STOIXIMAN GBL

Ο απολογισμός της Α1

Με τα πλέι-οφ προ των πυλών το SPORT 24 κάνει τον απολογισμό της κανονικής περιόδου της Α1

Παναθηναϊκός

Το resume:

Οι "πράσινοι" τέλειωσαν και πάλι με χαρακτηριστική άνεση στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου. Έχασαν μόνο δύο παιχνίδια (εκτός Ολυμπιάδα, εντός Ολυμπιακό) και απαγορευσαν σε οποιονδήποτε να τους... αμφισβητήσει.

Ο MVP: Ο Δημήτρης Διαμαντίδης... Έχουμε και λέμε: 2ος σκόρερ, 2ος ριμπάουντερ, 2ος στα τρίποντα (51%), 1ος σε χρόνο συμμετοχής, 1ος πασέρ, 1ος "κλέφτης" και 2ος μπλοκέρ! Αυτά...

Η αποκάλυψη: Ο Σάνι Μπετσίροβιτς εγκλιματίστηκε με το "καλημέρα" και τέλειωσε την κανονική περίοδο ως πρώτος σκόρερ και δεύτερος πασέρ.

Η απογοήτευση: Ο Τόνι Ντελκ δεν ταίριαξε στη φιλοσοφία και έγινε "αλλαγή" πριν το τέλος της σεζόν.

Το στατιστικό: Οι 447 ασίστ αποδεικνύουν την υπεροχή των "πρασίνων", αλλά και τη... φιλοσοφία του Ομπράντοβιτς.

Το "μυστικό":
Η πίεση σε όλο το γήπεδο ήταν αυτή που έδωσε στον Παναθηναϊκό την καλύτερη άμυνα, αλλά και την καλύτερη επίθεση!

Οι αλλαγές
: Ο Τομάσεβιτς έδωσε τη θέση του στον Βούγιανιτς, για να αντικαταστήσει μετά ο ίδιος τον Τόνι Ντελκ.

Η καλύτερη στιγμή:
Το εντυπωσιακό 96-60 επί του δεύτερου Άρη στο Αλεξάνδρειο!

Η χειρότερη στιγμή:
Η εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Είχαν να χάσουν στην κανονική περίοδο από το 2000!

Άρης


To resume: Η ομάδα του Αντρέα Ματσόν τέλειωσε τη σεζόν με την καλύτερη θέση (2η) των τελευταίων 16 ετών, αλλά και ρεκόρ εκτός έδρας νικών!

O MVP: Ο Τζερεμάια Μάσεϊ ήταν ο πρώτος σκόρερ (12.9π), πρώτος ριμπάουντερ (7.3) και πρώτος μπλοκέρ του Άρη (1.0 κόψιμο).

Η αποκάλυψη
: Ο Δημήτρης Τσαλδάρης! Από την άκρη του πάγκου εξελίχθηκε σε βασικό τελειώνοντας τη χρονιά με 133 πόντους, 21 τρίποντα και πολύ... ιδρώτα στην άμυνα.
Η απογοήτευση: Κέβιν Φλέτσερ: 38 πόντοι (38% στα δίποντα), 21 ριμπάουντ, 8 λάθη σε 95' (14 ματς).

Το στατιστικό: Η δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, επιβεβαιώνεται από τα 236 κλεψίματα, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα της Α1.

Το μυστικό: Οι ψηλοί του Άρη κι η αμυντική φιλοσοφία ήταν τα στοιχεία που έκαναν τη διαφορά.

Οι αλλαγές
: Μόνο στην αρχή ο Μαχμούτ Αμπντούλ Ραούφ κάλυψε το κενό του τραυματία Άλεξ Σκέιλς.

Η καλύτερη στιγμή:
Το "διπλό" στο ΣΕΦ! Με αυτό το αποτέλεσμα (70-76) οι "κίτρινοι" έβαλαν τις βάσεις για τη δεύτερη θέση.

Η χειρότερη στιγμή
: "Παραδόθηκαν" στον Παναθηναϊκό, αλλά περισσότερο τους "πόνεσαν" οι δύο ήττες από τον "αιώνιο" αντίπαλο, ΠΑΟΚ.

Ολυμπιακός


Το resume: Τι κι αν κέρδισε εκτός εδρας τον "αιώνιο" αντίπαλο; Οι Πειραιώτες έμειναν στην 3η θέση έχοντας πάρει μόνο μια νίκη απέναντι στις άλλες τρεις ομάδες της τετράδας! Συνολικά, πάντως, δεν... έπεισαν.

Ο MVP: Ο Άντρια Ζίζιτς (2ος σκόρερ, 3ος ριμπάουντερ) ήταν με διαφορά η πιο σταθερή λύση στο "οπλοστάσιο" του Πίνι Γκέρσον.

Η αποκάλυψη: Ο Γιάννης Μπουρούσης έκανε έναν εκπληκτικό 2ο γύρο, καλύπτοντας το κενό του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη.

Η απογοήτευση: Τα κιλά του, τα προβλήματα υγείας κι η κόντρα του με τον Πίνι Γκέρσον "κράτησαν" τον Σχορτσιανίτη μόνο 183' συμμετοχής (15 ματς) στο παρκέ. Μόνο ο Στεφάνοφ, Ματσιγιάουσκας κι ο Μουλαμέροβιτς έπαιξαν λιγότερα λεπτά και παιχνίδια από αυτόν.

Το στατιστικό: Καμία ομάδα δεν έκανε παραπάνω από τα 84 κοψίματα των "ερυθρολεύκων".

Το μυστικό: Στα περισσότερα παιχνίδια της Α1 η επιθετική ποιότητα και το βάθος των Πειραιωτών ήταν αρκετά για να φέρουν τη νίκη.

Οι αλλαγές: Τα προβλήματα των Ματσιγιάουσκας και Στακ, έφεραν προσωρινά τους Μουλαομέροβιτς και Στεφάνοφ.

Η καλύτερη στιγμή: Φυσικά η εκτός έδρας νίκη επί του Παναθηναϊκού!

Η χειρότερη στιγμή:
Οι εντός έδρας ήττες από τον Άρη και τον Πανιώνιο. Στην τελευταία έχασε και τη δεύτερη θέση!

Πανιώνιος


Το resume: Ο Πανιώνιος από την αρχή ως το τέλος του πρωταθλήματος έπαιξε ποιοτικό μπάσκετ κι είχε τη σταθερότητα για να πάρει την 4η θέση. Έπαιξε καλά κόντρα στους πρωτοπόρους, αλλά δεν είχε την απαιραίτητη "δυναμική" στην έδρα του.

O MVP: Ο Αντρέ Χάτσον δεν τέλειωσε τη σεζόν, όπως την ξεκίνησε, αλλά με 14.1 πόντους και 8.3 ριμπάουντ ήταν αυτός που έδωσε ποιότητα στον Πανιώνιο.

Η αποκάλυψη: Ο Ερντέν Αρσλάν μέσα σε 4 ματς κατάφερε να ανεβάσει τις... στροφές της "κυανέρυθρης" μηχανής με 12.5 πόντους (55% στα τρίποντα) και 2.0 ασίστ ανά ματς.

Η απογοήτευση: Ο Αλεξάντερ Σούμπαρα δεν κατάφερε να καλύψει το κενό του Ντράγκαν Λουκόφσκι στη θέση "1".

Το στατιστικό:
Το 52% στα δίποντα μαρτυρά ότι ο Πανιώνιος είναι μια ομάδα του προπονητή, που ψάχνει την καλή επιλογή.

Το μυστικό: Η αμυντική δουλειά του Ντόιτσιν στη θέση "4", το δίδυμο Περπέρογλου-Ουίνστον κι η υποδειγματική εκδήλωση του πικ-εν-ρολ.

Οι αλλαγές: Μετά τον Τόμοβιτς που έφυγε νωρίς ήρθε ο τραυματισμός του Λουκόφσκι για να αλλάξει τα πλάνα του Λούκα Παβίσεβιτς. Στο ρόστερ προστέθηκαν οι Μιλίκοβιτς, Σουμπάρα, με τον τελευταίο να δίνει τη θέση του στον Αρσλάν.

|Η καλύτερη στιγμή:
Το "διπλό" στο ΣΕΦ (79-81) ήταν το αποτέλεσμα που τους χάρισε την 4η θέση.

Η χειρότερη στιγμή
: Η χαμένη ευκαιρία κόντρα στον Παναθηναϊκό κι εντός έδρας ήττα από τον Πανελλήνιο. Στο πρώτο το ματς χάθηκε μέσα από τα χέρια τους και το δεύτερο εξαιτίας μιας... ζωνάρας.

Πανελλήνιος


Το resume: Οι "Ολυμπιονίκες" έκαναν έναν εκπληκτικό δεύτερο γύρο και τερμάτισαν στην 5η θέση του πρωταθλήματος, ισοφαρίζοντας το περσινό τους κατόρθωμα. Η 5η θέση ειναι κι η καλύτερη στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου.

Ο MVP: Ο Μιχάλης Πελεκάνος και με το παραπάνω! Έπαιξε όλα τα ματς του Πανελληνίου και συνολικά ήταν ο 1ος σκόρερ, ο 1ος ριμπάουντερ, ο 3ος πασέρ, ο 1ος "κλέφτης" κι ο 1ος μπλοκέρ της ομάδας του!

Η αποκάλυψη: Ο Μαμαντού Εντζάι άλλαξε την εικόνα της ομάδας. Πριν τραυματιστεί πρόλαβε να σκοράρει 15 πόντους, να πάρει 12.5 ριμπάουντ και να κάνει 1.8 κοψίματα ανά ματς!

Η απογοήτευση: Ο Νίκος Οικονόμου δεν κατάφερε να βρει το ρόλο του. Σε 14 ματς είχε 84 πόντους με 26% στα σουτ εντός πεδιάς.

Το στατιστικό:
Τα 21 συμβόλαια!

Το μυστικό
: Βρήκε τη χημεία του όταν άρχισαν να έχουν ενεργό ρόλο οι Έλληνες: Πελεκάνος, Γεωργαλής, Αργυρόπουλος, Καραποστόλου, Σακελλαρίου, Πέτρουλας, Παπαϊωακείμ και Οικονόμου.

Οι αλλαγές: Έφτά στο σύνολο, εννιά αν μετρήσουμε από την αρχή της χρονιάς (Τζόνσον, Στιούαρτ). Ο Καλαφατάκης αντικατέστησε τον Πεδουλάκη, ενώ οι Ράντσιτς, Ντίξον, Πάτερσον, Τσέρανιτς και Τρεντ είπαν νωρίς-νωρίς αντίο. Αντιθετα οι Γκόλντγουαϊρ, Εντζάι, Γεωργαλής, Γιοβάνοβιτς, Οικονόμου και Ζέμλιτς δεν ξεκίνησαν τη χρονιά!

Η καλύτερη στιγμή
: Η νίκη επί του Πανιωνιου στο Ελληνικό και το εντυπωσιακό "διπλό" στη Λάρισα.

Η χειρότερη στιγμή:
Η εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ. Συνολικά οι "κυανόλευκοι" έχασαν πέντε ματς στην Κυψέλη, τα άλλα τρία από τους τρεις πρωτοπόρους.

ΠΑΟΚ


To resume: Ο "δικέφαλος" -ως συνήθως- ήταν καλός στο γήπεδο του κι είχε γενικότερα εκλάμψεις, αλλά όχι και σταθερότητα. Βρήκε "χημεία" με τους Ουάσινγκτον-Πάρκερ, αλλά δεν "έκλεισε" το ίδιο καλά τη χρονιά.

O MVP: Ο Βλάντο Σκεπάνοβιτς πήρε το... όπλο του σκοράροντας 15.5 πόντους ανά παιχνίδι με 88% στις βολές, 55% στα δίποντα και 44% στα τρίποντα. Είχε ακόμη 2.2 ασίστ.

Η αποκάλυψη: Οι εμφανίσεις του Μπλάγκοτα Σέκουλιτς, που τον έστειλαν στη Ρεάλ Μαδρίτης!

Η απογοήτευση:
Με διαφορά του δεύτερου ο Κροάτης πλέι-μέικερ Ιβάν Τόμας, που έφυγε... νωρίς.

Το στατιστικό
: Λίγες ομάδες σούταραν χειρότερα από τον ΠΑΟΚ, όπως φαίνεται από το 75% στις βολές, το 52% στα δίποντα και το 37% στα τρίποντα.

Το μυστικό:
Η περιφερειακή τριάδα (Σκεπανοβιτς, Καλαμπόκης, Πάρκερ) κι η ικανότητα των ψηλών του να σουτάρουν από την περιφέρεια.

Οι αλλαγές:
Οι Άλεν, Τόμας και Πάνκο αντικαταστάθηκαν μετά την αλλαγή προπονητή (Πιλαφίδης αντί Πρέλιεβιτς). Ηρθαν οι Ουάσινγκτον, Πάρκερ και Κογιαντίνοβιτς. Ο πρώτος "τράκαρε" κι έχασε τη θέση του, την οποία πήρε ο Σι Τζέι Ουάτσον, που ήρθε την τελευταία στιγμή μαζί με τον άλλοτε διεθνή Σέρβο σέντερ Τζούρο Όστογιτς, αλλά και τον Βαγγέλη Αλεξανδρή.

Η καλύτερη στιγμή:
Το "διπλό" στο Αλεξάνδρειο επί του Άρη στο ντεμπούτο του Βαγγέλη Αλεξανδρή.

Η χειρότερη στιγμή:
Οι ήττες από την Ολύμπια (εντός) και από τον Μακεδονικό (εκτός), που ουσιαστικά στέρησαν την 4η θέση.

Ολύμπια Λάρισας


Το resume: Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ολύμπια μπήκε στην 8άδα, κάνοντας παράλληλα ρεκόρ σε νίκες, τόσο συνολικά (13), οσο και εκτός έδρας. Τα προηγούμενα χρόνια είχε τρεις συνολικά, ενώ φέτος τις διπλασίασε. Κι όμως! Μπορούσε και καλύτερα, ειδικά αν δεν τραυματιζοταν ο Ουόλς.

Ο MVP:
Ο Ματ Ουόλς! Ο ξανθομάλλης Αμερικανός φόργουορντ είχε 17.7 πόντους (με 80% στις βολές, 48% στα δίποντα και 40% στα τρίποντα), 4.5 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ, διεκδικώντας τον τίτλο του καλύτερου ξένου της Α1.

Η αποκάλυψη: Οι "μικροί" της ομάδας (Νεοφυτίδης, Τριχόπουλος, Καραβασάνης, Καραγκιολίδης) που πήραν 402 λεπτά συμμετοχής.

Η απογοήτευση: Ο Ιγκόρ Βουκατίνοφ δεν "ταίριαξε" στη χημεία κι αντικαταστάθηκε.

Το στατιστικό: Οι 346 ασίστ (3η καλύτερη επίδοση της Α1), δείχνουν την ποιότητα της ομάδας και τη "σφραγίδα" του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Το μυστικό: Η ομάδα βασίστηκε στην καλή κυκλοφορία, στην αμυντική διάθεση ενός νεανικού συνόλου (με εξαίρεση τους κοινοτικούς) και σε μια πολυπρόσωπη και πλουραλιστική επιθετική ταυτότητα.

Οι αλλαγές: Η "τιμωρία" του Μπραντ Μπάκμαν κι οι κακές εμφανίσεις του Ιγκόρ Βουκατίνοφ έφεραν τα... πάνω-κάτω. Ήρθαν ο Αμερικανός Ουόλς αντί του Σέρβου γκαρντ κι ο Γερμανός Αριγκμπάμπου αντί του Αμερικανού σέντερ.

Η καλύτερη στιγμή:
Η νίκη επί του Άρη (κατά τη διάρκεια του σερί 8 στα 9), αλλά και το διπλό στην Πυλαία.

Η χειρότερη στιγμή
: Οι εντός έδρας ήττες από το Αιγάλεω, ΑΕΚ και ΑΕΛ στο φινάλε της κανονικής περιόδου.

Μαρούσι


Το resume: Στη μετά-Γιαννάκη εποχή το Μαρούσι έδειξε επηρεασμένο. Δεν ξεκίνησε καθόλου καλά, αλλά στο τέλος με ντεμαράζ διαρκείας κατέκτησε την 8η θέση της Α1, έστω κι αν δεν εντυπωσίασε. Δεν ήταν... χρονιά του κρίνοντας από τους τραυματισμούς και τα χαμένα παιχνίδια στον πόντο!

O MVP: Ο Ρενάλντας Σεϊμπούτις αποτέλεσε μια από τις ελάχιστες "οάσεις" του Αμαρουσίου. Στο σύνολο ήταν πρώτος σκόρερ (13.5π) με 75% στις βολές, 58% στα δίποντα και 47% στα τρίποντα.

Η αποκάλυψη:
Ο Ερμίν Τζάζβιν ήρθε... καθυστερημένα, αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις: 155 πόντοι (69% στα δίποντα) και 91 ριμπαουντ σε 16 μόλις ματς.

Η απογοήτευση:
Ο Κρις Τόμας ξεκίνησε καλά, αλλά η μανία του να σουτάρει πρώτα και να πασάρει μετά τον "έφαγε".

Το στατιστικό
: Ήταν η καλύτερη ομάδα στις βολές με 79%.

Το μυστικό
: Το πρόβλημα στη θέση "1" δεν λύθηκε ποτέ (τραυματίστηκε κι ο Ντίκελ), αλλά αυτό στη θέση "5" καλύφθηκε από τον Τζάζβιν. Το Μαρούσι έμοιαζε να έχει πρόβλημα χημείας επί ημερών Κακιούση, με τους Έλληνες να μην έχουν ξεκάθαρο ρόλο.

Οι αλλαγές:
Ο Τόμας έφυγε, αλλά ο Ντίκελ ήρθε μόνο για ένα ματς, καθως τραυματίστηκε. Ο Κακιούσης έδωσε τη θέση του στον Ρούσο, ενω αποκτήθηκαν στη μέση της χρονιάς οι Τζάζβιν και Μέλνικς.

Η καλύτερη στιγμη:
Οι άνετες εντός έδρας νίκες επί ΠΑΟΚ, Πανελληνίου. Συνολικά στο κλειστό του Αγίου Θωμά έδειξαν ένα καλό πρόσωπο. Έχασαν μόνο από τους τρεις πρωτοπόρους και την Ολύμπια Λάρισας. Το πρόβλημα ήταν εκτός!

Η χειρότερη στιγμή
: Το 72-44 στο ματς με την Ολυμπιάδα Πατρών...

ΑΕΚ

Το resume:

Η χειρότερη χρονιά της ΑΕΚ μετά τη σεζόν 1994-95! Τόσο απλά. Η Ένωση κινδύνευσε με υποβιβασμό, πριν τελικά καταλήξει στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

O MVP: Ο Πρόδρομος Νικολαΐδης τέλειωσε το πρωτάθλημα με 43% στα τρίποντα (και 67 εύστοχες προσπάθειες), έχοντας παράλληλα 11 πόντους ανά παιχνίδι. Το κυριότερο; Φώναξε "παρών" σε όλα τα κρίσιμα ματς.

Η αποκάλυψη: Ο Γιασμίν Πέρκοβιτς των 50.000 ευρώ ήταν μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος με 9.3 πόντους (81% στις βολές, 60% στα δίποντα) και 99 ριμπάουντ συνολικά.

Η απογοήτευση:
Ο Άντριαν Πένλαντ ήρθε στη μέση της χρονιάς κι έφυγε μετά από έξι παιχνίδια έχοντας μόλις 37 πόντους (15% στα τρίποντα) και διπλάσια λάθη από ασίστ!
Το στατιστικό
: Το 58% στα δίποντα είναι το καλύτερο σε όλο το πρωτάθλημα. Το ερώτημα είναι γιατί παρόλα αυτά οι "κιτρινόμαυροι" επιδόθηκαν σε... διαγωνισμό τριπόντων σουτάροντας περισσότερες φορές (583) από κάθε άλλη ομάδα.

Το μυστικό:
Τα νούμερα επιβεβαιώνουν ότι η ομάδα είχε επιθετική ποιότητα. Με την έλευση του Γκργκούρεβιτς έγινε άλλη ομάδα! Η έλλειψη προετοιμασίας και εναλλακτικών λύσεων, όμως, ήταν το μεγάλο πρόβλημα για την Ένωση. Άλλωστε από 26 ματς, μόνο σε δύο οι "κιτρινόμαυροι" έπαιξαν με πλήρη σύνθεση!

Οι αλλαγές:
Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής έδωσε τη θέση του στον Σούλη Μαρκόπουλο. Ο Πένλαντ ήρθε στη μέση, πριν αντικατασταθεί από τον Λαβέλ Φέλτον, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς προστέθηκαν οι Γκάρμα και Γκργκούρεβιτς.

Η χειρότερη στιγμή
: Οι εντός έδρας ήττες από Απόλλωνα-Αιγάλεω, αλλά κι η ήττα από τον Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη.

Ολυμπιάδα Πατρών


To resume: Αν μη τι άλλο αποτέλεσε μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Για νεοφώτιστη ομάδα είχε μια αξιοπρόσεκτη πορεία, χάνοντας στο... παρά πέντε μια θέση στα πλέι-οφ. Από του χρόνου θα είναι η μοναδική εκπρόσωπος της Πάτρας στην Α1.

Ο MVP:
Ο Λιούις Σιμς αποτέλεσε την κατάλληλη προσθήκη στην κατάλληλη θέση για τους "πορτοκαλί". Από το "4" ο Αμερικανός με το κοινοτικό διαβατήριο είχε 14.1 πόντους και 4.8 ριμπάουντ.

Η αποκάλυψη: Ο Κώστας Χαρίσης, που κοίταξε στα μάτια όλους τους σέντερ του πρωταθλήματος. Ήταν ένας από τους κορυφαίους ριμπάουντερ και -με διαφορά- ο καλύτερος μπλοκέρ.

Η απογοήτευση:
Πέρα από τους ξένους που πέρασαν και δεν ακούμπησαν ο τίτλος της "φούσκας" απονέμεται στον Στιβ Μπαρτ τζούνιορ. Ο Αμερικανός γκαρντ μπορεί να είχε καλές στιγμές στο παρκέ, αλλά δημιούργησε πολλά προβλήματα έξω από τις τέσσερις γραμμές.

Το στατιστικό
: Η Ολυμπιάδα ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες στο "πέντε εναντίον πέντε", όπως φαίνεται κι από τους 69/113 αιφνιδιασμούς. Τόσο σε ευστοχία, όσο και σε... απόπειρες οι Πατρινοί βρίσκονται στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας.

Οι αλλαγές:
Οι Πετρόφ, Μίμιτσα, Ζούπιτς και Στόουν έφυγαν νωρίς. Την ίδια τύχη είχε κι ο Στιβ Μπαρτ. Μετά την πρώτη αγωνιστική ήρθαν διαδοχικά οι Σιμς, Ντάιαλ, Μπουντούρης και Ντίαζ.

Η καλύτερη στιγμή:
Δίχως άλλο η μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού (68-67) τη δεύτερη αγωνιστική της Α1.

Η χειρότερη στιγμή:
Οι εκτός έδρας εμφανίσεις με τις ομάδες της πρώτης 8άδας. Μακριά από την Πάτρα κέρδισαν μόνο την ΑΕΛ, το Αιγάλεω και τον Μακεδονικό.

ΑΕΛ


Το resume: Η υπόθεση παραμονή "έκλεισε" την προτελευταία αγωνιστική, ύστερα από μια χρονιά με πολλά πάνω-κάτω. Οι "βυσσινί" προβλημάτισαν με τις εμφανίσεις στο γήπεδο τους, ενώ θα πρέπει να ανάψουν και μια λαμπάδα ίσα με το μπόι του Λι!

O MVP: Θέλει και ερώτημα; Ο Άρθουρ Λι αναδείχτηκε 2ος καλύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος έχοντας 87% στις βολές, 54% στα δίποντα, 40% και 2.6 ασίστ ανά παιχνίδι. Αν μη τι άλλο τα έβγαλε τα λεφτά του!

Η αποκάλυψη:
Ο Γιώργος Τσιάκος ανέβασε... στροφές μετά την αποχώρηση του Γιώργου Παυλίδη, κάνοντας έναν πολύ καλό δεύτερο γύρο.

Η απογοήτευση: Ο Βίλμπουρ Τζόνσον δεν δικαίωσε τις προσδοκίες κι αποχώρησε μετά από 12 παιχνίδια.

Το στατιστικό: Δεν είναι τιμητικό, αλλά οι "βυσσινί" δέχτηκαν τις περισσότερες τάπες (84) από κάθε άλλη ομάδα της Α1.

Το μυστικό: Στηρίχτηκε σε 6-7 παίκτες και σε μεγάλο ποσοστό στην προσωπικότητα του Άρθουρ Λι. Με τους Ρομέρο-Νάγκις απέκτησε μια γρήγορη και αποτελεσματική φροντ-λάιν, που στο τέλος βοήθησε πολύ. Οι μεταγραφές των Παυλίδη, Ρομέρο, Παπανικολόπουλου και Τσιάκου στο εξωτερικό είναι όπως και να το κάνουμε ένα "παράσημο".

Οι αλλαγές:
Οι Λεπόγεβιτς, Τζόνσον και Ουίλιαμς δεν έβγαλαν τη χρονιά, ενώ το ρόλο της προσθήκης έπαιξαν οι Νάγκις, Ρομέρο, Ταμίρ και Μπράουν.

Η καλύτερη στιγμή
: Το "διπλό" στην Πάτρα με το καλάθι του Άρθουρ Λι ήταν το αποτέλεσμα που τους κράτησε στην κατηγορία.

Η χειρότερη στιγμή
: Οι ήττες στο κλειστό της Νεάπολης από τον Πανελλήνιο και την Ολυμπιάδα. Αυτές ήταν που έβαλαν την ομάδα σε περιπέτειες.

Αιγάλεω


Το resume: Από το ζενίθ στο ναδίρ. Οι Αμερικανοί έβαλαν το "Σίτι" σε τροχιά παραμονής με ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, αλλά στη συνέχεια "έμπλεξαν" την ομάδα σε περιπέτειες. Επί Σκουρτόπουλου κι όταν οι νεοφώτιστοι έγιναν... ομάδα, κατάφεραν να πανηγυρίσουν την παραμονή τους.

Ο MVP:
Παλιά του τέχνη κόσκινο! Ο Κίκι Κλαρκ, ένας από τους κορυφαίους σκόρερ του κολεγιακού μπάσκετ, αναδείχτηκε το "πρώτο πιστόλι" της Α1 με 18.8 πόντους (82% στις βολές, 49% στα δίποντα και 45% στα τρίποντα), αλλά ακόμη 3.0 ασίστ και 1.0 κλεψίμο. Ήταν επίσης πρώτος σε χρόνο συμμετοχής και κερδισμένα φάουλ. Το ότι έβαλε σε ένα ματς 51 ολόκληρους πόντους περνά σε δεύτερη μοίρα.

Η αποκάλυψη:
Ο Αβράαμ Καλλινικίδης στη ρούκι χρονιά του αποτελούσε τον παίκτη "κλειδί" για τη χημεία της ομάδας. Είχε 197 πόντους (42% στα τρίποντα και 53% στα δίποντα), αλλά και 34 κλεψίματα, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο να κυνηγάει σε κάθε ματς τον πιο επικινδυνο περιφερειακό του αντιπάλου.

Η απογοήτευση:
Ο Ρασάντ Άντερσον ξεκίνησε καλά, αλλά δεν είχε ανάλογο "φίνις".

Το στατιστικό
: Πάνω από μια στις πέντε προσπάθειες του Αιγάλεω γινόταν από αμερικάνικα χέρια!

Το μυστικό:
Χρειάστηκε να παίξουν το ρόλο τους οι... αμυντικογενείς Πέττας, Καλλινικίδης και Αγγελακόπουλος, αλλά κι ο Κλαρκ να γίνει πιο ομαδικός για να έρθουν οι νίκες παραμονής.

Οι αλλαγές:
Οι Σάροβιτς, Κουλ, Σέινφελντ και Ιτσάκι δεν στέριωσαν. Αντίθετα οι Σούλης, Πέττας και Λάκσα δεν χρειάστηκε να ξεκινήσουν για να... τελειώσουν τη χρονιά.

Η καλύτερη στιγμή
: Όταν νίκησαν την Ολύμπια στη Λάρισα κι ουσιαστικά εξασφάλισαν την παραμονή τους!

Η χειρότερη στιγμή
: Η βαριά ήττα (79-42) από το Αιγάλεω.

Απόλλων Πατρών

Το resume:

Μετά από τέσσερα χρόνια στην Α1 οι "μελανόλευκοι" αποχαιρέτησαν την κατηγορία, πληρώνοντας τα οικονομικά τους προβλήματα και τον κακό δεύτερο γύρο.

Ο MVP:
Με 15.0 πόντους και 5.8 ριμπάουντ ο Σέρβος φόργουορντ αποτέλεσε ένα από τα ελάχιστα σημεία αναφοράς των Πατρινών.

Η αποκάλυψη:
Ο Φάνης Κουμπούρας ξεκίνησε εντυπωσιακά τη χρονιά, αν και στο φινάλε "χτυπήθηκε" από πελματιαία απονεύρωση.

Η απογοήτευση:
Όλοι οι ξένοι που ήρθαν και δεν ακούμπησαν.

Το στατιστικό
: Τα 400 λάθη, που τους φέρνουν στην προτελευταία θέση της σχετικής λίστας.

Το μυστικό:
Όταν οι ξένοι κι οι προπονητές άρχισαν να αλλάζουν ο ένας μετά τον άλλον ήρθε και το πρόβλημα χημείας. Το αποτέλεσμα; Μια ομάδα μισθοφόρων με καμία διάθεση για άμυνα (η δεύτερη χειρότερη στο πρωτάθλημα).

Οι αλλαγές:
Έχουμε και λέμε... Μάρκσον,Ρέντσερ, Μιλς, Μπίχουμ, Στάρσεβιτς έφυγαν νύχτα. Ήρθαν οι Γκάρνερ, Όλιβερ, Μπένερμαν και Μάρκοβιτς.

Η καλύτερη στιγμή:
Η εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ τη δεύτερη αγωνιστική της κανονικής περιόδου (90-97). Ήταν κι η μοναδική φορά που κέρδισαν μακριά από το γήπεδο τους.

Η χειρότερη στιγμή:
Ουσιαστικά "καταδικάστηκαν" μετά την εντός έδρας ήττα από την ΑΕΛ (78-79).

Μακεδονικός

Το resume:

Οι τέσσερις νίκες από μόνες τους αποτελούν μια μεγάλη επιτυχία για την πιο ταλαιπωρημένη ομάδα που βρέθηε ποτέ στην Α1. Οι αποχές και τα προβλήματα ήταν καθημερινή συνήθεια, με τους παίκτες να απειλούν σε... κάθε ματς ότι δεν θα φύγουν.

Ο MVP:
Ο προπονητής Αντώνης Μπεξεβάνης που δεν παράτησε το... πλοίο. Το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες που τράβηξαν τα πάνδεινα.

Η αποκάλυψη:
Οι Τζέφερσον-Ραλίμι άφησαν καλές εντυπώσεις στα λίγα ματς που έπαιξαν.

Η απογοήτευση:
Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις...

Το στατιστικό
: Το 63% στις βολές, το 44% στα δίποντα και το 29% στα τρίποντα είναι οι χειρότερες επιδόσεις στην Α1.

Το μυστικό:
Οι παίκτες το πάλεψαν, παίζοντας ένα... δικό τους παιχνίδι. Όσες φορές κατάφεραν να βάλουν τον αντίπαλο στον "άναρχο" ρυθμό τους, κατάφεραν να χτυπήσουν τα παιχνίδια.

Οι αλλαγές:
Καραγεωργίου, Ζούγιοβιτς, Ντομπινς, Τζέφερσον, Κουντς, Ουίνγκειτ, Ραλίμι και Μοντγκόμερι είπαν "αντίο" νωρίς νωρίς. Το ίδιο κι ο Κώστας Φλεβαράκης.

Η καλύτερη στιγμή:
Το πρώτο ροζ φύλλο επί της ΑΕΚ και το τελευταίο με τον ΠΑΟΚ!

Η χειρότερη στιγμή
: Η ηττα από τον Παναθηναϊκό με 62 πόντους διαφορά (44-106).

























































































































































































TAGS STOIXIMAN GBL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ