EUROLEAGUE

Μπερτομέου στο Euroleague Greece: "Ακόμη περισσότερα"

Μπερτομέου στο Euroleague Greece: "Ακόμη περισσότερα"

Ο Ζόρντι Μπερτομέου κάνει τον απολογισμό των τελευταίων 15 ετών στο Euroleague Greece, αποκαλύπτει το σχέδιο του για αύξηση των εσόδων για τις ομάδες, ρίχνει το μπαλάκι στη ΦΙΜΠΑ, εξηγεί την απόφαση τιμωρίας του Παναθηναϊκού και καταλήγει ότι "όσα κι αν έχουμε καταφέρει, πάντα θέλουμε περισσότερα".

Την Τετάρτη στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης της Euroleague στην Κωνσταντινούπολη, o Τζόρντι Μπερτομέου θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά και τους στόχους για τα επόμενα Ο εκτελεστικός διευθυντής της διοργανώτριας αρχής, μίλησε στο Euroleague Greece για τα άλματα που έχουν γίνει από το 2000, το όραμα για το μέλλον, αλλά και τα καυτά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως είναι τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τις επεκτατικές διαθέσεις της FIBA, αλλά και την πρόσφατη τιμωρία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Αρχικά, ωστόσο, ο Τζόρντι Μπερτομέου, στη συνέντευξή του στο Euroleague Greece, αναφέρθηκε στην εκπληκτική πρόοδο που έχει σημειώσει η διοργάνωση όλα αυτά τα χρόνια, από το 2000 που ξεκίνησε ως τώρα. Αναλυτικά η Euroleague έχει σημειώσει αύξηση 1090% σε σχέση με την ανταπόκριση του κοινού και αύξηση 6110% σε σχέση με τις ώρες μετάδοσης που πλέον φτάνουν τις 22.000 ετησίως. Σε ότι αφορά την ψηφιακή επισκεψιμότητα αυτή έχει εκτοξευτεί κατά 695% φτάνοντας τις 50 εκατομμύρια επισκέψεις μες στη σεζόν. Την ίδια εντυπωσιακή βελτίωση έχουν παρουσιάσει και τα νούμερα που αφορούν την προσέλευση του κόσμου. Την περίοδο 2000-01 κάθε παιχνίδι παρακολουθούσαν στο γήπεδο 3.565 θεατές. Φέτος το αντίστοιχο νούμερο είναι 8.351, κάτι που σημαίνει αύξηση κατά 234%.

Το χτίσιμο της σχέσης με τους φιλάθλους που μετράτε σε εισιτήρια, σε τηλεθέαση (από τις 18 χώρες του 2001 στις 201 του 2015) και σε ψηφιακές επισκέψεις δεν έγινε τυχαία, ούτε συμπτωματικά. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο η βελτίωση της ίδιας της διοργάνωσης. Το 2000 συμμετείχαν 24 ομάδες που έδιναν 151-167 παιχνίδια. Δεκαπέντε χρόνια μετά οι ομάδες έχουν παραμείνει οι ίδιες σε αριθμό (24), αλλά τα παιχνίδια έχουν αυξηθεί, καθώς κυμαίνονται από 246 ως 254. όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν και οι κανονισμοί, με την εισαγωγή 15 νέων ή διαφορετικών προτάσεων που έκαναν το παιχνίδι πιο δυναμικό, πιο θεαματικό και πιο συναρπαστικό.

Παράλληλα στο μεσοδιάστημα εγκαινιάσθηκαν 32 καινούργια γήπεδα και το φάιναλ-φορ έχει εξελιχθεί σε έναν πόλο έλξης του αθλητισμού. Το 2002 τα νούμερα της Μπολόνια ήταν 7.878 (θεατές), 228 δημοσιογράφοι, 180 συνεργάτες και VIPs και 242 διαπιστευμένοι, ενώ στη Μαδρίτη οι προβλέψεις αναφέρουν 11.513 θεατές, 690 δημοσιογράφους, 1.805 συνεργάτες και VIPs και 1.600 διαπιστευμένους. Σημαντικές αλλαγές σημειώθηκαν και στα οικονομικά αποτελέσματα της λίγκας, που έχουν αυξηθεί κατά 360% τα τελευταία χρόνια. Το 2001 το 95% των εσόδων προερχόταν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ τώρα το ποσοστό έχει "ισορροπήσει" στο 60%, κάτι που οφείλεται στην αύξηση των εσόδων από χορηγίες (30%). Ο απολογισμός είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακός, όπως και οι προβλέψεις για το μέλλον, που κάνουν λόγο για αύξηση κατά 47% της κατανομής των οικονομικών πόρων στις ομάδες ως το 2018.

Ο λόγος στον Τζόρντι Μπερτομέου και όσα είπε στο Euroleague Greece.

Πως σχολιάζετε τα εντυπωσιακά κατορθώματα της Euroleague τα τελευταία 15 χρόνια; Σας αφήνουν ικανοποιημένο;

"Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, την οποία δεν μπορούσαμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια του φάιναλ-φορ και για αυτό επιλέξαμε την Τουρκία, την έδρα του άμεσου συνεργάτη μας, της Turkish Airlines, θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον απολογισμό των 15 τελευταίων ετών, αλλά και τα σχέδια μας για το μέλλον. Το προσωπικό μου όραμα για το μέλλον είναι να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε σαν λίγκα, διατηρώντας ως βασικό γνώμονα το να ικανοποιούμε τους φιλάθλους. Ότι κάνουμε, όποια απόφαση και να πάρουμε, σκεφτόμαστε πάντα τους φιλάθλους. Οπότε το βασικό ζητούμενο για μας είναι το πως θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ίδια την διοργάνωση, να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε το σύστημα διεξαγωγής καλύτερο.

Το δεύτερο ζητούμενο είναι να αυξήσουμε τα έσοδα των ομάδων. Να τους βοηθήσουμε να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχονται για να μεγιστοποιήσουν τα έσοδα τους, αλλά και να προσφέρουμε από τη δική μας πλευρά νέους πόρους. Έχουμε περισσότερους τρόπους, περισσότερες πεδία δράσης, περισσότερες δυνατότητες να ανακαλύψουμε για να αυξήσουμε τα έσοδα των ομάδων".

Αν έπρεπε να διαλέξετε ένα από τα επιτεύγματα της Euroleague, ποιο θα ήταν αυτό για το οποίο καμαρώνετε περισσότερο;

"Αν έπρεπε να επιλέξω ένα θα ήταν αυτό που σχετίζεται με την αύξηση των φιλάθλων. Όλα τα νούμερα που αφορούν το ενδιαφέρον του κοινού έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά. Το πιο εντυπωσιακό από όλα, είναι το 300% δίπλα από την αύξηση των θεατών σε κάθε αναμέτρηση ή το γεγονός ότι πλέον περισσότερες από 100 χώρες παρακολουθούν παιχνίδια της Euroleague. Είναι απίστευτο το πως έχει βελτιωθεί η απήχηση της Euroleague στον κόσμο".

"Θέλουμε να τελειοποιήσουμε το σύστημα διεξαγωγής"

Μιλήσατε για αλλαγές στη διοργάνωση. Έχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση που εξετάζετε;

"Δεν υπάρχει κάτι σίγουρο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται με έναν κοινό παρανομαστή: το ότι θέλουμε περισσότερα παιχνίδια μεταξύ των καλύτερων ομάδων. Με αυτό το κριτήριο έγιναν και οι πρόσφατες αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής. Γνωριζουμε ότι οι ομάδες αισθάνονται ότι η επανάσταση που έχει ξεκινήσει δεν έχει ολοκληρωθεί. Ακόμη ψάχνουμε το πως θα τελειοποιήσουμε το σύστημα διεξαγωγής. Αυτή τη στιγμή μιλάμε περισσότερο για αίσθηση του τι θέλουμε, παρά για συγκεκριμένη πρόταση. Όποια αλλαγή πάντως θα γίνει, θα πραγματοποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων, ακολουθώντας το ίδιο κριτήριο και προασπίζοντας τα συμφέροντα των ομάδων και των εγχώριων πρωταθλημάτων.

Κι οι ομάδες πάντως ζητούν το τέλειο μοντέλο διεξαγωγής, που δεν είναι άλλο από το round-robin (σ.σ να παίζουν όλοι με όλους), το οποίο έχουμε ξεκινήσει να συζητάμε από το 2011. Είναι όμως κάτι δύσκολο και χρειάζεται πολύ συζήτηση, καθώς δυσκολεύει περισσότερο τα εγχώρια πρωταθλήματα και λιγότερα την δική μας διοργάνωση".

Μπερτομέου στο Euroleague Greece: "Ακόμη περισσότερα"
INTIME SPORTS

"Το μπαλάκι στα χέρια τους"

Υπάρχουν δημοσιεύματα και εικασίες για τις προθέσεις της ΦΙΜΠΑ. Ποια είναι η δική σας θέση απέναντι σε όλα αυτά;

"Το μόνο που ξέρουμε επίσημα από τη ΦΙΜΠΑ είναι το νέο καλεντάρι που προβλέπει τους προκριματικούς αγώνες των Εθνικών ομάδων από το 2017. Κι όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η άποψη της κάθε ευρωπαϊκής λίγκας και της κάθε ομάδας επ' αυτού. Είμαι σίγουρος ότι με τη ΦΙΜΠΑ θα μπούμε σε μια διαδικασία γόνιμου διαλόγου για να προστατεύσουμε το συμφέρον όλων. Πρέπει να υπογραμμίσουμε, πάντως, ότι ο θεσμός των εθνικών ομάδων είναι κάτι πολύ σημαντικό για το μπάσκετ και εμείς ως Euroleague τον υποστηρίζουμε. Είναι ένας επιτυχημένος τρόπος για να την προώθηση του αθλήματος. Έχω την ελπίδα ότι ως το 2017 θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε με τη ΦΙΜΠΑ και να βρούμε ένα κοινό έδαφος για να καταλήξουμε στην πιο κατάλληλη λύση μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο σεβασμού.

Σε ότι αφορά τα γενικότερα δημοσιεύματα και τη σπέκουλα γύρω από τις διαθέσεις της ΦΙΜΠΑ, μπορώ να πω ότι είμαστε ενήμεροι. Ξέρουμε ακριβώς τι λέγεται, αλλά δεν μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία του να καταναλώσουμε προσπάθεια πάνω σε σενάρια και εικασίες. Δεν υπάρχουν επίσημες θέσεις, πέρα από τις δηλώσεις του κ. Μπάουμαν πριν από μερικές ημέρες. Ο κ. Μπάουμαν εξέφρασε την άποψη του για μια νέα διοργάνωση, με διαφορετικούς οικονομικούς όρους για τις ομάδες. Μίλησε για μια διοργάνωση που θα μετέχουν οι πρωταθλητές της κάθε χώρας, που θα είναι όμως κλειστή. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για αντίφαση. Μιλάμε για δύο αντίθετα μοντέλα. Πριν πούμε κάτι πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει να καταθέσει η ΦΙΜΠΑ. Όταν εκφράσουν επίσημα τις θέσεις τους, τότε θα συμφωνήσουμε ή θα διαφωνήσουμε. Κάποιοι αρέσκονται στο να βγάζουν φήμες και να προκαλούν αναταραχή, εμείς όμως δεν μπορούμε να ξοδέψουμε χρόνο και προσπάθεια πάνω σε φήμες".

Υπάρχει ξεκάθαρη δική σας πρόταση για τα "παράθυρα" που απαιτούνται για την διεξαγωγή των προκριματικών για τις Εθνικές ομάδες;

"Έχουμε στείλει μια πρόταση εδώ και αρκετό καιρό. Είναι μια ξεκάθαρη ιδέα που δεν την ενστερνίζεται προς το παρόν η ΦΙΜΠΑ. Πιστεύουμε πολύ σ' ένα σενάριο που προβλέπει τη διεξαγωγή των αγώνων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Έτσι οι παίκτες θα έχουν το χρόνο να ξεκουράζονται ένα μήνα και οι ομάδες θα ξεκινούν χωρίς προβλήματα τις προετοιμασίες τους. Για μας φαντάζει ως μια πολύ καλή, ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη πρόταση. Τα "παράθυρα" για αγώνες εθνικών ομάδων κατά τη διάρκεια της σεζόν προβληματίζουν περισσότερο τις εγχώριες λίγκες και όχι εμάς, καθώς τα δικά τους παιχνίδια είναι περισσότερα".

Έχει οριστεί κάποια συνάντηση στο άμεσο μέλλον με τη ΦΙΜΠΑ;

"Όχι. Είμαι αισιόδοξος ότι με τη ΦΙΜΠΑ θα έχουμε ανοιχτό διάλογο για το συμφέρον όλων. Εμείς στείλαμε το γράμμα από τις λίγκες, οπότε αυτή τη στιγμή το μπαλάκι είναι στα χέρια τους. Γνωρίζουν ότι είμαστε πάντα διαθέσιμοι για διάλογο".

Είπατε παραπάνω ότι σας ενδιαφέρει η αύξηση των εσόδων των ομάδων. Πως θα επιτύχετε κάτι τέτοιο;

"Σ' αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι είμαστε η μοναδική λίγκα που βελτιώνεται συνεχώς και κάθε χρόνο παρουσιάζει αύξηση εσόδων κατά 10%. Το δεύτερο που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι με εξαίρεση το ΝΒΑ, η Eurolegue αποτελεί την πιο προσοδοφόρα μπασκετική λίγκα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων πρωταθλημάτων και των διεθνών διοργανώσεων της ΦΙΜΠΑ. Τα οικονομικά στοιχεία είναι αυτά. Ξέρουμε ότι δεν είναι αρκετά, αλλά γνωρίζουν και τα κλαμπ τα δεδομένα. Κι εμείς συμφωνούμε με τη ΦΙΜΠΑ ότι πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα για τις ομάδες. Αν δουλέψουμε όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση θα το πετύχουμε.

Από τη δική μας πλευρά θέλουμε να βοηθήσουμε τις ομάδες να αυξήσουν τα έσοδα τους τις ημέρες των αγώνων. Από τη στιγμή που ο άξονας μας είναι τα περισσότερα παιχνίδια, σε μεγαλύτερα γήπεδα, οι ομάδες θα μπορούν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τα εισιτήρια, από την εστίαση και τις άλλες υπηρεσίες. Παράλληλα θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι ψηφιακές πλατφόρμες και να βρούμε τον τρόπο να τις μετουσιώσουμε σε έσοδα. Αυτά είναι τα δύο σημεία κλειδιά, συν την μεγιστοποίηση των χορηγιών και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Είναι αλήθεια ότι το "περισσότερο" είναι αυτό που θέλουν όλοι, αλλά από την άλλη η αλήθεια είναι ότι είμαστε η μοναδική λίγκα που διαρκώς αυξάνει τα έσοδα της.

Η Euroleague βγάζει περισσότερα σε ένα χρόνο από ότι έβγαλε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πέρσι στην Ισπανία τα έσοδα ήταν 13 εκατομμύρια, τα μισά από ότι κερδίζει η Euroleague, ενώ το φάιναλ-φορ μεταδίδεται σε περισσότερες χώρες από ότι ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παρόλα αυτά εμείς παραδεχόμαστε ότι πρέπει να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο. Και εμείς και η ΦΙΜΠΑ πρέπει να κάνει το ίδιο και θα καταφέρουμε να το κάνουμε αν δουλέψουμε μαζί".

Το πρόβλημα σ' αυτή τη συζήτηση θα είναι πάντα η σύγκριση της Euroleague με το Champions League;

"Θέλετε μήπως να συγκρίνουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου με το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ. Εκεί οι διαφορές είναι ακόμη πιο μεγάλες, είναι χαωτικές. Υπάρχει μεν διαφορά μεταξύ του Champions League και της Euroleague, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο λόγω της διαφοράς του ποδοσφαίρου με το μπάσκετ".

Μπερτομέου στο Euroleague Greece: "Ακόμη περισσότερα"

"Τέτοιες συμπεριφορές θα σταματήσουν"

Προσφάτως τιμωρήσατε τον Παναθηναϊκό με βαρύ πρόστιμο. Θέλετε να σχολιάσετε το σκεπτικό για αυτή την κύρωση;

"Η θέση μας σχετικά με την τιμωρία είναι ξεκάθαρη. Στο συγκεκριμένο περιστατικό ξεπεράστηκαν τα αθλητικά πλαίσια. Είναι διαφορετικό να υπάρχουν παράπονα προς τους διαιτητές. Αυτό που έγινε στα αποδυτήρια των διαιτητών ξεπερνά τα αθλητικά πλαίσια. Είμαστε αποφασισμένοι να το σταματήσουμε. Δεν δεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές. Αποδεχόμαστε τις καλές και τις κακές συμπεριφορές όταν είναι μέσα στα αθλητικά πλαίσια. Αυτή, όμως, δεν είναι η περίπτωση μας εδώ. Κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι στους διαιτητές. Δεν το δεχόμαστε.

Σκεφτόμαστε πως θα πρέπει να αντιδρούμε σε τέτοια περιστατικά. Ευτυχώς δεν είναι γενικό το πρόβλημα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε αγώνα Euroleague. Δυστυχώς, όμως, πληροφορηθήκαμε ότι μια τέτοια συμπεριφορά επαναλήφθηκε προ ημερών στα πλαίσια του ελληνικού πρωταθλήματος. Άπαντες επιθυμούν τέτοια πράγματα να εκλείψουν. Είναι συμπεριφορές που δεν ανέχονται. Η αθλητική οικογένεια οφείλει να στείλει ένα μήνυμα για μηδενική ανοχή σε τέτοιες αντιδράσεις.

Είμαστε στη διάθεση των ελληνικών αρχών για να συνεργαστούμε πάνω στο θέμα. Είναι θέμα συνέπειας. Πρωτίστως πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το πρόστιμο από μόνο του δεν είναι αρκετό. Ένα πρόστιμο δεν είναι ποτέ η λύση. Καταλαβαίνουμε να υπάρχει κριτική προς τους διαιτητές ή προς τη λίγκα, διότι είναι μέρος του παιχνιδιού, αλλά πρέπει τα όποια παράπονα να εκφράζονται με σεβασμό και πάντα μέσα σε αθλητικά πλαίσια".

Και τέλος μια ερώτηση για το φάιναλ-φορ. Τι πρέπει να περιμένει ο κόσμος από το φάιναλ-φορ της Μαδρίτης;

"Περιμένουμε όλοι να γίνουν μια ακόμη φορά συναρπαστικά παιχνίδια. Ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να ευχαριστηθεί τους αγώνες, αλλά και τις υπηρεσίες που θα παρέχουμε. Παρέχουμε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον και μια ωραία πόλη. Δηλαδή, ο κόσμος να περιμένει να απολαύσει όλα αυτά που θέλουμε να προσφέρουμε σε ένα φάιναλ-φορ. Έχουμε τέσσερις εξαιρετικές ομάδες και νομίζω ότι το κλισέ για το 25% που αναλογεί στην καθεμία να είναι πιο ταριαστό από κάθε άλλη φορά. Οι ημιτελικοί αναμένονται συναρπαστικοί. Είμαι σίγουρος ότι θα ευχαριστηθούμε ένα εκπληκτικό φάιναλ-φορ".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ