ΑΡΗΣ

Ο Δήμος Ντικούδης στο Sport24.gr

"Πήραμε αυτοπεποίθηση, αλλά δεν είμαστε σε... φοβερό επίπεδο" είπε στο Sport24.gr ο Δήμος Ντικούδης

"Αυτή η νίκη δίνει εμπιστοσύνη σε μας και αισιοδοξία στον κόσμο, αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε σε κανένα φοβερό επίπεδο", υποστηρίζει με μετριοπάθεια...

-Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή γυρίζοντας τον χρόνο πίσω. Ο Αρης είναι απογοητευτικός και η κριτική που ασκείται, επικεντρώνεται σε σένα, στον Κακιούζη, στον Χατζηβρέττα, με λίγα λόγια στις μεταγραφές. Την αισθάνθηκες αυτή την πίεση;

"Πίεση υπήρχε και ακόμη υπάρχει. Θεωρώ ότι είτε επιτυχημένα είτε αποτυχημένα και αν είναι τα αποτελέσματα μιας ομάδας, ο κόσμος ταυτίζεται περισσότερο με τον Ελληνα παίκτη και είναι λογικό να νιώσουμε εμείς περισσότερο τον πίεση έπειτα από κάποιες ήττες".


-Ερχεται, λοιπόν, η βαριά ήττα από το Μαρούσι στον προκριματικό της Ευρωλίγκας για να πληγώσει τον Αρη…



"Μας πείραξε πάρα πολύ. Η εικόνα μας ήταν τραγική σε ένα παιχνίδι μάλιστα που είχε μεγάλη σημασία για την ομάδα. Από την άλλη, ο Αρης εκείνη την εποχή είχε σημαντικές ελλείψεις και όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι σε σχέση με την ομάδα που είχαμε τότε, η τωρινή παρουσιάζει μεγάλες διαφορές. Εχουμε ενισχυθεί αρκετά και είμαστε πολύ πιο γεμάτοι".


-Αποχωρεί ο Αντρέα Ματσόν, προσλαμβάνεται ο Φώτης Κατσικάρης και εσύ παρακολουθείς από το σπίτι σου τη συντριβή από τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία…



"Ναι, είναι η περίοδος που αναγκάζομαι να μείνω εκτός αγώνων εξαιτίας του τραυματισμού στο γόνατο. Είχα αισθανθεί πάρα πολύ άσχημα, η εμφάνισή μας ήταν ανεξήγητα κακή και με βάση την ιδιαιτερότητα του αγώνα και του αντιπάλου, ήταν πολύ δύσκολη στιγμή για τον Αρη. Για τα παιδιά που αγωνίστηκαν ήταν ακόμη πιο δύσκολο γνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα πικραίνει περισσότερο τον κόσμο".


-Δεδομένου ότι είσαι λίγους μήνες στον Αρη, έχεις προλάβει να συνειδητοποιήσεις αυτή την ισχυρή σύνδεση που έχει η ομάδα με τους οπαδούς της;


"Ναι, την έχω συνειδητοποιήσει. Την είχα ζήσει και ως αντίπαλος, αλλά τώρα που είμαι παίκτης του Αρη ακόμη περισσότερο. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι ο κόσμος του Αρη είναι μπασκετικός. Αγαπάει πολύ την ομάδα και μου έχει κάνει εντύπωση πολλές φορές, όταν έρχονται φίλαθλοι και μου λένε... δεν μας νοιάζει αν χάσετε.

Εμείς θέλουμε να δούμε μπάσκετ. Αυτό σημαίνει ότι εκτιμούν μια καλή εμφάνιση, χαίρονται να βλέπουν την ομάδα τους να προσπαθεί και δεν φτάνουν σε ακρότητες. Το κακό είναι ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν τους το δίναμε αυτό".



-Πριν από εννέα χρόνια, όταν ακόμη αγωνιζόσουν στην ΑΕΚ, είχες κάνει μια δήλωση που είχε συζητηθεί αρκετά στη Θεσσαλονίκη. Είχες πει ότι δεν χάρηκες που κερδίσατε τον Αρη με 110-56. Να υποθέσουμε ότι από τότε υπήρχε μέσα σου ο σεβασμός προς τη συγκεκριμένη ομάδα;


"Δεν θα ήθελα να το προσωποποιήσω. Μπορώ να πω, όμως, ότι πάρα πολλά παιδιά που γνωρίζω από το μπάσκετ, νιώθουν το ίδιο. Οι εποχές μπορεί να έχουν αλλάξει και τα πρωταθλήματα να τα διεκδικούν άλλες ομάδες, αλλά η δική μου γενιά μεγάλωσε με τον Αρη και πάντα υπήρχε αυτός ο σεβασμός.

Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις έχουν αλλάξει, αλλά δεν έχουν αλλάξει ούτε τα γήπεδα, ούτε οι πόλεις, ούτε οι φίλαθλοι. Πηγαίνοντας να παίξεις στο Αλεξάνδρειο ακόμη και τώρα, αισθάνεσαι την αύρα που εκπέμπει ο Αρης ως σύλλογος".



-Δεν ξέρω αν θα ήθελες να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, ωστόσο στο βαθμό που θα μπορούσες να το σχολιάσεις, συμφωνείς με την άποψη ότι ο Αρης εμμένει περισσότερο από όσο θα έπρεπε στο παρελθόν και με αυτό τον τρόπο χάνει το παρόν;


"Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Κάποια πράγματα είναι αναπόφευκτα. Η Ιστορία έτσι έχει γραφτεί και δεν αλλάζει. Αυτό θα τον κυνηγάει τον Αρη πάντα. Την ίδια στιγμή, έχουν αλλάξει θεαματικά τα οικονομικά δεδομένα στις ομάδες. Οι δύο ομάδες της Αθήνας ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα, με αποτέλεσμα ο Αρης, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ να μην μπορούν να τις συναγωνιστούν σε κάποιους τομείς.

Δεν νομίζω, όμως, ότι οι άνθρωποι του Αρη έχουν επαναπαυθεί στο παρελθόν και το αναπολούν. Αντιθέτως, προσπαθούν πολύ για να κάνουν την ομάδα ανταγωνιστική και αυτό το βλέπω καθημερινά".



-Σε ενόχλησε η αμφισβήτηση στην αρχή της χρονιάς; Η οποία στοχοποίησε κυρίως εσάς, τους έμπειρους παίκτες.



"Όλα αυτά προέρχονταν από τις κακές εμφανίσεις της ομάδας. Όταν μια ομάδα δεν παίζει καλό μπάσκετ, όταν στο Παλέ κολλάει στους 50, 55, 60 πόντους, όταν όλοι μας λίγο πολύ ήμασταν μέτριοι, είναι λογικό να γίνει σκληρή κριτική και φυσιολογικό να ακούσουν τα περισσότερα σχόλια οι Ελληνες, όπως σας εξήγησα νωρίτερα".

-Αρα θεωρείς ότι ήταν δικαιολογημένες οι αντιδράσεις...


"Ναι, ήταν δικαιολογημένες. Εχω συζητήσει με φιλάθλους μετά τους αγώνες μας και τους καταλαβαίνω. Την αγωνία και το πάθος τους για την ομάδα. Πρέπει, όμως, όλοι να γνωρίζουν και αυτό. Ότι ανεξαρτήτως της πορείας του καθενός, όλοι οι παίκτες που ήλθαν φέτος στον Αρη ήλθαν για να κερδίσουν.

Δεν ήλθαμε εδώ για να κάνουμε διακοπές ή να περάσει μια χρονιά –ή χρόνια- χωρίς πίεση. Ξέρουμε πού έχουμε έλθει και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Κανείς δεν είναι αδιάφορος και κυρίως κανείς δεν επαναπαύεται στο παρελθόν και στους τίτλους που έχει πάρει σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο".




-Εάν σε ρωτούσε κάποιος έξω από το Αλεξάνδρειο «γιατί ρε Δήμο δεν παίζατε καλά τους πρώτους μήνες;», τι θα του απαντούσες;

"Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι παρά τη νίκη επί του Ολυμπιακού ακόμη δεν έχουμε βρει τον εαυτό μας απόλυτα και ότι μπορούμε να παίξουμε καλύτερα. Οσο για το τι συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες, θεωρώ ότι υπήρχαν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν παίζαμε καλά.

Υπήρχαν πολλά πράγματα που γίνονταν στραβά στην ομάδα, αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με βάση το ταλέντο που υπάρχει, παίζαμε πολύ κάτω από τις προσδοκίες και του κόσμου και τις δικές μας".




-Σε εξέπληξε η απόφαση του Φώτη Κατσικάρη να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία του Αρη έχοντας συμπληρώσει ελάχιστους μήνες;



"Ναι, με εξέπληξε. Δεν το περίμενα. Είχε βγει μια φήμη για το Μπιλμπάο, αλλά στο δικό μου το μυαλό, φαινόταν σαν απλή φήμη. Σε μια αγωνιστική περίοδο, πολλές φήμες ακούγονται, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται. Ειλικρινά, δεν έδωσα σημασία, ώσπου μας το ανακοίνωσε μετά τη νίκη επί της Χάποελ στην προπόνηση.

Τι να πω; Είναι καθαρά δική του απόφαση. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του Φώτη. Φαντάζομαι ότι έβαλε κάτω κάποια πράγματα, τα ζύγισε και πήρε αυτή την απόφαση. Σίγουρα, πάντως, με εξέπληξε"...



-Αναλαμβάνει, λοιπόν, ο Ντέιβιντ Μπλατ και μέσα σε λίγες ημέρες βγαίνει προς τα έξω μια αισιοδοξία ότι όχι μόνο μπορείτε να νικήσετε τον Ολυμπιακό, αλλά και να τον αποκλείσετε από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Μια αισιοδοξία που έβαλε σε σκέψεις ακόμη και τους… αισιόδοξους! Τι άλλαξε μέσα σε πέντε ημέρες από τον ερχομό του Μπλατ;



"Η συγκεκριμένη εμφάνιση αποτελεί μείγμα της φιλοσοφίας του νέου προπονητή και της συσπείρωσης που δημιούργησαν στην ομάδα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών".


-Το δεύτερο μπορούμε να το καταλάβουμε. Τη φιλοσοφία, όμως, του Μπλατ πώς καταφέρατε να την υιοθετήσετε μέσα σε λίγες προπονήσεις; Και εν τέλει ποιο είναι το βασικό δόγμα του νέου κόουτς του Αρη;


"Αυτό που θέλει να περάσει ο κόουτς Μπλατ είναι ότι η ομάδα πρέπει να γίνει πιο γρήγορη, να τρέξει πάρα πολύ και να βγάλει πολλή ενέργεια στο γήπεδο. Ανεξήγητα, σε πολλά παιχνίδια που δώσαμε στο Αλεξάνδρειο, ήμασταν μια ομάδα που βρισκόταν μια ταχύτητα κάτω.

Ο κύριος Μπλατ παρακολούθησε αρκετούς αγώνες του Αρη, μας το επεσήμανε από την πρώτη στιγμή και αυτό που πρέπει να κάνουμε στο εξής –γιατί επαναλαμβάνω δεν είμαστε ακόμη σε κανένα φοβερό επίπεδο- είναι να αλλάξουμε το μομέντουμ. Να γίνουμε πιο γρήγοροι, να βγάλουμε ενέργεια και να μην στηριζόμαστε σε πέντε παίκτες, γιατί βάθος υπάρχει".




-Ξέρουμε ότι δεν θέλεις να μιλάς πολύ για τον εαυτό σου, αλλά χθες θύμισες τον παλιό καλό Ντικούδη. Μπορεί να σου ακουστεί ως φράση – κλισέ, αλλά αυτή την εικόνα έδωσες...



"Το πρώτο είναι ότι σωματικά νιώθω πολύ καλά. Το δεύτερο ότι απέναντι στον Ολυμπιακό τρέξαμε, βγάλαμε ενέργεια στο παρκέ και αυτό είναι το αγαπημένο μου στιλ παιχνιδιού. Όταν όλη η ομάδα ανεβάζει στροφές, αυτός ο ρυθμός επηρεάζει και τους παίκτες ατομικά. Ολοι φαίνονται περισσότερο. Αντιθέτως, όταν μια ομάδα παίζει έναν αγώνα που κυμαίνεται στους 60 πόντους, όλα μετά φαίνονται σε μικρογραφία".


-Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η νίκη επί του Ολυμπιακού;



"Αυτή η νίκη δίνει στους εαυτούς μας λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στον κόσμο, ο οποίος φυσικά θα χαιρόταν περισσότερο αν καταφέρναμε να πάρουμε και την πρόκριση για τον τελικό. Κρατάμε την καλή εμφάνιση και παίρνουμε κουράγιο για τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος και το Top16 του Eurocup. Ο στόχος είναι να βελτιωνόμαστε καθημερινά και να πάμε καλά και στις δύο διοργανώσεις".




























TAGS ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ