X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μπαρτζώκας: "Μύθος είναι μόνο ο Φέργκιουσον"

INTIME SPORTS

Μια εβδομάδα μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας ο Γιώργος Μπαρτζώκας μιλάει στο Sport24.gr. Όχι για μπάσκετ, αλλά για ποδόσφαιρο, καθώς σαν φανατικός οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (από μια φανέλα του Λου Μακάρι) εξηγεί γιατί ο Σερ Άλεξ Φέγκιουσον είναι ο απόλυτος μύθος της προπονητικής

Η ζωή και κυρίως ο αθλητισμός φτιάχνουν ωραίες ιστορίες όπως παραδέχτηκε και ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας που έκανε πραγματικότητα ένα παιδικό του όνειρο να πάρει τίτλο (και όχι ότι και ότι, αλλά κύπελλο Πρωταθλητριών !) με την αγαπημένη του ομάδα.

Την ίδια μέρα, που ο Ελληνας τεχνικός έγραφε ιστορία (μην ξεχνάμε ότι είναι ο πρώτος Ελληνας προπονητής που πάτησε στην κορυφή του Ολύμπου) ένας μεγάλος προπονητής ποδοσφαίρου, αποχαιρετούσε το κοινό του στο “Θέατρο των ονείρων”, στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα της Μάντσεστερ με τη Σουόνσι.

Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον είπε το μεγάλο αντίο σε μια σπουδαία GiΓιάπροπονητική καριέρα (αν και τυπικά το κάνει την Κυριακή στον εκτός έδρας αγώνα με την Γουέστ Μπρομ).

Στις κατάμεστες πάμπ, γύρω από την Ο2 arena, λίγο πριν τον τελικό οι Λονδρέζοι δεν έβλεπαν μπάσκετ, αλλά την αποχώρηση του Σερ Αλεξ και την συναισθηματική ατμόσφαιρα ενώ κάποιοι από αυτούς είχαν σηκωθεί όρθιοι και χειροκροτούσαν, όπως είχαμε την τύχη να το δούμε από κοντά.

Αν εκείνη τη στιγμή ο Γιώργος Μπαρτζώκας, δεν είχε στο Λονδίνο μια δουλειά (να σηκώσει το τρόπαιο του Πρωταθλητή Ευρώπης) θα ήταν κολλημένος και αυτός μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασής του:

Είναι ο προπονητής του αιώνα

“Τι όνειρο που επιφύλασσε η μοίρα, να γίνω Πρωταθλητής Ευρώπης την ημέρα που έλεγε το αντίο αυτός ο μύθος της προπονητικής” λέει στο Sport24.gr και συνεχίζει:

Δεν το συζητώ, μιλάμε για τον κορυφαίο προπονητή ποδοσφαίρου του αιώνα” μας λέει με σιγουριά και όταν προσπαθούμε να παίξουμε τον δικηγόρο όχι του διαβόλου (άλλωστε μιλάμε για τους κόκκινους διάβολους) αλλά των συναδέλφων φίλων της Λίβερπουλ (δεν είναι και λίγοι) ο κόουτς χαμογελά με νόημα:

Δεν συγκρίνεται αυτό που πέτυχε σε αυτά τα 26 χρόνια ο μεγάλος αυτός προπονητής. Δεν άλλαξε μόνο την ποδοσφαιρική ιστορία των “Μπέμπηδων” αλλά τους ανέβασε ένα σκαλί σε όλα τα επίπεδα. Θα θυμίσω χαρακτηριστικά ότι ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε καθ’ ολοκληρίαν το στυλ του βρετανικού ποδοσφαίρου στην ομάδα του παίζοντας με τη μπάλα κάτω και βασιζόμενος κυρίως στις κάθετες μπαλιές και στην εξαιρετική κυκλοφορία και όχι στις κλασσικές βρετανικές σέντρες. Η Λίβερπουλ είχε ξεκινήσει την προσπάθεια, αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Φέργκιουσον ήταν αυτή που το καθιέρωσε και ουσιαστικά το επέβαλλε.

Αυτή την εικόνα να βλέπεις όλη την ομάδα να επιτίθεται και τους αντιπάλους σε μαζική άμυνα. Δεν μπορούσες να μην αγαπήσεις αυτό το ποδόσφαιρο” συνεχίζει ο τεχνικός του Ολυμπιακού που μας θυμίζει και άλλα σημαντικά κατορθώματα του Σερ Αλεξ:

Καθιέρωσε τους μικρούς αρχίζοντας να βγάζει κυρίως παίκτες από την ακαδημία της ομάδας. Δεν θα ξεχάσω πως είχε τον Ράιαν Γκίγκς από τα 15 του χρόνια και μέχρι τα 17 τον είχε κρατήσει σχεδόν “αποστειρωμένο” μακριά από δημοσιότητα, μάνατζερ κ.λπ. Δεν έκανε σχεδόν το ίδιο με Σκόουλς και Μπέκαμ ; Ακόμα και τον Ρονάλντο τον πήρε πιτσιρικά και άσημο ακόμα από την Πορτογαλία.

Όμως παράλληλα δεν άφηνε την ομάδα παίρνοντας κορυφαίους χάφ της εποχής όπως ο Μπράιαν Ρόμπσον ή ο Ρόι Κίν αργότερα. Αλλά και οι ξένοι του ένας και ένας, με τελευταίο παράδειγμα τον Φαν Πέρσι, και παλαιότερα τον Φαν Νιστελρόι, τον Καντονά και φυσικά τον Σμάιχελ.

Κρατούσε σταθερό κορμό, συνήθως βρετανικό, και τον εμπλούτιζε συνέχεια με ταλέντα από τα σπλάχνα της ομάδας. Ουσιαστικά με δικά της παιδιά έφτασε στο θρίαμβο του 1999” θυμάται ο κόουτς των Πρωταθλητών Ευρώπης που πάντως είχε γίνει Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πολύ πριν έρθει ο Φέργκι, επι εποχής Ντέιβ Σέξτον και αργότερα Ρόν Ατκινσον.

Απλή συνωνυμία με τον ηθοποιό Ρόουαν Ατκινσον που υποδύεται τον Μίστερ Bean, με τον κόουτς Μπαρτζώκα να αγοράζει μια φανέλα με φώτο του Bean, για τον οποίο τον ειρωνεύονταν κάποιοι ότι του μοιάζει, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο.

H φανέλα του Λου Μακάρι

Ο αδελφός του πατέρα του, όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν επτά ετών του έφερε μια φανέλα του Λου Μακάρι (!) και έτσι ξεκίνησε ο έρωτας για τους “Μπέμπηδες” ακόμα και στη β’ κατηγορία της Αγγλίας, όταν η Μάντσεστερ συνέχιζε να κάνει sold out και να έχει περισσότερο κόσμο από πολλές ομάδες της Πρέμιερ Λίγκ.

Για αυτό ευχαριστώ τον Φέργκιουσον, που έβαλε την ομάδα σε άλλη τροχιά. Την έκανε ένα τεράστιο κλάμπ και δεν στέκομαι τόσο στο γεγονός ότι επι των ημερών του, ξεπέρασε ο σύλλογος σε πρωταθλήματα τη Λίβερπουλ ενώ ήταν τόσο πίσω όταν ανέλαβε.

Θεωρώ εξίσου σημαντικό ότι επί ημερών του το “Ολντ Τράφορντ” έφτασε σχεδόν στις 80.000 θέσεις, ενώ ήταν και η πρώτη ομάδα από τη Βρετανία που έκανε το άνοιγμα προς την Ασία.

Τι να λέμε τώρα, ο άνθρωπος με μοναδική εξαίρεση στο Ρούνεϊ, δεν έπαιρνε ποτέ παίκτες όπου η σωματοδομή του πατέρα τους ήταν χοντρή” αποκαλύπτει ο κόουτς Μπαρτζώκας και λύνει επιτέλους την απορία του υπογράφοντα γιατί ο γιός του δεν επιλέχτηκε τόσα χρόνια για την ομάδα των “Μπέμπηδων”, αφού το ταλέντο δεν του έλειπε…

“Κορυφαία φυσιογνωμία με σχεδόν 50 τίτλους σε 26 χρόνια στην Μάντσεστερ, είναι κάτι μοναδικό και τον ευχαριστούμε εμείς οι φίλοι των Μπέμπηδων. Επίσης ήταν τρομερό το πως ζούσε τα παιχνίδια, ακόμα και σε αυτή την ηλικία. Με φοβερό πάθος και ζωντάνια” συνεχίζει ο Γιώργος Μπαρτζώκας που μιλάει και για το κορυφαίο γκολ. της ομάδας του.

Δεν θα ξεχάσω το κορυφαίο γκολ κατά τη γνώμη μου, αλά… Μαραντόνα του Γκίγκς στον ημιτελικό με την Αρσεναλ και την ανατροπή σε εκείνη τη μαγική χρονιά των ανατροπών. Από το 0-2 στο 3-2 με τη Γιουβέντους και στον τελικό το τρόπαιο από την Μπάγερν στις καθυστερήσεις. Ακόμα και το 0-3 από την Τόττεναμ που έγινε 5-3 και ο φίλος μου που είναι Αρσεναλ και με είχε τρελλάνει στο δούλεμα στο ημίχρονο, έκανε μια εβδομάδα να ανοίξει το τηλέφωνό του…” καταλήγει ο κόουτς Μπαρτζώκας που ελέω ανέμου (που ξεγέλασε τον Ελευθερόπουλο στο γκολ του Κόντε) έμεινε εκείνη τη σεζόν με το ανεκπλήρωτο όνειρο να δει έναν ημιτελικό Τσάμπιονς Λίγκ μεταξύ Ολυμπιακού και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ομως δεν ήταν άσχημο και το όνειρο του που έγινε πραγματικότητα την περασμένη Κυριακή στην Ο2 arena.

Οι Άγγλοι του βγάζουν το καπέλο

Να προσθέσουμε εδώ και μια προσωπική μαρτυρία που ζήσαμε στο Λονδίνο μιλώντας με κατοίκους της πόλης. Υπάρχει μεγάλος σεβασμός για τον Σερ Αλεξ, έστω και αν πολλοί ανακουφίστηκαν που σταμάτησε καθώς και οι Λονδρέζικες ομάδες είχαν χάσει πολλούς τίτλους από την Μάντσεστερ

“Ηταν καιρός να ξεκουραστεί λίγο, για να τονωθεί και η αυτοπεποίθηση των γιών μου που παίζουν στις ακαδημίες της Αρσεναλ” μας είπε γελώντας Ο Νάιτζελ Πούλ, επιχειρηματίας λογισμικών συστημάτων στο Λονδίνο όπου και διαμένει με την ελληνίδα σύντροφό του Αριάννα Παμπουλίδη.

“Είναι μεγάλη προσωπικότητα για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και πρόσφερε πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Σίγουρα θα μείνει στην ιστορία” προσθέτει ο Νάιτζελ.

Στη συνέντευξη Τύπου της Ευρωλίγκας είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με έναν Βρετανό (μάλιστα για την ακρίβεια Σκωτσέζο, από το Εδιμβούργο, που όμως κατοικεί στο Λονδίνο) δημοσιογράφο τον Μάρκ Γούντς από την εφημερίδα “The Herald” που αφηγείται και προσωπική εμπειρία: “Οταν δεν του άρεσε η ερώτησή του, ήταν δύσκολη μέρα για όλους μας. Σαφώς και είναι από τις κορυφαίες προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από το Βρετανικό ποδόσφαιρο, αλλά η ζωή των δημοσιογράφων μαζί του μόνο εύκολη δεν ήταν” υποστηρίζει ο Μάρκ.

Όπως και να έχει ο “Φέργκι” ακόμα και με την – προπονητική του – απουσία θα σχολιάζεται ποικιλοτρόπως στη Βρετανία, αλλά πάντα με σεβασμό.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ