ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μπατίστ: "Κλειδί το πρώτο ματς"

Μπατίστ: "Κλειδί το πρώτο ματς"
Μπατίστ

Ο Μάικ Μπατίστ μιλάει στο SPORT 24 για τη σειρά των τελικών με τον Ολυμπιακό, θεωρώντας κλειδί το πρώτο παιχνίδι στο ΣΕΦ. ''Ξέρουμε ότι μπορούμε'' τόνισε ο Αμερικανός άσος του ΠΑΟ

"Αν ελέγξουμε τα ριμπάουντ και τα λάθη, ο Ολυμπιακός θα έχει πρόβλημα. Προσωπικά πιστεύω ότι το κλειδί κρύβεται στον πρώτο τελικό" ήταν το μήνυμα του Αμερικανού σέντερ.


-Πόσο δύσκολη ήταν για τον Παναθηναϊκό η μεταβατική περίοδος μεταξύ του Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας και των τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος;

"Ο κόσμος μπορεί να πιστεύει ότι ήταν εύκολη για μας, αλλά όπως σου έχω ξαναπεί, κάθε κατάσταση χρειάζεται διαφορετική διαχείριση. Εξυπακούεται ότι είναι πιο εύκολο όταν έχεις κατακτήσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο από όταν έχεις αποτύχει όπως πέρυσι, αλλά κάθε πράγμα κρύβει δυσκολίες.

Για τον Παναθηναϊκό η δυσκολία ήταν η εξής: Ανεβήκαμε στο υψηλότερο επίπεδο τις ημέρες του Φάιναλ Φορ και εν συνεχεία αδειάσαμε, το γιορτάσαμε, συμμετείχαμε σε διάφορες τιμητικές εκδηλώσεις, όπως η επίσκεψή μας στον Πρωθυπουργό ή οι πανηγυρισμοί στον πρώτο αγώνα με τον Αρη.

Και τώρα, μέσα σε πολύ λίγες ημέρες, πρέπει να ξαναφτάσουμε στο υψηλότερο επίπεδο για να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα και μάλιστα στην έδρα του Ολυμπιακού".





-Ποιες είναι οι σπουδαιότερες διαφορές μεταξύ της επικείμενης σειράς των τελικών και των προηγούμενων εφετινών αγώνων που έκριναν τίτλους, του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος και του ημιτελικού στο Φάιναλ Φορ;

"Η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με το πλεονέκτημα της έδρας που κατέκτησε ο Ολυμπιακός στην κανονική περίοδο. Αυτό το στοιχείο επηρεάζει την πνευματική προετοιμασία και τη δική μας και του Ολυμπιακού.

Εμείς πρέπει να σπάσουμε την έδρα και εκείνοι να την υπερασπιστούν. Δεν πιστεύω ότι κάποιο από τα δύο δημιουργεί λιγότερη ή περισσότερη πίεση. Είναι εξίσου δύσκολο".




-Το τζάμπολ του πρώτου τελικού πλησιάζει. Εχοντας συμμετάσχει σε πολλά ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού ποια στοιχεία πιστεύεις ότι θα κρίνουν τον τίτλο;

"Θεωρώ ότι οι καθοριστικοί τομείς που πρέπει να φροντίσουμε είναι τα ριμπάουντ και τα λάθη. Ο Ολυμπιακός έχει μια εξαιρετική ομάδα, παίκτες με σπουδαία προσωπικότητα τους οποίους σεβόμαστε ιδιαίτερα, αλλά θα έχουν πρόβλημα αν είμαστε συνεπείς ως προς αυτά τα δύο.

Οταν λέω ριμπάουντ, αναφέρομαι και στα αμυντικά και στα επιθετικά. Αν αποκτήσουμε περισσότερες κατοχές και εκδηλώσουμε περισσότερες επιθέσεις, θα είμαστε μια χαρά".

-Ποιο παιχνίδι που δώσατε μέχρι σήμερα θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό του Παναθηναϊκού εν όψει των τελικών της Α1;

"Θεωρώ το πρώτο ματς που δώσαμε στη Σιένα για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και θα σου εξηγήσω το γιατί. Πνευματικά, η αποστολή μας ήταν πάρα πολύ δύσκολη, γιατί είχαμε χάσει στο ΟΑΚΑ. Εκείνες τις ώρες... αναπνέαμε δύσκολα, αλλά ήμασταν αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να τελειώσει με τόσο άσχημο τρόπο το ευρωπαϊκό ταξίδι, που όλοι είδατε ποια κατάληξη είχε.

Παίξαμε σαν να μην υπήρχε αύριο υποχρεώνοντας τη Σιένα να σκοράρει 53 πόντους στην έδρα της, αλλά το σπουδαιότερο –και αυτό δένει με αυτό που θέλω να πω για τους ελληνικούς τελικούς- ήταν ότι η πίεση μεταφέρθηκε σε αυτούς".



-Θέλεις να πεις ότι...




(μας διακόπτει) "Θέλω να πω ότι εφόσον κερδίσαμε τη Σιένα δύο φορές μέσα σε λίγες ώρες και μάλιστα στην έδρα της, όπου είχε να ηττηθεί δύο χρόνια, δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε και στο ΣΕΦ. Και αν θέλεις τη γνώμη μου, το πρώτο ματς είναι αυτό που πρέπει να κυνηγήσουμε.

Γιατί αν τα καταφέρουμε την Πέμπτη, τότε με τη σκέψη και μόνο ότι σε τέσσερα βράδια μπορεί να γίνει το 2-0 στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός θα αισθανθεί αφόρητη πίεση. Για να συμβούν, βέβαια, όλα αυτά, θα χρειαστεί να παίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις κάνοντας το τέλειο παιχνίδι.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντως, το παρελθόν λέει πάντα την αλήθεια και εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που κατορθώσαμε στη Σιένα στα εφετινά πλέι οφ της Ευρωλίγκας".






-Σε φοβίζει το μίσος μεταξύ των δύο οπαδικών παρατάξεων;



"Πάντα φοβάμαι όταν κάποιος βρίσκεται σε κίνδυνο. Είτε αγωνίζεται στον Ολυμπιακό είτε στον Παναθηναϊκό. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι με τα παιδιά του Ολυμπιακού είμαστε πολύ φίλοι μεταξύ μας, βγαίνουμε έξω μαζί και περνάμε καλά στον ελεύθερο χρόνο μας.

Δεν είμαστε εχθροί. Μακάρι να εξελιχθούν οι εφετινοί τελικοί όπως ο ημιτελικός στο Βερολίνο. Και ας κερδίσει ο καλύτερος, αυτός που θα αξίζει τον τίτλο περισσότερο.

Υπάρχει τέτοιος σεβασμός μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, ώστε είμαι σίγουρος ότι ο χαμένος θα δώσει συγχαρητήρια στον νικητή και το αντίστροφο και θα το αισθάνεται. Ας κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο. Είμαι έξι χρόνια στην Ελλάδα και κάθε φορά συζητάμε τα ίδια. Ας το κρατήσουμε ψηλά"...





















TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ