ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο χαρακτήρας των παικτών του ΠΑΟ και το μέλλον

Ο χαρακτήρας των παικτών του ΠΑΟ και το μέλλον
Παυλος Θανασης

Ο χαρακτήρας των παικτών του ΠΑΟ και η σταδιακή ανανέωση. Στην Αθήνα ο Καλάθης

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος έτρεχε με υψωμένα τα χέρια, φιλούσε όποιον έβρισκε μπροστά του και γνώριζε την αποθέωση. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν μπορούσε να περιμένει τους παίκτες να ανέβουν στο πόντιουμ για την απονομή και σήκωσε πρώτος αυτός την κούπα. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεχόταν τα συγχαρητήρια όλων με τη γαλήνη που του έδινε η αίσθηση ότι η δουλειά είχε γίνει μία ακόμα φορά και δεν ήθελε να φύγει από την αίθουσα Τύπου πριν απαντήσει με κάθε λεπτομέρεια και στην τελευταία ερώτηση που του έγινε. Οι παίκτες ένα κουβάρι πανηγύριζαν τραγουδώντας στα αποδυτήρια. Ο Παναθηναϊκός ήταν πρωταθλητής Ελλάδας.
Σιγά την είδηση, θα πείτε. Ο Παναθηναϊκός ήταν πρωταθλητής Ελλάδας και πέρυσι και πρόπερσι, επτά φορές σερί και 11 τα τελευταία 12 χρόνια. Εδώ και πέντε χρόνια κάνει ανελλιπώς νταμπλ, παίρνει και το κύπελλο δηλαδή μαζί με το πρωτάθλημα. Την τελευταία τριετία δε έχει αποκτήσει καινούρια συνήθεια. Διανθίζει τους εγχώριους τίτλους και με την Ευρωλίγκα. Πρόπερσι και φέτος έκανε αυτό που λένε στα αγγλικά triple crown, κοινώς δεν άφησε κούπα που να μη την σηκώσει.

Δεν έχει νόημα να αρχίσουμε να απαριθμούμε τους τίτλους που έχει κατακτήσει η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Δεν θα προλάβουμε να γράψουμε τίποτα άλλα αν το επιχειρήσουμε. Έχει ωστόσο νόημα να σταθούμε σε δύο κουβέντες που είπε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο αρχιτέκτονας αυτών των επιτυχιών και κορυφαίος Ευρωπαίος προπονητής όλων των εποχών, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Μια χρονιά ανεπανάληπτη

Παρότι προσπάθησε να μας πείσει ότι και του χρόνου και όσα χρόνια θα ακολουθήσουν ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να παλεύει για να κατακτά τίτλους, εντούτοις σε μια αποστροφή του λόγου του ο Ζοτς παραδέχθηκε με πάσα ειλικρίνεια: «Τέτοια χρονιά είναι δύσκολο να επαναληφθεί». Όχι τόσο γιατί τελείωσε με πρωτιές παντού, αλλά κυρίως διότι στη διάρκειά της οι πρωτιές αυτές έμοιαζαν να είναι σε αρκετές περιπτώσεις όνειρα… χειμερινής νυκτός.

Ο Ομπράντοβιτς θυμήθηκε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις. Τον ημιτελικό του κυπέλλου κόντρα στο Μαρούσι, για παράδειγμα. Λίγες μέρες πριν οι «πράσινοι» είχαν ηττηθεί στο κλειστό του Αγ. Θωμά για το πρωτάθλημα, χάνοντας έδαφος σε σχέση με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και το κλίμα ήταν βαρύ. Κόντεψε να γίνει ασήκωτο, καθώς το Μαρούσι έδειχνε να έχει πάρει τον αέρα του μεγάλου αντιπάλου του, όμως έστω κι αν χρειάστηκε παράταση, ο Παναθηναϊκός βρήκε τελικά την άκρη. Κι έμεινε ζωντανός παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό, όπου τον περίμενε το πρώτο τρόπαιο για φέτος.

Τα πλέι οφ της Ευρωλίγκα ήταν μία ακόμα περίπτωση που το «τριφύλλι» βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. «Μετά την ήττα μας στον δεύτερο αγώνα εδώ, οι περισσότεροι μας ξέγραψαν. Δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαμε να ανατρέψουμε την κατάσταση», θυμήθηκε με κάποια δόση πικρίας ο Ομπράντοβιτς. «Κι όμως εμείς πήγαμε και κάναμε δύο από τις καλύτερες φετινές εμφανίσεις μας μέσα σε μια έδρα από την οποία ελάχιστες ομάδες στην Ευρώπη είχαν περάσει», πρόσθεσε. Άνοιξε έτσι διάπλατα ο δρόμος για τη δεύτερη φετινή κούπα.

Κι όταν μετά το θρίαμβο στο Βερολίνο ο Παναθηναϊκός πετούσε ακόμα στα σύννεφα, ο Άρης φάνηκε πρόθυμος να τον προσγειώσει ανώμαλα. Η φιέστα για την κατάκτηση της Ευρωλίγκα λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε τραγωδία, δεδομένου ότι ο Άρης έκανε τα πάντα για την έκπληξη παλεύοντας ως το τελευταίο δευτερόλεπτο, όμως οι «πράσινοι» έστω και με την ψυχή στο στόμα έκαναν το καθήκον τους. Και πέρασαν και μέσα από το Αλεξάνδρειο, «σκούπισαν» εν τέλει τον αντίπαλό τους και έκλεισαν μια και καλή τους φετινούς λογαριασμούς τους με τον «αιώνιο» αντίπαλο Ολυμπιακό στον τελικό.

«Όλα αυτά οφείλονται αποκλειστικά στους παίκτες μου. Έδειξαν πόσο μεγάλο χαρακτήρα έχει αυτή η ομάδα. Όλη η δόξα ανήκει σε αυτούς. Είναι ήρωες», το επιμύθιο δια στόματος Ομπράντοβιτς.

Ομάδα που κερδίζει…

Ο Παναθηναϊκός έχει λαμπρό παρελθόν. Ένδοξο παρόν. Και μέλλον; Το κλισέ «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» βρίσκει σε αυτή την περίπτωση απόλυτη εφαρμογή. Το παραδέχθηκε ευθαρσώς ο ίδιος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που κι αυτός, ως προπονητής που κερδίζει δεν αλλάζει εδώ και πάνω από μια δεκαετία τώρα: «Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αλλάξεις μία ομάδα η οποία έχει κερδίσει τρεις τίτλους σε μία χρονιά».

Κι εδώ που τα λέμε δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, δεδομένου ότι οι περισσότεροι πρωταγωνιστές της βρίσκονται στην πιο ώριμη μπασκετική ηλικία τους. Κι έχουν και συμβόλαια σε ισχύ. Οι Διαμαντίδης, Φώτσης, Σπανούλης, Νίκολας δεν έχουν τριανταρίσει ακόμα, ο Τσαρτσαρής φέτος έκλεισε τα 30, ενώ οι Πέκοβιτς, Περπέρογλου είναι πιο μικροί και φρέσκοι. Ο Μπατίστ πάτησε πια τα 32, αλλά οπωσδήποτε βαστούν τα πόδια του για ένα δυο χρόνια σε υψηλό επίπεδο ακόμα, το ίδιο ισχύει και για τον Νίκο Χατζηβρέττα, που μπορεί να μην έπαιξε φέτος πολύ, αλλά το πόσο χρήσιμος είναι το έδειξε με την απόδοσή του στον τέταρτο τελικό. Και τέτοιους στρατιώτες χρειάζεται κάθε ομάδα που κάνει υψηλό πρωταθλητισμό.

Σταδιακή μετάγγιση αίματος

Δεν μπορούν και δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στον Παναθηναϊκό αυτό το καλοκαίρι λοιπόν. Θα συνεχίσει ωστόσο να συντελείται η αλλαγή στη φιλοσοφία με την οποία γίνονται οι μεταγραφές. Με άλλα λόγια, τόπο στα νιάτα. Το σκεπτικό απλό: «Αφού δεν υπάρχει κανείς έτοιμος και φτασμένος παίκτης που να μπορεί να κάνει σήμερα τη διαφορά σε μια ομάδα που κερδίζει για… πλάκα τα τρόπαια, θα πρέπει να ψάξουμε από τώρα αυτούς που θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά αύριο». Σε αυτή τη λογική εντάσσονται οι μεταγραφές του Νικ Καλάθη και του Μιλένκο Τέπιτς.

Ο Καλάθης αναμένεται να υπογράψει σε λίγες ώρες το καινούριο του συμβόλαιο, ο Τέπιτς το έχει ήδη στείλει υπογεγραμμένο. Και οι δύο θα δώσουν φρεσκάδα στη γραμμή των περιφερειακών του Παναθηναϊκού και δουλεύοντας μαζί με ορισμένους από τους κορυφαίους γκαρντ της Ευρώπης θα προετοιμαστούν κατάλληλα για να τους διαδεχθούν μετά από λίγα χρόνια. Η παρουσία τους και δη αυτή του Καλάθη είναι ανεξάρτητη από το μέλλον του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός θέλει πολλά χρήματα για να μείνει για άλλα δύο χρόνια και δεν είναι σίγουρο αν οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι θα του τα δώσουν. Το πιο πιθανό μάλιστα είναι να μην του τα δώσουν. Είτε το κάνουν, όμως, είτε όχι η περιφέρεια του Παναθηναϊκού με Καλάθη και Τέπιτς θα εξακολουθήσει να είναι πλήρης.

Καλάθης: "Ο Παναθηναϊκός καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη"

Λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Νικ Καλάθης έφτασε στην Αθήνα για να υπογράψει το καινούριο του συμβόλαιο. Στις 10.50 το πρωί προσγειώθηκε το αεροπλάνο που τον έφερνε από τη Φλόριντα και ο νεαρός εμφανίστηκε με μια τσάντα της πρώην ομάδας του, Φλόριντα Γκέιτορς, με το όνομά του γραμμένο πάνω σε αυτήν. Τον υποδέχθηκε ο αδελφός του, Πατ, που ως γνωστόν παίζει στο Μαρούσι, και φρόντισε να του παράσχει μια πρώτη ενημέρωση για τα... βασικά:

" Ήμουν στο αεροπλάνο εκείνη την ώρα, αλλά ο Πατ μου είπε ότι ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα κι έκανε το triple crown. Είναι πολύ σπουδαίο αυτό. Μου έχει πει επίσης ότι οι φίλαθλοί του δημιουργούν φανταστική ατμόσφαιρα στο γήπεδο και ότι ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη".

Ο Νικ Καλάθης δεν έκρυψε ότι στόχος του είναι να παίξει κάποια μέρα στο ΝΒΑ: " Πραγματικά το ΝΒΑ παραμένει το μεγάλο μου όνειρο, αλλά αυτή τη στιγμή στο μυαλό μου βρίσκεται μόνο ο Παναθηναϊκός. Θελω να τον βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ για να πετύχει τους στόχους του. Ξέρω τον Διαμαντίδη, τον Σπανούλη και τον Μπατίστ. Ελπίζω να παίξω κάποια στιγμή και στην Εθνική ομάδα".

Στη συνέχεια ο νεαρός γκαρντ τόνισε πως η απόφασή του να παίξει στους Πρωταθλητές είναι η καλύτερη δυνατή. " Την ίδια άποψη είχε και η οικογένειά μου. Θα είμαι κοντά στον αδελφό μου και θα είναι πολύ καλή ευκαιρία για μένα να αγωνιστώ στην Ελλάδα. Είναι κάτι θετικό για μένα και την οικογένειά μου". O Kαλάθης θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και την Πέμπτη (4/6) θα αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Νέο αίμα και στους ψηλούς

Το επόμενο στοίχημα για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι να προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση του Μάικ Μπατίστ, που φέτος θα παίξει, αλλά με έναν επιπλέον χρόνο στην πλάτη και τα πόδια του. Η απόκτηση του Νίκολα Πέκοβιτς πέρυσι το καλοκαίρι αποσκοπούσε σε αυτό ακριβώς. Ήρθε στον Παναθηναϊκό ένας από τους καλύτερους νέους σέντερ της Ευρώπης για να συμπληρώσει αρχικά και στη συνέχεια να αντικαταστήσει έναν από τους πιο αξιόπιστους Αμερικανούς που αγωνίζονται στην ήπειρο. Επιπλέον υπάρχει ο Γκεόργκε Σερμαντίνι, που είναι ακόμα άγουρος, αλλά όσοι τον έχουν δει στις προπονήσεις λένε ότι είναι σούπερ ταλέντο. Μια περίπτωση που μπορεί να εξελιχθεί σε έναν βελτιωμένο Κριστόφ Λαβρίνοβιτς. Αλλά επειδή χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμα για να συμβεί αυτό, είναι πολύ πιθανό η τρίτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού αυτό το καλοκαίρι να αφορά ψηλό παίκτη.








































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ