύστοχος στις βολές των τελευταίων δευτερολέπτων και χάρη στα λάθη των Ισπανών, που αδυνατούσαν να παίξουν με συγκεκριμένη στρατηγική. Το τελικό 82-79 ήταν πιο δύσκολο, ακόμη κι από όσο φαίνεται...

Τα δεκάλεπτα: 27-20, 48-30, 64-54, 79-82

Μπανταλόνα (Αϊτο Ρενέσες): Φερνάντεθ 14 (4), Γκαϊνες 4, Χουέρτας 4, Ρούμπιο 2, Μπάρτον 6, Λαβίνα 3, Μπένετ 21 (3), Αρτσιμπαλντ 7, Μπετς 15, Βάσκεθ 3 (1).

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Μπατίστ 25 (1), Μπετσίροβιτς 8 (2), Χατζηβρέττας 7, Ντελκ 13 (3), Διαμαντίδης 17 (1), Τομάσεβιτς 11, Σισκάουσκας, Ντικούδης, Τσαρτσαρής 1, Γιαβτόκας, Ξανθόπουλος.


































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ