Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Το τάισμα των ψηλών, τα τρίγωνα των "ερυθρόλευκων" στο Pick and Roll και οι λεπτομέρειες στο φινάλε
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού στην έδρα της Μπαρτσελόνα στο Game 1 της σειράς. Το τάισμα των ψηλών, τα τρίγωνα στην επίθεση που έσπασαν το Hedge Out των Καταλανών και οι λεπτομέρειες στο φινάλε που έκαναν την διαφορά.
Ο Ολυμπιακός έκανε μπρέικ με το “καλησπέρα” στην έδρα της Μπαρτσελόνα, αλώνοντας το Παλαού Μπλαουγκράνα με 75-77. Οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν έτσι το 1-0 στην σειρά και πλέον έχουν την τύχη στα χέρια τους.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη των “ερυθρόλευκων”.
Η διαρκής τροφοδοσία των ψηλών στην αρχή, τα τρίγωνα στο Pick and Roll και η τριάδα των Αμερικανών
Ο Ολυμπιακός έδειξε από νωρίς τις προθέσεις του στο παιχνίδι, περνώντας την μπάλα στον Μουσταφά Φαλ στις 4 πρώτες επιθέσεις του, για να ξεφύγει με 0-6. Οι “ερυθρόλευκοι” ήθελαν να δείξουν τις προθέσεις τους και το έκαναν. Ο Γάλλος έδωσε λύσεις, σκόραρε ή δημιουργούσε (κι ας πιστώθηκε μόλις 2 ασίστ). Το ίδιο συνέβη στην συνέχεια και με τον Πετρούσεβ.
Το κυριότερο ωστόσο για τον Ολυμπιακό ήταν ότι βρήκε τρόπο να σπάσει την δυναμική άμυνα της Μπαρτσελόνα στο Pick and Roll, όπου οι ψηλοί της έπαιζαν Hedge Out, έβγαιναν δηλαδή δυνατά στον χειριστή της μπάλας. Πώς το έκαναν αυτό; Έχοντας πάντα παίκτη για σκαλοπάτι στην αδύνατη πλευρά (φτιάχνοντας ένα τρίγωνο στην επίθεση), στον οποίο “έσπαγε” η μπάλα από τον χειριστή και μετά αυτός αποφάσιζε αν θα πασάρει ή θα εκτελέσει. Ιδού ένα παράδειγμα:
Ο Γουίλαμς-Γκος καλεί σε Pick and Roll τον Φαλ, με τον Βέσελι να ετοιμάζεται να παίξει Hedge Out. Ο Γουόκαπ πάει στις 45 μοίρες.
Ο Γουίλιαμς-Γκος, ο Γουόκαπ και ο Φαλ σχηματίζουν ένα τρίγωνο. Ο Πάρκερ πρέπει να κάνει tag στον Φαλ (να τον καλύψει) ή να κλείσει στην γωνία τον Σίκμα. Ο Γουίλιαμς-Γκος πασάρει στον Γουόκαπ.
Ο Γουόκαπ πασάρει στον Φαλ.
Ο Φαλ καρφώνει την μπάλα.
Ο Ολυμπιακός έτρεχε τέτοιου είδους επιθέσεις όλο το βράδυ. Δεν έδειξε εμμονη όμως στο να τροφοδοτήσει τον ψηλό. Υπήρχε και εναλλακτικό πλάνο. Ιδού ένα παράδειγμα:
Ο ΜακΚίσικ στήνει Pick and Roll με τον Φαλ, με τον Γουίλιαμς-Γκος να ανεβαίνει στις 45 μοίρες
ΜακΚίσικ, Γουίλιαμς-Γκος και Φαλ σχηματίζουν ένα τρίγωνο. Ο Ρούμπιο είναι αναγκασμένος να κάνει tag τον Φαλ για να μην δεχθεί το καλάθι. Ο ΜακΚίσικ πασάρει στον Γουίλιαμς-Γκος.
Ο Γουίλιαμς-Γκος ευστοχεί σε τρίποντο.
Ο Ολυμπιακός υποχρέωσε την Μπαρτσελόνα να καλύψει την ρακέτα της. Οι ψηλοί του άνοιξαν τον δρόμο. Ήταν όμως οι κοντοί του που έκαναν την διαφορά στο τέλος. Με τον Γουόκαπ φορτωμένο με φάουλ, ο κόουτς Μπαρτζώκας είδε την τριάδα των Γουίλιαμς-Γκος, Κάναν και ΜακΚίσικ να δίνουν ο καθένας αυτό που έχουν:
Δημιουργία και εκτέλεση ο Γουίλιαμς-Γκος (15 πόντοι). Καλό περιφερειακό σουτ και αποστάσεις ο Κάναν (14 πόντοι με 3/7 τρίποντα). Κάθετο παιχνίδι και - πολύ βελτιωμένο πλέον - διάβασμα του παιχνιδιού από τον ΜακΚίσικ (9 πόντοι και 4 ασίστ, που έδωσαν άλλους 10 πόντους). Ήταν τα σουτ του Γουίλιαμς-Γκος που κράτησαν τον Ολυμπιακό, μέχρι να βάλει το μεγάλο τρίποντο ο Κάναν στο φινάλε. Το οποίο ήρθε όμως έπειτα από ασίστ του ΜακΚίσικ.
*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα
Ο Γουίλιαμς-Γκος και ο Κάναν έβαλαν μεγάλα σουτ. Είναι άδικο όμως να μην γίνει αναφορά στον ΜακΚίσικ. Ο Αμερικανός έπαιξε όλο το δεύτερο μέρος και ήταν αυτός που κλήθηκε να πάρει αποφάσεις με την μπάλα. Πριν από μερικά χρόνια αυτό δεν μπορούσε να το κάνει. Η λογική του ήταν απλώς να κάνει drive. Πλέον όμως αυτό έχει αλλάξει. Ο Αμερικανός ξέρει να διαβάζει miss-match, μπορεί να βγάλει τις απλές πάσες. Έχει εξελιχθεί.
Ο Ολυμπιακός επέλεξε να δώσει το σουτ σε συγκεκριμένους παίκτες και δικαιώθηκε
Στην ανάλυση του προφίλ της Μπαρτσελόνα πριν από την έναρξη της σειράς είχε αναφερθεί ότι οι Καταλανοί είναι η ομάδα που επιχειρεί τα περισσότερα Catch and Shoot τρίποντα, ωστόσο είναι μόλις 16οι σε πόντους ανά κατοχή σε τέτοια κατάσταση. Ο λόγος, προφανής: Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι επειδή οι αντίπαλοι τους δίνουν αυτά τα σουτ, ή τουλάχιστον τα δίνουν σε συγκεκριμένους παίκτες. Αυτό έκανε και ο Ολυμπιακός.
Οι “ερυθρόλευκοι” επέλεξαν να θωρακίσουν την ρακέτα τους. Στο Pick and Roll ανάμεσα στο 1 και το 5 έπαιζαν “Flat”, με τον Φαλ να μένει πιο πίσω (κόβοντας έτσι και το Short Roll του Βέσελι). Το βασικότερο ωστόσο ήταν ότι δεν δισταζαν να δίνουν βοήθειες από μία πάσα απόσταση (Jump to the Ball) δίνοντας το σουτ σε συγκεκριμένους παίκτες. Βασικά σχεδόν σε όλους τους παίκτες εκτός των Αμπρίνες, Λαπροβίτολα και - σε μικρότερο βαθμό - τον Πάρκερ. Ιδού ένα παράδειγμα:
Ο Λαπροβίτολα στήνει Pick and Roll με τον Βέσελι, με τον Μιλουτίνοβ να μένει πίσω και τον Γουίλιαμς-Γκος να μένει στον γοφό του. Ο Ρούμπιο πηγαίνει στις 45 μοίρες.
Ο Λαπροβίτολα πηγαίνει προς τα μέσα και τον κλείνουν τρεις παίκτες, με τον Κάναν να αγνοεί τον Ρούμπιο που είναι ελεύθερος.
Ο Ρούμπιο αστοχεί σε τρίποντο.
Ο Ολυμπιακός είχε μία συγκεκριμένη λογική και έμεινε πιστός σε αυτή σε όλο το ματς. Δεν άλλαξε όταν ο Ρούμπιο ευστόχησε σε δύο τρίποντα. Δεν γινόταν εξάλλου οι “ερυθρόλευκοι” να αλλάξουν τακτική. Κάθε άμυνα κάτι κερδίζει και κάτι χάνει όταν παίρνει τέτοιες επιλογές. Στα δύο παιχνίδια των ομάδων στην κανονική περίοδο οι Καταλανοί είχαν τις καλύτερες βραδιές τους από την γραμμή του τριπόντου, έχοντας συνολικά 26/51 τρίποντα, παίρνοντας ισάριθμες νίκες. Χθες (24/4) τελείωσαν το παιχνίδι με 7/22 (31.8%).
Δεν είναι τυχαίο ότι τα καλύτερα σημεία της Μπαρτσελόνα στο παιχνίδι ήρθαν με τον Αμπρίνες στο 3 και με τον Μπίλι Ερνανγκόμεθ στο 5. Ο Ισπανός σέντερ δεν έχει την ποιότητα του Βέσελι. Δεν πασάρει εξίσου καλά. Είναι όμως μία μπουλντόζα στο Pick and Roll και σε Post Up καταστάσεις. Σκόραρε παίζοντας δυναμικά, έδωσε λύσεις με αυτό τον τρόπο. Ήταν και οι μόνες λύσεις των Καταλανών σε κατάσταση 5 εναντίον 5. Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι Καταλανοί σημείωσαν 15 από τους 75 πόντους τους στο transition. Σε καταστάσεις μισού γηπέδου σημείωσαν μόλις 60 πόντους σε 78 κατοχές, δηλαδή 0.77 πόντους ανά κατοχή! Η άμυνα του Ολυμπιακού είχε κάνει την δουλειά της.
Το 1-0 που ήρθε με το δικό του στυλ και οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά
Ο Ολυμπιακός νίκησε επειδή πήγε το παιχνίδι εκεί που ήθελε. Εγκλώβισε τους Καταλανούς με την άμυνά του και πήρε αυτά που χρειαζόταν στην επίθεση. Νίκησε επειδή πήρε πράγματα από τον παραγκωνισμένο Σίκμα. Επειδή ακόμα και όταν στράβωσε η κατάσταση στο τέλος είδε τον Γιώργο Μπαρτζώκα να βγάζει από την ναφθαλίνη τον (εμφανώς ανέτοιμο ακόμα) Μιλουτίνοβ, παίρνοντας πράγματα από τον Σέρβο για 5 λεπτά.
Νίκησε επειδή με το παιχνίδι να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού σήκωσε από τον πάγκο τον “κρύο” Γιαννούλη Λαρεντζάκη για τις κρισιμότερες βολές του αγώνα και είδε τον διεθνή γκαρντ να έχει 2/2, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι σε τέτοιες στιγμές δεν φοβάται να βγει μπροστά.
Οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν το μπρέικ που έψαχναν. Πήραν μία σπουδαία νίκη στην Βαρκελώνη. Ακολούθησαν το πλάνο τους για 40 λεπτά, προσαρμόστηκαν όταν έπρεπε. Και καλούνται να κάνουν το ίδιο και στο Game 2, για να πατήσουν ακόμα πιο γερά στα πόδια τους. Έχουν δείξει εξάλλου ότι μπορούν να το κάνουν.