X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Οι μεγάλες κόντρες του ηφαιστειώδους Ντούντα

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς INTIME

Όσο μεγάλος προπονητής ήταν, άλλο τόσο εκρηκτικός υπήρξε στις αντιδράσεις του. Ο Γιάννης Φιλέρης θυμίζει τις μεγάλες κόντρες του Ντούντα, από τον Γκάλη και τον Φασούλα, μέχρι τον Φάνη και τον Μπουρούση, περιγράφοντας και ένα καυγά που ήταν παρών.

Η πολύχρονη διαδρομή του Ντούσαν Ίβκοβιτς στα γήπεδα, χρωματίστηκε και από τις κατά καιρούς κόντρες του με παίκτες, αντίπαλους προπονητές, διαιτητές ακόμη και συνεργάτες του. Ο Ντούντα δεν ήταν εύκολος άνθρωπος, είχε εκρήξεις και δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Οι καυγάδες πολλές φορές ήταν ομηρικοί, έτσι κι αλλιώς έμειναν στην ιστορία.

Από την πρώτη του δουλειά στον Άρη, ο τότε νεαρός κόουτς (37 ετών) έδειξε πώς σκεφτόταν. Η ανανέωση της ομάδας με τις προσθήκες του 15χρονου Μιχάλη Ρωμανίδη (που είχε αρχίσει να παίζει βόλεϊ, αλλά τελικά η επιμονή του Ντούντα, τον μετέφερε οριστικά στο μπάσκετ) και ένα χρόνο μετά τον Φιλίππου-Δοξάξη, συνδυάστηκε με την περιθωριοποίηση του Χάρη Παπαγεωργίου, πρώτου σκόρερ των "κίτρινων" στο πρωτάθλημα του 1979, αλλά δύσκολο να συνυπάρξει δίπλα στον Νίκο Γκάλη και την αποχώρηση του βετεράνου Βαγγέλη Αλεξανδρή που μετακόμιζε στον "αιώνιο αντίπαλο" ΠΑΟΚ.

Με τον ίδιο τον Γκάλη η σχέση του Ίβκοβιτς ήταν ταραχώδης. Ο Νικ έπαιζε με τον δικό του τρόπο (πολύ πιο αμερικάνικο), ο Ίβκοβιτς ήθελε να τον ενσωματώσει στο δικό του στιλ, η συμβίωση τους έμοιαζε δύσκολη. Παρόλα αυτά ο Σέρβος κόουτς στηριζόταν στον οίστρο του Γκάλη και προφανώς είχε σε εκτίμηση το τεράστιο ταλέντο του.

Και η περίφημη φράση "όσο μένει ο Γκάλης, ο Άρης δεν πρόκειται ποτέ να πάρει πρωτάθλημα" ειπώθηκε ή όχι; Στην τελευταία συνέντευξη της ζωής του στον Αλέξανδρο Τρίγκα και στο SPORT24, ο Ίβκοβιτς διευκρίνιζε ότι στον Γκάλη, κάποιοι μετέφεραν λόγια που δεν είχε πει ποτέ. Κατονόμασε μάλιστα και γνωστό δημοσιογράφο, ο οποίος "πολλά χρόνια μετά, σε μια εκδήλωση του Μαντουλίδη, είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη".

Ο Ντούντα εξήγησε ότι υπήρξε ένας τεράστιος εσωτερικός πόλεμος, με τον Γκάλη να εμφανίζεται μουτρωμένος και να μουρμουρίζει. "Δεν ήθελαν να κερδίσει η ομάδα το πρωτάθλημα, γιατί αν το παίρναμε στις εκλογές θα έβγαινε η ίδια διοίκηση και έτσι δεν θα μπορούσαν να έρθουν ο Άκης Μιχαηλίδης με τον Γιάννη Ιωαννίδη και τα λοιπά. Μέσα από την ομάδα, από τη διοίκηση γινόταν αυτό" είπε ο Ίβκοβιτς.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γκάλης έλειψε από το καθοριστικό παιχνίδι του Άρη στη Λεωφόρο, εναντίον του Παναθηναϊκού, έχασε την ευκαιρία με νίκη να ισοβαθμήσει στην κορυφή και λίγους μήνες αργότερα αναλάμβανε η διοίκηση Μιχαηλίδη, με τον Γιάννη Ιωαννίδη να επιστρέφει στο τιμόνι της ομάδας. Σχεδόν 40 χρόνια μετά, ο Νίκος Γκάλης μίλησε στον Βασίλη Σκουντή υιοθετώντας την άποψη του Ντούντα:"Είπε ότι κάποιοι έβαζαν λόγια και σε εκείνον και σε εμένα για να χαλάσουν τις σχέσεις μας, για δικό τους όφελος. Εάν δεν με γούσταρε, πώς με έβαζε να παίζω σαράντα λεπτά" ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Νικ

"Ρωτήστε τον σοφό..."

Ο Ίβκοβιτς έφυγε από την Θεσσαλονίκη στο τέλος του 1982. Δεν φανταζόταν ότι θα επέστρεφε εννιά χρόνια αργότερα για να αναλάβει τον ΠΑΟΚ. Η διετία του στο Αλεξάνδρειο ήταν συναρπαστική, είχε έντονες συγκινήσεις, ένα πρωτάθλημα που πήρε ο "Δικέφαλος" μετά από σχεδόν δέκα χρόνια αναμονής. αλλά και δύο χαμένους κρίσιμους αγώνες στην Ευρώπη. Τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1992 (Ναντ) από τη Ρεάλ και τον τον ημιτελικό του Final Four της Αθήνας το 1993, από την Μπενετόν Τρεβίζο.

Η ομάδα που έφτιαξε ο Ίβκοβιτς ήταν από τις καλύτερες που είδαμε ποτέ στα ελληνικά γήπεδα, με τον Ντούντα ωστόσο να διασταυρώνει τα ξίφη του με τον Παναγιώτη Φασούλα. Ο κορυφαίος σέντερ μάλιστα του κόλλησε το παρατσούκλι "ο σοφός", στον περίφημο αγώνα με την Ορτέζ. Ήταν το ματς (στις 11/3/1993) όπου ο ψηλός είχε διαμορφώσει το τελικό 103-86 (μέσα στο Πω) ευστοχώντας σε σουτ τριών πόντων (το μοναδικό στην ευρωπαϊκή του καριέρα, έχει άλλο ένα και στο πρωτάθλημα)!

Με 17π (6/10δ, 1/1τρ, 2/2β) και 5 ρ, ο Φασούλας ήταν από τους καλύτερους του ΠΑΟΚ, αλλά είχε παίξει λιγότερο απ' όλους (μόλις 23 λεπτά) αφού ο Ίβκοβιτς προτίμησε για αρκετή ώρα τον Χρήστο Τσέκο, που μπορούσε να σπρώξει τον θηριώδη Μουρεσάν (29π-13ρ). Όταν ο Νίκος Παπαδογιάννης, απεσταλμένος του Mega, έκανε την σχετική ερώτηση στον "Πάνυ" εισέπραξε την ιστορική ατάκα "δεν ξέρω, ρωτήστε τον σοφό".

Ίβκοβιτς και Παναγιώτης Φασούλας είχαν θυελλώδη σχέση σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό

Το παρατσούκλι δεν άρεσε στον Ντούντα, αν και στο τέλος χρησιμοποιήθηκε με την κυριολεκτική έννοια και όχι την ειρωνεία που ήταν εμφανής στην αρχική δήλωση Φασούλα. Η κόντρα του διεθνούς σέντερ με τον Σέρβο κόουτς κορυφώθηκε μετά το Final Four, όταν ο παίκτης δήλωσε "έπαιζα τριάρι για να κάνω σκριν ψηλά, στους κοντούς" και ουσιαστικά κίνησε το θέμα της αποχώρησής του. Ο δρόμος για τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό είχε ανοίξει.

Αργότερα οι δρόμοι των δυο συναντήθηκαν εκ νέου στον Ολυμπιακό. Η συμβίωσή τους, αυτή τη φορά, ήταν καλύτερη, όμως στη σεζόν 1998-99 ο χρόνος του ψηλού μειώθηκε αισθητά και το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα γήπεδα. Μιλώντας το 2015 την εκπομπή Super Basketball του SPORT 24, ο Παναγιώτης Φασούλας είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο Ίβκοβιτς τον "έφαγε από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό".

Αργότερα οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν και ο Φασούλας τίμησε τον Ίβκοβιτς στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι που οργάνωσε ο Ολυμπιακός το 2017 προς τιμή του Ντούντα, ενώ με προσωπική δήλωσή του ο υποψήφιος πρόεδρος και νυν σύμβουλος της ΕΟΚ έκανε λόγο για την απώλεια "ενός από τους μεγαλύτερους προπονητές της ιστορίας" που άφησε πίσω του "μια μυθική καριέρα στους πάγκους πολλών ομάδων, συνδέοντας το όνομά του με αναρίθμητες επιτυχίες".

Ο ίδιος ο Ντούντα πίστευε ότι ο Φασούλας "αν δούλευε περισσότερο, θα πήγαινε στο ΝΒΑ και θα γινόταν ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας". Του διέφευγε, βέβαια, ότι το 1986 ο Έλληνας σέντερ, μετά την θητεία του στο North Carolina State είχε επιλεγεί στο νο 37 του ντραφτ από τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς. Όπως είχε αποκαλύψει, μάλιστα, στο SPORT24 σε μια μεγάλη συνέντευξη με τον υπογράφοντα είχε δηλώσει: "Δοκίμασα στο ΝΒΑ. Αλλά δεν είχαμε μάνατζερ για ουσιαστικούς και ψυχολογικούς λόγους. Αν δηλαδή είχα μάνατζερ στο Πόρτλαντ θα ήμουν εκεί και θα έπαιζα. Ξέρεις τελείωσα κανονικά το ρούκι καμπ και μου είπαν ότι τον Σεπτέμβριο θα ήμουν στο βέτερανς-καμπ. Αυτό σήμαινε ότι με υπολόγιζαν και εκτός απροόπτου θα υπέγραφα και συμβόλαιο".

Στον ΠΑΟΚ ο Ίβκοβιτς προσπαθούσε να βρει τρόπο επικοινωνίας με τον τρομερά προικισμένο αλλά εξαιρετικά απείθαρχο Κλιφ Λέβινγκστον. Ο Αμερικανός που κατανάλωνε πέντε λίτρα κόκα-κόλα ημερησίως, ήρθε πολύ γρήγορα σε κόντρα με τον απαιτητικό Σέρβο. Στην συνέντευξη του στον Αλέξανδρο Τρίγκα θύμισε ότι αναγκάστηκε να του δώσει άδεια τριών εβδομάδων, για να "σκεφτεί την ομάδα στο σπίτι του στην Αμερική" προκαλώντας σχεδόν εγκεφαλικό στον Νίκο Βεζυρτζή.

Ο Φάνης τού όρμησε στο Ιβανώφειο

Ο επόμενος σταθμός μετά τον ΠΑΟΚ ήταν, για τον Ίβκοβιτς, η Νέα Σμύρνη. Ο Πανιώνιος, μπορεί να μην τήρησε σχεδόν καμιά από τις υποσχέσεις που του έδωσε για να δεχθεί την πρόταση συνεργασίας, στη διετία του όμως με τους "κυανέρυθρους" ο Ντούντα έφτιαξε μια σπουδαία ομάδα η οποία έφτασε ένα βήμα πριν από τους τελικούς του 1996, κερδίζοντας, ωστόσο, το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα της επόμενης σεζόν!

Στον Πανιώνιο ο δύσκολος Ίβκοβιτς βρίσκει τον Φάνη Χριστοδούλου. Ένα ακόμη αστέρι του ελληνικού μπάσκετ, με τον οποίο θα έρθει σε κόντρα, αλλά θα συνεργαστεί κιόλας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Φάνης θυμάται ακόμη τις φωνές που του έβαλε σε ένα ματς στο Ιβανώφειο, όταν στην τελευταία φάση του ημιχρόνου, πήρε την τελευταία προσπάθεια του Πανιωνίου. Χωρίς προφανή λόγο, ο Ντούντα άρχισε να κραυγάζει στα αποδυτήρια, με τον Χριστοδούλου όμως να μην "μασάει" και να σηκώνεται απειλητικά προς το μέρος του. Η επέμβαση του Βαγγέλη Αγγέλου, παίκτη τότε του Πανιωνίου, αποσόβησε τα χειρότερα.

Ο Ντούντα θα πει για τον Φάνη: "Είχε απίστευτο ταλέντο, έπαιζε με το ένστικτο, έπρεπε όμως και να δουλεύει περισσότερο. Του το 'χα πει και του ίδιου, πολλές φορές. Η Μαρία Κάλας είχε θεϊκή φωνή, για να γίνει όμως η μεγάλη ντίβα που συγκλόνισε τον κόσμο, πήγε πρώτα στο ωδείο και έκανε σπουδές".

Ο Φάνης, πάντως, σε ανύποπτο χρόνο έχει βγάλει το καπέλο στον "προπονητή Ίβκοβιτς, που διάβαζε πολύ καλά το παιχνίδι, ενώ από τον συνεργάτη του Μίλαν Μίνιτς έμαθα πράγματα που ενώ ήμουν χρόνια στα γήπεδα, σχεδόν τα αγνοούσα".

Στη δεύτερη χρονιά του Ίβκοβιτς στον Πανιώνιο, οι "κυανέρυθροι" παίρνουν τον Ζάρκο Πάσπαλι που συνεννοούταν με τον "σοφό" με κλειστά μάτια, ενώ σαν παρτενέρ του έρχεται στο κλειστό της Αρτάκης ο "άσημος" Μπάιρον Ντίνκινς, για τον οποίο... τσακώνεται με τον Μίλτο Λαζαρίδη στην προετοιμασία. Όταν ο παράγοντας του Πανιωνίου του λέει ότι είναι ένας καλός παίκτης, ο Ίβκοβιτς απαντάει άκομψα "το λες γιατί είναι φτηνός", σύντομα, όμως, θα αναθεωρήσει και θα στηριχθεί πάρα πολύ στις οργανωτικές ικανότητες του Αμερικανού.

Ο Φάνης έχει κάνει προσφυγή διεκδικώντας μισθούς δυο μηνών. Ο Πανιώνιος κερδίζει την υπόθεση, όμως ο διεθνής άσος συνεχίζει να απέχει των προπονήσεων, ζητώντας μεταγραφή, ο Ίβκοβιτς λέει "παίζουμε καλά και χωρίς αυτόν", όμως όλοι διαισθάνονται ότι αν προστεθεί ο Χριστοδούλου σε αυτή την ομάδα, τότε οι προοπτικές της θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες. Πέφτουν στη μέση οι παράγοντες της ομάδας αλλά και οι φίλαθλοι από την Πλατεία, πες-πες, ο Ίβκοβιτς πείθεται να γυρίσει ο Φάνης και μια μέρα οι συμπαίκτες του βλέπουν την Harley του διεθνούς άσου έξω από το γήπεδο.

"Και η Μαρία Κάλας είχε θεϊκό ταλέντο αλλά πήγε στο Ωδείο" έλεγε για τον Φάνη, ο Ντούντα


Πράγματι ο Πανιώνιος με την προσθήκη του φυσικού ηγέτη του, που χάνει γρήγορα τα παραπανίσια κιλά του καθισιού, γίνεται πολύ καλύτερος, ο Φάνης πρωταγωνιστεί στους ημιτελικούς με τον Παναθηναϊκό (όπου μαρκάρει τον Στόγιαν Βράνκοβιτς), όμως στον τρίτο αγώνα στο ΟΑΚΑ, ο Πανιώνιος χάνει στις λεπτομέρειες και αφού στο ημίχρονο ο Ντούντα παίζει ξύλο με τους "επίσημους" του Παναθηναϊκού!

Ο Πανιώνιος τερματίζει τρίτος, βγαίνει στην Ευρωλίγκα και ο Ίβκοβιτς έχει ήδη συμφωνήσει με τον Σωκράτη Κόκκαλη, για να εργαστεί στον Ολυμπιακό, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Το... διάγγελμα Παπανικολάου

Στον Ολυμπιακό θα ξαναβρεί, όπως γράψαμε, τον Φασούλα. Δεν είναι όμως ο διεθνής σέντερ που μπαίνει στο μάτι του. Πρώτα "σημαδεύει" το Νάσο Γαλακτερό για τον οποίο σε μια μεγάλη συνέντευξή του στο ΦΩΣ, δηλώνει ότι "αν νομίζει πως θα παίξει μπάσκετ μόνο χάρη στο σουτ είναι γελασμένος". Στη συνέχεια διώχνει από την ομάδα τον Γουίλι Άντερσον (λέγεται ότι ο Αμερικανός είχε αποκοιμηθεί σε μια προβολή βίντεο) όταν ο παίκτης παρουσιάζεται καθυστερημένα στο ξενοδοχείο της ομάδας που είχε καταλύσει για το χριστουγεννιάτικο τουρνουά της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Ίβκοβιτς έχει να κοντραριστεί σχεδόν με ολόκληρο τον Ολυμπιακό, καθώς η εποχή Ιωαννίδη δεν μπορούσε να ξεχαστεί από τον οργανισμό. Η κατάκτηση των τριών τίτλων στο τέλος της σεζόν ήταν ένας προσωπικός θρίαμβος, που οφείλεται σαφώς στην προσωπικότητά του, αλλά και στην παραδοχή εκ μέρους του, ότι είχε "διαβάσει λάθος" τον τρόπο με τον οποίο έπαιζε η ομάδα του στο πρώτο μισό της χρονιάς. Μέτρησε πάρα πολύ η σχέση εμπιστοσύνης που ανέπτυξε με τον Σωκράτη Κόκκαλη, η φιλία τους κράτησε και μετά την αποχώρηση του Σέρβου από τον Πειραιά και η αμέριστη στήριξη του αντιπροέδρου Γιώργου Σαλονίκη.

Το καλοκαίρι του '97 ο Ίβκοβιτς νιώθει πλέον πανίσχυρος και δημιουργεί την ομάδα όπως θέλει αυτός. Η ατυχία με τον Έλμπερ Μπένετ σημαδεύει την προετοιμασία, ενώ έχει δημιουργηθεί σάλος με την υπόθεση Παπανικολάου. Ο νεαρός διεθνής, από τη Ζιρόνα και το Ευρωμπάσκετ, όπου βρίσκεται με την Εθνική Ομάδα, εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση κατά του Ντούσαν Ίβκοβιτς, με τη Βίρτους Μπολόνια να παραμονεύει και να θέλει να "κλέψει" τον παίκτη από τον Ολυμπιακό.

Ο "Παπ" πάει στη Μπολόνια, υποστηρίζοντας ότι είναι ελεύθερος, ο Ολυμπιακός παρουσιάζει άλλο συμβόλαιο απ' αυτό που ο παίκτης πίστευε ότι έχει (σε χρονική διάρκεια), δεν μπορεί να παίξει στην ιταλική ομάδα και εν τέλει τα Χριστούγεννα του 1997 πείθεται να επιστρέψει στους "ερυθρόλευκους", αποκαθιστώντας και τις σχέσεις του με τον προπονητή του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πέρασαν "μέλι-γάλα".

Το καλοκαίρι του 1998 ο διάολος σπάει το ποδάρι του στην προετοιμασία της ομάδας. Ένα μεσημέρι κατά το οποίο οι παίκτες έπρεπε υποχρεωτικά να βρίσκονται για ανάπαυση στα δωμάτια τους, ο Παπανικολάου παίρνει μαζί του τους "πιτσιρικάδες" Νίκο Μίχαλο και Δημήτρη Καραπλή και πηγαίνουν στη γειτονική καφετέρια για ένα παγωτό. Ξαφνικά εισβάλλει ο Ντούντα, που είχε δώσει ραντεβού με κάποιον επισκέπτη-φίλο του.

Η έκρηξη ήταν παροιμιώδης. Ο Παπανικολάου τιμωρήθηκε με πρόστιμο 1 εκατομμυρίου δραχμών, ο Καραπλής γύρισε πίσω για ατομικές προπονήσεις και ο Μίχαλος εκδιώχθηκε από τον Ολυμπιακό! Ακόμη ο βετεράνος πια γκαρντ θυμάται την τελευταία ατάκα που του 'πε ο πολύ σκληρός απέναντί του Ντούντα: "Μίχαλε, μένει πάντα η τελευταία εντύπωση". Αργότερα, σε ματς ΑΕΚ-Εσπέρου, ο ένας (Μίχαλος) είχε δώσει μια σπρωξιά κι ο άλλος (Ιβκοβιτς) είχε απαντήσει με κλωτσιά στο καλάμι.

Παρά την πίκρα του, ο Νίκος δεν σταμάτησε ποτέ να δηλώνει ότι ο Ίβκοβιτς προπονητικά ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του: "Τον σέβομαι απεριόριστα σαν προπονητή. Αυτά που έκανε το 1997 τα κάνουν τώρα το 2017" είχε δηλώσει σε μια μεγάλη συνέντευξη στο SPORT24

Στην ιστορία έχει μείνει και η ατάκα του Παπανικολάου, σε ένα ματς στο Περιστέρι. "Τα έχω δοκιμάσει όλα" λέει σε μια στιγμή ο Ντούντα για να έρθει "καπάκι" η φαρμακερή ατάκα του "Δημητράκη", που θυμήθηκε τη γνωστή διαφήμιση: "Δοκίμασες το Ultrex;"

Οι "μάχες" με Μάλκοβιτς-Σούμποτιτς

Στην ιστορία έχουν περάσει, βέβαια, οι καυγάδες του με δυο προπονητές του Παναθηναϊκού. Στον έναν ο υπογράφων ήταν παρών και είδε τον Ίβκοβιτς όσο πιο "κόκκινο" μπορείτε να φανταστείτε.

✍ Με τον Μάλκοβιτς ήταν φίλος, μέχρι που μια μέρα του καλοκαιριού του 1996 έγινε έξαλλος. Μόλις είχε μάθει ότι ο "Μπόζα" είχε πλευρίσει τον Μπάιρον Ντίνκινς και τον προόριζε για βασικό ξένο του Παναθηναϊκού της επόμενης σεζόν. Ο Ντούντα που ήθελε τον "Βύρωνα" στον Ολυμπιακό εξαγριώθηκε. Έκοψε την καλημέρα στον Μάλκοβιτς και όταν οι "ερυθρόλευκοι" θριάμβευσαν 69-49, σε κάθε καλάθι του Ρίβερς έπιανε με νόημα τα γεννητικά του όργανα!

Ο καυγάς με τον Σούμποτιτς ξέσπασε για μια χειραψία που δεν έγινε. Εδώ πάντως δίνουν τα χέρια σε αγώνα Πανιωνίου-Άρη

✍ Το επεισόδιο με τον Σούμποτιτς έγινε σε ένα ανάλογο (στο σκορ) ματς από την ανάποδη. Σεζόν 1998-99 ο Παναθηναϊκός συντρίβει στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό 68-48, με τον προπονητή των "πρασίνων" να αγνοεί τον Ντούντα στο τέλος του ματς. Η συνέχεια όπως την έζησα (ως εκπρόσωπος Τύπου τότε του Ολυμπιακού). Στο διάδρομο των αποδυτηρίων που οδηγεί στην αίθουσα Τύπου προπορεύονται ο Λευτέρης Σούμποτις, ο Μηνάς Γκέκος (συνεργάτης του "Πίξι") και ο συνάδελφος Γιάννης Μελίσσης, υπεύθυνος στο Γραφείο Τύπου του Παναθηναϊκού.

Ακολουθούν ο Ιβκοβιτς, ο Κώστας Μπογατσιώτης και ο υποφαινόμενος. Ξαφνικά ο Ντούντα αρχίζει και κραυγάζει στα σέρβικα, προφανώς όχι... λόγια αγάπης. Ο Σούμποτιτς απαντάει σε έντονο ύφος και οι μπουνιές μεταξύ τους αποφεύγονται μόνο όταν μπαίνουν μπροστά ο Γκέκος και ο Μπόγας.

Το τι ακριβώς είπαν οι δυο τους, το μάθαμε σε ελεύθερη μετάφραση αργότερα, είχε αγοραίες εκφράσεις. Ο Σούμποτιτς δημοσιοποιεί τον καυγά, υποστηρίζοντας ότι ο Ντούντα τον απείλησε εν όψει του αγώνα στο ΣΕΦ, ενώ ο Ίβκοβιτς δήλωνε ότι "ο καυγάς έπρεπε να μείνει μεταξύ μας, όπως κάνουν οι άντρες".

Αργότερα, αμφότεροι έβαλαν νερό στο κρασί τους, ξεχνώντας την ένταση εκείνης της βραδιάς στο στενό διάδρομο του ΟΑΚΑ, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω πως ο Ίβκοβιτς είχε σφίξει τις γροθιές του κι αν ο Μπογατσιώτης δεν έβαζε όλη τη δύναμή του, το επεισόδιο θα 'χε άσχημο τέλος.

Ο Μίνιτς φεύγει

Στην ΑΕΚ, μετά τον Ολυμπιακό, ο Ίβκοβιτς έμοιαζε πιο ήρεμος. Ο Χρήστος Λίγγος, πάντως, είναι "θύμα" του στην προετοιμασία (τρώει και μια μπάλα στην πλάτη) αν και η θητεία του στην Ένωση φέρνει και το τέλος μιας πολύχρονης συνεργασίας με το μέχρι τότε δεξί του χέρι, Μίλαν Μίνιτς.

Για ένα εντελώς περίεργο και άσχετο λόγο (ο Μίνιτς πήγαινε σε ένα μπαρ-ρέστοραν που δεν ήταν της αρεσκείας του Ίβκοβιτς) αντάλλαξαν βαριά λόγια και μια όχι τόσο ευγενική χειρονομία του Ντούντα, ανάγκασε τον άλλοτε βοηθό του να υποβάλει την παραίτησή του και να διακόψει οποιαδήποτε σχέση μαζί του.

Επιστροφή με Μπουρούση

Ο Ίβκοβιτς επέστρεψε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010. Για πρώτη φορά στην καριέρα του γυρνούσε σε ομάδα που 'χε εργαστεί στο παρελθόν. Πίστευε ότι φεύγοντας το 1999 είχε αφήσει κάτι ανολοκλήρωτο πίσω του. Στον Πειραιά ο Ίβκοβιτς συνάντησε ξανά το Γιάννη Μπουρούση για τον οποίο είχε εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια όταν πρωτοπήγε στην ΑΕΚ και ο νεαρός τότε σέντερ έκανε τα πρώτα του βήματα: "Μου θυμίζει τον Ντίβατς" είχε πει τότε ο Ντούντα, που τον προέτρεψε να κάνει μια λεπτή επέμβαση στα πόδια, που θα εξασφάλιζε όμως την συνέχεια της καριέρας του.

Με τον "Μπούρου" ο Ίβκοβιτς είχε μια θυελλώδη σχέση, με αποκορύφωμα την άδεια που έδωσε στον παίκτη τον Φεβρουάριο του 2011! Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής έφυγε από τον Πειραιά και δεν ήθελε καν να ακούει το όνομα του Ίβκοβιτς, αν και με τη δήλωση που έκανε μετά το θάνατο του Σέρβου υπογράμμισε ότι "ο σεβασμός μου παραμένει".

Η υπόθεση Σλούκα είναι γνωστή. Ο Ντούντα δεν τον πίστευε τόσο πολύ, είχε προκρίνει τον Δημήτρη Κατσίβελη και χρειάστηκε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του παίκτη, μέχρι να κερδίσει τον χρόνο του. Σε ένα ματς εναντίον του Άρη, ο Σλούκας μπαίνει σχεδόν τελευταίος, αλλά καθαρίζει το παιχνίδι για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Στο επόμενο ευρωπαϊκό ματς είναι παρκαρισμένος στον πάγκο. Αρχίζει το κράξιμο από την εξέδρα "ξύπνα, βάλε τον Σλούκα" και λοιπά. Ο Ντούντα ακούει τις φωνές και ξαφνικά γυρίζει σε όσους φώναζαν και τους απαντάει: "Δηλαδή, πιστεύετε ότι παίζουμε πάλι με τον Άρη;"

Αυτός ήταν ο ηφαιστειώδης Ντούντα Ίβκοβιτς. Η λάβα που είχε μέσα του ξέφευγε καμιά φορά κατά δικαίων και αδίκων. Στην Εφές κόντεψε να... πλακώσει τον Τάιους, όταν ο Αμερικανός αντέδρασε σε ένα τάιμ-άουτ και φυσικά έχει μείνει στην ιστορία το περίφημο "είσαι ο χειρότερος άνθρωπος σε αυτό το γήπεδο" που είχε πει στον Χρήστο Χριστοδούλου. Τον διαιτητή!

TAGS ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΡΗΣ ΠΑΟΚ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΑΕΚ STOIXIMAN GBL EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ