X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

BASKETBALL CH. LEAGUE

Μπάουμαν: "Σεβόμαστε την EuroLeague, να μας σεβαστεί κι αυτή"

Ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν, έδωσε συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα El Pais και ανέλυσε το πλάνο του για ενσωμάτωση της EuroLeague στην Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Το σχέδιο της FIBA να ενσωματώσει την EuroLeague στην παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ ανέλυσε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο Πάτρικ Μπάουμαν. Ο Γενικός Γραμματέας της FIBA μίλησε για το νέο καλεντάρι, τα "παράθυρα" κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν και όλο το σχέδιο για το μέλλον του παγκόσμιου μπάσκετ.

Εξήγησε πως υπάρχει πνεύμα συνεργασίας, όμως ξεκαθάρισε ότι αν υποτιμηθούν οι Εθνικές ομάδες και τα εθνικά πρωταθλήματα θα υπάρξει σύγκρουση. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τα σημεία της συνέντευξης που αφορούν στην FIBA και την EuroLeague.

-Πότε και για ποιο σκοπό γεννήθηκε η ιδέα για το νέο καλεντάρι της FIBA;

«Το μοντέλο δεν είναι νέο, αφού υπήρχε και μέχρι το 2003. Το 2010, με τις αλλαγές στην προεδρία της FIBA, το μπάσκετ χρειαζόταν έναν ηλεκτροσόκ. Από το 1992 με την εμφάνιση της Dream Team μέχρι το 2002 υπήρχε μία τεράστια "παγκοσμιοποίηση" του αθλήματος, αλλά έπειτα όλα πάγωσαν. Ο μόνος τρόπος να προμοτάρουμε το μπάσκετ παγκοσμίως ήταν να ενισχύσει τη δύναμη των εθνικών ομάδων. Κάποιες ομάδες πλησίασαν την Dream Team, η Αργεντινή πήρε το χρυσό στους Ολυμπιακού το 2004, η Ισπανία κατέκτησε το Παγκόσμιο του 2006, αλλά στη συνέχισε οι ΗΠΑ συνέχισαν να παίρνουν όλα τα μετάλλια. Θέλαμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και έπρεπε να δημιουργήσει έναν "κενό χαρτί" για να ενισχύσουμε τις ομοσπονδίες. Οι προεπιλογές θα έπρεπε να σταματήσουν να είναι κάτι που συμβαίνει μόνο το καλοκαίρι. Έπρεπε να ανοίξουν παράθυρα, ώστε να δουλέψουν οι χώρες στην παραγωγή νέων ταλέντων. Έγιναν εκατοντάδες meetings και μελέτες. Αν όλα δουλέψουν σωστά, σε λίγα χρόνια θα μεγαλώσουμε».

- Υπήρξαν αντιδράσεις από NBA και EuroLeague;

«Ποτέ δεν υπήρξε διαμάχη με το ΝΒΑ. Υπάρχει συζήτηση να ώστε να φτιάξουμε μία κοινή στρατηγική. Να παγκοσμιοποιήσουμε περαιτέρω το μπάσκετ και να μειώσουμε την δυσαναλογία στη χρησιμοποίηση των σταρ, που έπαιζαν 80 παιχνίδια στη σεζόν και στη συνέχεια δεν έρχονταν στις Εθνικής ομάδες. Αν συνεχίζαμε έτσι, οι συμμετοχές των NBAers σε διεθνείς διοργανώσεις θα ήταν όλο και λιγότερες. Ήταν απαραίτητο να δώσουμε χώρο στην εμφάνιση νέων παικτών. Δεν πρέπει απλά να φιλοξενούμε αστέρια, αλλά να δημιουργούμε και νέα.
Με την Euroleague, η συζήτηση ήταν διαφορετική. Είπαν ότι "είμαστε πολύ καλά και δεν ασχολούμαστε με τις Εθνικές ομάδες". Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε ότι τα παράθυρα δεν είναι κάτι κακό στη μέση της σεζόν. Μας είπαν κάποιες ιδέες, αλλά όλες αφορούσαν στο καλοκαίρι. Δεν ήθελαν να καταλάβουν την πρότασή μας. Δεν κατακρίνω αυτό που κάνει η Euroleague, σέβομαι τις ιδέες, αλλά ζητώ σεβασμό για τις δικές μας ιδέες. Όλοι πρέπει να κάνουμε προσπάθειες. Εμείς τις κάναμε "σκοτώνοντας" Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τα οποία πλέον θα γίνονται ανά τέσσερα χρόνια, ώστε να υπάρχουν παράθυρα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Έμοιαζε ένας σωστός συμβιβασμός που δεν θα έπρεπε να ενοχλεί κανέναν».

- Τι θα κάνει η FIBA, αν η Euroleague δεν επιτρέψει στους παίκτες να αγωνιστούν;

«Στην Ισπανία για παράδειγμα, η ομοσπονδία θα πρέπει να αναλάβει δράση γιατί κάτι τέτοιο θα πηγαίνει ενάντια στον αθλητικό νόμο. Οι ισπανικοί σύλλογοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν μία δυνατή εθνική ομάδα. Ευτυχώς, υπάρχουν 215 χώρες και όλες θέλουν να πάνε σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η Ισπανία είναι εδώ και χρόνια το παράδειγμα και θα είναι ντροπή αν η πορεία της ανακοπεί για αυτό το λόγο.Η Euroleague θέλει να είναι το ΝΒΑ στην Ευρώπη, αλλά ζούμε σε πολύ μικρό χώρο όπου 50 χώρες βρίσκονται σε απόσταση μίας ώρας πτήσης. Πρέπει να σεβαστείς και πράγματα που ξεπερνούν τις ομάδες. Πρέπει να βρούμε ισορροπία χωρίς να υποτιμούμε τις εθνικές λίγκες. Αυτές οι ομάδες κάθονται σε δύο τραπέζια με διαφορετικούς κανόνες. Αυτό είναι το πρόβλημα».

- Ο Τζόρντι Μπερτομέου επαναλαμβάνει πως στα προκριματικά των εθνικών δεν θα παίζουν οι καλύτεροι παίκτες. Ποια η δική σας θέση;

«Πρέπει να βλέπεις το σπίτι σου πριν μιλήσεις. Να βλέπεις τι γίνεται στον δικό σου κήπο. Ο καθένας πρέπει να συγκεντρωθεί στη δουλειά του και να καταλάβει πως δεν ζούμε μόνοι μας. Αν δεν θες να μιλήσεις, είναι περίπλοκο. Η βασική αρχή των προκριματικών δεν στηρίζεται στον χ-ψ παίκτη, αλλά στη φανέλα. Για παράδειγμα στη φανέλα της εθνικής Ισπανίας. Αυτή αξίζει πολύ παραπάνω από έναν παίκτη, ακόμα και αν είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Δεν θέλω να σχολιάσω αν οι ομάδες της Euroleague είναι ή όχι σε αυτό το επίπεδο. Με το γυναικείο μπάσκετ και τα προκριματικά συνεργαζόμαστε πολύ καλά, παρά το ότι δεν υπάρχει παίκτρια από το WNBA. Υπάρχουν πολλοί παίκτες στον κόσμο και τα προκριματικά είναι μια ευκαιρία να βρεις νέα ταλέντα. Το προϊόν μας είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στους οποίους θέλουν να προκριθούν. Η δέσμευση είναι να προσφέρουμε σε όλες τις χώρες την ελπίδα να φτάσουν σε αυτές τις διοργανώσεις. Στο πρότζεκτ που έχουμε συμπεριλαμβάνονται 140 χώρες. Η Euroleague είναι απλά ένα ευρωπαϊκό προϊόν».

-Περιμένετε κενά στο πρόγραμμα της Euroleague και του Eurocup για τα προκριματικά;

«Έχω την ελπίδα ότι στο μπάσκετ οι αποφάσεις δεν παίρνονται από έναν οργανισμό. Θα θέλαμε η Euroleague να μπει στη γενική πορεία και να σεβαστεί τα πρωταθλήματα. Από ηθικής πλευράς είναι αμφισβητήσιμο να αφήνεις στα χέρια των παικτών την επιλογή του να επιλέξουν ένα ματς με την Εθνική ή ένα της Euroleague. Δεν έχουμε το δικαίωμα να βάλουμε τους παίκτες σε μια τέτοια θέση, στην οποία θα πρέπει να αποφασίσουν κάτι τέτοιο».

-Ποιο θα ήταν το ιδανικό σενάριο για τη FIBA στο άμεσο μέλλον;

«Πρέπει να βρεις μια θέση στο τραπέζι για όλους. Δεν θέλουμε κανέναν απ' έξω. Ίσως κάναμε λάθος που ανεβήκαμε στη σκηνή αρχικά. Ο στόχος μας δεν ήταν να οργανώσουμε μια επανάσταση, αλλά συμπεριλάβουμε την Euroleague κάτω από την ομπρέλα της FIBA. Είναι ένας παραπάνω παίκτης της ομάδας και πρέπει να έχουν τον ρόλο τους. Όπως ενσωματώσαμε τα πρωταθλήματα στο Basketball Champions League. Ο δρόμος είναι η ενσωμάτωση. Θα είναι περίπλοκο και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να γίνει. Το ΝΒΑ δεν χτίστηκε σε ένα βράδυ, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για μία χώρα και έναν νόμο. Εδώ έχουμε 50 χώρες, 50 νόμους, 50 γλώσσες. Οι πόρτες, όμως, είναι ανοιχτές για το παγκόσμιο μπάσκετ. Θέλουμε να συνεργαστούμε για το νέο σύστημα των διοργανώσεων».

- Πόσο μακριά θα φτάσετε για τις θέσεις σας;

«Σκοπεύουμε να παλέψουμε όταν χρειαστεί, αλλά δεν έχουμε πνεύμα... αντάρτη. Θέλουμε το καλό του μπάσκετ. Φυσικά, αν θέλεις να υποτιμήσεις τα πρωταθλήματα και τις εθνικές ομάδες θα είμαστε πάντα απέναντι».

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ