Ντίνος Σβερκούνος: "Ευκαιρία το προολυμπιακό για να μπει το μπάσκετ ξανά στις καρδιές των Ελλήνων"
Για το μεγάλο project που ονομάζεται προολυμπιακό τουρνουά μίλησε στο Web Radio της ΕΟΚ ο Γενικός Διευθυντής της ομοσπονδίας, Ντίνος Σβερκούνος.
Χαρά, ανακούφιση, αλλά και μεγάλη διάθεση ώστε η διοργάνωση του προολυμπιακού τουρνουά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας να εξελιχθεί σε μία μεγάλη ευκαιρία ώστε το μπάσκετ να μπει ξανά σε κάθε ελληνικό σπίτι. Αυτά είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης τη Δευτέρα (27/11), μετά από την ανάληψη του τουρνουά που θα γίνει στον Πειραιά από τις 2 έως τις 7 Ιουλίου. Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΟΚ, Ντίνος Σβερκούνος, μίλησε στο Web Radio της ομοσπονδίας γι' αυτό το μεγάλο project.
Για την ανάληψη ομίλου προ-ολυμπιακού τουρνουά απ' την Ελλάδα: "Μετά από 16 σχεδόν χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει, η Ελληνική Ομοσπονδία επιστρέφει σε μια διοργάνωση παγκόσμιου βεληνεκούς. Πέραν του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των Ολυμπιακών Αγώνων, τα προολυμπιακά είναι απ’ τα πιο σημαντικά τουρνουά. Η τιμή για εμας είναι τεράστια, ευχαριστούμε και τη FIBA. Όλον αυτόν τον καιρό έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια απ’ την πλευρά μας ώστε σε επίπεδο φακέλου να είμαστε στο επίπεδο που θέλουμε".
Αυτό προφανώς έγινε κατανοητό και απ’ τη FIBA, γνωρίζουν ότι έχουμε τη δυνατότητα να διοργανώσουμε ένα τέτοιο τεράστιο event. Είναι τεράστια και η ευθύνη για την ΕΟΚ ώστε να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις ενός προ-ολυμπιακού τουρνουά. Να τονίσω, επίσης, ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση έρχεται ουσιαστικά μετά την ανάθεση στην ΕΟΚ και την Ελλάδα γενικότερα του Ευρωμπάσκετ Γυναικών, η οποία σηματοδοτεί την ενεργή παρουσία μας, αλλά και την πολιτική της Ομοσπονδίας στην ανάπτυξη του μπάσκετ γυναικών. Αυτά τα δύο χρονιά, οι back-to-back διοργανώσεις μπορούν ν’ αποτελέσουν το εφαλτήριο ώστε η ΕΟΚ και το μπάσκετ γενικότερα να ξαναμπεί στις καρδιές όλων των Ελλήνων".
Για το τι σημαίνει αυτό το γεγονός: "Πέραν του αθλητικού πλαισίου, σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή και μια μεγάλη επιστροφή ως χώρα σε τεράστια events. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια οι Έλληνες έχουν περάσει δύσκολα και τώρα φτάνουμε σε σημείο να μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και να επιστρέψουμε εκεί που ήταν η Ελλάδα πριν από κάποια χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους Έλληνες φιλάθλους, την Εθνική μας ομάδα και συνολικά την ΕΟΚ".
Για το τι μπορεί να έχει η ΕΟΚ ως κληρονομιά μετά από αυτό: "Σε τόσο μεγάλα events, είναι σημαντικό το κοινωνικό αποτύπωμα, η “σύνδεση” του αθλητισμού, του μπάκσετ, με την κοινωνία. Αυτό, επειδή μιλάμε για ένα προ-ολυμπιακό τουρνουά, έχει άμεσα σχέση με τα ιδανικά και τα ιδεώδη του ολυμπισμού. Δηλαδή όλα αυτά που οι Έλληνες και παλαιοτέρα και στη σύγχρονη ιστορία έχουν φέρει κι έχουν συνδέσει κοινωνικά τον αθλητισμό με όλους τους Έλληνες και όλη την κοινωνία συνολικά".
Για το αν έχουν συζητήσεις με τη διοίκηση του ΣΕΦ: "Όλον αυτόν τον καιρό βρισκόμασταν σε συζητήσεις με τη διοίκηση του ΣΕΦ, την κυρία Τσιλιγκίρη, που είναι αρωγός της προσπάθειάς μας, και έχει κατατεθεί ένα πλάνο για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών ανακαινίσεων. Αυτό πιστεύω ότι στο τέλος θα ευχαριστήσει και τους Έλληνες φιλάθλους που θα προσπαθήσουν και θα μπορέσουν να έρθουν να παρακολουθήσουν την Εθνική μας ομάδα. Όλο αυτό το πλαίσιο της συνεργασίας μάς οδηγεί στο να έχουμε μια καλύτερη ουσιαστικά αθλητική εγκατάσταση, που είναι το βασικότερο για την ανάπτυξη του αθλήματος".
Για τους πιθανούς αντιπάλους της Εθνικής: "Η κλήρωση δε θα είναι εύκολη. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιθανότητες να υπάρχουν τρεις ή τέσσερις ομάδες επιπέδου top-20 είναι οι περισσότερες. Αυτό σημαίνει ότι και στον 1ο γύρο, αλλά και στη συνέχεια, θα χρειαστούμε τους Έλληνες φιλάθλους μαζί μας. Ας πάμε βήμα-βήμα, όμως, βλέποντας σήμερα την κλήρωση, και ύστερα βλέπουμε το αγωνιστικό για το πώς μπορεί η Εθνική ομάδα ν’ ανταποκριθεί σ’ αυτές τις υψηλές απαιτήσεις".