Νίκος Χουγκάζ: Η ανάλυση της 25άρας του κόντρα στην Λέιμα Κορούνια και οι σπουδαίοι αριθμοί του σε επίθεση και άμυνα
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την τρομερή εμφάνιση του Νίκου Χουγκάζ κόντρα στην Λέιμα Κορούνια, όπου σταμάτησε στους 25 πόντους. Οι τρόποι που σκόραρε, αλλά και οι εξαιρετικοί αριθμοί του σε άμυνα και επίθεση.
Ο Νίκος Χουγκάζ (24 χρονών, 2.08 μέτρα) τράβηξε για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα τα ισπανικά και ελληνικά βλέμματα, χάρη στην 25αρα που σημείωσε στην νίκη της Ανδόρα κόντρα στην Λέιμα Κορούνια.
Μόλις εφτά ημέρες νωρίτερα, ο διεθνής φόργουορντ ήταν από τους κορυφαίους της ομάδας του στην νίκη με 95-91 επί της Μπασκόνια, έχοντας τότε 16 πόντους και 10 ριμπάουντ. Κόντρα στην Λέιμα Κορούνια βέβαια, οι αριθμοί του ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακοί.
Ο Χουγκάζ είχε 25 πόντους με 2/5 δίποντα, 5/6 τρίποντα, 6/6 βολές, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κοψίματα σε 29 λεπτά συμμετοχής. Είχε γεμάτη παρουσία και στις δύο πλευρές του παρκέ, κάτι που φαίνεται και στα νούμερά του στο Hudl Instat.
Οι τρόποι που έκανε ζημιά στην επίθεση και το στυλ της Ανδόρα που τον βοηθάει
Κόντρα στην - νεοφώτιστη στην ACB, η οποία όμως λύγισε την Ρεάλ την πρώτη αγωνιστική - Λέιμα Κορούνια, ο Χουγκάζ μπόρεσε να σκοράρει με διάφορους τρόπους. Σημείο αναφοράς βέβαια παραμένει η επαφή του με το καλάθι - και δη η ικανότητά του να σκοράρει από την περιφέρεια.
*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα
Ο Χουγκάζ θέλει να καθιερωθεί ως “Stretch-4”. Ως ένας τεσσάρι δηλαδή που ανοίγει το γήπεδο με το σουτ του. Οι κύριοι τρόποι που απειλεί είναι το Catch and Shoot (σουτ από στάση) και το Catch and Drive (μετάφραση: Όταν παίρνει δηλαδή την μπάλα στην περιφέρεια και με τον αμυντικό του να πλησιάζει βάζει την μπάλα στο παρκέ, τον περνάει και είτε σουτάρει, είτε πάει στο drive). Αυτό ακριβώς του ζητάει και η ομάδα του.
Η Ανδόρα έχει χτίσει ένα σύνολο που συχνά στην επίθεση παίζει Five Out (μετάφραση: Έχει πέντε σουτέρ στο παρκέ, αφού ο βασικός της σέντερ είναι ο Μπεν Λάμερς, που μπορεί να σουτάρει από την περιφέρεια). Βασίζεται στην ικανότητα των γκαρντ της (Χάρντινγκ, Έβανς, Μπάσας) στο Pick and Roll, έχει plays για να βγαίνει από σκριν ο Κάιλ Κούριτς. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλει το 4αρι της, δηλαδή τον Χουγκάζ, να σουτάρει από την περιφέρεια. Έτσι ανοίγουν χώροι για όλους, δίνοντας πεδίο δράσης σε κάθε παίκτη.
Οι αριθμοί του στην άμυνα
Έχοντας περάσει μία διετία στο Περιστέρι με τον Βασίλη Σπανούλη, ο Νίκος Χουγκάζ εμπέδωσε την ανάγκη να δίνει πράγματα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το καλά του στοιχεία (μέγεθος, μάκρος, καλά αθλητικά προσόντα) τον βοηθούν.
Ο κόσμος πιθανόν να μην το ξέρει ή να μην το θυμάται, αλλά στις μικρές εθνικές ο Χουγκάζ έπαιζε στην περιφέρεια και συχνά είχε αμυντικούς ρόλους, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την παρουσία του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 που έγινε στο Ηράκλειο το 2019. Σταδιακά βέβαια πέρασε σε θέση πάουερ φόργουορντ.
Είναι αλήθεια πως όταν η κουβέντα πηγαίνει στον Χουγκάζ, κανείς δεν ξεκινάει με αναφορά στις αμυντικές του ικανότητες. Ο 24χρονος φόργουορντ πάντως έχει καλά στοιχεία και τα πρώτα δείγματα στην Ισπανία είναι θετικά. Σύμφωνα με το Hudl Instat, κόντρα στην Λέιμα Κορούνια ο Χουγκάζ ήταν κύριος αμυντικός σε 17 κατοχές και δέχθηκε μόλις 11 πόντους. Αυτό μεταφράζεται σε 0.64 πόντους ανά κατοχή, σε ένα σπουδαίο νούμερο. Κόντρα στην Μπασκόνια το αντίστοιχο νούμερο ήταν 0.4 πόντοι ανά κατοχή (4 πόντοι σε 10 αμυντικές κατοχές).
Είναι νωρίς, αλλά βρίσκεται σε καλό δρόμο
Είναι λογικό να υπάρχει χαρά για την εικόνα του Νίκου Χουγκάζ στο ξεκίνημά του στην Ισπανία, αλλά εξίσου λογικό είναι να μην πρέπει να ξεφύγει το επίπεδο του ενθουσιασμού. Ο διεθνής φόργουορντ έχει δώσει μέχρι στιγμής μόλις 5 επίσημα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνες.
Ο Χουγκάζ εξακολουθεί να έχει δρόμο μπροστά του και να πρέπει να βελτιώσει πράγματα στο παιχνίδι του. Πρέπει να συνεχίζει να δυναμώνει το κορμί του, να αποκτήσει ένα σταθερό Post Up παιχνίδι, να βελτιώσει την κίνησή του μακριά από την μπάλα, να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να σταθεροποιήσει την απόδοσή του σε υψηλό επίπεδο. Το γεγονός ότι αγωνίζεται σαν ξένος στην Ισπανία - άρα δεν έχει την “ασφάλεια” του γηγενή παίκτη - σίγουρα μπορεί να του κάνει καλό, αν το διαχειριστεί σωστά.
Η σεζόν βρίσκεται ακόμα στον Οκτώβριο. Υπάρχουν πολλοί μήνες μπροστά. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα ήταν καλό για το ελληνικό μπάσκετ να μπορέσει ο Χουγκάζ να ανέβει επίπεδο και ενδεχομένως να αποτελέσει μέλος του ροτέισον της Εθνικής ομάδας σε βάθος χρόνου και όχι ο παίκτης που απλώς θα συμπληρώσει την 12αδα (όπως στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες). Το ελληνικό μπάσκετ εξάλλου δεν έχει πολλούς παίκτες με τα δικά του στοιχεία, ούτε την πολυτέλεια να μην τους βλέπει να εξελιχθούν.