NBA, Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το Hack-a-Giannis των Πέισερς, που τον έστελναν συνεχώς στις βολές
Στην προσπάθειά τους να γυρίσουν το ματς με τους Μπακς οι Πέισερς εφάρμοσαν την τακτική Hack-a-Giannis και έκαναν συνεχώς φάουλ στον Γιάννη Αντετοκούνμπο στέλνοντάς τον στην γραμμή των βολών, με ανάμικτα αποτελέσματα.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο οδήγησε τους Μπακς στην νίκη με 141-131 κόντρα στους Πέισερς στην Ιντιάνα, πραγματοποιώντας μία κυριαρχική εμφάνιση με 41 πόντους και 12 ριμπάουντ. Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, οι Πέισερς προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία τους στις βολές στην τέταρτη περίοδο.
Η Ιντιάνα προσπαθούσε να ολοκληρώσει μία επική ανατροπή και να επιστρέψει από το -33 και κάποια στιγμή αποφάσισε να εφαρμόσει την τακτική "Hack-a-Giannis", κάνοντας συνεχώς φάουλ εκτός φάσης στον σταρ των Μπακς για να τον στείλει στις βολές. Βάσει τακτικής, ήλπιζε ο Γιάννης να αστοχήσει έστω σε μία βολή - ιδανικά σε δύο βολές - προκειμένου να αποκτήσει η ίδια πλεονέκτημα και σκοράροντας στην συνέχεια να πλησιάσει περισσότερο στο σκορ.
Την στιγμή που οι Πέισερς ξεκίνησαν να κάνουν φάουλ στον Γιάννη, ο All Star φόργουορντ είχε 2/10 βολές. Στο διάστημα που ακολούθησε του έγιναν 4 φάουλ, με τον "Greek Freak" να απαντάει με 5/8 βολές, έχοντας τρεις φορές από 1/2 βολές και μία φορά όπου είχε 2/2 βολές. Κοινώς τα αποτελέσματα ήταν ανάμικτα για τους Πέισερς και τους Μπακς.
Δείτε το VIDEO με το Hack-a-Giannis:
Για την ιστορία, ο πρώτος παίκτης που έπεσε "θύμα" αυτής της τακτικής ήταν ο Σακίλ Ο'Νιλ την δεκαετία του 90' και του 2000, σε μία τακτική που τότε είχε ονομαστεί "Hack-a-Shaq", σε μία προσπάθεια των ομάδων να τον περιορίσουν και να κόψουν τον ρυθμό των ομάδων που αγωνιζόταν, εκμεταλλευόμενες τα κακά του ποσοστά από την γραμμή. Ακολούθως αυτή η τακτική εφαρμόστηκε σε πολλούς ακόμα παίκτες, όπως ο Μπεν Γουάλας, ο Ντουάιτ Χάουαρντ και τα τελευταία χρόνια ο Άντρε Ντράμοντ, ο Μπεν Σίμονς, ο Στίβεν Άνταμς, ακόμα και ο Τζέικομπ Πελτλ.
Όλη αυτή η λογική έχει υποχρεώσει το NBA να αλλάξει τους κανονισμούς, απαγορεύοντας τις ομάδες να χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τακτική στα τελευταία 2 λεπτά κάθε περιόδου, προκειμένου να μην χαλάει το θέαμα των αγώνων και εκνευρίζεται ο κόσμος.