NBA

NBA: Οι Γουίζαρντς υπέγραψαν - ξανά - τον Βούκτσεβιτς, αλλά υπάρχει ένας αστερίσκος

Ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς με τον Κάιλ Κούζμα
Ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς με τον Κάιλ Κούζμα Ⓒ 2024 JOHN MCDONNELL/ ASSOCIATED PRESS

Λίγες ημέρες αφότου οι Γουίζαρντς έλυσαν το συμβόλαιο του Τρίσταν Βούκτσεβιτς (21 χρονών, 2.13 μέτρα) ανακοίνωσαν ότι... υπέγραψαν ξανά μαζί του, ωστόσο με διαφορετικούς όρους, βάζοντας έναν σημαντικό αστερίσκο. Διαβάστε τις λεπτομέρειες, καθώς και τους λόγους της απόφασης του νεαρού ψηλού.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες οι Γουίζαρντς άφησαν ελεύθερο τον Τρίσταν Βούκτσεβιτς (21 χρονών, 2.13 μέτρα), δίνοντας την εντύπωση ότι εγκατέλειψαν νωρίς-νωρίς το πρότζεκτ του νεαρού ψηλού και ας είχαν πληρώσει buy out για να τον αποκτήσουν. Αποδείχθηκε ωστόσο ότι όλα έγιναν έχοντας ένα σχέδιο στο μυαλό τους.

Με τον Βούκτσεβιτς να βγαίνει από την "waivers list" (μετάφραση: Η λίστα που μπαίνει κάθε παίκτης όταν λύνεται το συμβόλαιό του και οι υπόλοιπες 29 ομάδες έχουν το δικαίωμα να τον αποκτήσουν αν του δώσουν το ίδιο συμβόλαιο ή μέρος αυτού), οι Γουίζαρντς έσπευσαν να τον υπογράψουν ξανά, αυτή τη φορά με two-way συμβόλαιο!

Ο αστερίσκος του two-way συμβολαίου

Γιατί όμως το έκαναν αυτό οι Γουίζαρντς; Η απάντηση είναι ότι το έκαναν αυτό για οικονομικούς και... πρακτικούς λόγους.

Ξεκινώντας από το οικονομικό κομμάτι: Βάσει της αρχικής συμφωνίας, ο Βούκτσεβιτς θα εισέπραττε 2.4 εκατ. δολάρια την σεζόν 2024/25. Από την στιγμή που υπέγραψε two-way συμβόλαιο, προβλέπεται την νέα σεζόν να λάβει 580.272 δολάρια.

Συνεχίζοντας με το πρακτικό κομμάτι, από την στιγμή που ο Βούκτσεβιτς υπέγραψε two-way συμβόλαιο, τότε δεν πιάνει θέση στο ρόστερ. Οι Γουίζαρντς εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να έχουν μέχρι 15 παίκτες με εγγυημένο συμβόλαιο, ενώ αποφάσισαν να δώσουν μία από τις τρεις θέσεις που διαθέτουν για two-way συμβόλαια στον νεαρό ψηλό.

Υπενθυμίζεται ότι ένας παίκτης που έχει υπογράψει two-way συμβόλαιο είναι διαθέσιμος τόσο για την ομάδα του στο NBA, όσο και για την θυγατρική της ομάδας του στην G-League (στην προκειμένη περίπτωση τους Κάπιταλ Σίτι Γκόου Γκόου των Γουίζαρντς). Μία ομάδα NBA μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι και σε 50 παιχνίδια έναν παίκτη με two-way συμβόλαιο πριν αποφασίσει αν θα το μετατρέψει σε εγγυημένο.

Γιατί δέχθηκε ο Βούκτσεβιτς

Καλά όλα αυτά, ο Βούκτσεβιτς όμως γιατί δέχθηκε να υπογράψει ένα τέτοιο συμβόλαιο με τους Γουίζαρντς και δεν πήγε σε άλλη ομάδα του NBA ή δεν επέστρεψε στην Ευρώπη;

Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι σαφής: Αν τον ήθελε άλλη ομάδα, τότε θα τον είχε πάρει από την waivers list. Έχοντας αυτό υπόψη, ο γιος του Ντούσαν Βούκτσεβιτς αποφάσισε ότι θα παλέψει να καθιερωθεί στο NBA υπογράφοντας two-way συμβόλαιο με τους Γουίζαντς και όχι κάποια άλλη ομάδα.

Ο λόγος είναι ότι πλέον ξέρει το περιβάλλον στην Ουάσινγκτον και - προφανώς - οι "Μάγοι" του έδειξαν με τον τρόπο τους ότι είναι στο χέρι του να κερδίσει σε βάθος χρόνου μία θέση στο ρόστερ της ομάδας μέσω των εμφανίσεών του στην G-League ή το NBA.

Για την ιστορία, την σεζόν 2023/24 ο Βούκτσεβιτς είχε 8.5 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ μέσο όρο σε 15 λεπτά συμμετοχής (10 αγώνες - 4 ως βασικός) με την φανέλα των Γουίζαρντς.

TAGS NBA ΤΡΙΣΤΑΝ ΒΟΥΚΤΣΕΒΙΤΣ ΗΠΑ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΟΥΙΖΑΡΝΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ