X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

MUNDOBASKET 2023

MundoBasket 2023, Εθνική Ανδρών: Από το 1986, στο 2006 και το έπος της Σαϊτάμα, μέχρι το σήμερα

Ο θρίαμβος της Εθνικής Ελλάδας κόντρα στις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στη Σαϊτάμα EUROKINISSI

Η Εθνική Ανδρών παραμένει πιστή σε ένα ακόμη μεγάλο μπασκετικό ραντεβού και ετοιμάζεται να μπει στα παρκέ της Ασίας για το πρώτο της παιχνίδι στο MundoBasket 2023.

Το MundoBasket 2023 έκανε τζάμπολ στα γήπεδα της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας και των Φιλιππινών και η Εθνική Ανδρών ετοιμάζεται να ριχτεί στη μάχη σε ακόμα ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Μία διοργάνωση στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά το 1986 και έκτοτε μετρά οκτώ παρουσίες στα τελικά του μεγάλου μπασκετικού τουρνουά.

Το SPORT24 σας παρουσιάζει τις πορείες της ελληνικής ομάδας στα Παγκόσμια Κύπελλα.

Από το ντεμπούτο στην μεγάλη διοργάνωση μία χρονιά πριν τον θρίαμβο του 1987, στην φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, στο έπος της Σαϊτάμα το 2006, μέχρι και τις τρεις τελευταίες αποτυχημένες προσπάθειες στα γήπεδα της Τουρκίας, της Ισπανίας και της Κίνας.

Το πρώτο πριν τον θρίαμβο

Η πρώτη συμμετοχή της Εθνικής Ανδρών σε MundoBasket χρονολογείται πίσω στο 1986. Ένα χρόνο πριν τον μεγάλο θρίαμβο του EuroBasket 1987, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αγωνίστηκε στα γήπεδα της Ισπανίας για την τότε διοργάνωση. Η ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στην οκτάδα και έπαιξε στους αγώνες κατάταξης, όπου τελικά κατέλαβε την 10η θέση.

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει αυτό το τουρνουά ως τον προάγγελο για όσα θα επακολουθούσαν μία χρονιά αργότερα. Η τελική κατάταξη της Ελλάδας στην διοργάνωση μπορεί να μην γεμίζει το μάτι, ωστόσο η μαγιά ήταν σχεδόν ίδια αν παρατηρήσει κανείς το ρόστερ εκείνης της ομάδας, με οδηγό τον αρχιτέκτονα του θριάμβου, Κώστα Πολίτη.

Εθνική 1986 (Κώστας Πολίτης): Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου, Αργύρης Καμπούρης, Παναγιώτης Καρατζάς, Νίκος Γκάλης, Λιβέρης Ανδρίτσος, Νίκος Φιλίππου, Νίκος Σταυρόπουλος, Μιχάλης Ρωμανίδης, Αργύρης Πεδουλάκης, Δημήτρης Δημακόπουλος, Χρήστος Χριστοδούλου.

Στην Αργεντινή μετά τις επιτυχίες

Η Εθνική Ανδρών πήγε στα γήπεδα της Αργεντινής στο MundoBasket 1990 έπειτα από δύο επιτυχημένα EuroBasket. Στη διοργάνωση του 1987 η ελληνική ομάδα ανέβηκε στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ στον αλησμόνητο τελικό με την Σοβιετική Ένωση, ενώ δύο χρόνια αργότερα έφτασε και πάλι μέχρι το παιχνίδι που θα έκρινε τον τίτλο, ωστόσο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέλαβε την δεύτερη θέση κα το ασημένιο μετάλλιο. Το ταξίδι της μέχρι τον τελικό του EuroBasket 1989 της χάρισε και την πρόκριση στο Παγκόσμιο του 1990.

Στο MundoBasket του 1990 η πορεία της Εθνικής ήταν καλύτερη από το προηγούμενο και η 6η θέση σκόρπισε πολλά χαμόγελα. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης, που έκανε το καλύτερο τουρνουά της καριέρας του και αποθεώθηκε από το κοινό της Αργεντινής όσο κανείς άλλος.

Ο μεγάλος Νίκος Γκάλης δεν είχε αγωνιστεί σε εκείνη διοργάνωση, καθώς ένας τραυματισμός στο παιχνίδι με την Τσεχοσλοβακία για το τουρνουά Ακρόπολις τον έθεσε εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Εθνική 1990 (Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου): Παναγιώτης Γιαννάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου, Κώστας Παταβούκας, Βασίλης Λυπηρίδης, Αργύρης Καμπούρης, Νάσος Γαλακτερός, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Γάσπαρης, Λιβέρης Ανδρίτσος, Ντέιβιντ Στεργάκος, Μέμος Ιωάννου.

Δύο συνεχόμενα Παγκόσμια στην ζώνη των μεταλλίων

Οι επόμενες δύο συμμετοχές της Ελλάδας σε MundoBasket την βρήκαν αμφότερες στην ζώνη των μεταλλίων, ωστόσο σε καμία εκ των δύο δεν ανέβηκε στο βάθρο.

Με τον Νίκο Γκάλη να έχει αποσυρθεί από την Εθνική Ανδρών το 1991, το Παγκόσμιο του 1994, ήταν το πρώτο στη νέα εποχή χωρίς τον «γκάνγκστερ», παρά το γεγονός ότι είχε χάσει και την προηγούμενη διοργάνωση λόγω τραυματισμού.

Στο MundoBasket του 1994 στον Καναδά, η Εθνική Ανδρών βρέθηκε στην τετράδα χάρη στην εξαιρετική της πορεία, ωστόσο αποκλείστηκε από την εθνική ΗΠΑ στα ημιτελικά και στη συνέχεια έχασε το χάλκινο μετάλλιο στον μικρό τελικό κόντρα στην Κροατία.

Εθνική 1994 (Μάκης Δενδρινός): Ευθύμης Ρεντζιάς, Γιώργος Σιγάλας, Παναγιώτης Γιαννάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου, Κώστας Παταβούκας, Νίκος Μπουντούρης, Ευθύμης Μπακατσιάς, Γιάννης Μυλωνάς, Χρήστος Τσέκος, Νάσος Γαλακτερός, Αργύρης Παπαπέτρου.

Το 1998 η Ελλάδα φιλοξένησε την διοργάνωση, συνεπώς η Εθνική Ανδρών είχε το αβαντάζ της έδρας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έφτασε και πάλι στην τετράδα, ωστόσο ο δρόμος προς τον τελικό κόπηκε από την Γιουγκοσλαβία στα ημιτελικά. Το πολυπόθητο μετάλλιο δεν ήρθε στον μικρό τελικό, καθώς το εμπόδιο της εθνικής ΗΠΑ - χωρίς ΝΒΑερς - αποδείχθηκε ανυπέρβλητο, σε συνδυασμό με την απογοήτευση για την χαμένη ευκαιρία συμμετοχής στον τελικό.

Αξίζει να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο Παγκόσμιο ήταν το πρώτο για τον Παναγιώτη Γιαννάκη από την θέση του προπονητή. Έχοντας οδηγήσει την ομάδα στο EuroBasket του 1997, είχε ανοίξει ο δρόμος για μία χρυσή εποχή για την ελληνική ομάδα που κορυφώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Εθνική 1998 (Παναγιώτης Γιαννάκης): Ευθύμης Ρεντζιάς, Νίκος Οικονόμου, Γιώργος Σιγάλας, Δημήτρης Παπανικολάου, Άγγελος Κορωνιός, Παναγιώτης Φασούλας, Φραγίσκος Αλβέτρης, Νίκος Μπουντούρης, Γιώργος Καράγκουτης, Γιώργος Καλαϊτζής, Γιώργος Μπαλογιάννης, Ιάκωβος Τσακαλίδης.

Η απουσία πριν το έπος

Η διοργάνωση του 2002 αποτελεί την μοναδική απουσία της ελληνικής ομάδας από τελική φάση MundoBasket από το 1986 και έπειτα, όταν και συμμετείχε για πρώτη φορά.

Η διοργάνωση του 2006 όμως, έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Η ξέφρενη πορεία της ελληνικής ομάδας στα γήπεδα της Ιαπωνίας έφτασε μέχρι και τον τελικό της διοργάνωσης.

Μία από τις σημαντικότερες και ενδοξότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας στο άθλημα, έλαβε χώρα στον ημιτελικό της Σαϊτάμα.

Η Εθνική Ανδρών αντιμετώπιζε την λαμπερή και γεμάτη αστέρια εθνική ΗΠΑ των ΛεΜπρον Τζέιμς, Καρμέλο Άντονι, Ντουέιν Γουέιντ και πολλών άλλων μεγάλων ονομάτων, με στόχο ένα «χρυσό» εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.

Σε ένα παιχνίδι που έχει μείνει στην ιστορία, η ελληνική ομάδα με μία μυθική εμφάνιση, φόρτωσε 101 πόντους στο καλάθι των Αμερικανών και δέχθηκε 95, γράφοντας μία χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Στον τελικό δεν ήρθε η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και η κορυφή του κόσμου, καθώς η Ισπανία επικράτησε με το ευρύ 70-47.

Εθνική 2006 (Παναγιώτης Γιαννάκης): Θεόδωρος Παπαλουκάς, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Νίκος Ζήσης, Βασίλης Σπανούλης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Αντώνης Φώτσης, Νίκος Χατζηβρέττας, Δήμος Ντικούδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Κακιούζης.

Τρεις σερί διοργανώσεις εκτός οκτάδας

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της Σαϊτάμα, ακολούθησαν τρεις ανεπιτυχείς παρουσίες σε MundoBasket.

Στο Παγκόσμιο της Τουρκίας το 2010, η ελληνική ομάδα αποκλείστηκε στην φάση των «16», με την Ισπανία να στέκεται και πάλι εμπόδιο στον δρόμο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, το οποίο τέθηκε νωρίς εκτός συνέχειας.

Η τεχνική ηγεσία είχε αλλάξει, με τον Λιθουανό, Γιόνας Καζλάουσκας να διαδέχεται τον μεγάλο Παναγιώτη Γιαννάκη έπειτα από σειρά επιτυχιών.

Εθνική 2010 (Γιόνας Καζλάουσκας): Ίαν Βουγιούκας, Γιάννης Μπουρούσης, Νίκος Ζήσης, Βασίλης Σπανούλης, Νικ Καλάθης, Αντώνης Φώτσης, Γιώργος Πρίντεζης, Στράτος Περπέρογλου, Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Κώστας Καϊμακόγλου, Σοφοκλής Σχορτσανίτης.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και τέσσερα χρόνια αργότερα στα γήπεδα της Ισπανίας. Στην διοργάνωση του 2014, η Σερβία ήταν η ομάδα που έθεσε εκτός οκτάδας την Εθνική. Στην φάση των «16» και πάλι, οι Σέρβοι επικράτησαν με 90-72 και απέκλεισαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Το Παγκόσμιο εκείνης της χρονιάς ήταν και η πρώτη συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμποσε MundoBasket, μόλις έναν χρόνο μετά την εκκίνηση της μυθικής πορείας του στο NBA.

Εθνική 2014 (Φώτης Κατσικάρης): Βαγγέλης Μάντζαρης, Γιάννης Μπουρούσης, Νίκος Ζήσης, Κώστας Βασιλειάδης, Νικ Καλάθης, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Σλούκας, Κώστας Καϊμακόγλου, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Ίαν Βουγιούκας, Γιώργος Πρίντεζης.

Το τελευταίο MundoBasket πριν το φετινό, ήταν εκείνο της Κίνας το 2019. Η πορεία της Εθνικής Ανδρών δεν στέφθηκε από επιτυχία, με την ελληνική ομάδα να πληρώνει σε μεγάλο βαθμό την ήττα από την Βραζιλία στην φάση των ομίλων.

Στην δεύτερη φάση των ομίλων, η Ελλάδα κλήθηκε να κυνηγήσει νίκη με διαφορά απέναντι στην Τσεχία προκειμένου να πάρει το εισιτήριο για την οκτάδα. Η νίκη ήρθε με +7, όμως όχι και η επιθυμητή διαφορά των 12 πόντων και το ταξίδι της Εθνικής ολοκληρώθηκε πρόωρα, σε μία διοργάνωση που οι βλέψεις της χώρας για κάτι καλό ήταν μεγάλες.

Εθνική 2019 (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Νικ Καλάθης, Γιάννης Μπουρούσης, Κώστας Σλούκας, Γιώργος Παπαγιάννης, Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου, Βαγγέλης Μάντζαρης, Ιωάννης Παπαπέτρου, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Το νέο ταξίδι της ελληνικής ομάδας ξεκινά και πάλι στα γήπεδα της Ασίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται στο Group C μαζί με την εθνική ΗΠΑ, την Ιορδανία και την Νέα Ζηλανδία, με στόχο μία πορεία καλύτερη σε σχέση με τις τρεις τελευταίες στα Παγκόσμια της Τουρκίας, της Ισπανίας και της Κίνας.

Το Mundobasket 2023 παίζεται στο SPORT24! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Mundobasket και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS MUNDOBASKET 2023 ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ