Ο Δ. Κυριακού αναλύει την Ιορδανία
Τo Sport24.gr εντόπισε τον Έλληνα "κατάσκοπο" στην Ιορδανία, τον Δημήτρη Κυριακού, που αναλύει την πρώτη αντίπαλο της Εθνικής μας στο Προλυμπιακό. Διαβάστε για τον Ιορδανό... Διαμαντίδη, το διαφορετικό μπάσκετ του Μπάλντγουιν και τον τρόπο ζωής στη μουσουλμανική χώρα.
Η Ιορδανία είναι ένας αντίπαλος άγνωστους για τους Έλληνες. Όχι για όλους, όμως, καθώς υπάρχει κι ο Δημήτρης Κυριακού, που εργάζεται ως ομοσπονδιακός τεχνικός των ομάδων Παίδων κι Εφήβων στην ασιατική χώρα και μέσω του Sport24.gr δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον πρώτο αντίπαλο της Εθνική μας στο Προλυμπιακό τουρνουά.
Από τη φετινή χρονιά ο Δημήτρης Κυριακού έχει μετακομίσει στην Ιορδανία, όπου προπονεί τις "μικρές" εθνικές της χώρας και παράλληλα προσπαθεί να οργανώσει το εθνικό εφηβικό πρωτάθλημα. Και σε αυτά τα πλαίσια έχει άμεση συνεργασία με τον προπονητή του ανδρικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, του Ταμπ Μπάλντγουιν, που είναι διάσημος για τη θητεία του από την εθνική Νέα Ζηλαναδίας και γνωστός από το σύντομο πέρασμα του από τον ΠΑΟΚ.
"Για δύο μήνες παρακολουθούσε όλες τις προπονήσεις μου και εγώ με τη σειρά μου τις δικές του" εξηγεί ο... κατάσκοπος μας στην Ιορδανία, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει το Διεθνές Σεμινάριο του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης.
Γίνεται, οπότε, κατανοητό ότι είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να περάσει από... ακτινογραφία τον αντίπαλο της Εθνικής (2/7) στο Καράκας. "Υπάρχουν πολλές διαφορές με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν παίζει ο Ρασίμ Ράιτ, που ήταν επί σειρά ετών ο κύριος εκφραστής των επιθετικών επιλογών. Πλέον η ομάδα στηρίζεται στην ομαδική ικανότητα, αλλά είναι αρκετά νέα: και σε πρόσωπα και στο σύστημα της ομάδας. Ο Ταμπ Μπάλντγουιν θέλει να στηριχτεί σε νέα παιδιά και προσπαθεί να θέσει άλλες αρχές, για να μπορέσουν σε λίγα χρόνια να πρωταγωνιστήσουν.
Οι περισσότεροι παίκτες, άλλωστε, είναι "κομπάρσοι" στις ομάδες τους. Κι είναι σαφώς πιο άπειροι από τους Έλληνες ή τους Πορτορικάνους. Δεν έχουν τις ίδιε2ς εικόνες, καθώς το ιορδανικό πρωτάθλημα είναι ιδιαίτερο: είναι μια διοργάνωση εξπρές (2 μηνών), στην οποία συμμετέχουν 8 μόνο ομάδες" ήταν τα πρώτα λόγια του.
Ο Διαμαντίδης της... Ιορδανίας
Μιλώντας συγκεκριμένα για πρόσωπα ο Δημήτρης Κυριακού ξεχώρισε τρεις παίκτες. "Ο Ζιντ Αμπάς κι ο Σαμ Ντάγκλας που παίζουν στην Κίνα είναι οι πιο γνωστοί κι οι πιο έμπειροι παίκτες. Ο Ντάγκλας, αν ήταν νεότερος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πλέι-μέικερ επιπέδου Ευρωλίγκας. Είναι ψηλό πλέι-μέικερ, σαν τον Διαμαντίδη, που διαβάζει όλες τις πάσες. Είναι κολεγιακός παίκτης, με εμπειρία από το εξωτερικό, δηλαδή πρωταθλήματα όπως η Κίνα, ο Λίβανος και το Κατάρ.
Είναι ο παίκτης που παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη γενικότερη κίνηση της ομάδας. Αν είναι σε καλή ημέρα και κάνει καλές επιλογές, τότε μπορεί να γίνει επικίνδυνος γιατί βάζει στο παιχνίδι όλους τους παίκτες.
Ο Ζιντ Αμπάς είναι ένας αθλητικός φόργουορντ που παίζει στο "3" και στο "4". Είναι πολύ γρήγορος, στηρίζεται στα αθλητικά του προσόντα, έχει πολύ καλό σουτ και φημίζεται για τις αμυντικές του ικανότητες. Ήταν μάλιστα από τους πρώτους ριμπάουντερ στο κινεζικό πρωτάθλημα.
Τέλος υπάρχει κι ο Αλί Ζαμάλ, που παίζει ανάμεσα στο "4" και στο "5". Κι αυτός είναι αρκετά αθλητικός κι έχει πολλές δυνατότητες" πρόσθεσε.
"Επιθετικό μπάσκετ, καθόλου εγκεφαλικό"
Αναφερόμενος με λεπτομέρειες στο επίπεδο του ιορδανικού πρωταθλήματος και της εθνικής ομάδας τόνισε ότι: "Υπάρχουν παίκτες με τεχνική επιπέδου της δικής μας Α1, αλλά οι περισσότεροι είναι επιπέδου Α2. Είναι αθλητικά παιδιά, αλλά δεν παίζουν ρόλο μόνο τα προσόντα. Είναι δύσκολο να τους βάλεις σε μια άλλου είδους επιθετική σκέψη από την μια ημέρα στην άλλη. Η ομάδα είναι άπειρη σε τακτικά θέματα κι ο Ταμπ Μπάλντγουιν δουλεύει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Επί της ουσίας ακολουθεί τη συνταγή της Νέας Ζηλανδίας, προσαρμόζοντας κάποια πράγματα στους συγκεκριμένους παίκτες.
Το στυλ του πρωταθλήματος είναι το τυπικό της Ασίας: επιθετικό μπάσκετ, χωρίς έμφαση στην άμυνα. Είναι σίγουρα πολύ λιγότερο εγκεφαλικό το παιχνίδι από ότι στη χώρα μας. Και δεν είναι εύκολο να προχωρήσει το τακτικό επίπεδο, όταν η επίθεση δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες άμυνες".
Για να υπογραμμίσει ότι "είναι πολύ πιο πίσω από την Ελλάδα ή του Πουέρτο Ρίκο και ο στόχος της είναι να κερδίσει κάποιες θετικές εντυπώσεις".
"Πειθαρχημένος τρόπος ζωής"
Ολοκληρώνοντας ο Δημήτρης Κυριακού αναφέρθηκε και στη ζωή στην Ιορδανία, η οποία είναι: δεν είναι καθόλου εύκολη. Είναι τελείως διαφορετικός ο τρόπος ζωής. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η κοινωνική και θρησκευτική τους αντίληψη. Είναι μια χώρα δυτικού τύπου, που έχει δυστυχώς ή ευτυχώς δίκαιο μουσουλμανικό. Τα πράγματα δεν είναι τα ίδια. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την Ελλάδα, την Ευρώπη, ή τις Ηνωμένες Πολιτείες (σ.σ ο Δημήτρης Κυριακού έζησε αρκετά χρόνια στην Αμερική).
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι υπάρχει πειθαρχεία σε πολλά πράγματα. Αλλά από την άλλη όταν έχεις ζήσει στην Ελλάδα ή στις ΗΠΑ, όλα σου φαίνονται περιορισμένα".