NBA

NBA Draft 2024: Κίνηση-έκπληξη των Μπακς, επέλεξαν στο Νο23 παίκτη με 8 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής

Ο Έι Τζέι Τζόνσον με τον Άνταμ Σίλβερ
Ο Έι Τζέι Τζόνσον με τον Άνταμ Σίλβερ Ⓒ 2024 JULIA NIKHINSON/ ASSOCIATED PRESS

Οι Μπακς εξέπληξαν για ακόμα μία φορά τον κόσμο στο NBA Draft, αφού έκαναν άλμα τουλάχιστον 10-15 θέσεων για να επιλέξουν τον Έι Τζέι Τζόνσον (19 χρονών, 1.96 μέτρα) στο Νο23, ο οποίος αναμενόταν να βρεθεί στον δεύτερο γύρο - και πιθανότατα πιο κοντά στο Νο40. Διαβάστε τις λεπτομέρειες και το προφίλ του νεαρού Αμερικανού γκαρντ, που θεωρείτο μεγάλο ταλέντο, αλλά είχε μία κακή σεζόν στο NBL, παίζοντας μόλις 8 λεπτά μέσο όρο.

Οι Μπακς ακολούθησαν για ακόμα μία φορά έναν εναλλακτικό δρόμο στο NBA Draft και πηγαίνοντας κόντρα στις προβλέψεις αποφάσισαν να επιλέξουν (πολύ) ψηλότερα έναν παίκτη.

Ο λόγος για τον Έι Τζέι Τζόνσον (19 χρονών, 1.96 μέτρα), έναν Αμερικανό combo γκαρντ που πέρασε την σεζόν 2023/24 στο NBL (το πρωτάθλημα της Ωκεανίας), τον οποίο επέλεξαν στο Νο23 το NBA Draft 2024, όταν όλα τα mock draft τον είχαν μεταξύ του Νο35 και του Νο40.

Οι Μπακς φημίζονται για τα ρίσκα τους στο NBA Draft. Άλλες φορές αυτά πιάνουν - όπως με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον οποίο επέλεξαν στο Νο15 του NBA Draft 2013 - άλλες φορές αυτά αποτυγχάνουν, όπως όταν επέλεξαν τον Θον Μέικερ στο Νο10 του NBA Draft 2016. Υπάρχει ακόμα η περίπτωση του Μαρτζόν Μπότζαμπ, τον οποίο επέλεξαν στο Νο24 του NBA Draft 2022, όπου η επιλογή τους είναι ακόμα... συζητήσιμη και θα εξαρτηθεί από την παρουσία του την φετινή σεζόν.

Ποιος είναι όμως ο Έι Τζέι Τζόνσον και γιατί αποτελεί έκπληξη η επιλογή του;

Ο Τζόνσον είναι ένας combo γκαρντ με σπουδαίο μέγεθος (1.96 μέτρα ύψος με άνοιγμα χεριών 2.06 μέτρα), ο οποίος θεωρείτο ένα από τα 50 μεγαλύτερα ταλέντα στις ΗΠΑ όταν αποφοίτησε πέρυσι (2023) από το Γυμνάσιο.

Ενώ όμως είχε δεσμευτεί να πάει στο Κολέγιο του Τέξας, τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και υπέγραψε στους Ιλαγουάρα Χοκς, προκειμένου να αγωνιστεί στο NBL (Πρωτάθλημα Ωκεανίας), ακολουθώντας έναν δρόμο που χάραξαν στο παρελθόν παίκτες όπως ο ΛαΜέλο Μπολ και ο Αρ Τζέι Χάμπτον.

Στους Χοκς τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμενε ο νεαρός γκαρντ, ο οποίος βρέθηκε στο βάθος του πάγκου και είχε μόλις 2.8 πόντους και 1.3 ριμπάουντ μέσο όρο σε 8 λεπτά συμμετοχής.

Παρά τα άσχημα νούμερά του και την κακή του σεζόν, ο Τζόνσον δήλωσε διαθεσιμότητα στο NBA Draft 2024. Πήγε στο Draft Combine και είχε καλές επιδόσεις - με πλέον χαρακτηριστική το επιτόπιο άλμα του, που μετρήθηκε στα 96 εκατοστά. Ακόμα και αυτό όμως δεν θεωρήθηκε αρκετό από κάποιους για να τον βάλουν στις προβλέψεις τους στον πρώτο γύρο. Οι Μπακς όμως είχαν διαφορετική άποψη και εκπλήσσοντας - για ακόμα μία φορά - τον κόσμο, τον επέλεξαν.

Όσο για το προφίλ του Τζόνσον; Στο Γυμνάσιο πρόλαβε να δείξει τα χαρίσματά του ως ένας εκρηκτικός γκαρντ με εξαιρετική επαφή με το καλάθι, που μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ και έχει παράλληλα την ικανότητα να εξελιχθεί σε καλό αμυντικό. Αρκετοί σκάουτ ανέφεραν πριν από το NBA Draft 2024 ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα "κλεψίματα" της φετινής διαδικασίας, ωστόσο είχαν στο μυαλό τους ότι θα βρισκόταν στον δεύτερο γύρο και όχι στο Νο23. Στο Μιλγουόκι ωστόσο πίστεψαν αρκετά σε αυτόν για να επενδύσουν πάνω του.

TAGS NBA ΗΠΑ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ