NBA

NBA: Το ανανεωμένο Depth Chart των Ράπτορς του Βεζένκοβ μετά το φινάλε του Draft

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ Ⓒ 2023 JOSE LUIS VILLEGAS/ ASSOCIATED PRESS

Δείτε πώς διαμορφώνεται πλέον το ρόστερ και το Depth Chart των Ράπτορς μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας του NBA Draft. Ο σταρ της ομάδας και το… παιδί της πόλης που αγωνίζονται στις ίδιες θέσεις με τον Βεζένκοβ, οι παίκτες που αποκτήθηκαν στο Draft και οι ανταγωνιστές.

Ο Σάσα Βεζένκοβ ανήκει πλέον στο δυναμικό των Ράπτορς μετά την ανταλλαγή του από τους Κινγκς. Μία νέα σελίδα ανοίγεται στην καριέρα του, με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό AKTOR να παρακολουθούν την περίπτωσή του, όπως παραδέχθηκε και ο εκπρόσωπος του Βούλγαρου φόργουορντ, Νίκος Λώτσος στο SPORT24.

Τα δεδομένα για την περίπτωση του Βεζένκοβ έχουν πλέον διαμορφωθεί, με τον Βούλγαρο φόργουορντ να έχει ένα διαφορετικό περιβάλλον να διαχειριστεί. Βασικά, έχει να διαχειριστεί μία άλλη χώρα, αφού οι Ράπτορς είναι η μοναδική καναδική ομάδα στο NBA.

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος και ο Χάρης Σταύρου μιλώντας στην εκπομπή Show Must Go On αναφέρθηκαν στην πρώτη επικοινωνία που είχαν οι Ράπτορς με τον Βεζένκοβ και η ατάκα τους ότι τον υπολογίζουν. Μία ματιά στο ρόστερ τους κάνει σαφές γιατί αυτή η ατάκα έχει βάση.

Τα χαράματα της Παρασκευής (28/6) προστέθηκε ακόμα μία παράμετρος για τον MVP της EuroLeague για την σεζόν 2022/23, με την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας του NBA Draft 2024.

Οι Ράπτορς απέκτησαν τρεις ακόμα παίκτες (την πρώτη ημέρα είχαν επιλέξει τον Τζακόμπι Γουόκερ στο Νο19). Το Τορόντο λοιπόν επέλεξε στο Νο31 τον Τζόναθαν Μόγκμπο (22 χρονών, 2.03 μέτρα, φόργουορντ), στο Νο45 τον Τζαμάλ Σεντ (21 χρονών, 1.85 μέτρα, πόιντ γκαρντ) και στο Νο57 τον Ούλριχ Τσόμτσε (18 χρονών, 2.08 μέτρα, σέντερ).

Με τα ισχύοντα δεδομένα, το Τορόντο φέρεται να θέλει να κρατήσει όλους τους ρούκι που επέλεξε. Κάπως έτσι, τα πράγματα έχουν ως εξής:

To Depth Chart των Ράπτορς:
PG: Ιμάνουελ Κουίκλι (RFA)*, Ντέιβιον Μίτσελ, Τζαβόν Λίμπερτι-Φρίμαν, Τζαμάλ Σιντ, Ντι Τζέι Κάρλτον (two-way)
SG: Μπρους Μπράουν (T.O)**, Γκρέιντι Ντικ, Τζάκομπι Γουόκερ
SF: Αρ Τζέι Μπάρετ, Οτσάι Αγκμπάτζι
PF: Σκότι Μπαρνς, Σάσα Βεζένκοβ, Τζόναθαν Μόγκμπο
C: Γιάκομπ Πελτλ, Κέλι Ολίνικ, Κρις Μπουσέρ, Ούλριχ Τσόμτσε
Οι Free agents: Γκάρι Τρεντ (Σούτινγκ γκαρντ), Τζόρνταν Νουόρα (γκαρντ/φόργουορντ), Γκάρετ Τεμπλ (σούτινγκ γκαρντ), Μουαμάντου Γκέγιε (πάουερ φόργουορντ)
*RFA (Restricted Free Agent): Η ομάδα μπορεί να ισοφαρίσει οποιαδήποτε πρόταση και να τον κρατήσει)
**T.O (Team Option): Οι Ράπτορς έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν μονομερώς το συμβόλαιο του παίκτη

Οι παίκτες που είναι σίγουρα μπροστά του: Ο σταρ και το παιδί της πόλης

Ξεκινώντας από τα βασικά: Οι Ράπτορς αυτή τη στιγμή έχουν δύο παίκτες που αγωνίζονται στις δύο θέσεις που μπορεί να προσφέρει ο Βεζένκοβ (αυτή του σμολ φόργουορντ και αυτή του πάουερ φόργουορντ) που είναι… αμετακίνητοι.

Ο λόγος για τον σταρ της ομάδας, Σκόρι Μπαρνς - που πρόσφατα συμφώνησε για πενταετή πρόωρη επέκταση συμβολαίου έναντι 270 εκατ. δολαρίων - που θα είναι ο βασικός πάουερ φόργουορντ της ομάδας και ο Αρ Τζέι Μπάρετ, τον οποίο απέκτησαν στα μέσα της φετινής σεζόν μαζί με τον Ιμάνουελ Κουίκλι από τους Νικς, στο πλαίσιο της ανταλλαγής του Όου Τζι Ανουνόμπι.

Ο Μπάρετ (21.8 πόντοι, 6.4 ριμπάουντ και 4.1 ασίστ μέσο όρο σε 34 λεπτά συμμετοχής με την φανέλα των Ράπτορς) είναι καλός παίκτης. Το βασικό είναι όμως ότι σημαίνει πολλά περισσότερα για το Τορόντο από ότι για οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο NBA. Ο λόγος είναι ότι είναι Καναδός.

Οι ανταγωνιστές και ο καταλύτης Μπράουν

Πηγαίνοντας πλέον στον πάγκο, βρίσκει κάποιος τους Κέλι Ολίνικ και Κρις Μπουσέρ. Αμφότεροι είναι τεσσαροπεντάρια, αμφότεροι είναι Καναδοί και σημαίνουν πολλά για τον οργανισμό του Τορόντο.

Σε θέση σμολ φόργουορντ μπορεί να αγωνιστεί και ο Γκρέιντι Ντικ (21 χρονών, 1.98 μέτρα), τον οποίο πέρυσι το Τορόντο επέλεξε στο Νο13 του NBA Draft και θέλει να του δώσει χρόνο συμμετοχής. Η βασική του θέση όμως είναι αυτή του σούτινγκ γκαρντ.

Από εκεί και πέρα, αν κάποιος πάει πιο βαθιά στο ροτέισον και εστιάσει στις θέσεις των φόργουορντ, τότε βρίσκει τους Οτσάι Αγκμπάτζι και Τζόναθαν Μόγκμπο.

Ο Αγκμπάτζι ήταν Νο14 στο NBA Draft 2022. Είναι ένας 3-and-D παίκτης, ο οποίος δεν μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ και προς το παρόν δεν έχει πείσει, παίζοντας μόνο στο 3.

Ο Μόγκμπο είναι ρούκι και το scouting report κάνει λόγο για έναν undersized πάουερ φόργουορντ με ικανότητα να μαρκάρει πολλές θέσεις.

Μέσα σε όλα αυτά όμως υπάρχει και ο Μπρους Μπράουν, που είναι μία κατηγορία μόνος του. Ο Μπράουν είναι ένας παίκτης με ικανότητα να αγωνιστεί από το 2 έως το 4 και να μαρκάρει από το 1 έως το 4. Οι Ράπτορς έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν μονομερώς το συμβόλαιό του, που προβλέπει αποδοχές ύψους 23 εκατ. Δολαρίων.

Είναι δεδομένο ότι δεν θέλουν να τον κρατήσουν. Επειδή όμως τον θέλουν αρκετές ομάδες, είναι πιθανό να ενεργοποιήσουν την option στο συμβόλαιό του ώστε να τον παραχωρήσουν με ανταλλαγή, προκειμένου να πάρουν κάτι πίσω, ψάχνοντας κυρίως για μελλοντικά ντραφτ πικ.

Γιατί υπάρχει χώρος για τον Βεζένκοβ

Από την στιγμή που το ρόστερ των Ράπτορς είναι αυτή τη στιγμή διαμορφωμένο με αυτό τον τρόπο, είναι σαφές ότι ο Βεζένκοβ έχει πράγματι πιθανότητες να πάρει σημαντικό χρόνο συμμετοχής, κάτι που ήταν δύσκολο να συμβεί πέρυσι στους Κινγκς, μία ομάδα που είχε ως στόχο τα playoffs.

Πίσω από τον Αρ Τζέι Μπάρετ (που θα περνάει και χρόνο σε θέση σούτινγκ γκαρντ) και τον Σκότι Μπαρνς (που είναι τεσσαροτριάρι) υπάρχουν τουλάχιστον 25 λεπτά διαθέσιμα που θα πρέπει να μοιραστούν. Από τους άμεσους ανταγωνιστές του Βεζένκοβ (Αγκμπάτζι, Μόγκμπο) κανένας δεν έχει αποδείξει κάτι σε επίπεδο NBA. Μπορεί να πει κάποιος ότι το ίδιο ισχύει και για τον Βεζένκοβ, ωστόσο αυτό δεν είναι κακό για τον Βούλγαρο φόργουορντ. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις παίκτες θα ξεκινούσαν από την ίδια αφετηρία, με τον Βεζένκοβ να έχει το πλεονέκτημα ότι θεωρείται καλός σουτέρ, κάτι απαραίτητο για να ανοίξει το γήπεδο για τον Μπαρνς και τον Μπάρετ.

Όλα αυτά βέβαια με τα δεδομένα ως έχουν: Με το Τορόντο δηλαδή να μην έχει κάνει κάποια κίνηση στην αγορά - αφού η free agency ξεκινάει την 1η Ιουλίου - και τον Βεζένκοβ να μην έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του.

Ο Κουίκλι και όχι ο Βεζένκοβ είναι η προτεραιότητα των Ράπτορς

Αντί επιλόγου, ο κόσμος καλό είναι να έχει στο μυαλό του κάτι ακόμα: Αυτή τη στιγμή, ο παίκτης που έχουν κυρίως στο μυαλό τους οι Ράπτορς είναι ο Ιμάνουελ Κουίκλι. Ο νεαρός γκαρντ αποκτήθηκε μαζί με τον Μπάρετ τον χειμώνα και στους 38 αγώνες που φόρεσε την φανέλα των Ράπτορς είχε 18.6 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 6.8 ασίστ μέσο όρο με 39.5% στα τρίποντα σε 33 λεπτά συμμετοχής.

Ο Κουίκλι είναι restricted free agent, κάτι που σημαίνει ότι το Τορόντο μπορεί να τον κρατήσει αν ισοφαρίσει οποιαδήποτε προσφορά του γίνει, με την λογική να αναφέρει ότι ο νεαρός γκαρντ θα ζητήσει ένα συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές τουλάχιστον 20 εκατ. δολαρίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούν με τον Βεζένκοβ. Εξακολουθούν όμως να απασχολούνται και με άλλα θέματα.


TAGS NBA ΗΠΑ ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ