EUROLEAGUE

Ο Χριάπα κι αν εγέρασε...

Ο Χριάπα κι αν εγέρασε...

Βαδίζει προς τα 32, παίζει επαγγελματικό μπάσκετ εδώ και 15 χρόνια, όμως ο Βίκτορ Χριάπα μοιάζει με το παλιό καλό κρασί. Οταν μένει, φυσικά, μακριά από τραυματισμούς.

Θεωρήθηκε πρότυπο point forward της Ευρώπης πριν από μια δεκαετία (και βάλε), όμως παραμένει ακόμη και σήμερα ένας από τους πιο πληθωρικούς παίκτες που κυκλοφορούν στην Euroleague. O Βίκτορ Χριάπα είναι ένα σπάνιο ταλέντο, που όμως δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει το πραγματικό του "ταβάνι" εξαιτίας διάφορων τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν, αλλά και του χαμηλών τόνων χαρακτήρα του.

Στα 31 του, ο Ρώσος φόργουορντ είναι μια από τις παλιοσειρές της διοργάνωσης. Πολλοί νομίζουν ότι έχει "πατήσει" τα 35-36, όμως η αλήθεια είναι ότι τους ξεγελάει το γεγονός ότι παίζει από μικρός σε υψηλό επίπεδο. Μπορεί η Σάρατοβ να μην πρωταγωνιστούσε την τριετία 1999-2002, όμως ο Χριάπα κατάφερνε να ξεχωρίσει. Είχε μάλιστα κάνει με τη φανέλα της και δυο "διψήφιες" σεζόν από τις τρεις της καριέρας του. Από το καλοκαίρι του 2002 μέχρι την άνοιξη του 2004 έπαιξε στην ΤΣΣΚΑ, πριν βρεθεί στο νούμερο 22 του Draft και κάνει σε ηλικία 20 ετών το μεγάλο βήμα.

Related content

Μετακόμισε στις ΗΠΑ, έγινε μέλος των Μπλέιζερς, έμεινε δυο χρόνια στο Πόρτλαντ (5.3 πόντοι, 4.1 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ ανά 20 λεπτά σε 101 αγώνες) και στη συνέχεια βρέθηκε στο Σικάγο μαζί με τον Τάιρους Τόμας. Το αντίστροφο δρομολόγιο είχε κάνει ο ΛαΜάρκους Ολντριντζ, ο οποίος παραμένει μέχρι και σήμερα ο ηγέτης των Μπλέιζερς. Με τη φανέλα των Μπουλς έπαιξε μόλις 42 φορές σε ενάμιση χρόνο και οι μέσοι όροι του (2.5 πόντοι, 1.8 ριμπάουντ ανά 8 λεπτά) ήταν πολύ άσχημοι για να τον βοηθήσουν να "επιβιώσει" στη λίγκα.

Η επιστροφή στην Ευρώπη (τον Φεβρουάριο του 2008), τον βρήκε στην ομάδα της καρδιάς του, την ΤΣΣΚΑ. Στη Μόσχα παραμένει μέχρι και σήμερα και λογικά εκεί θα κρεμάσει τα παπούτσια του. Μπορεί να ξεκίνησε άσχημα τη σεζόν, όμως όσο περνάει ο καιρός, τόσο καλύτερος γίνεται. Εστω κι αν έχασε το ματς της περασμένης εβδομάδας με την Λοκομοτίβ.

Σε 8 αγώνες της πρώτης φάσης της διοργάνωσης, ο Χριάπα είχε 5.1 πόντους (52.2% στα δίποντα, 25% στα τρίποντα, 83.3% στις βολές), 3.1 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και ένα κλέψιμο ανά 19:40 συμμετοχής. Με 6 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, ήταν στην ουσία ένας μέτριος παίκτης που δεν μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην ομάδα του. Κάτι που άλλαξε στο Top-16.

Related content

Στα 7 ματς της δεύτερης φάσης της Euroleague, o 31χρονος φόργουορντ εκτόξευσε τους μέσους όρους του. Εχει 8.6 πόντους (60% στα δίποντα, 57% στα τρίποντα, 60% στις βολές), 6.1 ριμπάουντ, 4.9 ασίστ και ένα κλέψιμο ανά 25:41 συμμετοχής. Οι 17.1 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης είναι σχεδόν οι τριπλάσιες από αυτές που συγκέντρωνε στην regular season.

O ήρεμος Χριάπα, είναι ο παίκτης του προπονητή. Ποιος δεν θα τον ήθελε δηλαδή στην ομάδα του; Ο Ετορε Μεσίνα έχει συναντήσει δεκάδες δυσκολίες στη διαχείρηση του ρόστερ της ΤΣΣΚΑ, όμως η συνεργασία του με τον Ρώσο φόργουορντ δεν δοκιμάστηκε ποτέ. Ο Χριάπα άλλωστε ξέρει πότε να σουτάρει, ξέρει πότε να πασάρει (και το κάνει εξαιρετικά), ξέρει πότε να βάλει το σώμα του στο σωστό σημείο, πηγαίνει πάντα στο ριμπάουντ, δεν εκβιάζει προσπάθειες, δεν αγχώνει τους συμπαίκτες του, ξέρει να τους αποφορτίζει και να τους κάνει να μοιάζουν ένα επίπεδο καλύτεροι απ' ότι πραγματικά είναι.

TAGS EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ