Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός: Η αναμονή μέχρι να πάρει μπροστά ο Μπέικον, η δημιουργία Σατοράνσκι - Λαπροβίτολα και οι Παπαγιάννης - Μαντζούκας
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την οριακή ήττα του Παναθηναϊκού από την Μπαρτσελόνα. Η ζημιά που έκαναν οι Σατοράνσκι-Λαπροβίτολα, η παραλίγο ανατροπή που ήρθε μέσα από την άμυνα μέχρι να ξυπνήσει ο Μπέικον και το δίδυμο Παπαγιάννη-Μαντζούκα.
Ο Παναθηναϊκός πήgε να κάνει μία από τις ανατροπές της χρονιάς στην Βαρκελώνη. Οι "πράσινοι" γύρισαν από το -18 και βρέθηκαν ένα σουτ μακριά από το να κάνουν το παιχνίδι… ροντέο, πριν λυγίσουν με 74-68 από την Μπαρτσελόνα.
Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα καταστροφικό πρώτο δεκάλεπτο, αλλά σταδιακά ισορρόπησε την κατάσταση, επικρατώντας στο επιμέρους σκορ κάθε μίας εκ των τριών περιόδων που ακολούθησαν. Όταν όμως είχε την ευκαιρία να περάσει μπροστά στο σκορ αστόχησε σε διαδοχικές επιθέσεις, για να έρθει το τρίποντο του Τόμας Σατοράνσκι να κάνει το 72-68 και να κλειδώσει το ματς.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout το παιχνίδι.
Το κάκιστο πρώτο δεκάλεπτο, ο Μπέικον και το σημάδι στον Γουίλιαμς
Ο Παναθηναϊκός μπήκε υπνωτισμένος στον αγώνα και η ζημιά έγινε νωρίς. Η επίθεση των “πράσινων” είχε ως - μοναδική - βάση το ένας εναντίον ενός παιχνιδι του Ντουέιν Μπέικον, κάτι που αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί της Μπαρτσελόνα. Η λογική να παίρνει ο Αμερικανός την μπάλα και οι συμπαίκτες του απλώς να του κάνουν χώρο δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στην ροή της “πράσινης” επίθεσης, που δεν είχε ούτε αποστάσεις, ούτε καλές επιλογές.
Η πλέον χαρακτηριστική φάση ήρθε στο ξεκίνημα του αγώνα, όταν βρέθηκαν τέσσερις παίκτες του Παναθηναϊκού στην αριστερή πλευρά του παρκέ, κάνοντας χώρο στον Μπέικον. Όπως φαίνεται όμως και στην φωτογραφία που παρατίθεται, αυτός δεν είναι τρόπος για να επιτίθεται μία ομάδα σε σταθερή βάση.
Όσο κακός και προβλέψιμος ήταν όμως ο Παναθηναϊκός στην επίθεση, ήταν ακόμα χειρότερος στην άμυνα. Η άμυνα μακριά από την μπάλα αποτελεί πρόβλημα για τους “πράσινους” όταν δεν πάνε στην λογική των αλλαγών. Την ίδια στιγμή, είναι γνωστή η αδυναμία του Ντέρικ Γουίλιαμς να διαβάσει τις φάσεις όταν μαρκάρει παίκτη μακριά από την μπάλα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο δεδομένων αποτέλεσε και την βασική αρχή της προσέγγισης των Καταλανών, που σημάδεψαν αλύπητα τον Γουίλιαμς, ο οποίος έπρεπε να μαρκάρει τον Νίκολα Μίροτιτς.
Ο σταρ των Καταλανών βρήκε εύκολα σουτ. Πολύ εύκολα σουτ για την ακρίβεια, αφού αρκούσε είτε να κάνει ένα σκριν πάνω στην μπάλα, είτε να πάρει σκριν μακριά από αυτή, με τον Γουίλιαμς να μπερδεύεται και να του δίνει ελεύθερα σουτ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν γενικά οι αμυντικές περιστροφές των “πράσινων” στην προσπάθειά τους να καλύψουν κενά.
Η Μπαρτσελόνα είναι μία ομάδα που γενικά στηρίζεται στην κίνηση μακριά από την μπάλα και στα διαδοχικά σκριν. Το στυλ παιχνιδιού της δημιούργησε πρόβλημα στον Παναθηναϊκό, με τους Καταλανούς να βρίσκουν πολλά ελεύθερα σουτ και να ξεφεύγουν με 28-12 στην πρώτη περίοδο έχοντας 8/10 τρίποντα σε αυτό το διάστημα.
Οι Σατοράνσκι - Λαπροβίτολα που μοίρασαν 32 πόντους και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης
Ο Παναθηναϊκός είχε θέματα στην άμυνα, βλέποντας τους δύο γκαρντ της Μπαρτσελόνα, Σατοράνσκι (13 πόντοι, 7 ασίστ) και Λαπροβίτολα (9 πόντοι, 6 ασίστ) να δημιουργούν πρόβλημα με την δημιουργία τους. Οι δύο γκαρντ μοίρασαν συνολικά 32 πόντους στους συμπαίκτες τους με τις ασίστ τους. Συνολικά, ήταν υπεύθυνοι για τους 42 από τους 74 πόντους της ομάδας τους στο παιχνίδι (ο Λαπροβίτολα πήρε 6 από τους πόντους του από ασιστ του Σατοράνσκι και ο Τσέχος 4 πόντους από ασίστ του Αργεντινού).
Παρά πάντως τα προβλήματα που είχε ο Παναθηναϊκός, σταδιακά άρχισε να κάνει προσπάθειες ανάκαμψης. Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε να απλοποιηθούν κάποια πράγματα στην άμυνα και να γίνουν προσαρμογές στην επίθεση.
Αρχικά ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε να εφαρμόζει σταδιακά την λογική των αλλαγών στα σκριν από τις θέσεις 1 έως 4, με μοναδική εξαίρεση τα Pick and Roll που έστηνε η Μπαρτσελόνα με τον (σμολ φόργουορντ) Κάλινιτς όταν οι “πράσινοι” έπαιζαν Hedge Out (έβγαιναν δυναμικά). Ο λόγος ήταν ότι δεν ήθελαν να κάνουν αλλαγή στο μαρκάρισμα του Σέρβου, για να μην ποστάρει κοντύτερο αντίπαλο. Καθόλου τυχαία, οι Καταλανοί χτύπησαν σε Pick and Roll με τον Σέρβο (ως σκρινέρ, χωρίς απαραίτητα να γίνεται αποδέκτης της μπάλας). Η ζημιά όμως ήταν μικρότερη.
Την ίδια στιγμή που γίνονταν όλα αυτά στην άμυνα, στην επίθεση ο Παναθηναϊκός έβαλε άλλα πράγματα. Έδωσε την μπάλα περισσότερο στον Λι, τροφοδότησε - στην τρίτη περίοδο - τον Γκουντάιτις, με τον Λιθουανό να δίνει λύσεις, είδε τον Πονίτκα να προσφέρει σε πολλές καταστάσεις. Ο Μπέικον εξακολουθούσε να έχει προβλήματα, αλλά τουλάχιστον πήγαινε στις βολές. Το σκηνικό για την αντεπίθεση είχε στηθεί.
Ο Μαντζούκας, ο Παπαγιάννης και το ξύπνημα του Μπέικον
Με τον Γκουντάιτις να δέχεται στην άμυνα ό,τι σκόραρε στην επίθεση, ο Ντέγιαν Ράντονιτς πέρασε στο παρκέ τον Παπαγιάννη. Στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου έριξε στη μάχη και τον Λευτέρη Μαντζούκα, έχοντας στο πλευρό τους την τριάδα των Λι, Πονίτκα και Μπέικον. Ήταν ένα σχήμα με μέγεθος και τρεις περιφερειακούς που μπορούσαν να δημιουργήσουν καταστάσεις. Έμελλε να είναι το σχήμα που ξεκλείδωσε τον Μπέικον.
Ο Αμερικανός βρέθηκε σε κακή βραδιά, έχοντας 19 πόντους με 5/19 σουτ και 9/10 βολές. Σύμφωνα με το InStat Scout είχε 8 πόντους σε 10 κατοχές που έπαιξε ένας εναντίον ενός και μόλις 1 πόντο σε 5 κατοχές που έπαιξε σε κατάσταση Catch and Drive (προσποίηση και σουτ μετά από ντρίμπλα). Είχε μόλις 2/12 σουτ στις τρεις πρώτες περιόδους. Ο Παναθηναϊκός όμως δεν ήταν χαμένος. Και τότε ήρθε η έκρηξη, με τον Αμερικανό να σημειώνει 9 πόντους στην 4η περίοδο, όλους με προσωπικές ενέργειες. Κάθε πόντος είχε την σημασία του, με τον Παναθηναϊκό να μπαίνει στο παιχνίδι.
Την ίδια στιγμή βέβαια που ο Αμερικανός πήρε την λάμψη, ήταν αυτά που έκαναν οι συμπαίκτες του που έστησαν το σκηνικό για αυτόν. Ο Παπαγιάννης σκόραρε δύο φορές με επιθετικό ριμπάουντ και φύλαξε σωστά το καλάθι (οι Καταλανοί είχαν 3/7 σουτ μπροστά στου στην 4η περίοδο). Ο Μαντζούκας έβγαλε δύο άμυνες (την μία πάνω στον Μίροτιτς) και έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο.
Ο Λι οργάνωσε σωστά και πίεσε καλά πάνω στην μπάλα. Ο Πονίτκα ήταν αυτός που έδινε βοήθειες από την αδύνατη πλευρά στην άμυνα και βοήθησε στα ριμπάουντ, ενώ επιτέθηκε και στο καλάθι. Σύμφωνα με το InStat Scout, όταν συνυπήρξε στο παρκέ η τετράδα των Μπέικον, Πονίτκα, Μαντζούκα, Παπαγιάννη ο Παναθηναϊκός είχε +7 στο πρόσημο +/- (+5 με πόιντ γκαρντ τον Γουόλτερς και +2 με τον Λι).
Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να κρατηθεί στο παιχνίδι μέχρι να πάρει μπροστά ο Μπέικον. Οι "πράσινοι" παρακολουθούσαν τους Καταλανούς από απόσταση, μέχρι στην 4η περίοδο να βρει χώρους ο Αμερικανός (με τον Κάλινιτς στον πάγκο). Το “τριφύλλι” έφτασε το ματς στον πόντο. Εκεί πλέον ήταν θέμα ικανότητας, τύχης και διαβάσματος.
Οι δύο χαμένες επιθέσεις, το τρίποντο του Σατοράνσκι και το συμπέρασμα
Ο Παναθηναϊκός είχε τις ευκαιρίες του, αφού μείωσε σε 69-68. Πρώτα ο Μπέικον όμως και στην συνέχεια ο Πονίτκα αστόχησαν σε τρίποντα που θα έβαζαν φωτιά στο παιχνίδι. Στο σουτ του Πονίτκα. Πριν αστοχήσει ο Πολωνός, ο Παναθηναϊκός απέτυχε δύο φορές να βρει τον Παπαγιάννη κάτω από το καλάθι όταν τον μάρκαρε ο κοντύτερος Σατοράνσκι. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Σατοράνσκι ήταν αυτός που με τρίποντο έκανε το 72-68 και κλείδωσε το παιχνίδι.
Υπάρχει μία - μικρή - κουβέντα για το κατά πόσο ο Πονίτκα έκανε σωστά στην κρισιμότερη άμυνα του αγώνα, όταν πήγε να δώσει βοήθεια από την δυνατή πλευρά (αυτή της μπάλας) στο μαρκάρισμα του Μίροτιτς όταν ο σταρ των Καταλανών πόσταρε τον Μαντζούκα. Αυτή η βοήθεια έμοιαζε περιττή, ειδικά δεδομένου ότι ο Μίροτιτς ήταν καλά κλεισμένος και ο Μαντζούκας είχε βγάλει ήδη μία άμυνα στο post απέναντί του.
Υπάρχει βέβαια μία λεπτομέρεια εδώ: Ένας από τους λόγους που η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν τόσο καλή στην τέταρτη περίοδο ήταν ότι ο Πονίτκα έδινε βοήθειες και έκανε double-team, αφήνοντας ελεύθερο τον Τσέχο. Στην τελευταία φάση έμελλε να το πληρώσει αυτό. Έτσι όμως είναι το μπάσκετ.
Στο τέλος της ημέρας, ο Παναθηναϊκός πάλεψε με ό,τι είχε κόντρα σε ένα από τα φαβορί της EuroLeague. Οι “πράσινοι” έδειξαν χαρακτήρα, δεν τα παράτησαν όταν βρέθηκαν στο -18. Έδειξαν πείσμα, προσαρμόστηκαν και έφτασαν ένα σουτ μακριά από ένα τεράστιο διπλό, σε ένα ματς που ο Μπέικον ήταν κακός και ο Γουίλιαμς σε άλλο γήπεδο. Δεν υπάρχουν “νίκες σαν ήττες”, υπάρχουν όμως παιχνίδια που μπορούν να χτίσουν την ψυχολογία μίας ομάδας, ακόμα και αν δεν έρθει το θετικό αποτέλεσμα.
Μπορεί να γίνει μεγάλη κουβέντα για τα καλά και τα άσχημα από αυτό το παιχνίδι. Για το πόσο εξαρτάται το “τριφύλλι” από την κλάση του Μπέικον, τα προβλήματα που υπάρχουν στην άμυνα μακριά από την μπάλα όταν ο Ντέγιαν Ράντονιτς εφαρμόζει κάτι διαφορετικό από τις αλλαγές στα σκριν. Όλα αυτά δεν αλλάζουν ότι η εικόνα του Παναθηναϊκού ήταν ελπιδοφόρα. Μένει να φανεί αν θα μπορέσει να χτίσει πάνω σε αυτή.