Μπερτομέου: "Αυτή είναι η νέα Euroleague"
Ο Ζόρντι Μπερτομέου έχει σχέδια και όνειρα για την διοργάνωση. Στη video-συνέντευξη που παραχώρησε στο Euroleague Greece αποκάλυψε το τι σκέφτεται για τη νέα Euroleague, το πρόβλημα με τη FIBA, αλλά και την κόντρα των "αιωνίων" εντός κι εκτός γηπέδου.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague μίλησε στην κάμερα του Euroleague Greece για την κόντρα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού που οξύνεται, τη λύση που αναζητείται με τη FIBA στο πρόβλημα που έχει προκύψει, τη δυσκολότερη φετινή στιγμή, τα νέα δεδομένα της διοργάνωσης και τον κοινό παρανομαστή που είναι "οι καλύτεροι με τους καλύτερους".
Δείτε στο βίντεο τι απαντάει για τη διαμόρφωση του καλεντάρι μετά την απόφαση της FIBA για αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής των διεθνών διοργανώσεων, για τον χάρτη της επόμενης περιόδου, για την κατάργηση των προκριματικών, τα global games, το ενδεχόμενο διεξαγωγής του φάιναλ-φορ στην Αθήνα και το μεγάλο του όνειρο.
Ποιος είναι ο απολογισμός ως τώρα της σεζόν;
Πιστεύω ότι η σεζόν ως τώρα ικανοποιεί τις προσδοκίες μας. Η διοργάνωση είναι πολύ ανταγωνιστική, είδαμε κλειστά παιχνίδια με ομάδες να παλεύουν ως την τελευταία στιγμή να προκριθούν στο Top-16, είχαμε καλά νούμερα σε ότι αφορά την προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα, αλλά και στην τηλεθέαση, οπότε νομίζω ότι η κανονική περίοδο γίνεται κάθε χρόνο και πιο ενδιαφέρουσα. Οι ομάδες γνωρίζουν ότι είναι μεγάλη σεζόν και είμαστε ευχαριστημένοι που έχει αυξηθεί ο βαθμός ανταγωνιστικότητας.
Έχετε εκπληρώσει όλους τους στόχους που θέσατε στην αρχή της σεζόν;
Όχι ακόμα. Πρέπει να περιμένουμε ως το τέλος της σεζόν. Περιμένουμε ένα σπουδαίο φάιναλ-φορ στη Μαδρίτη. Πιστεύουμε ότι το νέο σύστημα αρέσει πολύ στον κόσμο. Ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μες στη χρονιά, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε.
Στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία και αντιδράσεις για το γεγονός ότι τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής δεν ξεκινούν την ίδια ώρα. Αυτό είναι κάτι που σας απασχολεί;
Όχι, γιατί είχαμε μεγάλη εμπειρία τόσο στη Euroleague, όσο και στην Eurocup, με αποτελέσματα των οποίων δεν επιβεβαιώνουν ότι οι ομάδες σκέφτονται άλλα αποτελέσματα, εκτός από τη νίκη στο δικό τους παιχνίδι. Όπως για παράδειγμα το παράδειγμα της Ζάλγκιρις που έπαιξε στη Γερμανία. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι ομάδες κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, να προσπαθούν να κερδίζουν τα παιχνίδια. Από την άλλη είναι δύσκολο να βρούμε άλλη λύση, από τη στιγμή που έχουμε αρκετές ομάδες από την ίδια χώρα και κάλυψη από διαφορετικά τηλεοπτικά δίκτυα, οπότε δεν είναι εύκολο να προσαρμόζουμε κατ' αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι ομάδες αγωνίζονται πάντα θέλοντας να κερδίσουν τα παιχνίδια και αυτό έχει αποδειχτεί από τα αποτελέσματα.
Το καλοκαίρι είπατε ότι η σταθερότητα στο σύστημα είναι σημαντική. Αλλά βλέπουμε τώρα ότι οι προκριματικοί γύροι θα καταργηθούν.
Ήταν μια απόφαση που επικυρώθηκε πέρσι. Εξάλλου ο προκριματικός γύρος είχε μικρή επίδραση στο συνολικό σύστημα διεξαγωγής. Προσπαθήσαμε να βάλουμε κι άλλες χώρες στη διοργάνωση μ' αυτόν τον τρόπο, αλλά η αλήθεια είναι υπάρχουν προβλήματα με το καλεντάρι. Έπρεπε να διοργανώσουμε αυτά τα τουρνουά στο τέλος Σεπτεμβρίου, κάτι που ήταν πρόβλημα για τις ομάδες, που δεν ήταν έτοιμες, έχοντας λίγες μόνο μέρες στη διάθεση τους τους διεθνείς παίκτες. Οπότε ήταν δύσκολο για τις ομάδες να παλέψουν για αυτή τη σημαντική θέση. Για αυτό αποφασίσαμε να καταργήσουμε τα προκριματικά κι η θέση που προκύπτει θα δοθεί σε μια λίγκα, απλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα σε ποια. Όλοι συμφώνησαν πάντως ότι τα προκριματικά έφερνε τις ομάδες σε δύσκολη θέση.
Ποιες είναι οι σκέψεις δηλαδή για τον χάρτη της επόμενης περιόδου;
Είμαστε στη διαδικασία να επιλέξουμε. Έχουμε συζητήσεις με τις λίγκες, ενώ ήδη έχουμε αποφασίσει να καταργήσουμε μια A licence από την Ισπανία. Τον επόμενο μήνα θα αποφασίσουμε ποιες χώρες θα κερδίσουν το B' licence. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε δραματικές αλλαγές, ωστόσο, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις λίγκες.
Μπορείτε να μας πείτε αν έχει προκύψει κάτι ως τώρα;
Δεν μπορώ να πω ακόμα. Πάντως όλες οι αλλαγές που έχουμε κάνει γίνονται σε συνάρτηση με το επίπεδο του μπάσκετ της συγκεκριμένης χώρας. Προσθέτουμε ομάδες από χώρες με συγκεκριμένη αξία στο πρωτάθλημα. Αυτό θα κάνουμε και τώρα.
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με τη FIBA για το καλεντάρι του 2017;
Το σχέδιο έχει εγκριθεί κι εμείς εκφράσαμε τη δυσαρέσκεια μας προς αυτή το σχέδιο, επειδή είναι κάτι που δεν θέλουν οι ομάδες σχετικά με τα παράθυρα που δημιουργούνται στο καλεντάρι. Κατά τα άλλα είναι ένα ωραίο πλάνο, διότι πάντα έλεγα ότι είναι πολύ ωραίο οι εθνικές ομάδες να δίνουν εντος έδρας αγώνες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κάτι που δεν γινόταν ως τώρα. Το μοναδικό μικρό πρόβλημα, το οποίο βέβαια δεν είναι τόσο μικρό, είναι το καλεντάρι. Αλλά τώρα έχει εγκριθεί. Στις ομάδες ωστόσο δεν αρέσει, γιατί αλλάζει το πρόγραμμα τους και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών. Από τη στιγμή όμως που έχει εγκριθεί θα πρέπει να βρούμε μια λύση με τη FIBA, για να γίνει ο καλύτερος δυνατός προγραμματισμός των αγώνων, αν και πιστεύουμε ότι οι εγχώριες διοργανώσεις θα είναι αυτές που θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ως τον Ιούνιο θα πρέπει να βρούμε τη λύση. Είμαι πεπεισμένος ότι και οι δύο πλευρές θα κάνουν ένα ικανοποιητικό πρόγραμμα.
Δηλαδή θα αλλάξει το σημερινό σύστημα διεξαγωγής;
Εξαρτάται... Εξαρτάται από τα παράθυρα που θα δημιουργηθούν. Η αλλαγή της FIBA θα εφαρμοστεί το 2017, οπότε έχουμε δύο χρόνια να βρούμε τις λύσεις. Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση των ομάδων, γιατί έχει ειπωθεί ότι οι ομάδες είναι εναντίον των διεθνών διοργανώσεων. Αντίθετα η Euroleague τις προωθεί, όπως έγινε στο Μιλάνο με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή στο Λονδίνο με το Eurobasket. Πάντα οι ομάδες σεβόντουσαν τις διεθνείς διοργανώσεις και γνώριζαν πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα των παιχνιδιών τους. Από τη στιγμή που έγινε σαφές το μόνο που μένει είναι να μάθουμε πως θα διαμορφωθεί το καλεντάρι.
Μήπως αυτό το σενάριο έρθει σε αντίθεση με το νέο Top-16, το οποίο θεωρείτε μια πολύ μεγάλη επιτυχία;
Το σύστημα διεξαγωγής δεν θα αλλάξει. Η προοπτική του να παίζουν οι καλύτερες ομάδες απέναντι στις καλύτερες ομάδες είναι η κεντρική μας ιδέα. Και στο μέλλον οι τυχόν αλλαγές θα πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουν αξία τα παιχνίδια δίχως ενδιαφέρον. Εξάλλου, όλες οι αλλαγές των τελευταίων εφτά ετών έγιναν με αυτόν τον παρανομαστή. Μην ξεχνάμε ότι εμείς εισάγαμε τα playoffs, τις best-of-five σειρές, μετά αλλάξαμε το Top-16. Η αρχή είναι η ίδια: οι καλές ομάδες να παίζουν περισσότερα παιχνίδια με τις καλές ομάδες. Οπότε σε όποια φόρμουλα και να καταλήξουμε θα διέπεται από αυτή την αρχή, το ίδιο και όλες οι αλλαγές που θα κάνουμε στο μέλλον.
Φέτος η Euroleague πέρασε μια δύσκολη στιγμή με τη δολοφονία του οπαδού του Ερυθρού Αστέρα. Πως διαχειριστήκατε την κατάσταση;
Ήταν τραγικό. Δεν είχαμε ξανά τέτοια εμπειρία. Το μόνο θετικό που μπορούμε να πούμε για το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι οι δύο ομάδες συνεργάστηκαν άψογα για να αποφευχθούν ανάλογα γεγονότα στο μέλλον. Και η Γαλατάσαραϊ και ο Ερυθρός Αστέρας έκαναν πολύ καλή δουλειά μιλώντας με τους φιλάθλους και τα ΜΜΕ για να περάσουν το μήνυμα ότι τα σπορ δεν έχουν σχέση με τη βία. Αυτή τη βδομάδα είναι το παιχνίδι του Top-16 και οι δύο ομάδες έκαναν τα πάντα για να στείλουν ένα θετικό μήνυμα, οι παίκτες και η διοίκηση. Ήταν ένα τραγικό περιστατικό, το οποίο ανήκει στο παρελθόν και τώρα θα πρέπει να προχωρήσουμε.
Υπήρξαν και κάποιες έντονες δηλώσεις μετά το περιστατικό. Το ΝΒΑ είναι πολύ αυστηρό σε τέτοιες περιπτώσεις...
Μας έχουν κατηγορήσει ότι είμαστε πολύ σκληροί. Ειδικά σε αυτόν τον τομέα. Νομίζω ότι δεν είμαστε αρκετά σκληροί. Το κακό με αυτό το γεγονός είναι ότι ξέφυγε από το μπάσκετ και έγινε πολιτικό θέμα, απέκτησε άλλες επεκτάσεις. Η έκρηξη των αντιδράσεων, λόγω της εποχής και των social media, ξέφυγε από τον έλεγχο. Μετά όλοι κατάλαβαν ότι το τραγικό αυτό περιστατικό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.
Γνωρίζετε την αντιπαλότητα μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού σε διοικητικό επίπεδο. Σας απασχολεί;
Όχι... Αυτές οι κόντρες μεταξύ τόσο μεγάλων ομάδων, όπως είναι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, Ρεάλ-Μπαρτσελόνα και Φενέρμπαχτσε-Γαλατάσαραϊ, είναι μέρος του αθλήματος. Ζούμε με αυτό το κομμάτι και θα μας λείψει αν εξαφανιστεί. Απλά πρέπει να κρατάμε την αντιπαλότητα σε αθλητικά πλαίσια, όπως κάνουν οι ομάδες. Αν κάποια φορά ξεπερνούν τα όρια, αυτό δεν είναι αποδεκτό. Αλλά νομίζω ότι γενικά αυτές οι κόντρες κάνουν καλό στο άθλημα.
Ποια είναι η πολιτική της Euroleague σε ότι αφορά τέτοια θέματα που διαδραματίζονται στα εγχώρια πρωταθλήματα;
Παρακολουθούμε τι γίνεται στα εγχώρια πρωταθλήματα, αλλά πάντα σεβόμαστε τους κανόνες που υπάρχουν σ' αυτά τα πρωταθλήματα γιατί η ευθύνη είναι δική τους. Όταν παίζουν στην Euroleague ορίζουμε εμείς τους κανόνες. Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα ούτε με τον Παναθηναϊκό, ούτε με τον Ολυμπιακό. Αυτά που συμβαίνουν στα ελληνικά πλαίσια είναι κάτι που γνωρίζουμε, κάτι που παρακολουθούμε και κάτι μας απασχολεί,γνωρίζοντας ότι είναι ευθύνη του ΕΣΑΚΕ και της ΕΟΚ.
Σκέφτεστε να διοργανώσετε το φάιναλ-φορ σε μια πόλη με μεγάλη φίλαθλη βάση όπως είναι το Βελιγράδι ή η Αθήνα;
Είναι πάντα δύσκολο να αποφασίσουμε που θα γίνει το φάιναλ-φορ, γιατί ευτυχώς υπάρχουν αρκετές πόλεις υποψήφιες να το διοργανώσουν. Το να έχουμε μια πόλη με μεγάλη βάση φιλάθλων όπως είναι η Αθήνα και το Βελιγράδι, είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά δεν είναι το μοναδικό κριτήριο. Χρειαζόμαστε το σωστό γήπεδο, μια πόλη με κατάλληλες συνθήκες στους οποίους οι σπόνσορες θα θέλουν να επενδύσουν. Το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια βρεθήκαμε σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης δείχνει ποια είναι η φιλοσοφία της Euroleague σχετικά με την επιλογή των πόλεων. Στο μέλλον τα πράγματα θα είναι λίγο πολύ τα ίδια. Θα επιλέγουμε πόλεις στις οποίες το μπάσκετ είναι σημαντικό ή πόλεις στις οποίες θέλουμε να προωθήσουμε το σπορ, όπως έγινε με το Βερολίνο και το Λονδίνο και να τις συνδυάζουμε με άλλες πόλεις στις οποίες το μπάσκετ έχει ήδη καθιερωθεί όπως ιταλικές, ισπανικές και ελληνικές.
Είχατε δηλώσει ότι είναι όνειρο σας να διοργανώσετε ένα φάιναλ-φορ σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Είναι αλήθεια, γιατί έχουμε συχνά τέτοιες τρελές ιδέες. Το σκεπτικό μας είναι να επιλέγουμε το καλύτερο δυνατό γήπεδο και να παρουσιάζουμε κάτι καινούργιο στους φιλάθλους. Το σημαντικό βέβαια είναι σ' αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχει και το επιχειρηματικό μοντέλο που θα υποστηρίξει αυτό την ιδέα. Δεν είναι εύκολο να προσαρμόσουμε ένα γήπεδο μπάσκετ σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Στην Ευρώπη υπάρχουν ποδοσφαιρικά γήπεδα που πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως είναι αυτό της Στουτγάρδης ή του Άμστερνταμ, που έχουν οροφή. Παραμένει ένα όνειρο για το οποίο απαιτούνται πολλά χρόνια ώστε να γίνει πραγματικότητα.
Στο Λονδίνο διεξάγεται ένα παιχνίδι του ΝΒΑ. Το ελληνικό κοινό ανυπομονεί για τέτοια παιχνίδια. Είναι κάτι που θα δούμε στην Ελλάδα σύντομα;
Το ΝΒΑ έχει τη δική του φιλοσοφία σε τέτοια θέματα. Έχουν κάποιες αγορές που αποτελούν την προτεραιότητα τους, όπως είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Τουρκία. Ακολουθούν πιστά τις προτεραιότητες. Για αυτό όταν καλούν ομάδες να παίξουν στην Αμερική στέλνουμε ελληνικές ομάδες. Η ελληνική αγορά δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες του ΝΒΑ. Τώρα στα πλαίσια της κανονικής περιόδου διοργάνωσαν το παιχνίδι στο Λονδίνο, με την Αγγλία να παραμένει μια πολύ σημαντική. Είναι μέρος της στρατηγικής τους το που θα παίξουν στην Ευρώπη ή αν θα παίξουν στην Ασία. Οι ομάδες και οι πόλεις επιλέγονται βάσει στρατηγικής.
Ως φίλαθλος του μπάσκετ ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τη φετινή χρονιά;
Α... Αυτό δεν είναι πολιτικά ορθό, δεν θα μπορούσα να πω. Μπορώ να πω ότι είμαι περήφανος ότι αυτή τη χρονιά, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η λίγκα είναι ανοιχτή. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα με ομάδες που έχουν φιλοδοξίες να φτάσουν στο φάιναλ-φορ. Και όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια όποιος πάει στο φάιναλ-φορ όλα είναι πιθανά. Οι ομάδες κάνουν πολύ καλή δουλειά στο να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Πριν μερικά χρόνια κανείς δεν θα υπολόγιζε τις τουρκικές ομάδες, όπως συμβαίνει τώρα που δύο ομάδες είναι υποψήφιες για το φάιναλ-φορ. Το επίπεδο της διοργάνωσης έχει αυξηθεί με αυτό των ομάδων και αυτό βγαίνει σε ότι αφορά το βαθμό ανταγωνισμού.