"No, no, no"
Τα... παιδιά του κι η Αφρική ανάγκασαν τον Ντικέμπε Μουτόμπο να γράψει ιστορία!
Ο κατά 21 χρόνια μικρότερος του άσος του Λος Άντζελες, γνώρισε από πρώτο χέρι τι σημαίνει Ντικέμπε Μουτόμπο Μπολόντο Μουκάμπα Ζαν Ζακ Ουαμουτόμπο, όταν είδε ένα πελώριο μαύρο χέρι να του κρύβει τον ήλιο και στη συνέχεια μια φιγούρα 218 εκατοστών να του κουνάει το δάχτυλο σαν του λέει: "Όχι, δεν νομίζω"
Αυτή άλλωστε η κίνηση έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του 40χρονου μπακ-απ σέντερ των Χιούστον Ρόκετς. Την καθιέρωσε πριν από 12 χρόνια όταν αγωνιζόταν στους Ντένβερ Νάγγετς και συγκεκριμένα στη σειρά κόντρα στους Σόνικς. Ήταν η χρονιά που η ομάδα του από το Νο8 της Δύσης κατάφερε να "πετάξει έξω" αυτή με το καλύτερο ρεκόρ.
Ο ίδιος είχε κάνει 31 κοψίματα, τα περισσότερα σε μια σειρά 5 αγώνων. Στον τελευταίο μάλιστα η κάμερα είχε εστιάσει πάνω στον Μουτόμπο, ο οποίος μετά το τελευταίο σφύριγμα της λήξης έσφιξε τη μπάλα στην αγκαλιά του, ξάπλωσε ανάσκελα στο παρκέ και ξέσπασε σε λυγμούς.
Αυτός είναι ο Ντικέμπε Μουτόμπο... Ο τέσσερις φορές "αμυντικός της χρονιάς", ο οποίος έχει κάνει 3.189 τάπες στην καριέρα του. Μόνο ένας έχει κάνει περισσότερες. Ο Χακίμ Ολάζουον, ο άλλοτε παίκτης-σημαία των Ρόκετς. Μόνο που κι αυτός απέχει μόλις δύο μπλοκ.
Hello Mama Africa
Υπάρχει ωστόσο κι η άγνωστη πλευρά του Ζαϊρινού σέντερ, που δεν μεταφράζεται απλά με μια λαμπρή 16χρονη καριέρα στους Νάγγετς, στους Χοκς, στους Σίξερς, στους Νετς, στους Νικς και στους Ρόκετς.
Πρόκειται για το φιλανθρωπικό πρόσωπο ενός ανθρώπου που ουδέποτε ξέχασε τις ρίζες του. Ο Μουτόμπο το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε στην πατρίδα του, την Κινσασα του Κονγκό (άλλοτε Ζαϊρ) για να εγκαινιάσει το νοσοκομείο το οποίο έχτισε με δικά του έξοδα (15 εκ. δολάρια). Πρόκειται για το νοσοκομείο "Μπιάμπα Μαρί Μουτόμπο", που πήρε το όνομα της μητέρας του και περιέχει 300 κρεβάτια.
"Σημαίνει πολλά ότι μπορέσα να κάνω κάτι τόσο μεγάλου διαμετρήματος εις το όνομα της αγαπημένης μου μητέρας" είχε πει τον περασμένο Αύγουστο ο σέντερ των Ρόκετς, που έχασε την 64χρονη -τότε- μητέρα του στο 1997. Πέθανε επειδή δεν πρόλαβε να φτάσει στο νοσοκομείο λόγω συμπλοκών στους δρόμους του Κονγκό...
"Η μητέρα μου έπαιξε σημαντικό ρόλο για μένα, δίνοντας μου εργαλεία που με έκαναν καλύτερο άνθρωπο. Έκανε ότι κάνουν οι μητέρες, μεγάλωσε τα παιδιά της προσπαθώντας τους να κάνει να καταλάβουν τη ζωή" πρόσθεσε ο 40χρονος άσος, ο οποίος έχει άλλα 8 αδέρφια. Η προσπάθεια του έχει να κάνει με τον περιορισμό των κρουσμάτων AIDS και μαλάριας στην Αφρική.
Μάλιστα κι ο ίδιος έχει πέσει θύμα της τελευταίας ασθένειας το 1999. Τον έσωσε μια Κενυάτισα νοσοκόμα! Επί 12 ώρες οι γιατροί του έκαναν εξετάσεις χωρίς να καταφέρουν να διαπιστώσουν τι είχε πάθει. "Αδερφέ είσαι από την Αφρική" τον ρώτησε η νεαρή κοπέλα, για να πάρει θετική απάντηση. "Πήγες καθόλου στο σπίτι σου πρόσφατα" αναρωτήθηκε στη συνέχεια. Ο Μουτόμπο είχε πάει στο Κονγκό ένα μήνα πριν κι είχε κολλήσει. "Αυτή η κοπέλα μου έσωσε τη ζωή" θυμάται...
Ο... πατέρας του, Τζον Τόμπσον
Στην Αμερική δεν πήγε για να γίνει μπασκετμπολίστας, αλλά γιατρός. Η μοίρα, όμως, τον έφερε μπρος στον θρυλικό Τζον Τόμπσον, τον προπονητή που ανέδειξε μερικούς από τους μεγαλύτερους σέντερ του ΝΒΑ, όπως τον Πάτρικ Γιούιν και τον Αλόνζο Μούρνινγκ. "Με πήρε κάτω από τη φτερούγα του. Με έκανε ότι είμαι σήμερα. Είναι σαν πατέρας για μενα. Δεν τον φωνάζω κόουτς, τον φωνάζω "Ποπ". Μου έδωσε τα εργαλεία για να πετύχω. Ωριμότητα και μόρφωση" σχολίασε, "ταξιδεύοντας" στα κολεγιακά του χρόνια.
Στο Τζόρτζταουν ο Μουτόμπο έγινε αμέσως σύμβολο. Όχι μόνο ως ένας κυρίαρχος σέντερ, αλλά κι ως ένας ενδιαφέρον φοιτητής, καθώς οι ανησυχίες κι η ιδιαίτερη προσωπικότητα του τον έκαναν να ξεχωρίζει. Το καλοκαίρι δούλευε στο Κονγκρέσο και στην Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ ήταν μέλος του "Στρατού Σωτηρίας" για πέντε χρόνια.
Οι μόνες φορές που ξεχνάει τη... φιλανθρωπική του φύση είναι όταν βρίσκεται στο κέντρο της ρακέτας.
Τα κίνητρα του, όμως, παραμένουν διαφορετικά από αυτά των υπολοίπων. Όπως ας πούμε έχτισε νοσοκομείο στη μνήμη της μητέρας του, έτσι μοιράζει τάπες για να χαροποιεί τα τρία παιδιά του, τα οποία τον έχουν... πρήξει όπως λέει ο ίδιος. "Μου λένε συνέχεια «Μπαμπά πότε θα κάνεις κοψίματα για να σπάσεις το ρεκόρ";
Οκτώ πράγματα που δεν ξέραμε για τον Μουτόμπο
Οταν οι διαιτητές του ΝΒΑ άρχισαν να τον χρεώνουν με τεχνικές ποινές κάθε φορά που κουνούσε το δάχτυλο επιδεικτικά στη μούρη των αντιπάλων του, αποφάσισε να κάνει την περιφημη κίνηση του προς το κοινό.
Οι Μάικλ Τζόρνταν, Ντένις Ρόντμαν, Τσαρλς Όουκλεϊ, Πάτρικ Γιούιν, Τσάνσεϊ Μπίλαπς, Ρέι Άλεν, ΛεΜπρον Τζέιμς, Γιάο Μινγκ και Τρέισι ΜακΓκρέιντι (!) έχουν τραυματιστεί από τους περίφημους αγκώνες του. Μάλιστα ο Γιάο Μινγκ δηλώνει χαρακτηριστικά για αυτά τα δύο... φονικά όπλα. "Πρέπει να μιλήσω στον κόουτε και να του πω να τον κρατάει εκτός προπόνησης, γιατί εκεί αν χτυπήσει κάποιον θα είναι σίγουρα συμπαίκτης μας. Τουλάχιστον στα παιχνίδια οι πιθανότητες είναι 50-50".
Μιλάει άψογα 9 γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλία, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Λινγκάλα, Τσιλούμπα και άλλες τρεις διαλέκτους της Κεντρικής Αφρικής. Η συγκεκριμένη ικανότητα του Μουτόμπο γινόταν όπλο στα χέρια των οπαδών του Τζόρτζταουν που "πίκαραν" τους αντίστοιχους του Ντιουκ λέγοντας τους ότι "μόνο ο Ντικέμπε μιλάει περισσότερες γλώσσες από όλη την ομάδα σας και το προπονητικό τιμ".
Μόνο ο Σακίλ Ο'Νιλ φοράει μεγαλύτερο νούμερο παπουτσιού από τον Μουτόμπο.
Όταν ήταν ακόμη ρούκι στους Νάγγετς είχε προκαλέσει τον Μάικλ Τζόρνταν να σουτάρει μια βολή με κλειστά μάτια. Ο «Αιρ» ευστόχησε και του απάντησε: "καλωσήλθες στο ΝΒΑ".
Το 1997 είχε κάνει το λάθος να δηλώσει δημόσια ότι ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είχε καρφώσει ποτέ στη μούρη του. Στο επόμενο παιχνίδι ο άσος των Μπουλς πέρνει την πάσα από τον Λιούκ Λόνγκλεϊ και καρώνει πάνω από τα χέρια του Μουτόμπο. Επιστρέφοντας στην άμυνα κουνάει το δάχτυλο του στη μούρη του Ζαϊρινού σέντερ. Κέρδισε τη μάχη και την... τεχνική ποινή.
Ένας αστικός μύθος στην περιοχή της Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ο Ντικέμπε Μουτόμπο χρησιμοποίησε πρώτος τη φράση: «Who wants to sex Mutombo» (σ.σ «Ποιος θέλει να κάνει σεξ με τον Μουτόμπο») έξω από το διάσημο φοιτητικό μπαρ του Τζόρτζταουν. Λέγεται ότι σε όλο το κολέγιο η συγκεκριμένη φράση έγινε η πιο μοδάτη ατάκα για... καμάκι την εποχή εκείνη.
Στα 40 του χρόνια ο Ντικέμπε Μουτόμπο είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης του ΝΒΑ.
*Το κείμενο δημοσιεύτηκε πρώτα στην μπασκετική εβδομαδιαία εφημερίδα "Basketnews"