Ο απολογισμός της 15ης αγωνιστικής
Η 15η αγωνιστική του Euroleague Fantasy Challenge αποτελεί παρελθόν και πλέον το παιχνίδι έχει μπει και τυπικά στο δεύτερο μισό του, αφού απομένουν -το πολύ- άλλες 14 αγωνιστικές μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Η συγκεκριμένη εβδομάδα ήταν μια πιο κλασική και χρήσιμη για το TOP 16, χωρίς να είναι όμοια με τις προηγούμενες, αφού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε πολύ καλή, σαν την 13η, ούτε πολύ άσχημη, όπως η 12η και η 14η. Αυτό γιατί κινήθηκε σε ενδιάμεσα επίπεδα (με τάσεις προς τα χαμηλά βέβαια), δίνοντας ευκαιρίες για καλά σκορ, περιέχοντας όμως παράλληλα και πολλές και σημαντικές παγίδες, με αρκετούς παίκτες-κλειδιά να πραγματοποιούν τη χειρότερή τους φετινή εμφάνιση.
Του Νότη Φιλιππίδη
Αντί λοιπόν όλες οι ομάδες να κάνουν μεγάλα ή μικρά σκορ και έτσι να μην υπάρξουν σπουδαίες ανακατατάξεις στη βαθμολογία, την εβδομάδα που πέρασε τα σκορ δεν ήταν γενικευμένα, αλλά καθορίστηκαν από τις επιλογές του κάθε μάνατζερ κι έτσι υπήρξαν τόσο υψηλά, όσο και χαμηλά σκορ, διαταράσσοντας έτσι τη συνολική κατάταξη.
Αν βρεθήκατε στη δεύτερη κατηγορία πάντως, δεν έχετε λόγο να απογοητεύεστε και μπορείτε να κατηγορήσετε εν μέρει και την ...κακοτυχία για το χαμηλό σας σκορ, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθώσετε. Για παράδειγμα, μια ομάδα με παίκτες όπως οι:
- Ντέντμον
- Γκρέιντζερ
- Σπανούλης
- Σμιθ
- Ναβάρο
- Ντράγκιτς
- Τόμιτς
- Γκιστ
- Μπουρούσης
- Τόμπσον
θα είχε ένα αρκετά αξιόλογο ρόστερ, όχι το πιο δυνατό, αλλά σίγουρα όχι και το πιο παράλογο, ενόψει της 15ης αγωνιστικής. Κι όμως, αυτή η ομάδα έγραψε σκορ -12,9 την εβδομάδα που πέρασε!
Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όλοι οι παίκτες της καλύτερης πεντάδας της εβδομάδας, πραγματοποίησαν την καλύτερή τους φετινή εμφάνιση, ενώ στην καλύτερη δεκάδα (ενδεκάδα, λόγω της ισοβαθμίας που προκύπτει), υπάρχουν τρεις Λιθουανοί και τρεις Σέρβοι παίκτες.
MVP
Τάρενς Κίνσεϊ (Παρτιζάν) - 38
Την τρίτη καλύτερη φετινή ατομική επίδοση (χωρίς μπόνους νίκης) έκανε απέναντι στην Λοκομοτίβ Κουμπάν ο αναγεννημένος στο TOP 16 Τάρενς Κίνσεϊ, παλεύοντας μάλιστα μόνος του στα τελευταία λεπτά του αγώνα με τη ρωσική ομάδα, παίρνοντας συνολικά 21 προσπάθειες για σουτ! Τελείωσε τον αγώνα με 32 πόντους, έχοντας 12/20 δίποντα (!), 1/1 τρίποντο και 5/6 βολές, ενώ μάζεψε και 5 ρημπάουντ, έκανε 3 κλεψίματα, 2 λάθη και κέρδισε 8 φάουλ χωρίς να υποπέσει σε κανένα. Πλέον, βρίσκεται στην πρώτη θέση σε Index Rating στο TOP 16 μαζί με τον Νέναντ Κρστιτς και αναμένεται να είναι ο most-bought player της αγωνιστικής που έρχεται.
Καλύτερη Πεντάδα
1. Μίλος Τεόντοσιτς (ΤΣΣΚΑ) - 34,1
Η επιβλητική εμφάνιση του Σέρβου point guard ήδη από το πρώτο ημίχρονο, με μεγάλη ευστοχία έξω από τα 6,75μ. δεν άφησε περιθώρια στην Μπάγερν κι έτσι χάρισε στην ΤΣΣΚΑ μια εύκολη νίκη. Ο ανακηρυγμένος MVP της αγωνιστικής πέτυχε 24 πόντους με 1/3 δίποντα, 6/10 τρίποντα και 4/4 βολές, πήρε 5 ρημπάουντ, μοίρασε 5 ασσίστ και είχε 5 κερδισμένα φάουλ, στην καλύτερή του φετινή εμφάνιση, που όμως δεν αρκεί από μόνη της για να τον βάλει στο παιχνίδι.
2. Μαρτίνας Πότσιους (Ζαλγκίρις) - 27
Εντυπωσιακός λίγο μετά την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση ο Λιθουανός γκαρντ, οδηγούσε την Ζαλγκίρις σε μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη που όμως τελικά δεν ήρθε, ψαλιδίζοντας κι άλλο τις ελπίδες πρόκρισης της. Ο Πότσιους ήταν πάντως ασταμάτητος, αφού τελείωσε τον αγώνα 26 πόντους έχοντας τρομερά ποσοστά, όπως 5/6 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 1/1 βολή, ενώ πήρε και 4 ρημπάουντ και κέρδισε 5 φάουλ.
3. Τάρενς Κίνσεϊ (Παρτιζάν) - 38
4. Λίνας Κλέιζα (Φενερμπαχτσέ) - 26
Την καλύτερή του φετινή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Λίνας Κλέιζα μέσα στο Μιλάνο, όμως αυτή δεν ήταν αρκετή για να φύγει η ομάδα του με ένα σπουδαίο διπλό, αντιθέτως, η Φενερμπαχτσέ βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση. Ο 2ος από τους 3 συνολικά Λιθουανούς της καλύτερης πεντάδας της αγωνιστικής σταμάτησε στους 26 πόντους, έχοντας 6/8 δίποντα, 1/4 τρίποντα και 11/11 βολές, μάζεψε 5 ρημπάουντ, ενώ είχε 3-4 φάουλ. Δείχνει να είναι σε καλό φεγγάρι (έχει μέσο όρο Index Rating 17,7 στα τρία τελευταία ματς) και ο τραυματισμός του Βίντμαρ, που ίσως αναγκάσει τον Ομπράντοβιτς να ανακατέψει κι άλλο την τράπουλα, σε συνδυασμό με τη γενικότερη έλλειψη σοβαρών λύσεων στη θέση, μπορούν να φέρουν τον Λιθουανό για τα καλά στο προσκήνιο.
5. Ρομπέρτας Γιαφτόκας (Ζαλγκίρις) - 25
Ο σέντερ της Ζαλγκίρις έκανε δεύτερο συνεχόμενο Index Rating ίσο ή μεγαλύτερο του 20, κάτι που έχει να συμβεί από την πρώτη του σεζόν στην Euroleague, δηλαδή τη χρονιά 2005-2006 με τη φανέλα τότε της Λιέτουβος Ρίτας. Ήταν άξιος συμπαραστάτης του Πότσιους πετυχαίνοντας 21 πόντους με 10/14 δίποντα και 1/2 βολές, ενώ μάζεψε και 9 ρημπάουντ (4 αμυντικά + 5 επιθετικά). Δύσκολα πάντως θα απασχολήσει το παιχνίδι.
Δεύτερη Καλύτερη Πεντάδα
1. Κάρλος Αρόγιο (Γαλατασαράι) - 30,8
Ολοένα και καλύτερος παρουσιάζεται ο έμπειρος Πορτορικάνος στο TOP 16 και πλέον, είναι ο δεύτερος καλύτερος point guard σε Index Rating σε αυτή τη φάση, έχοντας κατά μέσο όρο 17,6 (πρώτος είναι ο Ροντρίγκεζ, ενώ ελάχιστα πίσω ακολουθεί ο Διαμαντίδης). Απέναντι στην Ζαλγκίρις σημείωσε 22 πόντους, έχοντας 7/9 δίποντα, 1/4 τρίποντα και 5/5 βολές, μαζί με 3 ρημπάουντ, 9 ασσίστ, 3 λάθη και 4 κερδισμένα φάουλ. Ο ανταγωνισμός της θέσης τον καθιστά ακόμα και τώρα "ψαγμένη" επιλογή, αλλά η λέξη "ρίσκο" αρχίζει να ξεθωριάζει σταδιακά δίπλα από το όνομά του.
2. Ντάνιελ Χάκετ (Μιλάνο) - 26,4
Εμφάνιση "αλά Σιένα" πραγματοποίησε ο Ντάνιελ Χάκετ απέναντι στην Φενερμπαχτσέ, συνεισφέροντας έτσι τα μέγιστα για να πάρει η Μιλάνο μια υπερπολύτιμη νίκη. Ο Ιταλός γκαρντ πέτυχε 17 πόντους με 2/4 δίποντα, 1/5 τρίποντα και 10/10 βολές, μάζεψε 7 ρημπάουντ, μοίρασε 3 ασσίστ και κέρδισε 8 φάουλ, για να βρεθεί σε μεγαλύτερη αξία από τον Σπανούλη, κάτι που φάνταζε απίθανο, μετά την πρώτη αγωνιστική του TOP 16. Αυτό θα αλλάξει όμως ίσως και άμεσα.
3. Ρούντι Φερνάντεζ (Ρεάλ) - 25,3
Μια κακή παρένθεση ήταν για τον Ρούντι το παιχνίδι μέσα στην Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ και ενάντια στην Μακάμπι επανήρθε στα μεγάλα σκορ, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι παίκτης για να αποχωριστεί κανείς από την ομάδα του. Τελείωσε τον αγώνα με 16 πόντους, έχοντας 4/4 δίποντα, 1/4 τρίποντα και 5/8 βολές, πήρε 8 ρημπάουντ, 4 εκ των οποίων ήταν επιθετικά, μοίρασε 3 ασσίστ, έκανε 2 κλεψίματα, 2 λάθη και είχε 4-6 φάουλ.
4. Μπράιαντ Ντάνστον (Ολυμπιακός) - 20,9
Μετά από καιρό κάνει εμφανή την παρουσία του στο TOP 16, πραγματοποιώντας δεύτερη συνεχόμενη καλή εμφάνιση, στα επίπεδα αυτών της κανονικής περιόδου. Σε 20:52 που αγωνίστηκε πρόλαβε να σκοράρει 12 πόντους, έχοντας 5/5 δίποντα και 2/2 βολές, να μαζέψει 6 (3+3) ρημπάουντ και να κόψει 2 φορές τους αντιπάλους του, για να αρχίσει να μπαίνει και πάλι, δειλά δειλά, στο παιχνίδι.
Ζόραν Έρτσεγκ (Γαλατασαράι) - 20,9
Άλλο ένα καλό σκορ, αυτή τη φορά κάπως αθόρυβα για τον Σέρβο, αφού δεν αγωνίστηκε στα τελευταία κρίσιμα λεπτά του αγώνα με την Ζαλγκίρις, ωστόσο είχε ήδη σκοράρει 12 πόντους με 1/4 δίποντα, 3/4 τρίποντα και 1/1 βολή, που μαζί με τα 8 ρημπάουντ τον βοήθησαν να φτάσει στο καθαρό 19, σε 26:12 συμμετοχής και να διατηρήσει πολύ υψηλά τις μετοχές του στο TOP 16.
5. Νέναντ Κρστιτς (ΤΣΣΚΑ) - 23,1
Παραμένει ο πιο "hot" παίκτης του TOP 16 (αν και πλέον ο Κίνσεϊ μπορεί κάλλιστα να το αμφισβητήσει αυτό), πραγματοποιώντας άλλη μια πολύ καλή εμφάνιση, αυτή τη φορά παρόντος και του Κάιλ Χάινς. Ο Σέρβος σέντερ (και ο τρίτος συνολικά Σέρβος της δεκάδας) σημείωσε 14 πόντους μέσα στην Μπάγερν, έχοντας 4/8 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 3/3 βολές, μαζί με 6 ρημπάουντ και 5 κερδισμένα φάουλ. Οι μετοχές του δεν πέφτουν από την επιστροφή του Χάινς και η παρουσία του κρίνεται απαραίτητη σε κάθε ομάδα, παρότι το ταβάνι του σε σκορ, αναπόφευκτα, περιορίζεται.
Απογοήτευσαν
* Από το 39 της πρώτης αγωνιστικής του TOP 16, στο -8! Το χειρότερο του ματς στη διοργάνωση πραγματοποίησε ο Βασίλης Σπανούλης και βάσει Index Rating, ένα από τα χειρότερα που έχει κάνει ποτέ τόσο μεγάλος παίκτης στη διοργάνωση (για την ιστορία, ο Παπαλουκάς έχει κάνει -9 μέσα στο ΣΕΦ με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ). Ο Έλληνας γκαρντ ήταν τραγικά άστοχος, έχοντας 1/12 σουτ (1/8 δίποντα, 0/4 τρίποντα), αλλά αυτό δεν στοίχησε στον Ολυμπιακό που πήρε μια εύκολη νίκη. Παράλληλα, ο Σπανούλης είχε 3 ασσίστ, 2 λάθη, 0 ρημπάουντ και μόλις 1 κερδισμένο φάουλ.
* Στο ίδιο ματς ο Ζόραν Ντράγκιτς έμεινε για δεύτερο συνεχόμενο δύσκολο εκτός έδρας ματς σε πολύ ρηχά νερά, πετυχαίνοντας 5 πόντους με 2/10 σουτ, χωρίς να ξεπεράσει τον αριθμό 1 σε οποιαδήποτε άλλη στατιστική κατηγορία, για να κάνει σκορ -1. Ο συμπαίκτης του, Τζέισον Γκρέιντζερ, που είχε αυξημένο χρόνο συμμετοχής λόγω του τραυματισμού του Κάλογουεϊ, τελείωσε τον αγώνα με ράνκινγκ 1, έχοντας 2 πόντους με 0/7 σουτ, 2/2 βολές, μαζί με 3 ασσίστ και 5 κερδισμένα φάουλ.
* Αρνητικός, χωρίς όμως αυτό να στοιχίσει στη Μιλάνο ήταν ο Σι Τζέι Γουάλας με το -6 Index Rating που έκανε, αφού έμεινε άποντος, έχοντας 0/3 σουτ, 1 ρημπάουντ και 5-1 φάουλ. Με 5 φάουλ αποβλήθηκαν και οι άλλοι δύο power forward της Μιλάνο, ο Νίκολο Μέλι (Index Rating 1) και Κρίστιαν Κανγκούρ (Index Rating 8, με 4/4 τρίποντα), για να έχουν έτσι συνολικό απολογισμό φάουλ 15-2!
* Εκτός κλίματος αγώνα έμεινε ο Τζέιμς Γκιστ απέναντι στην Μπαρτσελόνα, όπου ήταν άποντος, έχοντας 0/5 σουτ, 4 ρημπάουντ, 2 λάθη και -4 Index Rating. Στον ίδιο αγώνα, τα δύο μεγάλα ατού της Μπαρτσελόνα, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο και ο Άντε Τόμιτς βρέθηκαν σε κακό βράδυ, με τον Ισπανό να δίνει -1, πετυχαίνοντας μόλις 1 πόντο, στα τελευταία μάλιστα δευτερόλεπτα του παιχνιδιού, έχοντας 0/6 σουτ, 1/2 βολές, 2 ρημπάουντ και 3 ασσίστ, ενώ κέρδισε λιγότερα φάουλ από όσα έκανε (4-3), ενώ ο Τόμιτς τελείωσε τον αγώνα με 4 πόντους, 2/4 σουτ, 6 λάθη και -2 ράνκινγκ!
* Τη χειρότερή του φετινή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Αντρές Νοτσιόνι, σε ένα μάλιστα θεωρητικά εύκολο παιχνίδι όπως αυτό με την Εφές. Ο Αργεντίνος σκόραρε μόλις 5 πόντους με 1/8 σουτ και 3/4 βολές, πήρε 8 ρημπάουντ, έκανε 3 λάθη και έδωσε σκορ 4. Τα μεγάλα σκορ φέτος πάντως τα έχει σημειώσει εκτός έδρας.
* Σε ρηχά νερά έμεινε Ντίον Τόμπσον απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, δίνοντας το μικρότερό του σκορ μετά από ένα μεγάλο σερί θετικών σχετικά εμφανίσεων, ίσως και δικαιολογημένα, λόγω της ποιότητας του αντιπάλου. Ο Αμερικανός τελείωσε τον αγώνα με 4 πόντους, έχοντας 1/7 δίποντα και 2/2 βολές, μαζί με 4 ρημπάουντ και Index Rating 2, ενώ δεν τα πήγε καλύτερα ο Μπόρις Σάβοβιτς που έπεσε στο -5, με 2 πόντους και 1/7 σουτ. Ούτε ο Τζον Μπράιαντ κατάφερε να βοηθήσει την Μπάγερν, μένοντας και αυτός σε ράνκινγκ 2, πετυχαίνοντας 6 πόντους, με 3/7 δίποντα, μαζεύοντας 3 ρημπάουντ και κάνοντας 3 φάουλ.
* Το σερί των κακών εμφανίσεων απέναντι στην Ρεάλ που ξεκίνησε από τα περσινά playoffs, συνεχίστηκε και στο φετινό TOP 16 από τον Ντέβιν Σμιθ, ο οποίος σκόραρε 4 πόντους με 2/8 σουτ, πήρε 4 ρημπάουντ, έδωσε 1 ασσίστ, έκανε 3 φάουλ και 0 Index Rating, για πέσει αισθητά στο "χρηματιστήριο" της θέσης. Στο ίδιο παιχνίδι, ο Γιάννης Μπουρούσης πραγματοποίησε δεύτερη συνεχόμενη κακή εμφάνιση, δίνοντας σκορ 1,1, με 2 πόντους και 1/4 σουτ, 5 ρημπάουντ και 3 φάουλ.
* Πρώτη φορά μετά από τόσες συμμετοχές βρίσκεται σε αυτή τη στήλη του άρθρου ο Τζάστιν Ντέντμον, χάρη στο -1 Index Rating που σημείωσε μέσα στην Γαλατασαράι. Ο Αμερικανός point guard σκόραρε μόνο 6 πόντους, έχοντας 0/5 δίποντα και 2/8 τρίποντα, ενώ δεν εκτέλεσε καμία ελεύθερη βολή παρά τα 5 φάουλ που κέρδισε. Παράλληλα, μοίρασε 7 ασσίστ, έκανε 3 λάθη, δέχτηκε 2 κοψίματα και αποβλήθηκε με 5 φάουλ, στα τελευταία δευτερόλεπτα του παιχνιδιού. Ακόμα και οι καλύτεροι, έχουν δικαίωμα σε μια κακή βραδιά.
Ελάτε στην παρέα μας στο Facebook ( EFC the blog ) και ακολουθήστε μας στο Twitter ( @EFCtheblog ).