X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Δημήτρης Παπανικολάου στο SPORT24: "Αν ήξερα την ανταπόκριση που θα είχε η φωτογραφία με Γκάλη και Αντετοκούνμπο, θα το έκανα νωρίτερα"

Ο Δημήτρης Παπανικολάου σε συνέντευξή του στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Έπειτα από μία δήλωση και μία φωτογραφία που προκάλεσε αντιδράσεις, ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε στο SPORT24 για το σύνδρομο Άσπεργκερ, τους Αντετοκούνμπο και Γκάλη, πώς αυτό επηρέασε τη δική του καριέρα στο μπάσκετ αλλά και την αποδοχή που πρέπει να έχει η κοινωνία πάνω στο θέμα.

Χαλαρός, ευδιάθετος και με διάθεση να εξηγήσει και να ενημερώσει τον κόσμο, ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε στο SPORT24 λίγες μέρες μετά από την αποκάλυψή του ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού έχοντας στοιχεία Άσπεργκερ και την περιβόητη φωτογραφία στο Instagram με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Νίκο Γκάλη.

Ο ίδιος μίλησε για την απήχηση που είχε αυτή του η αποκάλυψη και τα εκατοντάδες μηνύματα από οικογένειες και παιδιά που έλαβε. Παράλληλα αναφέρθηκε στο πώς το Άσπεργκερ επηρέασε τη δική του καριέρα στο μπάσκετ αλλά και πώς προέκυψε η φωτογραφία με τον Γκάλη και τον Αντετοκούνμπο που πρώτος ανέβασε ο Γιάννης.

Συνέντευξη στην Βάλια Πηλιανίδη

Λίγοι γνωρίζουν για το Άσπεργκερ ωστόσο πλέον με την ανάρτησή σας έγινε γνωστό και έδωσε μία ώθηση για να μιλήσουμε πιο ανοιχτά γι' αυτό.

Δεν θέλω να αναφερθώ σε ιατρικά θέματα, άλλοι το περιγράφουν ως ήπιο αυτισμό άλλοι ως αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας. Γι' αυτό λέγεται και φάσμα, διότι υπάρχουν διαφορετικές μορφές από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από ενήλικα σε ενήλικα ή από παιδί σε παιδί. Δεν θέλω να εστιάσω μόνο στο Άσπεργκερ, θέλω να εστιάσω σε όλο το φάσμα του αυτισμού γιατί έχει διάφορες λειτουργικότητες και είναι και πολλές οι οικογένειες πλέον, περίπου 200-250 χιλιάδες που έχουν ενήλικα ή παιδί στο φάσμα του αυτισμού. Είναι πολλά αδιάγνωστα παιδιά ή ενήλικες που το έχουν.

Δεν είμαστε στην Σπάρτη εδώ να πετάμε παιδιά στον Καιάδα, είμαστε πολιτισμένη κοινωνία

Έλαβα πολλά μηνύματα στο Instagram από κόσμο από διάφορα χωριά που έλεγαν ότι μαμάδες πήραν θάρρος και βγαίνουν από το μικρό χωριό ή το νησί και ξεκινούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Τα μηνύματα που έχω λάβει είναι συγκλονιστικά, μου είπαν ότι φοβόντουσαν την κλειστή κοινωνία. Τους είπα ότι δεν είμαστε στην Σπάρτη εδώ να πετάμε παιδιά στον Καιάδα, είμαστε πολιτισμένη κοινωνία και ίσα ίσα τα παιδιά αυτά, τους έδωσε ο Θεός ένα χάρισμα που οφείλουν να περάσουν και στους υπόλοιπους. Πολλοί γονείς πήραν θάρρος, πολλοί φοβόντουσαν το στίγμα. Ρε παιδιά, ποιο στίγμα; Επειδή ο γενικός πληθυσμός έχει άγνοια δεν φταίτε εσείς. Πολλά από αυτά τα παιδιά, αν μπείτε και ψάξετε, είχαν σώσει τον πλανήτη, είναι χαρισματικά παιδιά. Έχουν απλά μία διαφορετική προσέγγιση που δεν μπορούν να την καταλάβουν ορισμένοι άνθρωποι.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου με τη συντάκτρια του SPORT24, Βάλια Πηλιανίδη PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το πρώτο βήμα που είναι απαραίτητο να γίνει είναι να ενημερωθεί ο κόσμος και να ψάξει να δει τι σημαίνει αν κάποιο παιδί έρθει και πει ότι θέλει να γίνει αστροναύτης; Υπάρχει κοριτσάκι στο Μεξικό με Άσπεργκερ που από τα δέκα του έχει δύο πτυχία, είναι αστροναύτης και θέλει να ταξιδέψει στον Άρη και έχει IQ μεγαλύτερο του Αϊνστάιν. Στο σχολείο, αυτή την κοπέλα την λέγανε φρικιό και της κάνανε bullying. Είναι αμαρτία. Φανταστείτε πόσα ταλέντα και πόσοι άνθρωποι χάνονται, μη μπορώντας παράλληλα να κάνουν καλό στην κοινωνία γιατί περιθωριοποιούνται από την άγνοια και το bullying των υπολοίπων.

Σκέφτηκα ότι ο Γκάλης και ο Γιάννης είναι μεγάλοι και θα τους βάλουμε να κάνουν κάτι εξίσου μεγάλο

Πότε το καταλάβατε και πως προέκυψε η φωτογραφία με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Νίκο Γκάλη;

Εγώ πήγαινα για προσωπικούς μου λόγους στον γιατρό. Θεωρητικά εμφανίζεται σε μικρότερες ηλικίες αλλά να μην ξεχνάμε ότι τότε δεν υπήρχαν και διαγνώσεις. Τη δεκαετία του '90 ήταν πολύ περιορισμένες οι διαγνώσεις. Πηγαίνοντας λοιπόν στον γιατρό επειδή είχα κάποιες αγχώδεις διαταραχές, περιέγραψα κάποια χαρακτηριστικά της ζωής μου και μου είπε ο γιατρός 'έχεις στοιχεία Άσπεργκερ. Eκεί καταλήξαμε μετά από πολλές συζητήσεις. Εγώ του είπα φυσικά ότι το θέλω επίσημα, γιατί στα λόγια όλα είναι πιο εύκολα.

Είναι δύσκολο να διαγνωστεί σε ενήλικες και δεν υπάρχει κάποια θεραπεία. Μετά μπήκα και το έψαξα και είδα μεγάλα ονόματα ότι το είχαν. Η αφορμή όμως για την κίνηση αυτή δεν ήμουν εγώ. Πήρα πολλές έγκυρες μαρτυρίες και από τον στενό μου κύκλο από παιδιά που είχαν φτάσει στα όρια. Και λέω θα κάνω κάτι! Μόνος μου δεν είχα πολλές δυνάμεις, οπότε ονειρεύτηκα τη σύμπραξη του Νίκου Γκάλη και του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Και λέω αυτοί οι δύο είναι μεγάλοι και θα τους βάλουμε να κάνουν κάτι εξίσου μεγάλο. Ο Γκάλης και ο Αντετοκούνμπο δεν είναι μόνο αθλητές είναι και κοινωνικές προσωπικότητες.

Με βάση τη γενιά του καθενός, είναι οι κορυφαίοι αυτή τη στιγμή. Πίστεψα σε αυτή τη σύμπραξη, την ονειρεύτηκα, ωστόσο δεν ήταν καθόλου εύκολη. Σκεφτείτε όταν το ανακοίνωσε ο Γιάννης, δέχθηκε συγχαρητήρια από τον Ομπάμα. Κύκλωσα στη σκέψη μου κάποιους ανθρώπους και κατάφερα να τους φέρω μαζί. Το θέμα όμως είναι να προσπαθείς να μπεις και στο τι θέλει ο άλλος να κάνει. Προσπάθησα να μπω στη θέση αυτών των παιδιών που έχουν βιώσει άσχημες και δύσκολες καταστάσεις. Ο Γιάννης και ο Γκάλης είναι καλοί άνθρωποι και κοινωνικά πρότυπα, ξεφεύγουμε από το κομμάτι του αθλητή και επειδή το μπάσκετ έχει συρρικνωθεί και τα τελευταία χρόνια, έμμεσα και χωρίς να το θέλω, κάνουμε και ένα καλό στο μπάσκετ. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου απλά προέκυψε.

Ο Γιάννης ένιωσε ότι ήθελε να το επικοινωνήσει και ο ίδιος που είναι νεότερος και το ανέβασε εκείνη την ώρα αυθόρμητα

Η φωτογραφία όμως βγήκε 1:30 τη νύχτα και προκάλεσε πανικό, τι σκεφτήκατε; Επίτηδες τη βγάλατε 1:30 ώρα τη νύχτα;

Δεν την έβαλα εγώ εκείνη την ώρα τη φωτογραφία στις 01:30 τη νύχτα, την έβαλε ο Γιάννης και δεν το ήξερα. Ο Γιάννης από τα λίγα που ξέρω, πέρα από το γεγονός ότι είναι απίστευτο παιδί, κατά τη διάρκεια της σεζόν δεν ασχολείται με τα social media, είναι τρομερά συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει. Τώρα το ξαναέπιασε λίγο μετά το πρωτάθλημα για να χαλαρώσει και αυτός. Όλοι πίστευαν ότι επειδή έχει τμήμα μάρκετινγκ από πίσω δεν μπορεί να κάνει ελεύθερα κάποια πράγματα, όμως ό,τι θέλει ο ίδιος να κάνει, το κάνει. Τέλος. Πιστεύω το έκανε τελείως αυθόρμητα γιατί ήθελε από καιρό να γνωρίσει και να μιλήσει με τον Γκάλη.

Όλοι νιώθουμε και μία υποχρέωση προς αυτή τη γενιά που μας έφερε τις μπασκέτες. Ένιωσε ότι ήθελε να το επικοινωνήσει και ο ίδιος που είναι νεότερος και έτσι το ανέβασε εκείνη την ώρα. Νόμιζα πως εγώ θα το έβαζα πρώτος αλλά προηγείται πάντα ο Αντετοκούνμπο. Γι' αυτό και ήταν αυθόρμητο δεν ήταν καθόλου στημένο και αυτό δείχνει έναν αυθορμητισμό που αρέσει στον κόσμο. Αφού το έβαλε ο Γιάννης και εγώ ήταν να το βάλω δυο μέρες αργότερα, θα έσκαγα αν δεν το έβαζα. Ήταν και μεσημέρι, είχα και εγώ ένα φόβο και ήθελα να μου φύγει. Με ρώτησε η γυναίκα μου μία μέρα πριν 'είσαι σίγουρος;' και λέω όχι. 'Θάρρος δεν είναι να μην φοβάσαι, θάρρος είναι να κερδίζεις τον φόβο σου', αυτό μου είπε. Αν ήξερα την ανταπόκριση που θα είχε αυτή η φωτογραφία θα το έκανα και νωρίτερα. Ο λόγος που δεν το έκανα νωρίτερα είναι για να περιμένω αυτούς τους δύο έτσι ώστε να επικοινωνηθεί πιο σωστά, αλλά εγώ θα ξαλάφρωνα.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η αποδοχή είναι φοβερό πράγμα, το λέω σε όλο τον κόσμο. Μην σας νοιάζει, ο κόσμος πάντα θα βρει να πει. Οπότε η αποδοχή είναι "ξαλάφρωμα", εσωτερικό για εμάς αλλά ταυτόχρονα ξαλάφρωσαν και χιλιάδες οικογένειες. Έχω μηνύματα από την Κύπρο και την Ελλάδα απίστευτα. Δεν έχω προλάβει να κάνω τίποτα για τον εαυτό μου από την ημέρα που το ανακοίνωσα και μόνο τα μηνύματα που λαμβάνω προσωπικά είναι απίστευτα. Μου έστειλε μία μαμά και έλεγε "Το παιδί μου με Άσπεργκερ του έλεγαν δεν θα τα καταφέρεις και σήμερα πήρε υποτροφία για το Χάρβαρντ", μία άλλη "το παιδί μου του έλεγαν οι δάσκαλοι να κάνει κάτι άλλο και πλέον είναι στο Πολυτεχνείο" και σκέφτομαι ότι τελικά δεν έχουν πρόβλημα τα παιδιά. Υπάρχουν παιδιά αυτή τη στιγμή που γεννιούνται και μεγαλώνουν μέσα σε μία αυλή με τη σκέψη του τι θα πει ο κόσμος. Δεν είναι επιλογή, κάποιοι άνθρωποι έχουν γεννηθεί έτσι, αυτό είναι όλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το bullying έρχεται επειδή ο κόσμος ίσως ακούσει κάτι το οποίο δεν έχει συνηθίσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι το ένα παιδί να γνωρίζει το άλλο γιατί και οι δύο θα βοηθηθούν. Το λάθος είναι ότι μιλάμε για συμπόνια και λύπηση. Δεν χρειάζεται τίποτα από τα δύο, χρειάζεται αποδοχή.

Μου λέγανε ότι ήμουν μεγάλο προπονητικό ταλέντο, ότι έβλεπα τρεις φάσεις μπροστά

Έχει πλεονεκτήματα αυτό και ας το πούμε μέσα σε παρένθεση, μειονεκτήματα. Στο μπάσκετ από όσο ξέρω σε βοηθάει γιατί κάνεις focus, εστιάζεις σε αυτό και τα δίνεις όλα εκεί. Πιθανό να μην με βοήθησε σε κάποιες εκρήξεις που είχα. Μου λέγανε ότι ήμουν μεγάλο προπονητικό ταλέντο, ότι έβλεπα τρεις φάσεις μπροστά. Και ακόμα ισχύει δηλαδή, αν δω έναν αγώνα, να σκεφτώ δυο τρεις φάσεις μπροστά. Αλλά επειδή δεν είχα δουλέψει τον εαυτό μου αν έβλεπα μία αδικία ή ένιωθα ότι αδικούμαι, έκανα μία έκρηξη και τα διέλυα όλα. Αυτό το δούλεψα. Πράγματι βλέπω ακόμα αδικίες αλλά πλέον κοιτάω να βρω τη λύση. Είμαι σαφώς πιο ήρεμος.

Αυτό σας βοήθησε να γίνεται ένας πολύ καλός παίκτης, πολύ νωρίς; Ήσασταν πιο μπροστά από την ηλικία σας;

Μπορεί. Και εγώ πλέον το ψάχνω δεν το ήξερα τόσα χρόνια πίσω. Μπορεί και να με είχε επηρεάσει στις βολές. Αν ψάξετε αυτό το σύνδρομο λέει ότι σε κάποιους για παράδειγμα έχει αλαλία ενώ σε κάποιους άλλους όπως και στην περίπτωση τη δική μου, έχει πολυλογία και έχουν και αγχώδεις διαταραχές. Το άγχος αυτό πιθανότατα να έπαιζε ρόλο και στις βολές. Όση προπόνηση και να έκανα, αγχωνόμουν παραπάνω από ότι έπρεπε για τις δυνατότητές μου. Πιθανό αυτό να εξηγεί κάποια πράγματα στο παρελθόν. Και εγώ ψάχνοντας πήγα. Εγώ τα καταφέρνω επειδή είμαι υπερλειτουργικός, έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου αλλά τα παιδιά και οι οικογένειες είναι αμαρτία, σηκώνουν ένα σταυρό που δεν χρειάζεται να σηκώσουν. Πραγματικά σε πολλές οικογένειες δεν τρέχει τίποτα, τρέχει η άγνοια του γενικού πληθυσμού και ορισμένες κακές συμπεριφορές.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Γκάλης έκλαψε για άλλο λόγο, όχι γι' αυτό

Είδαμε όμως ότι και ο Νίκος Γκάλης έκλαψε.

Ο Γκάλης ναι έκλαψε, αλλά για άλλο λόγο. Δεν είπα ποτέ ότι ο Γκάλης έκλαψε όταν έμαθε ότι έχω Άσπεργκερ. Ο Γκάλης έκλαψε για θέματα αυτισμού, αλλά όχι γι αυτό το συγκεκριμένο. Για κάτι άλλο (του θύμισε μία άλλη ιστορία). Δεν έχω πει ποτέ ότι έκλαψε για μένα ο Γκάλης. Ή είδα αλλού ένα τίτλο που έλεγε ότι είναι βασανιστικό να έχεις Άσπεργκερ. Έχω πει τόσα καλά γι' αυτό, δεν χρειάζεται να λέμε τέτοια. Αυτό είναι ένα θέμα κοινωνικό που πρέπει να το επικοινωνούμε, αλλά να το κάνουμε σωστά και να έχουμε ενσυναίσθηση. Όπως για παράδειγμα με τον εμβολιασμό. Η Δανία έχει 80% εμβολιασμό. Γιατί; Είναι καλύτεροι άνθρωποι; Όχι, είναι πιο σωστά εκπαιδευμένοι. Στην Ελλάδα νομίζουμε ότι η ενσυναίσθηση είναι συμπόνια. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Τα παιδιά φορτώνονται με πάρα πολύ ανταγωνισμό από πολύ νωρίς και ξεχνάνε τη συνεργασία μέσα από την οποία γίνεται η κοινωνία καλύτερη.

Πολλά παιδιά θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να πάρουν παράδειγμα από εσάς και τη δική σας πορεία και καριέρα στο μπάσκετ, ωστόσο το γεγονός ότι μπορεί να έχουν οποιαδήποτε μορφή αυτισμού να τους αποτρέπει. Με αυτό το post που κάνατε και τα άτομα που επιλέξατε, θα θέλατε να ωθήσετε τα παιδιά αυτά ώστε να προχωρήσουν μπροστά;

Η υγεία είναι πολλαπλή στον αθλητισμό. Δεν έχουν πιάσει όλοι το νόημα. Είναι κοινωνικό φαινόμενο ο αθλητισμός και περιλαμβάνει συν-εκπαίδευση. Ήδη το "Τζάμπολ Αγάπης" και ο Γιάννης Τσουμπρής που τον προσέγγισα και είδα τι κάνει, είναι κάτι που δουλεύω καιρό. Ένα παιδί που είναι στο φάσμα του αυτισμού μπορεί να συνυπάρξει κανονικά με παιδιά τυπικά και να βρίσκονται στην ίδια ομάδα. Θα ωφεληθούν και εκείνα, θα αποκτήσουν συν-εκπαίδευση, θα ωφεληθεί και το ίδιο το παιδί και η οικογένειά του. Δεν θα νιώσει πολίτης Β' κατηγορίας γιατί δεν είναι πολίτης Β' κατηγορίας. Επειδή ο αυτισμός βγαίνει από τον εαυτισμό, τα παιδιά κλείνονται για πολλές ώρες στον εαυτό τους και έχουν από νεαρότερες ηλικίες καρδιακά ή άλλα προβλήματα υγείας λόγω ακινησίας. Αν τα βάλεις στον αθλητισμό, κάνεις καλό και στην φυσική τους υγεία. Σκοπός μου να κάνω σεμινάρια και άλλα πράγματα, σιγά σιγά τα χτίζουμε. Μόνος μου δεν μπορώ να κάνω κάτι, όλοι μαζί με ένα υγειές κίνημα μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό.

Είναι απαραίτητη η στήριξη της Πολιτείας σε όλο αυτό που προσπαθείτε να κάνετε. Άμα δεν είχατε την επιρροή που έχετε στο αθλητικό κομμάτι, θεωρείτε ότι θα υπήρχε η ίδια κινητοποίηση;

Νομίζω υπήρχε μία πρώτη επαφή και από άλλο κόσμο. Δεν ξέρω σε τι βαθμό αλλά τώρα σίγουρα υπάρχει ένα υγιές κίνημα, μία κινητοποίηση μετά από αυτό το post. Υπάρχει και μία ευαισθητοποίηση που δείχνει ότι ο περισσότερος κόσμος είναι καλός. Ο κόσμος θέλω να πιστεύω πως είναι καλός και φάνηκε από τις αντιδράσεις. Πολύς κόσμος θέλησε να μάθει παραπάνω πράγματα για τον αυτισμό γιατί είναι αμαρτία, δεν είναι ασθένεια. Χρειάζεται άμεση αποδοχή και αυτοί οι άνθρωποι θα διδάξουν τον γενικό πληθυσμό.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ