Ο Χρήστος Βασιλειάδης για την επόμενη ημέρα στο μπάσκετ γυναικών: "Τρεις ξένες, playoffs από το μηδέν, τελικοί στις τρεις νίκες"
Ακόμη περισσότερα βήματα προς τα εμπρός θέλει η ΕΟΚ να γίνουν στο μπάσκετ γυναικών, με τον Χρήστο Βασιλειάδη να εξηγεί στο web radio της ομοσπονδίας τις σκέψεις για την επόμενη σεζόν.
Για την επόμενη ημέρα του μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα, για το πώς η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης προσπαθεί να το βοηθήσει να αναπτυχθεί, αλλά και για όσα συζητήθηκαν στην σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΕΟΚ μίλησε στην εκπομπή "Άμεσο Ριπλέι" με τους Μενέλαο Σεβαστιάδη και Σπύρο Καβαλιεράτο ο Χρήστος Βασιλειάδης, μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας.
Για τη χθεσινή σύσκεψη σχετικά με το μπάσκετ γυναικών: «Το μπάσκετ γυναικών είχε μείνει στην αφάνεια για πάρα πολλά χρόνια και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σ’ αυτό είναι ότι δεν έχουμε δυστυχώς τον αριθμό των αθλητριών που θα μας επέτρεπε να προχωρούμε σε πιο γρήγορες διευθετήσεις, ώστε να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα.
Στη χθεσινή συνάντηση, που σκοπός ήταν στην ουσία να μιλήσουμε για την προκήρυξη της φετινής χρονιάς, έγινε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το μπάσκετ γυναικών για το πού πάμε, όχι για μια χρονιά μόνο, αλλά σε βαθμός τριετίας-πενταετίας, σχετικά με το πώς ορισμένοι βασικοί πυλώνες μπορούν να μάς οδηγήσουν εκεί που θέλουμε, ώστε η δουλειά που γίνεται στο αναπτυξιακό αυτήν τη στιγμή να μάς οδηγήσει σε κάποιο εύθετο χρονικό διάστημα να έχουμε ακόμα περισσότερες παίκτριες και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη ποιότητα στις Ελληνίδες αθλήτριες».
Για την Α1 κατηγορία: «Η Α1 είναι η “βιτρίνα”. Στην Α2 τελειώνει φέτος η αναδιάρθρωση, οπότε τη νέα σεζόν θα υπάρχουν δύο όμιλοι των 12 ομάδων έκαστος, κάτι που θα κάνει το πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό και θα δώσει περισσότερη ποιότητα στα τοπικά πρωταθλήματα. Έτσι θα αρχίσει να δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον πιο χαμηλά. Εμείς θέλουμε στην Α1 να παίζουν όσο το δυνατόν περισσότερες Ελληνίδες αθλήτριες, ώστε να μπορούν να “τροφοδοτούν” και τις Εθνικές μας ομάδες.
Αν υπάρχει μια “βιτρίνα” του αθλητισμού σε μια χώρα αυτή είναι η Εθνική, άρα πρέπει να το φροντίζουμε αυτό. Το να παίζουν 4-5-6 ξένες δεν υπάρχει στη λογική μας, έστω και αν υπάρχει αυτήν τη στιγμή μια αντικειμενική δυσκολία για όλες τις ομάδες να μπορέσουν να φτιάξουν φουλ ανταγωνιστικές δωδεκάδες. Άρα πρέπει όλοι να κάνουμε συμβιβασμούς».
Για τον πρώτο πυλώνα που συζητήθηκε, το αναπτυξιακό κομμάτι: «Αρχικά, νομίζω ότι η παρέμβαση του προέδρου ήταν πάρα πολύ σημαντική, γιατί εκείνος έβαλε την όλη λογική ενός μακροπρόθεσμου πλάνου κι εκείνος οδήγησε και τη συζήτηση προς τα εκεί. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τον πρόεδρο της ΕΟΚ ν’ ασχολείται και με το μπάσκετ γυναικών. Αυτό ήταν ένα σημαντικό συν.
Το ένα θέμα είναι το αναπτυξιακό, το οποίο είναι σχετικά με το πόσες ομάδες της Α1 μπορούν για παράδειγμα να έχουν μια θυγατρική ομάδα, ώστε τα νέα παιδιά να έχουν περισσότερους αγώνες σε χαμηλότερες κατηγορίες και εκεί να ωριμάζουν και σιγά-σιγά να προχωρούν και ν’ ανεβαίνουν. Οι περισσότερες ομάδες είπαν ότι θα μπορέσουν να το κάνουν απ’ το 2024-25, αλλά όσοι μπορούν να το ξεκινήσουν απ’ το 2023-24 μπορούν να το κάνουν, γιατί αυτήν τη στιγμή παρέχεται η νομική δυνατότητα να το κάνουν».
Για την τηλεοπτική προβολή: «Ο δεύτερος πυλώνας ήταν το τηλεοπτικό και η ανάγκη προβολής που υπάρχει, δηλαδή πώς μπορούμε να προβάλουμε περισσότερο το προϊόν μας. Μαζί με το προϊόν που πρέπει να το φτιάξουμε και να είναι ανταγωνιστικό, η συζήτηση έγινε και στο πώς πρέπει να το προβάλλουμε. Ξεκινάμε λοιπόν με τη λογική ότι όλες οι ομάδες φέτος είναι υποχρεωτικό να κάνουν live streaming. Υπάρχει υποχρέωση από πέρυσι ν’ ανεβάζουν όλα τα βίντεο εντός 36 ωρών απ’ τη μέρα έλευσης του αγώνα και από φέτος υπάρχει η υποχρέωση να γίνεται live streaming απ’ όλους. Γι’ αυτούς που δεν το κάνουν υπάρχουν και ποινές, οι οποίες ξεκινούν απ’ την αφαίρεση ενός βαθμού και πάμε παραπέρα».
Για το κομμάτι των ξένων παικτριών στις ομάδες: «Σ’ αυτό το κομμάτι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, άλλοι ήθελαν δύο ξένες, άλλοι τρεις ξένες, άλλοι τέσσερις, άλλοι με περιορισμό χρόνου. Νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα καταλήξουμε στο ότι θα είναι τρεις οι ξένες, γιατί αυτό ήθελε και η πλειονότητα των συλλόγων. Δε θα υπάρχει περιορισμός με κοινοτικές, θα μπορούν να είναι οποιασδήποτε χώρας».
Για το γηπεδικό κομμάτι: «Από φέτος οι τελικοί του πρωταθλήματος θα γίνονται σε γήπεδο που είναι FIBA approved. Εφόσον δύο ομάδες που πάνε στον τελικό έχουν χρησιμοποιήσει FIBA approved γήπεδα στους ευρωπαϊκούς τους αγώνες, εννοείται ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτά τα γήπεδα και στους τελικούς της Α1 Γυναικών. Αυτό κυρίως γίνεται γιατί διευκολύνει την τηλεοπτική μετάδοση και ελπίζουμε φέτος να έχουμε τηλεοπτική μετάδοση στους τελικούς όπως ξεκίνησε να γίνεται πριν από 2 χρόνια.
Εκτός απ’ αυτό το θέμα, υπάρχει ισχυρή σύσταση να φτιαχτούν πράγματα στα γήπεδα, όπως για παράδειγμα να μπουν 24άρια πάνω απ’ τα καλάθια ή τα led στο ταμπλό για τη λήξη του χρόνου, ώστε να γίνεται και πιο εύκολη η παρακολούθηση του αγώνα. Με λίγα λόγια, να προαχθεί το πρωτάθλημα και μέσω τω γηπεδικών εγκαταστάσεων, γιατί έτσι αρμόζει στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών».
Για τα playoffs και τα playout: «Τα playoffs θα είναι το 1-4 και το 5-8. Ο λόγος που γίνεται αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και γιατί αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια ανταγωνιστικότητα στο ελληνικό πρωτάθλημα που να πιστεύεις για παράδειγμα ο 7ος ότι μπορεί να κερδίσει τον 2ο ή ο 8ος τον 1ο. Αυτό που θ’ αλλάξει φέτος είναι τα παιχνίδια του 7ου με τον 8ο και του 11ου με τον 12ο, όπου δεν έχουν λόγο να γίνονται και θα κριθεί η θέση τους στο πρωτάθλημα απ’ τη θέση που είχαν πριν την έναρξη των playoffs».
Για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων σε playoffs και playouts: «Το συζητήσαμε αυτό και νομίζω ότι φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι καταργείται η μεταφορά των αποτελεσμάτων και πάμε πλέον σε play-offs play-out απ’ το μηδέν. Θα είναι στις δύο νίκες όλοι οι αγώνες μέχρι τον τελικό και ύστερα στον τελικό θα κρίνεται στις τρεις νίκες ο νικητής».
Για την επιτυχία της Elite League: «Για εμας η επιτυχία της Elite League αποτελεί οδηγός, διότι όταν γίνεται κάτι πετυχημένο σε μια διοργάνωση μπορούμε να πάρουμε αυτήν την επιτυχία και να την «γράψουμε» κι αλλού, προσαρμόζοντάς το βέβαια και στις υπάρχουσες συνθήκες. Η όλη αυτή ιστορία της προβολής θα μάς βοηθήσει να πάμε πιο μπροστά το μπάσκετ γυναικών, κάτι που θα βοηθήσει και στο να έρθουν περισσότερα παιδιά στο χώρο».