Ο Χάκετ παίζει σαν κομπιούτερ κόντρα στην Φενέρμπαχτσε
Ο Ντάνιελ Χάκετ έχει πάρει από το χέρι την ΤΣΣΚΑ στην σειρά με την Φενέρμπαχτσε για το 2-0 και το SPORT 24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την επίδρασή του στο παιχνίδι.
Ο Ντάνιελ Χάκετ ήταν ο κορυφαίος της ΤΣΣΚΑ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην νίκη με 78-67 επί της Φενέρμπαχτσε στο Game 2 της σειράς, με το οποίο η ρωσική ομάδα έκανε το 2-0 στην σειρά.
Ο Ιταλός γκαρντ, ο οποίος στο πρώτο παιχνίδι της σειράς είχε 20 πόντους στην νίκη με 92-76 της ΤΣΣΚΑ, αυτή τη φορά σημείωσε 14 πόντους και 9 ασίστ, όντας για δεύτερο σερί αγώνα ο κορυφαίος της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη, κουβαλώντας την στον τομέα της δημιουργίας και της εκτέλεσης.
Κόντρα στην Φενέρμπαχτσε των Μάρκο Γκούντουριτς, Νάντο Ντε Κολό και Λορένζο Μπράουν, ο Χάκετ είναι ο μαέστρος της ΤΣΣΚΑ, όντας αυτός που μέχρι στιγμής ορίζει τις καταστάσεις με το ώριμο παιχνίδι του. Και μία βαθιά ματιά στα Advanced Stats του InStat Scout το δείχνει αυτό.
ΣΕ ΡΟΛΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ
Από την στιγμή της αποχώρησης του Μάικ Τζέιμς έγινε σαφές στην ΤΣΣΚΑ ότι θα άλλαζαν οι ρόλοι και η μπάλα θα ήταν πιο συχνά στα χέρια (και) του Χάκετ. Και ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού έδειξε πανέτοιμος για αυτό, έχοντας έναν πολύπλευρο ρόλο στους αγώνες με την Φενέρμπαχτσε, αριθμώντας μέχρι στιγμής 17 πόντους, 3.5 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 λάθος σε 28 λεπτά συμμετοχής. Κοινώς, η αναλογία ασίστ/λαθών του είναι 6 προς 1, σε ένα εξωφρενικό νούμερο.
Σύμφωνα με το InStat Scout, στα παιχνίδια με την τουρκική ομάδα ο Χάκετ εμπλέκεται σε 54 κατοχές ανά αγώνα, όντας δεύτερος στην ομάδα για... μισή κατοχή, αφού ο Γουίλ Κλάιμπερν έχει εμπλακεί σε 54.5 κατοχές ανά αγώνα. Ο Χάκετ όμως έχει πιο ενεργό ρόλο, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα έχει τρέξει το 47.1% των Πικ εν Ρολ της ομάδας του, σκοράροντας μάλιστα 1.13 πόντους ανά κατοχή σε τέτοια κατάσταση.
Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν μένει στον ρόλο του δημιουργού. Ίσα-ίσα που έχει και αυτόν του εκτελεστή, έχοντας μάλιστα 5/5 τρίποντα σε καταστάσεις Catch and Shoot (σουτ χωρίς ντρίμπλα από στάση), ανοίγοντας την άμυνα της τουρκικής ομάδας. To δε Shot Chart του από αυτούς τους δύο αγώνες είναι σχεδόν αψεγάδιαστο:
Τα Shot Chart του Ντάνιελ Χάκετ στους δύο πρώτους αγώνες με την Φενέρμπαχτσε (Πηγή: InStat Scout)
Ο Χάκετ πατάει καλά και αυτό φαίνεται. Είναι ώριμος, ξέρει πότε να απειλήσει και να πάει προς το καλάθι, ξέρει πότε να εκτελέσει, πότε να πασάρει. Παίζει σαν κομπιούτερ αυτή τη στιγμή, κάτι που η ΤΣΣΚΑ - ειδκά μετά τις απώλειες των Μιλουτίνοβ και Τζέιμς – το έχει μεγάλη ανάγκη, αφού δεν έχει το ίδιο περιθώριο για λάθος που είχε στο ξεκίνημα της σεζόν όταν ενδεχομένως να την έσωζε η κλάση των παικτών της.
ΠΙΟ ΩΡΙΜΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ
Βάσει αρχικού σχεδιαμού της ΤΣΣΚΑ ο Χάκετ θα ήταν το χαλινάρι αλλά και ο... σωματοφύλακας του Τζέιμς. Αυτός που θα κρατούσε τις ισορροπίες ανάμεσα στον επιθετικό οίστρο του νυν παίκτη των Νετς, την ικανότητα στο σκοράρισμα του Νταρούν Χίλιαρντ και την εκτελεστική δεινότητα του Γιάνις Στρέλνιεκς. Στην πορεία στην εξίσωση μπήκε ο Ίφε Λούντμπεργκ, ο Τζέιμς αποχώρησε και ο Χίλιαρντ συνέχισε να αποδίδει σαν ασανσέρ. Κάπως έτσι, γιγαντώθηκε ο ρόλος του Χάκετ στην σειρά με την Φενέρμπαχτσε.
Ο Χάκετ εξακολουθεί να είναι ο ισορροπιστής μίας ΤΣΣΚΑ που δεν έχει τόση λάμψη και βάθος μετά τον τραυματισμό του Μιλουτίνοβ και την αποχώρηση του Τζέιμς. Ο ρόλος του όμως είναι διαφορετικός. Με αυτή την σύσταση του ρόστερ της ομάδας οφείλει να είναι πιο επιθετικός στην μία πλευρά του παρκέ και παράλληλα να κυνηγάει κάποιον εκ των Ντε Κολό, Γκούντουριτς ή Μπράουν στην αλλη πλευρά. Δεν είναι απλό πράγμα αυτό. Ο Χάκετ όμως δεν είναι απλός παίκτης.
Στα 34 του χρόνια ο Χάκετ δείχνει – και είναι – πιο ώριμος από ποτέ. Ξέρει ότι η ομάδα του τον χρειάζεται και κάνει ό,τι του ζητηθεί. Στους δύο πρώτους αγώνες της σειράς με την Φενέρμπαχτσε έπαιξε σαν κομπιούτερ. Αν η ΤΣΣΚΑ θέλει να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου, δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει έτσι.
Photo Credits: Eurokinissi