NBA Finals: Ο τερματοφύλακας Αντετοκούνμπο και ο clutch Μίντλετον
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που άλλαξε όλη την εικόνα του αγώνα με την άμυνά του – με αποκορύφωμα την τάπα στον Έιτον – η κλάση του Μίντλετον και ο ρόλος του Χόλιντεϊ. Το SPORT24 αναλύει την νίκη των Μπακς στο Game 4 των ΝΒΑ Finals.
Οι Μπακς τα κατάφεραν. Βγάζοντας τεράστια ψυχικά αποθέματα νίκησαν τους Σανς με 109-103 στο Game 4 των ΝΒΑ Finals και ισοφάρισαν σε 2-2 την σειρά, σε μία νίκη καρδιάς.
Σε έναν αγώνα που κάθε φάση είχε την δική της σημασία, στο τέλος θα κέρδιζε η ομάδα που θα είχε το σθένος να βγάλει μία-δύο μεγάλες φάσεις. Μία άμυνα, ένα σουτ, ιδανικά και τα δύο. Οι Μπακς ήταν η ομάδα που το έκανε αυτό, ξεκινώντας από την τάπα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον ΝτιΆντρε Έιτον με 1.16 να μένει για το φινάλε με το σκορ στο 101-99, για να έρθει στην συνέχεια ο Κρις Μίντλετον να σκοράρει για το 103-99. Δύο φάσεις που απείχαν μερικές δευτερόλεπτα μεταξύ τους έμελλε να κρίνουν έναν σκληρό αγώνα 48 λεπτών. Η τάπα του Γιάννη και το σουτ του Μίντλετον. Και οι δύο φάσεις ωστόσο λίγο-πολύ περιέγραφαν όλο το παιχνίδι, εξηγώντας κατά κάποιο τρόπο γιατί νίκησαν οι Μπακς.
Η άμυνα του Γιάννη άλλαξε όλο το παιχνίδι
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν ήταν καλά στο Game 4. Ήταν ξεκάθαρο – ειδικά στο πρώτο ημίχρονο – ότι δεν πατούσε καλά στο παρκέ. Και αν το μυστήριο για την γρήγορη αποχώρησή του στο 3ο λεπτό λύθηκε με την ατάκα του ότι “πήγα για να κατουρήσω” καθησυχάζοντας όσους φοβόντουσαν ότι δεν έχει ανάσες, είναι αλήθεια ότι φαινόταν καταβεβλημένος. Δεν ορμούσε στο καλάθι όπως συνήθως, δεν ξεκινούσε επιθέσεις από έξω προς τα μέσα. Το γεγονός ότι κάποια στιγμή στο πρώτο ημίχρονο επιχείρησε τρίποντο σε δύο διαδοχικές φάσεις ενώ είχε χώρο να πάει προς το καλάθι το έδειξε αυτό. Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια: Ο Γιάννης έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που μπορεί να κάνει την διαφορά χωρίς να είναι σε καλή επιθετικά βραδιά.
Σε ένα παιχνίδι που ο “Greek Freak” είχε 26 πόντους με 11/19 σουτ, 4/8 βολές, 14 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 κοψίματα σε 43 λεπτά συμμετοχής, έδωσε την εντύπωση ότι δεν πατούσε καλά. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για το επίπεδο που έχει φτάσει. Ακόμα περισσότερα όμως λέει το πώς άλλαξε όλο το παιχνίδι με την άμυνά του, παίζοντας τον ρόλο του... τερματοφύλακα.
Με τον Μπρουκ Λόπεζ να αγωνίζεται μόλις 19 λεπτά (λόγω φάουλ, αλλά και επιλογής του Μπουντενχόλζερ), ο Γιάννης αγωνίστηκε περισσότερη ώρα σε θέση σέντερ, ακόμα και όταν είχε στο πλευρό του τον Μπόμπι Πόρτις. Αυτό έδωσε ευελιξία στο Μιλγουόκι, που αντιμετώπισε πιο αποτελεσματικά από ποτέ το Πικ εν Ρολ των Σανς. Έχοντας περισσότερη ταχύτητα στην πεντάδα – αλλά διατηρώντας το μάκρος του αφού έχει ψηλά γκαρντ και φόργουορντ – το Μιλγουόκι μπόρεσε να κρατήσει χαμηλά την παραγωγικότητα των Σανς, με τον Γιάννη να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα: Να είναι ένας ιδανικός help defender, ένας αμυντικός δηλαδή που βοηθάει παντού. Αν ο Ντέβιν Μπούκερ (42 πόντοι) δεν είχε βραδιά καριέρας, βάζοντας το ένα μεγάλο σουτ μετά το άλλο, το Μιλγουόκι θα είχε κερδίσει πιο εύκολα.
Στο τέλος της ημέρας ωστόσο όλη η αξία του Γιάννη στην άμυνα φαίνεται στην τάπα που έκανε τον Έιτον και εν πολλοίς έκρινε το παιχνίδι: Ο Μπούκερ πήρε την μπάλα χέρι με χέρι από τον Έιτον (hand-off) πηγαίνοντας προς το καλάθι. Ο Γιάννης στάθηκε ανάμεσα στον Μπούκερ και τον Έιτον – χωρίς να παίξει ακριβώς “Drop”, με τον Μπούκερ να μην μπορεί να σουτάρει αφού είχε τον Γιάννη στο 1.5 μέτρο και τον Τάκερ κολλημένο στον γοφό του. Βλέποντας τον Έιτον να ρολάρει, ο Μπούκερ έδωσε alley oop πάσα. Τότε όμως ο Γιάννης έκανε κάτι που είναι αμφίβολο αν υπάρχουν 2-3 παίκτες που μπορούν να το κάνουν αυτό στον κόσμο (οι άλλοι δύο πιθανότατα είναι ο Άντονι Ντέιβις και ο Τζοέλ Εμπίντ): Κάλυψε την απόσταση, έκανε ένα απίστευτο άλμα πατώντας στο αριστερό του πόδι και έκοψε καθαρά τον Έιτον. Μία βραδιά που είχε δώσει αμυντικό ρεσιτάλ ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο για αυτόν.
Ο Μίντλετον κουβάλησε τους Μπακς
Το Νο2 μίας ομάδας που διεκδικεί τον τίτλο είναι εξίσου σημαντικό με το Νο1. Ειδικά όταν το Νο1 είναι ψηλός και το Νο2 περιφερειακός, κάτι που σημαίνει ότι το Νο2 θα έχει ενίοτε πιο συχνά την μπάλα στα χέρια. Ο Κρις Μίντλετον βρίσκεται χρόνια στο πλευρό του Γιάννη έχοντας αυτό τον ρόλο. Φέτος όμως έγινε πραγματικά ο συμπαίκτης που είχε ανάγκη ο “Greek Freak”. Και το απέδειξε σε ακόμα ένα παιχνίδι στα playoffs, τελειώνοντας τον αγώνα με 40 πόντους με 15/33 σουτ (3/8 τρίποντα), 7/8 βολές, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ σε 43 λεπτά συμμετοχής. .
Ο All Star φόργουορντ των Μπακς κουβάλησε την ομάδα του στην επίθεση. Ξεκινώντας συνήθως από ένα Πικ εν Ρολ με τον Γιάννη, έπαιρνε τον ελάχιστο χώρο χρόνο που χρειαζόταν για να σουτάρει, επιλέγοντας πολλές φορές να σουτάρει από μέση απόσταση. Σε μία εποχή που το σουτ από μέση απόσταση μοιάζει με χαμένη τέχνη στον βωμό των analytics και των τριπόντων, ο Μίντλετον (όπως και οι Πολ και Μπούκερ στο Φοίνιξ) απέδειξε για ακόμα μία φορά πόσο πολύτιμο προσόν είναι να έχει κάποιος έναν σκόρερ που μπορεί να σουτάρει από τα 4-7 μέτρα μετά από ντρίμπλα. Το Shot Chart του από το Game 4 το δείχνει αυτό ξεκάθαρα:
Ο Μίντλετον βγήκε μπροστά. Είχε απάντηση για κάθε ξέσπασμα του Μπούκερ. Έβαλε όλα τα μεγάλα σουτ. Έδειξε την κλάση του, κουβαλώντας τους Μπακς σε μία βραδιά που ο Γιάννης δεν ήταν καλά στο επιθετικό κομμάτι. Τα δύο σουτ που έβαλε κάνοντας το σκορ 101-99 και κατόπιν (μετά την τάπα του Γιάννη στον Έιτον) το 103-99 καθόρισαν την εξέλιξη του αγώνα. Όπως τα δικά του σουτ είχαν καθορίσει την σειρά με τους Χοκς και ένα δικό του σουτ στην παράταση του Game 7 με τους Νετς στον δεύτερο γύρο έλυσε τότε τον γόρδιο δεσμό.
Ο Χόλιντεϊ αιχμαλώτισε τον Πολ
Σε μία βραδιά που ο Τζρου Χόλιντεϊ είχε 13 πόντους με 4/20 σουτ, 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ σε 43 λεπτά συμμετοχής, έμελλε να είναι (ξανά) πολύτιμος. Για να καταλάβει κάποιος τον λόγο, πρέπει απλώς να δει τα νούμερα του Κρις Πολ στο ίδιο ματς: 10 πόντοι με 5/13 σουτ, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 5 λάθη σε 37 λεπτά συμμετοχής.
Ο Χόλιντεϊ δεν έχει καταφέρει να βρει ρυθμό επιθετικά στην σειρά. Από το Game 3 και έπειτα ωστόσο που έχει αναλάβει το μαρκάρισμα του Κρις Πολ τον έχει παγιδεύσει. Τα μακριά του άκρα, ο δυνατός του κορμός, η πίεση που ασκεί σε όλο το γήπεδο, το γεγονός ότι είναι αρκετά αθλητικός και γρήγορος να ακολουθεί τον Πολ μετά το Πικ εν Ρολ από πίσω του χωρίς να τον αφήσει να σουτάρει από μέση απόσταση, όλα αυτά έχουν παίξει ρόλο στην κακή εικόνα του σταρ των Σανς.
Ο Χόλιντεϊ είναι πιθανότατα εδώ και χρόνια ο καλύτερος αμυντικός περιφερειακός στο ΝΒΑ. Το γεγονός ότι έπαιζε στους Πέλικανς είχε ως αποτέλεσμα να μην το πάρει χαμπάρι πολύς κόσμος. Τώρα όμως αγωνίζεται στους ΝΒΑ Finals. Και ο κόσμος βλέπει αυτό που ήξεραν οι γκαρντ όλων των άλλων ομάδων τόσα χρόνια: Το να βάλεις καλάθι σε αυτό τον τύπο δεν είναι απλή υπόθεση.
Οι Μπακς έχουν την ψυχολογία
Η σειρά βρίσκεται πλέον στα ίσα. Το 2-0 των Σανς έγινε 2-2. Οι Μπακς όμως έχουν πλέον κάθε λόγο να πιστεύουν ότι στο ψυχολογικό κομμάτι έχουν το πάνω χέρι. Ειδικά μετά τον τρόπο που νίκησαν στο Game 4, όπου οι Σανς θα έχουν να θυμούνται ότι χαράμισαν μία βραδιά καριέρας του Μπούκερ. Τα πραγματικά προβλήματα των Σανς ωστόσο είναι δύο: 1. Ο Πολ δείχνει πλέον να αντιμετωπίζει πρόβλημα με την άμυνα του Χόλιντεϊ και το μάκρος των Μπακς 2. Με εξαίρεση τον Τζα Κράουντερ οι ρολίστες της ομάδας στην επίθεση εξαφανίστηκαν στο Μιλγουόκι, με πλέον φωτεινή εξαίρεση τον Μικάλ Μπρίτζες.
Όσο η σειρά προχωράει, η (μπασκετική) λογική λέει ότι ευνοείται η ομάδα που έχει το μεγαλύτερο βάθος. Είναι αλήθεια ότι πλέον και οι δύο ομάδες έχουν ροτέισον 8 παικτών, οι βασικοί παίζουν περισσότερο, η πίεση αυξάνεται. Όταν όμως μία ομάδα προέρχεται από δύο σερί νίκες, δύο νίκες στις οποίες πέρασε χειροπέδες στον έναν εκ των δύο σταρ (Πολ) και έδειξε να νιώθει άνεση, είναι απόλυτα φυσιολογικό να πιστεύει ότι έχει το πάνω χέρι.
Οι Σανς βέβαια δεν θα τα παρατήσουν. Είναι μία ομάδα που έχει περάσει πολλά φέτος, που έφτασε με το σπαθί της μέχρι τους ΝΒΑ Finals. Είναι μία ομάδα με προσωπικότητες. Το Game 5 που ακολουθεί στο Φοίνιξ είναι δεδομένα το πιο σημαντικό ματς της σειράς. Όποια ομάδα κάνει το 3-2 θα έχει πλέον την ψυχολογία με το μέρος της για τα καλά. Οι τελικοί του ΝΒΑ μπαίνουν στην τελική ευθεία. Μπακς και Σανς απέχουν δύο νίκες από τον τίτλο. Και θα κάνουν τα πάντα για να τον κατακτήσουν.
Το SPORT24 στους NBA Finals!
Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος της ομάδας του SPORT24, Χάρης Σταύρου, βρίσκεται στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού για να μεταφέρει τον παλμό από τις αναμετρήσεις που θα αναδείξουν το νικητή του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο. Ειδήσεις, αποτελέσματα, φαντασμαγορικά στιγμιότυπα και όλη η δράση εντός και εκτός παρκέ από μόνο στο SPORT24.
Χορηγός της αποστολής στις ΗΠΑ ο ιταλικός και παγκόσμιος κολοσσός Mapei, με τα κορυφαία υλικά για την κατασκευή. Όταν περνάμε μπροστά από ένα εντυπωσιακό σπίτι, το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω. Όταν μένουμε σε αυτό το σπίτι το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω, εάν έχει στεγάνωση Mapei! Η Mapei προσφέρει μια ευρεία γκάμα στεγανωτικών προϊόντων για υπόγειους χώρους, συνεχίζει με τους ορόφους και φτάνει στις ταράτσες με κορυφαία προϊόντα στεγάνωσης για ψυχρές και πράσινες οροφές. Υλικά για την κατασκευή Mapei. Στα καταστήματα δομικών υλικών και ειδών υγιεινής και στο mapei.gr.