NBA Finals: Η μοναξιά του Γιάννη, οι Πολ-Μπούκερ και η άμυνα των Μπακς που... μπάζει
Το Πικ εν Ρολ των Πολ και Μπούκερ που πληγώνει τους Μπακς, ο ρόλος του Μπρίτζες και η μοναξιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το Game 2 των ΝΒΑ Finals των Σανς με τους Μπακς έδειξε – ξανά – τα προβλήματα του Μιλγουόκι. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout
Οι Σανς επικράτησαν με 118-108 των Μπακς στο Game 2 των ΝΒΑ Finals και έκαναν το 2-0 στους τελικούς. Το ρεκόρ καριέρας του Γιάννη Αντετοκούνμπο με 42 πόντους πήγε στράφι. Και – βάσει εικόνας αγώνα – αυτό ήταν απόλυτα λογικό.
Οι Σανς ήταν ξανά καλύτεροι από τους Μπακς. Ένιωσαν άνετα. Έκαναν το παιχνίδι τους. Σημάδεψαν εκεί που έπρεπε το Μιλγουόκι. Οι Μπακς από την πλευρά τους προσπάθησαν να προσαρμοστούν, άλλαξαν πράγματα. Στο τέλος όμως – όπως και στο Game 1 των τελικών – απλώς δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την επίθεση των Σανς και δεν έδωσαν αρκετές βοήθειες στον Γιάννη. Και, πολύ απλά, δεν ήταν δυνατόν να νικήσουν.
Το Πικ εν Ρολ των Σανς εξακολουθεί να πληγώνει τους Μπακς
Πριν ακόμα ξεκινήσει η σειρά των NBA Finals ήταν γνωστό ότι οι Σανς – μία ομάδα που παίζει πάρα πολύ Πικ εν Ρολ – θα σημάδευε τον Μπρουκ Λόπεζ και τον Μπόμπι Πόρτις σε τέτοιες καταστάσεις με τους Κρις Πολ και Ντέβιν Μπούκερ. Αυτό έγινε στο Game 1. Και αυτό έγινε και στο Game 2, με το Φοίνιξ να υποχρεώνει τελικά τους Μπακς να στείλουν τον Λόπεζ στον πάγκο σε πολλά σημεία του αγώνα και να χρησιμοποιήσουν ελάχιστα τον Μπόμπι Πόρτις (μόλις 5 λεπτά), έχοντας τον Αντετοκούνμπο σε θέση σέντερ.
Η επίθεση των Σανς στηρίζεται όλη την σεζόν στην ικανότητα των Πολ και Μπούκερ να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν. Στο Game 2, ο Μπούκερ είχε 31 πόντους με 12/25 σουτ και 6 ασίστ και ο Πολ 23 πόντους με 10/20 σουτ και 8 ασίστ. Κοινώς, είχαν παρέα 54 πόντους και 14 ασίστ, κάνοντας ξανά ό,τι ήθελαν στην άμυνα των Μπακς, στοχεύοντας στον Λόπεζ. Σύμφωνα μάλιστα με το InStat Scout, οι 33 από αυτούς τους 54 πόντους ήρθαν είτε από εκτέλεσε μετά από Πικ εν Ρολ, είτε σε κατάσταση ένας εναντίον ενός. Αυτό όμως δεν ήρθε μόνο επειδή σημάδευαν τους Λόπεζ και Πόρτις, αλλά επειδή προσαρμόστηκαν σε ό,τι έστειλαν οι Μπακς.
Το Μιλγουόκι δοκίμασε πράγματα. Έστειλε τον Χόλιντεϊ στον Πολ όταν στο Game 1 είχε στείλει τον Τάκερ. Εκτός από την γνωστή λογική του “Drop” όταν ήταν ο Λόπεζ στο παρκέ (όπου μένει πίσω), δοκίμασε να παίξει και “ICE” (να αρνηθεί το σκριν δηλαδή, στέλνοντας στο πλάι τον χειριστή της μπάλας), κάτι που γενικά δεν έχει κάνει φέτος. Δοκίμασε και αλλαγές. Τίποτα δεν έπιασε όμως, κάτι που φαίνεται και από το Shot Chart των Πολ και Μπούκερ:
Οι Σανς απλώς ήταν ένα βήμα μπροστά. Όταν ήταν στο παρκέ ο Λόπεζ και έπαιζε drop, οι Μπούκερ και Πολ σούταραν από μέση ή μακρινή απόσταση. Όταν οι Μπακς έπαιζαν “ICE”, οι δύο σταρ είτε πήγαιναν πιο μέσα να σουτάρουν, είτε πάσαραν, με αποτέλεσμα να βρουν πολλά ελεύθερα σουτ και να κλείσουν τον αγώνα με 20/40 τρίποντα. Όταν οι Μπακς χαμήλωναν το σχήμα και έπαιζαν αλλαγές, σημάδευαν τον πιο αδύναμο αμυντικό που είχαν τα “Ελάφια” στο παρκέ – Τζεφ Τιγκ ή Πατ Κόνατον – με τον Κόνατον να έχει μάλιστα -14 στο σύστημα +/-. Όλα ήταν υπολογισμένα.
Σύμφωνα με το InStat Scout οι Σανς είχαν 12/21 τρίποντα και 1/1 δίποντο σε καταστάσεις Catch and Shoot (σουτ από στάση δηλαδή έπειτα από ασίστ). Πήραν δηλαδή 38 πόντους σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο. Και είναι ένα νούμερο που οδήγησε σε έναν ακόμα παράγοντα του αγώνα που καθόρισε τις εξελίξεις.
Ο παράγοντας Μπρίτζες
Ο Μικάλ Μπρίτζες έχει εξελιχθεί φέτος σε έναν από τους καλύτερους 3–and–D παίκτες του ΝΒΑ, αναλαμβάνοντας αμυντικούς ρόλους στην μία πλευρά του παρκέ και κάνοντας τα απαραίτητα στην άλλη πλευρά, βάζοντας αρκετά τρίποντα για να ανοίγουν οι διάδρομοι για τους συμπαίκτες του. Στο Game 2 έκανε όλα αυτά και ακόμα περισσότερα όμως, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 27 πόντους με 8/15 σουτ (3/9 τρίποντα), 8/8 βολές, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 38 λεπτά συμμετοχής.
Ο Μπρίτζες έκανε τεράστια ζημιά στους Μπακς και στις δύο πλευρές του παρκέ. Στην επίθεση έβαλε κρίσιμα σουτ μεν, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι υπήρξαν φάσεις που έβαλε την μπάλα στο παρκέ. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Μπρίτζες σημείωσε 6 πόντους σε καταστάσεις Catch and Drive (όπου υποδέχθηκε την μπάλα, ξεπέρασε τον αντίπαλό του και σκόραρε μετά από ντρίμπλα). Αυτό μπορεί να μοιάζει ασήμαντο, αλλά στην πραγματικότητα άλλαξε τα πάντα, αφού ο νεαρός φόργουορντ πρόσθεσε έναν έξτρα παράγοντα για να ανησυχεί η άμυνα των Μπακς. Το δε Shot Chart του είναι αντιπροσωπευτικό της εμφάνισής του:
Όσο ο Μπρίτζες έκανε το ματς της ζωής του στην επίθεση, δεν ξεχνούσε όμως τα αμυντικά του καθήκοντα. Ο νεαρός φόργουορντ ήταν αυτός που ήταν κυρίως επιφορτισμένος με το μαρκάρισμα του Κρις Μίντλετον (αν και οι Σανς εφαρμόζουν και αυτοί αλλαγές στα σκριν), παίζοντας σημαντικό ρόλο στο να μείνει το Νο2 των Μπακς στους 11 πόντους με 5/16 σουτ, εμποδίζοντάς τον συνεχώς με τα μακριά του χέρια. Και κάπως έτσι οδήγησε στον τρίτο παράγοντα που καθόρισε το αποτέλεσμα του αγώνα.
Η μοναξιά του Γιάννη
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ασταμάτητος. Ολοκλήρωσε τον αγώνα με 42 πόντους (ρεκόρ καριέρας στα playoffs), έσπασε μία σειρά από ρεκόρ, σημείωσε 20 πόντους στην τρίτη περίοδο, κάνοντας ρεκόρ 25ετιας σε τελικούς, έφτασε στο σημείο ακόμα και να φωνάξει στους συμπαίκτες του. Κυριάρχησε στο “ζωγραφιστό”, σκόραρε όπως ήθελε. Ήταν όμως μόνος. Πολύ μόνος.
Σε μία βραδιά που ο Γιάννης είχε ανάγκη όσο τίποτα τους συμπαίκτες του, οι Κρις Μίντλετον (11 πόντοι με 5/16 σουτ) και Τζρου Χόλιντεϊ (17 πόντοι με 7/21 σουτ) ήταν απόντες. Δεν μπόρεσαν να σκοράρουν με άνεση, δεν έδωσαν λύσεις, δεν έβαλαν τα σουτ που έπρεπε. Το δε κοινό τους Shot Chart, όπου μαζί είχαν 13/37 σουτ, τα λέει όλα:
Είναι αλήθεια ότι ήταν αρκετά επιθετικοί οι δύο άλλοι σταρ των Μπακς. Η δε ενεργοποίηση του Κόνατον (14 πόντοι με 4/9 τρίποντα) τους έδωσε χώρους. Στην πραγματικότητα όμως κανείς εκ των δύο δεν βρήκε ρυθμό, ο δε Μίντλετον για δεύτερο σερί αγώνα δεν εκτέλεσε βολή! Αυτά δεν είναι καλά σημάδια για τους Μπακς, που έχουν ανάγκη από τους δύο έτερους σταρ τους να βγουν μπροστά.
Η σειρά έχει δρόμο, οι Μπακς ξεμένουν από χρόνο
Οι Μπακς έχουν ξαναβρεθεί πίσω με 0-2, στον δεύτερο γύρο κόντρα στους Νετς. Για την ακρίβεια, είχαν βρεθεί μία ανάσα από το 0-3 μέχρι να νικήσουν ηρωικά το Game 3 και τελικά προκριθούν με 4-3 νίκες. Το ότι τα κατάφεραν τότε βέβαια δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρουν και τώρα. Όχι τουλάχιστον παίζοντας έτσι.
Το Φοίνιξ ελέγχει απόλυτα την σειρά μέχρι στιγμής και ας έχασε τον Ντάριο Σάριτς με ρήξη χιαστού και δεν ξέρει αν έχασε και τον Τόρι Κρεγκ που τραυματίστηκε στο Game 2. Οι Σανς ορίζουν τους κανόνες μέχρι στιγμής, σκοράρουν όσο και όποτε θέλουν, βγάζουν τις άμυνες που χρειάζεται και προηγούνται με 2-0. Είναι δεδομένο ότι οι Μπακς θα αντιδράσουν. Η σειρά έχει δρόμο. Σιγά-σιγά όμως οι Μπακς ξεμένουν από χρόνο. Αν δεν δείξουν άμεσα ότι έχουν σφυγμό, θα έχουν μεγάλο πρόβλημα.