Ο Δημήτρης Μωραΐτης στο SPORT24: "Μίλησα στον Λάρκιν και τον εκνεύρισα"
Οι μεγάλες εμφανίσεις με την φανέλα της Εθνικής, οι "σκυλίσιες" άμυνες στον Σέιν Λάρκιν και η ταμπέλα του ταλέντου που πλέον δίνει τη θέση της στον τίτλο του παίκτη. Ο Δημήτρης Μωραΐτης σε μία απολαυστική συνέντευξη στο SPORT24.
Χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ. Ήταν ο παίκτης τον οποίο πολύς κόσμος ξεχώρισε μετά από τις δύο εμφανίσεις του με την φανέλα της Εθνικής Ελλάδας κόντρα στην Τουρκία. Ο Δημήτρης Μωραΐτης δεν θέλει να είναι πια απλά ένα ταλέντο. Ο 23χρονος γκαρντ του Περιστερίου κέρδισε τον χρόνο συμμετοχής του μέσα από την σκληρή προπόνηση και τη δουλειά και κατάφερε να εκνευρίσει ένα παίκτη σαν τον Σέιν Λάρκιν στο "παράθυρο" του Φεβρουαρίου με την Εθνική για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο τραυματισμός του στο χέρι τον Νοέμβριο του 2021 δεν τον πήγε πίσω. Αντιθέτως, του έδωσε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ωριμάσει η μπασκετική του σκέψη για να εστιάσει ακόμα περισσότερο σε αυτό που αγαπάει. Ο Δημήτρης Μωραΐτης μίλησε στο SPORT24 για τα χρόνια που πέρασε στην ΑΕΚ, για τη σκέψη να φύγει στο εξωτερικό αλλά και για το όνειρο της διάκρισης με την "επίσημη αγαπημένη". Έθεσε σαν στόχο τα ημιτελικά με την ομάδα του Περιστερίου και συνεχίζει τη σκληρή δουλειά με το βλέμμα στις κλήσεις του καλοκαιριού στην Εθνική εν όψει του επόμενου παραθύρου και φυσικά εν όψει EuroBasket 2022.
Συνέντευξη στη Βάλια Πηλιανίδη
Πολλοί δεν δίστασαν να τον χαρακτηρίσουν ως τον καλύτερο 99άρη της Ελλάδας. Βρέθηκε από νωρίς στο προσκήνιο καθώς μόλις στα 15 του χρόνια αγωνίστηκε στην Α1 κατηγορία με την φανέλα του Πανιωνίου. Ακολούθησε εξαετές συμβόλαιο με την ΑΕΚ, οι μικρές έθνικές ομάδες, το Περιστέρι και η Εθνική ανδρών. Κάποιο άλλο παιδί ίσως πιεζόταν με όλο αυτό το βάρος. Όχι όμως ο Δημήτρης Μωραΐτης.
“Μετά τα 18 παύεις να είσαι ταλέντο. Πρέπει να ξεκινήσεις να παίζεις μετά από αυτή την ηλικία. Εξαρτάται και από εμένα το αν θα γίνω ώριμος παίκτης. Πώς θα προπονούμαι, πώς θα σκέφτομαι, πώς θα διαχειρίζομαι καταστάσεις.
Δεν πιέστηκα καθόλου, όχι. Έκανα και κάνω κάτι που μου αρέσει και αγαπώ. Προπονήθηκα πολύ, δούλεψα και όλο αυτό εξελίχθηκε σε κάτι πολύ καλό φτάνοντας εδώ που είμαι τώρα. Ο χρόνος στην ΑΕΚ ναι, ήταν περιορισμένος. Δεν έπαιξα αρκετά, ήμουν πιο μικρός, είχα καλούς παίκτες μπροστά μου αλλά ακόμα και έτσι πήρα πολλές εμπειρίες και εικόνες κάνοντας προπόνηση με μεγάλα ονόματα”.
Με τον Μίλαν Τόμιτς στον πάγκο, ο Μωραΐτης απογειώθηκε στο Περιστέρι. Βρίσκει χρόνο συμμετοχής αρκετό για να δείξει τις ικανότητές του στο παρκέ. Ταυτίζεται με τη φιλοσοφία που έχει φέρει ο έμπειρος τεχνικός στην ομάδα και βλέπει τη στατιστική του να γεμίζει.
Ο Τόμιτς με βοηθάει να βγάλω την ταμπέλα του 'ταλέντου' και να γίνω 'παίκτης'
“Είναι ένας εξαιρετικός προπονητής και εμένα προσωπικά με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Μου μιλάει και με συμβουλεύει για τα πάντα. Κάνει πολύ καλή δουλειά στο γήπεδο, του αρέσει η προπόνηση, βλέπουμε πολύ video, μας μιλάει. Πιστεύω ότι έχει φέρει έναν άλλο αέρα στην ομάδα και βοηθάει τον κάθε παίκτη ξεχωριστά. Του αρέσει πολύ η πειθαρχία και περνάει τη δική του φιλοσοφία και ταυτότητα στην ομάδα μας.
Και στο κομμάτι της άμυνας ο Τόμιτς με έχει εξελίξει πολύ. Του αρέσει η σκληρή και πιεστική άμυνα και φυσικά το transition παιχνίδι, ωστόσο η βοήθειά του δεν έχει περιοριστεί εκεί. Με έχει πάει ένα βήμα παραπέρα και επιθετικά. Ταιριάζει το στυλ μου σαν παίκτης με αυτό που θέλει να βγάζει ο Τόμιτς στο παρκέ. Μου δίνει χρόνο και ευκαιρίες και με βοηθάει ώστε να βγάλω την ταμπέλα του 'ταλέντου' από πάνω μου και να ωριμάσω σαν παίκτης. Μένει να το εκμεταλλευτώ εγώ και το αξιοποιήσω ανάλογα".
Τον Νοέμβριο του 2021 ο νεαρός γκαρντ του Περιστερίου υπέστη κάταγμα στον καρπό του αριστερού χεριού και έμεινε εκτός δράσης για δύο μήνες. Ήταν σίγουρα η χειρότερη στιγμή μιας και ο Μωραΐτης είχε βρει ρυθμό, όμως όπως παραδέχτηκε δεν τον πήγε πίσω.
“Ο τραυματισμός μου στο χέρι δεν με πήγε πίσω. Αντίθετα με έκανε να δω αλλιώς κάποια πράγματα και να συνειδητοποιήσω κάποιες καταστάσεις. Κάθισα αρκετά με τον εαυτό μου σκέφτηκα κάποια πράγματα, μπασκετικά και μη αλλά με βοήθησε να εστιάσω στο μπάσκετ περισσότερο και κατά κάποιο τρόπο να σοβαρευτώ. Δεν το σκέφτομαι πλέον. Μετά τον τραυματισμό νιώθω ότι παίζω καλύτερα, αλλά είναι φορές που ίσως όταν πέφτω σκέφτομαι λίγο το πώς θα πέσω.
Στην αρχή όταν επέστρεψα, όταν δεν είχε γίνει ακόμα η κλήση στην Εθνική για το παράθυρο του Φεβρουαρίου, η αλήθεια είναι ότι το φοβήθηκα αλλά όταν είχα και το “οκ” από τον γιατρό μου ότι όλα είναι καλά, τότε μπήκα 100% στις προπονήσεις και ξεκίνησα να μην το σκέφτομαι”.
Δεν μετανιώνω για τα χρόνια που πέρασα στην ΑΕΚ
Το 2015 υπέγραψε εξαετές συμβόλαιο με την ΑΕΚ πραγματοποιώντας την επιθυμία του παππού του. Δόθηκε δανεικός για μία σεζόν στον Κολοσσό Ρόδου, ωστόσο στην Ένωση δεν βρήκε αρκετό χρόνο συμμετοχής. Πώς είναι όμως για ένα παιδί που πρωταγωνιστεί στις μικρές Εθνικές, ξαφνικά να βλέπει τον χρόνο συμμετοχής του να μειώνεται δραστικά;
“Είναι περίεργη η ηλικία αυτή όταν είσαι παράλληλα στις μικρές Εθνικές ομάδες. Συμβαίνει σε πολλά άτομα ειδικά αν πηγαίνεις καλά με την Εθνική. Το να έχεις όμως παίκτες σαν τον Ζήση μπροστά σου, που για μένα είναι είδωλο και να κάνεις προπονήσεις με τέτοιους παίκτες, βοηθάει πολύ. Περίμενα την ευκαιρία αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή δούλευα πολύ. Όταν ήρθαν τις άρπαξα από τα μαλλιά, νιώθω ότι ανταποκρίθηκα.
Σαν άνθρωπος δεν μετανιώνω για ό,τι κάνω. Έτσι και στην ΑΕΚ, δεν το μετάνιωσα. Γνώρισα κόσμο και έζησα καταστάσεις που σου μένουν για όλη σου τη ζωή. Πήρα Κύπελλο Ελλάδας, Διηπειρωτικό, Champions League, δηλαδή είναι κάποιες εμπειρίες που δεν θα άλλαζα. Ακόμα και αν δεν έπαιζα τόσο πολύ, με έχει βοηθήσει πολύ στην πορεία μου στο μπάσκετ”.
Όσο για την σκέψη να αγωνιστεί στο εξωτερικό; Ο Μωραΐτης μένει πιστός στο ελληνικό πρωτάθλημα.
“Δεν σκέφτηκα ποτέ να φύγω από την Ελλάδα. Μου αρέσει η Ελλάδα έχω πολλά πράγματα εδώ. Τώρα το τι θα προκύψει στο μέλλον δεν μπορώ να το ξέρω αλλά μου αρέσει η ιδέα του εξωτερικού, δεν το αποκλείω”.
Οι συμβουλές του Ζήση
Ήταν συμπαίκτες στην ΑΕΚ για μία χρονιά. Πλέον εκμεταλλεύεται τις συμβουλές που του δίνει στην Εθνική. Η σχέση του Μωραΐτη με τον Νίκο Ζήση είναι φιλική. Όταν όμως συνοδεύεται και από μπασκετικές συμβουλές από έναν μετρ του αθλήματος, τότε είναι ιδανική.
"Ο Ζήσης με συμβούλευε πολύ στα ματς με την Τουρκία, κυρίως για την άμυνα πάνω στον Λάρκιν. Τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση, έχουμε εξαιρετική σχέση και με βοηθάει πολύ όταν το χρειάζομαι. Μου είπε να πάω δυνατά πάνω στον Λάρκιν και να μην τον φοβάμαι. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα κοίταζα προς τον πάγκο, μου μιλούσε και με βοήθησε πολύ
Η παρουσία τέτοιων προσωπικοτήτων στην Εθνική, όπως του Ζήση ή του Ντικούδη, των λεγόμενων 'Legends' είναι για εμάς μεγάλο κίνητρο. Μας ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και το επίπεδο. Ήδη έχουν πάει την Εθνική ένα σκαλί και θεωρώ πως η συνέχεια για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με αυτούς τους ανθρώπους, θα είναι ακόμα καλύτερη”.
Προέρχεται από μπασκετική οικογένεια. Με μπαμπά τον Κώστα Μωραΐτη, παλαίμαχο αθλητή του Ολυμπιακού και της Εθνικής, το μικρόβιο του μπάσκετ υπήρχε μέσα του. Η ενασχόλησή του όμως με το άθλημα ήταν μία επιλογή που έκανε ο ίδιος.
“Οι γονείς μου με βοήθησαν στα πρώτα μου χρόνια στο μπάσκετ. Ειδικά ο πατέρας μου δεν επέτρεψε να πάρουν τα μυαλά μου αέρα, ωστόσο δεν με πίεσε ποτέ να ακολουθήσω το μπάσκετ, ούτε εμένα ούτε τον αδελφό μου. Πάντα και οι δύο μας γονείς ήταν εκεί, μας στήριξαν και μας έμαθαν να έχουμε χαμηλά το κεφάλι. Πιστεύω αυτό φαίνεται και στην προσωπικότητά μας, τόσο τη δική μου όσο και του αδελφού μου”.
Το 'μπες να τον φας' και ο εκνευρισμός του Λάρκιν
Κατάφερε να περιορίσει έναν από τους καλύτερους παίκτες της EuroLeague και μάλιστα να τον εκνευρίσει. Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος τον εμπιστεύτηκε και έπαιξε άμυνα πάνω στον Σέιν Λάρκιν. Όπως παραδέχτηκε ο Μωραΐτης ήταν κάτι που στην αρχή τον άγχωσε αλλά η συνέχεια ήταν απολαυστική.
“Η πρώτη μου σκέψη ήταν ‘ωχ’. Ο Μανωλόπουλος μου είπε ‘μπες φάτον’. Του κόουτς του αρέσουν αυτά. Είδαμε πολύ video επομένως μπήκα καλά προετοιμασμένος. Του μίλησα 2-3 φορές για να πω την αλήθεια. Τον αποσυντόνισα, εκνευρίστηκε και έκανε λάθη. Για εμένα όμως είναι από τους κορυφαίους παίκτες στην EuroLeague αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει.
Τον εκνεύρισα όμως και φάνηκε. Τον πίεσα πολύ στην άμυνα και αποσυντονίστηκε, αυτό ήταν και το πλάνο κι όλας. Τον αποδιοργάνωσα και πήραμε κάτι από αυτό".
Στο δεύτερο ματς κόντρα στην Τουρκία μίλησε όταν η μπάλα έκαιγε. Έβαλε κρίσιμα τρίποντα, έδωσε "ανάσα" στην Εθνική όταν οι Τούρκοι πίεσαν αλλά για αυτόν ήταν απλά τρία σουτ που... μπήκαν.
"Με εμπιστεύτηκε ο προπονητής μου, με εμπιστεύτηκαν οι συμπαίκτες μου, τα πήρα τα σουτ και τα έβαλα. Περισσότερο όμως θεωρώ ότι τη διαφορά έκανε η άμυνα στον Λάρκιν όχι τόσο η επίθεση. Τόσο εγώ όσο και ο Καλαϊτζάκης παίξαμε πολύ καλή άμυνα πάνω του. Ο Μανωλόπουλος ξέρει καλά και εμένα και τον Παναγιώτη, μας μίλησε, ήθελε φρέσκα πόδια πάνω στον Λάρκιν και την ‘τρέλα’ που βγάζουμε και οι δύο στην άμυνα.
Ο ρυθμός στην επίθεση έρχεται από την άμυνα, τουλάχιστον σε εμένα. Δεν είναι όλοι οι παίκτες έτσι βέβαια. Για εμένα η άμυνα δεν είναι θέμα ημέρας, αν για παράδειγμα είσαι σε καλή ημέρα ή όχι. Είναι καθαρά θέμα θέλησης, αν θες να παίξεις καλή άμυνα πάνω στον αντίπαλό σου. Η επίθεση ίσως και να είναι θέμα ημέρας, αν για παράδειγμα θα μπουν τα σουτ ή όχι, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με την άμυνα. Εκεί όποιος το θέλει και ‘σκυλιάζει’, θα τις βγάλει τις άμυνες. Και ο Μανωλόπουλος αλλά και οι βοηθοί της Εθνικής μου είπαν να ξεκινήσω από την άμυνα και θα βγει η επίθεση".
Τα τελευταία 5' στο Σινάν Ερντέμ έτρεμε το παρκέ
Το Τουρκία - Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ προσέλευσης στην ιστορία των ευρωπαϊκών προκριματικών με 14.500 θεατές. Ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία για τον γκαρντ της Εθνικής και του Περιστερίου αλλά σίγουρα ένα από τα highlights της καριέρας του.
"Η ατμόσφαιρα στο Σινάν Ερντέμ και το να παίζω μπροστά σε 14.500 φιλάθλους ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα, δεν το έχω ξαναζήσει στη ζωή μου. Μου άρεσε, μου έδωσε ώθηση και κίνητρο. Ευχαριστιέμαι όταν υπάρχει τόσος κόσμος να φωνάζει και να είναι εναντίον μου, δεν με πειράζει, μου ανεβάζει το ηθικό και με τονώνει. Τα τελευταία πέντε λεπτά έτρεμε το παρκέ και σίγουρα είναι από τις πιο σημαντικές νίκες που έχω κάνει στην καριέρα μου".
Η δύσκολη ερώτηση για εκείνον όμως ήρθε λίγο αργότερα. Διάκριση με την Εθνική ή πρωτάθλημα;
“Πω, πω δύσκολο. Θα διάλεγα την Εθνική όμως. Το να παίζεις για μία χώρα και να τιμάς το εθνόσημο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από αυτή. Εθνική με τα χίλια.
Είναι πολύ ξεχωριστό να παίζεις στην Εθνική ανδρών με συμπαίκτες που παίζουν στην EuroLeague, με παιδιά που έχουν όνομα στο χώρο και που τους θαυμάζω. Είναι πολύ διαφορετικό πρέπει να είσαι διπλά συγκεντρωμένος όταν αγωνίζεσαι για την Εθνική".
Για τον φετινό προσωπικό του στόχο αλλά και τον στόχο της ομάδας του, ο Μωραΐτης έβαλε αρχικό στόχο τα playoffs του πρωταθλήματος ενώ μέσα από τις ομαδικές επιτυχίες θα αναδειχθεί και η προσωπική του δουλειά, όπως παραδέχτηκε.
“Καλή χρονιά είναι εκείνη που πετυχαίνει η ομάδα. Αν πηγαίνει καλά η ομάδα, πάνε και οι παίκτες καλά και φαίνονται. Συνεπώς θέλω να κάνουμε ένα πολύ καλό δεύτερο γύρο με το Περιστέρι γιατί προσπαθούμε πολύ, προπονούμαστε καλά και το αξίζουμε. Τα playoff είναι ο πρώτος στόχος. Δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια ακόμα αλλά πιστεύω πως μπορούμε να πάμε ημιτελικά και να διεκδικήσουμε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα. Αν δουλέψουμε καλά είναι ένας εφικτός στόχος. Έχουμε χημεία και όλα είναι ανοιχτά".
Τέλος όσα συμβαίνουν στον κόσμο και ειδικά στην Ουκρανία που βιώνει τον πόλεμο μετά από την εισβολή των Ρώσων, δεν θα μπορούσαν να τον αφήσουν αδιάφορο.
"Πολλές φορές με όσα συμβαίνουν στον κόσμο και ειδικά με ό,τι περνάει η Ουκρανία μετά από την εισβολή των Ρώσων δεν είναι εύκολο να σκέφτεσαι μόνο το μπάσκετ, το είδαμε αυτό και με τα παιχνίδια της Μ. Βρετανίας κόντρα στη Λευκορωσία που αναβλήθηκαν. Όταν μία χώρα βιώνει τέτοιες καταστάσεις δεν έχει χρόνο να σκεφτεί τον αθλητισμό καθώς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά. Ο πόλεμος δεν είναι η λύση. Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει και αλήθεια εύχομαι να γίνει αυτό όσο το δυνατόν πιο σύντομα".